Foto van een Zetor Forterra 120 HSXBezig met de laatste  aardappels van het jaar rooien😃. Foto is geplaatst door zetordrivertimo op 23-10-2023 om 21:11:57, met 25 reacties.

Zetor Forterra 120 HSX

+6
zetordrivertimo
Foto van een Zetor Forterra 120 HSX

Bezig met de laatste aardappels van het jaar rooien😃

Reacties

+1
Fast Eddy
Krijg je alles er uit? Of blijft er nog wat zitten?
+2
zetordrivertimo
@Fast Eddy op 1 perceel helaas een klein hoekje moeten laten zitten, maar geen grote oppervlakte gelukkig

T is aardig nat geworden afgelopen weekend😅 lijkt ook nog niet veel beter te worden
+2
Fast Eddy
@zetordrivertimo

Ik zag vorige week een Dewulf zelrijder die de rooibek bijna omhoog had en er toch nog aardappels over de matten kwamen. Gister zag ik de eerste lage hoeken het water tussen de ruggen staan.
Maar heb ook wel oogstwerkzaamheden gezien wat nog redelijk vlot ging. Op gesmeer op de weg na dan.
+2
zetordrivertimo
@Fast Eddy als het de bek maar in wil kun je heel ver komen, ligt ook wel aan de grondsoort 😅
Hier werd het echt van die dikke modder, diabolo rollen rollen dan niet meer, wil de rooi bek niet in wat dan een soort kilverbak word
Dan is het zo gebeurt 🙈
+1
valmet6400power
Ben blij dat wij de aardappels eruit hadden voordat de eerste moesson kwam. Nu scheelt het wel dat wij een verstek rooier hebben en dus niet door de ruggen hoeven te rijden. Maar wat je zegt, als de ruggen de bek niet meer in willen dan maakt het merk/soort rooier ook niet meer uit..
+1
zetordrivertimo
@valmet6400power alles heeft zijn voor en nadelen, het voordeel van deze rooimachine met deze omstandigheden lijkt mij wel dat de wielaandrijving recht achter de trekker drukt ipv scheef in verstek
valmet6400power
@zetordrivertimo
Klopt, ik heb dan weer geen wielaandrijving (krijg je als je een machine van 3 jaar oud koopt) maar de wielen onder de rooier blijven niet zomaar stilstaan. 1x 1050 en 2x 380. En wij hebben draagkrachtige grond overal dat scheelt ook een stuk!
+1
MaxxuM4ever
@valmet6400power 2x380 blijft ook langer rollen dan 1x 1050. Is aan de oostermiddenmeerweg al eens getest.
Fast Eddy
@valmet6400power

Er rooien ook een aantal boeren 1 rij onder de trekker en 1 rij naast de trekker met verstekrooier. Dan kan je het misschien met een lichtere trekker af is mijn gedachte.
+1
bartjuh
@Fast Eddy je hebt als je er rechter voor gaat rijden ook minder gewicht op het wiel onder de rooier.
Toen die verstekrooiers net in trek kwamen is dat wiel eens op de weegbrug gezet. Verschil tussen transportstand en veldstand was ruim 2 ton
Fast Eddy
@bartjuh

Boer Anloo had als een van de eersten hier een verstekrooier. Die hadden er 180 pk voor staan. Gister zag ik een Ropa verstekrooier ik meende een Axion 800 te herkennen in de trekker die er voor stond.
+1
bartjuh
@Fast Eddy ik rooide vanaf 2008 dacht ik met een verstek rooier. Stond altijd een fendt 820 voor
+1
Fast Eddy
@bartjuh

Ik vond het toen veel vermogen voor een rooier. Ik ben de DR1500 gewent.
bartjuh
@Fast Eddy deden wij daarvoor ook ja. Met een 412 ervoor. Maar capaciteit van de verstek was ook bijna dubbel
Fast Eddy
@bartjuh

Een 412 is nog vrij groot. De DR1500`s die hier in de buurt nog rooien staat niet meer dan 100 pk voor.
valmet6400power
@Fast Eddy
Zeker, maar dan rij je in natte omstandigheden wel altijd door de ruggen heen. Dus die druk je opzij en dan willen ze nog slechter de bek in. Of je staat snel te slippen op smalle banden. Dan heb je aan wielaandrijving zoals @zetordrivertimo ontzettend veel.
+1
Fast Eddy
@valmet6400power

Op zandgrond wil het best. Vaak nog een loofklapper voorop voor het "groen" rooien.
casejxu
@valmet6400power grote jongen in de Beemster heb ook nog hoek zitten. En dat zal vast vanzelf gaan straks op de prachtige Beemsterklei😅
+2
MaxxuM4ever
@casejxu jullie hebben aardig rooi capaciteit daar begreep ik maar met een berg rooiers en een snelheid op of onder de 1 km/u ben je nog steeds heeeeel lang aan het rooien en kost het enorm veel energie. Ben heel blij dat ze er bij ons uit zijn als je al het water op het land ziet overal. Gisteren een deel van de bieten gerooid en direct laten spit-zaaien om vandaag voor de regen alles klaar te hebben.
Vorige week reed ik over de A4 door de Haarlemmermeer, ik vond dat daar ook nog best veel percelen aardappelen stonden.
casejxu
@MaxxuM4ever loonwerker met grimme 4rijer die klant met 80ha kwijt raakt krijgt wel ruimte ja😅
+1
MaxxuM4ever
@casejxu die bedoelde ik onder andere ja.
casejxu
@MaxxuM4ever verhalen gaan snel😜
+1
valmet6400power
@casejxu
Grote jongens hier in de polder ook, procentueel valt het wel mee wat ze hebben zitten alleen het zijn wel hectares evengoed..
+2
KlaasM
Vanmiddag zag ik nog een trekker achter een kipper aan om te helpen duwen. Het spul ging vooruit maar d’r bleef een flinke chaos achter

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zetor Forterra 120 HSX ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!