3 mwi 2023 Foto van een John Deere 6140R met Baselier frontfrees en Miedema aardappelplanter.De John-Deere en frontfrees zijn niet van ons; die gebruiken we van de buurman. Fijne trekker en fijne mach

John Deere 6140R

+9
PieterA
3 mwi 2023 Foto van een John Deere 6140R met Baselier frontfrees en Miedema aardappelplanter.

De John-Deere en frontfrees zijn niet van ons; die gebruiken we van de buurman. Fijne trekker en fijne machine.

3 mei o. 16:00 konden we starten met aardappelen planten.. Het ging als een trein. Op 5 mei tussen de middag hadden we de eerste 25 hectare er in; op 5 percelen hadden we 4 soorten geplant. Toen regenden we uit. Op zo'n 20 hectare lag de kunstmest er toen op (mijn werk) en we hadden 15 hectare gefreesd (de buurman had de gezamenlijke frees ook nodig)8

Zo'n 13 hectare op een dag planten op een dag is voor ons wel een beetje de max. Je kunt niet meer dan je best doen. Ik vind het leuk om zelf te planten, maar ik had er dit seizoen de tijd niet voor. Tegenwoordig moet je maar een beetje doorpakken als je eindelijk weer eens in het land kunt. Deze combinatie plant bij ons een 38 hectare en bij de buurman net iets meer.

We investeren best veel in makkelijk werken, waardoor het minder belangrijk is wie er op de machine zit. We dienen vloeistof en granulaat toe tijdens het planten. In 1 bunker passen ongeveer 2 ton aardappelen. Daar kun je dan meestal twee derde van een hectare mee planten.

Omdat we dag en nacht plantten gebruikten we 2 kiepers voor de aanvoer van pootgoed.

Dit eerste perceel wat we plantten is 5 hectare met 10 hoeken. We plantten hier eerst het midden van het perceel. Daarna strooien we kunstmest op het midden en frezen we het midden. Dan woelen we het kopeind, waarna we dit plantten en daarna freesden. Dan komt het in die korte tijd best wel op een goede planning en weinig storing aan.

Je begrijpt dat we hier met 5 personen ons handen vol aan hadden.

Reacties

+1
mdoornekamp
Mooie spullen. Ik zie geen GPS. Maar ik neem aan dat die er wel op zit.

Planten jullie altijd dag en nacht, of alleen als het krap wordt kwa weer
+2
2850Johndeere6R
Prachtige foto en weer een puike en duidelijke uitleg, top Pieter 👌🏽👍🏼
+3
PieterA
Er zit trimble op. Ten tijde van aanschaf van dit set in 2010 had John-Deere nog geen GPS.

Dit was de eerste keer dat we de nacht door plantten. Anders wel vaak lange dagen, maar dan pauze van 22:00 - 5:30 of zo.
+3
RVM
@PieterA zoveel “pauze” heb ik niet op een dag 😉 mooi werk Pieter
+1
Jeroen 86
@PieterA john deere had toch al GPS vanaf de 6020 serie
PieterA
@Jeroen 86 Ik weet het niet. Hier zag je ze nog niet. Het begon hier in de buurt in 2009 met Trimble.
+2
valmet6400power
Kon je nog verschil merken in de percelen die vroeg geplant waren en die later geplant waren? Wij zijn ook 10 dagen uitgeregend met planten toen, maar die later geplant waren hadden zonder uitzondering meer knollen per plant. Doch met de totale opbrengst kwamen ze niet zo hoog als die anderen.
+1
PieterA
@valmet6400power Nee, er zit voor mij geen logica in. Opbrengsten dit jaar 25% lager dan ik gemiddeld rooi.
+1
valmet6400power
@PieterA
Okee, wij zitten op/net boven het gemiddelde van de afgelopen jaren dus dat is voor dit jaar helemaal prima. De regenachtige augustus maand en lage temperaturen hebben de "latere rassen" aardappels goed gedaan. Rassen die toen al op hun retour waren hebben daar niet zoveel meer aan gehad natuurlijk. Toevallig hadden wij nu maar één ras wat dan ook "later" is.
PieterA
@valmet6400power Hier is het in juni - juli te droog geweest. De aardappelen zijn te laat opgestart. Gevolg: minder groeidagen en een extreem late oogst. Eind juli en begin augustus veel te veel water gehad. Dit heeft vele kilo's gekost.
Jeroen 86
@PieterA hier in de streek zijn de opbrengsten juist extreem hoog.
+2
MaxxuM4ever
Volgend jaar de deutz voor de pootmachine? Kun je het plantdak ook nog vol aardappelen gooien.
+1
PieterA
@MaxxuM4ever Nog niet de bedoeling, maar het kán wel.
wilbertkw
@PieterA mooi verslag weer om te lezen👌

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 6140R ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!