Gisteren aardappelen gerooid, na de regen van vrijdag.  Rijplaat moeten leggen over het reeds gerooide deel om de aardappelrug te bereiken zonder tot mijn enkels in de modder te zakken.  Ik ben nog ni

De werkopzichter kon het niet langer aanzien...

+1
jd3140jb
Gisteren aardappelen gerooid, na de regen van vrijdag. Rijplaat moeten leggen over het reeds gerooide deel om de aardappelrug te bereiken zonder tot mijn enkels in de modder te zakken. Ik ben nog niet vergeten hoe ik me heb laten verrassen van het voorjaar. Eerst laten spitten en dan met de tuinfrees erover. Aardappelen in goede omstandigheden geplant, maar wel laat (eind mei). Nadien een stevig pak regen erop gekregen en kort daarna getracht op het land te lopen. Dat heb ik geweten. Tot mijn knie in de grond gezakt en mijn vrouw is me moeten komen redden met een plank (na me eerst eens goed uitgelachen te hebben). Mijn schoen heb ik kunnen uitgraven. Dus nu preventief "rijplaat" gelegd. Was echt wel nodig. Op 1 struik na geen rotte aardappel gehad.

Reacties

jd3140jb
Ik kon wel beschikken over een aardappelschudder maar heb wijselijk de tractor niet gebruikt. Kwestie van de grote baas niet boos te maken door alles aan gort te rijden. Misschien toch maar overwegen om 1 tractor weg te doen en een minitrekker in de plaats te kopen. Das nog het enige waarmee ik in de tuin zou mogen komen van haar.

(klik om te vergroten)

Links in beeld de "rijplaat". Aardappelen eerst een tijd te drogen zetten onder afdak en vandaag alvast het meeste modder eruit gehaald.

(klik om te vergroten)

Heel erg nat 28/10/2023. Verderop in de straat staat ook nog een perceel van 2 hectaren volledig verzopen. Daar kan de eerste weken geen machine op het land.

(klik om te vergroten)

Kwam geen tractor aan te pas helaas. Onderaan in beeld de stokjes aan het begin van de rij met daaraan het pootgoedetiket zodat ik bij het rooien nog weet welk ras waar staat. (5 rassen geplant dit seizoen).
De manuele onkruidverdelger heeft het dit jaar wat laten afweten.
Jotke
Mooie moestuin en mooi verslag!

Ja het is weer uitzonderlijk nat!

In 2010 en 2013 was het ook een natte oogst. In 2016 was het nat in de zomer. Toen verzoop hier alles, van aardappelen tot mais, precies in het groeiseizoen. Kan me nog herinneren dat ik tijdens de maisoogst ergens midden int veld tussen de maisplanten stond om foto's en filmpjes te maken van de hakselaar en trekker met kar die voorbij kwam. En niet maar 1 keer maar minstens op 3 percelen.
peter-witvliet
Dat knopkruid zou ik in de Groene container doen, het is oliehoudend zaad, dat blijft 7 jaar goed. of een keer "vroeg" in het voorjaar met de rugspuit er over. dat lost ook veel op. als dat in de mogelijkheden past.
1066
@peter-witvliet -met welk middel
peter-witvliet
@1066 groeimiddel
peter-witvliet
@peter-witvliet glyfosaat of mcpa, maar dat moet in de mogelijkheden liggen, ivm spuit licentie.
jd3140jb
@peter-witvliet "vroeg"? bij welke temperatuur? februari? Of nog vroeger? Geen spuitlicentie meer (vroeger wel), maar ik ken wel iemand die glyfosaat kan komen spuiten. Ik ben er te lang uit om nog te weten welke middelen tegenwoordig gebruikt worden. Bedoeling van de tuin is wel van zo weinig mogelijk te spuiten (wat er dus ook aan te zien is). Dus heb ik een linkse en een rechtse mechanische onkruidbestrijder aan mijn armen hangen. Dat gaat ook, duurt alleen wat langer en is vermoeiender.
peter-witvliet
@jd3140jb als het opkomt, en je er nog niks in hebt staan.
jd3140jb
@peter-witvliet Glyfosaat? of iets anders? Het is inderdaad wel een vervelend onkruid. De tuin lag te laag, dus heb ik er afgelopen voorjaar grond bij op gedaan en dit laten spitten. Dat onkruid zat in de aangevoerde grond. Hier ga ik dus nog jaren plezier aan beleven?
peter-witvliet
@jd3140jb jazeker dit raak je niet zomaar kwijt, zelfs als je het 60. cm omspit, blijven er altijd zaden achter.
valmet6400power
Die aardappel in de krat ogen niet erg gezond qua kleur. Ben benieuwd of ze goed blijven!
jd3140jb
@valmet6400power Ze hangen nog vol natte modder. Ik zal van de week eens een foto maken als ze gedroogd zijn. Die grote aardappel is om weg te gooien (groen), maar ik laat geen aardappelen achter in het land owv mogelijke ziekteverspreiding. Deze zijn 2 keer gespoten tegen de coloradokevers en de eerste keer ook een middel tegen de aardappelziekte er bij gedaan. De rest van het groeiseizoen geen spuitmiddelen gebruikt in deze tuin.
valmet6400power
@jd3140jb
Los daarvan, zo’n ongezonde donker bruine kleur voorspelt doorgaans weinig goeds. Maar misschien valt het mee..

Knap dat het zo zonder Phytopthora besmetting is gebleven, wij hebben op ons akkerbouwebedrijf naar verhouding veel gespoten omdat de omstandigheden daar naar vroegen maar gelukkig geen besmetting waargenomen in de schuur. Coloradokevers hebben we letterlijk 5 gezien in het land en voor de rest nergens. Ze zaten wel her en der geloof ik, in de polder.
+1
jd3140jb
@valmet6400power Het ras is Fontane, ze zijn vastkokend en lekker van smaak. Het is de modder die ze zo donker maakt. We hebben vrij vroeg een eerste coloradokeverbesmetting gehad, onmiddellijk gespoten en 2 dagen later opnieuw (omdat ik nog larven zag kruipen). Het gewas lag toen nog niet gesloten. Nadien geen enkele kever meer gezien. Ik kan ook niet riskeren van niet te spuiten, want in de buurt ligt nog een groot aardappelperceel (300 m in vogelvlucht). Ik wil niet de besmetter zijn van iemand anders zijn gewas.
jd3140jb
@valmet6400power Zoals beloofd een update. Intussen al enkele weken verder en de aardappelen gedroogd. Tot nu toe geen rotte, wel af en toe een holle aardappel (binnenin gescheurd waardoor er een holte is ontstaan, waaraan ligt dit?). Op de foto's eerst gewassen, nadien geschild. Niet verkeerd, toch? En zoals ik al zei, prima van smaak. Dit ras zet ik zeker terug volgend jaar.

(klik om te vergroten)

Gewassen al heel wat minder donker

(klik om te vergroten)

Geschild, klaar om te koken
valmet6400power
@jd3140jb
Mooie oogst! Die holle aardappels zie je vaker naar mate ze groter worden/zijn. Ook ras afhankelijk uiteraard..
peter-witvliet
@valmet6400power ik heb ook een moestuin, en mijn maat besteld altijd alles bij garant zaden, je kun daar een catalogus aanvragen en dan stuur je die op via de post en dan krijg je het zo thuis geleverd. altijd fantastisch spul, en goedkoper dan bij de welkoop. ik ga het dit jaar ook doen. bij ieder ras staan de eigenschappen en waar ze goed tegen kunnen. ik heb nooit echt holle aardappels, maar af en toe wel een dikke zwarte stip in het midden. maar dat ik alleen als ze heel dik zijn. ga dit jaar wel tegen sommige dingen spuiten. want vorig jaar ging de phitofstra over op alles.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!