Half september hebben we alle bieten gerooid. Ze vielen niet mee, zowel niet qua kilo's alsmede niet met suiker gehaltes. In september is er redelijk wat regen gevallen en weinig zon. Een paar dagen v

Bieten rooien

+8
deufi
Half september hebben we alle bieten gerooid. Ze vielen niet mee, zowel niet qua kilo's alsmede niet met suiker gehaltes. In september is er redelijk wat regen gevallen en weinig zon. Een paar dagen voor het rooien was het droog en op de oogst dag ook, tot de laatste 2 omgangen er een bui viel van 20mm per uur. Gelijk was alles bagger op de weg.

Vanaf dat moment heeft het tot medio half oktober dagelijks geregend, voordat we de kans kregen om dit perceel om te ploegen.

Het blijft altijd een kunst/sport om de bietenhoop zo egaal mogelijk op te storten, zodat er zoveel mogelijk bieten op de stortplaats passen. Met deze kieper lukt dat vrij goed en zijn ze ook nog tot een mooi hoogte te kiepen.

De rooier kreeg ze wel mooi schoon uit de grond.

Reacties

+11
deufi
Mooi egale hoop bieten.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+11
deufi
Nog een paar actie plaatjes

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

JD3010
Liggen daar tegels op de grond?🤔
deufi
@JD3010 ja klopt. Weet niet beter of ze liggen er.
+2
JD3010
@deufi Dan gewoon lekker laten liggen.👌
+1
Dennis_dB
@JD3010 Hier in de buurt liggen ook veel zeedijk blokken. Die zijn wel volgens mij iets van 50x50x20.
+3
a3vandiejen
Mooie combi, leuke foto's.
+1
deufi
@a3vandiejen dankjewel!
Fast Eddy
Beste bult bieten. Ik neem aan dat ze al lang naar de fabriek zijn.
+2
deufi
@Fast Eddy ja klopt. Zijn eerste ronde van september gelijk opgehaald. Hebben maar een paar dagen op de hoop gelegen.
+3
arjanvw
Mooie reportage zo! Jullie zitten op (lichte) klei? Wij rooien het liefst ook in de1e ronde, helaas waren we dit jaar later ingedeeld. Hoe hoog was jullie opbrengst en suikergehalte? Wij zaten 10 oktober op 82 ton schone bieten met 16,2 suiker.
deufi
@arjanvw Dankjewel. Dan hebben jullie het per saldo beter gedaan. Is geen lichte klei, ongeveer 45 procent. Daarom rooien we altijd vroeg, maar resultaten vielen dit jaar erg tegen 14,8 suiker 90 ton netto betaalde bieten per hectare. Regio gemiddelde was ook 14,8 procent in eerste week hier. Komt omdat we nu meer dan een maand later gezaaid hebben en veel te veel regen en te weinig zon hebben gehad dit jaar.
+1
arjanvw
@deufi vind de tonnen dan nog wel erg meevallen voor zo vroeg leveren! Suiker heb je ook niet echt in de hand. Het weer is erg bepalend. Daarnaast lijkt de suikerprijs wel weer erg goed. Je hebt ze ook zonder structuurschade kunnen rooien, dat is momenteel op veel plekken anders.... en dat is ook veel waard! Moet daar nog tarwe in?
+1
deufi
@arjanvw tonnen en nu een kwart minder dan afgelopen jaar. Dus scheelt wel aardig. Suikerprijs zal het hem moeten doen dit jaar. Structuur is goed gebleven dat is ook belangrijk. Komend jaar komen er bonen te staan, dus de basis is nu goed voor het volgende gewas.
MaartenMandemaker
@deufi Zo raar is dat niet toch? Hier in de buurt lag het suiker eerst hoger, maar de tonnen vielen tegen. Later kwamen ze weer aan de groei met die regen, maar zakte de suiker hard. Wij hadden 96 ton en 15.85 suiker eind november. We hebben ook pas 3 mei gezaaid, nog nooit meegemaakt.
deufi
@MaartenMandemaker nee inderdaad. Die regen heeft bij iedereen invloed gehad. Zonder die extreme regen had je waarschijnlijk een hoger percentage gehad.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Deutz-Fahr Agrotron 6190 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!