Foto van een Amac Stortbak aardappelen rooien op 18 december 2023 in de klei, ging boven verwachting. 8 uur begonnen en om 14 uur was laatste 2 ha eruit.

Amac Stortbak

2.532 foto's van @gerrit power

+9
gerrit power
Foto van een Amac Stortbak aardappelen rooien op 18 december 2023 in de klei, ging boven verwachting. 8 uur begonnen en om 14 uur was laatste 2 ha eruit.

Reacties

+2
MF 2725
Mooi voor de kerst klaar. 😀
+2
gerrit power
@MF 2725 moesten eigenlijk eind november leveren, nu komen ze volgende week halen dus zitten maar kort binnen
+1
MF 2725
@gerrit power Da's misschien maar het beste ook. 🤔
Lastig jaar voor de akkerbouwers.
Eigenlijk hadden de aardappelen er voor 1 oktober uit moeten zijn. 😂
+1
Corne S
@MF 2725
Als de akkerbouwers naar die datum geluisterd hadden, waren ze er wel voor de echte nattigheid eruit geweest.
+4
PieterA
@Corne S En dan had je na de jaarwisseling geen friet meer kunnen eten omdat ze op 1 oktober nog niet rijp waren. Dan drijven ze de cel uit.
+2
stannetje96
@PieterA van eerder dood spuiten worden ze toch niet ineens onbewaarbaar? Dat je de laatste kilo’s moet hebben is toch je eigen keuze… hier gaan ze ook gewoon dood als de tijd begint te tellen terwijl ze nog groen staan. Snap best dat je niet van de hoeveelheid regen van de afgelopen tijd uit gaat maar het is het natuurlijk wel opzoeken. Zeker zoals die grote jongens met honderden hectares. En als ik dan die “zielige” filmpjes op internet voorbij zie komen denk ik ook wel eens van je kan het een keer verwachten.
+14
PieterA
@stannetje96 Als aardappelen niet aan hun onderwatergewicht zitten gaan ze rotten. Door het late planten en de trage start vanwege droogte in mei, juni en begin juli zijn de aardappelen laat op gang gekomen.
Dankzij veel regen in juli, augustus en september kwam er ondanks de krappe stikstofgift een groeiexplosie. Normaal spuit ik vanaf 3 september dood. 7 september zijn mijn laatste aardappelen dood, zodat ze normaalgesproken in de laatste week van september ingeschuurd kunnen worden.

Nu zat het OWG van de vroegste aardappelen pas op 16 september hoog genoeg (350) om niet te gaan rotten in de cel. De week na 16 september stormde het een hele week. De laagste windkracht die ze afgeven was windkracht 5. Ik heb dit jaar overal randjes van 3 m gras naast de percelen. De laatste aardappelen spoot ik 22 september dood. De groei was er nog lang niet uit.

Normaalgesproken rooi ik met mijn buurman met een getrokken 2-rijige Grimme. Nu ben ik direct toen de eerste aardappelen los lieten pas op zaterdag 7 oktober kunnen beginnen met rooien. Maandag verder en dinsdag met het avondeten zaten de laatste aardappelen binnen (7 percelen van gemiddeld 5 hectare in 4 cellen gerooid) De kg'waren slecht (ik schat 38 ton fontane's, 40 ton melody's en de Agria's brachten 32 ton op). Na die dag is het modderen geworden hier in het zuidwesten.

Dat heeft volgens mij allemaal niet zo veel te maken met hoge winsten pakken en doorgaan voor de laatste kilogrammen groei.

Wij hebben na de aardappelen de tulpen geplant. Op 17 oktober konden we een bietenrooier krijgen. De bieten moesten er 3 november liggen. Niet gedaan (ik had een begrafenis, we waren nog tulpen aan het planten dus zou ik iemand anders moeten vragen de bieten naar huis te rijden. Ze zijn er uiteindelijk met hangen en wurgen nog uitgekomen. Cichorei een zelfde soort verhaal.

Liatris ook alles tussen de buien door moeten rooien. Normaalgesproken rooien we de laatsten in de eerste week van november. Deze week of volgende week (de laatste week van het jaar) eindelijk de laatsten gespoeld.
1 perceel wintertarwe gespitzaaid. Dit is voor de helft verzopen. Op winterveur ligt er nog niks.

Ik ben echt niet zielig en vraag geen medelijden, maar als je dan zo vanaf half september in de weer bent met oogsten en tobben in de blubber en je ziet je aardappelen liggen rotten in de cel en je land ligt vol sporen die vol staan met water dan is het voor een buitenstaander/collegateler die wel makkelijk heeft kunnen oogsten wel een beetje makkelijk praten vanaf de zijlijn.
+3
Fast Eddy
@PieterA

Mooi uitgelegd.
Grote aardappelteler die land van mijn werkgever huurt zei ook dat hij niet vroeg kon inschuren. Omdat de buitentemperatuur te hoog lag en hij geen koeling heeft. Vorig jaar of een jaar eerder heeft hij wel vroeg ingeschuurd waardoor hij na een paar weken de cel weer leeg kon draaien om de rotte aardappels ertussen uit te halen.
+1
stannetje96
@PieterA ik weet ook wel dat het niet zo zwart/wit is maar het aardappels rooien wordt allemaal steeds later en als je als bedrijf zijnde ook nog heleboel andere dingen in het najaar heb dan weet je dat je dat een keer op gaat lopen. En als je dan met het eerste te laat bent door regen moet je in de volgende droge week eigenlijk het werk doen waar je al klaar mee had moeten wezen waardoor je niet aan het werk toe komt wat dan eigenlijk moet gebeuren waardoor je vaak achter blijft lopen
+3
Fast Eddy
@stannetje96

Hoe ging het rooien bij jullie? Ik zie er namelijk geen foto`s van. Of was het ook een beetje modderen bij jullie?
Vanachter een beeldscherm is het makkelijk reageren. Er spelen zoveel dingen meer mee. En Nederland is dan nog best groot als het gaat om de regen die overal gevallen is. Dat verschild enorm per regio ben ik dit jaar achtergekomen.
+1
stannetje96
@Fast Eddy @PieterA rooien hier ging hartstikke goed. Heb ook maar 30 ha en zijn daar 6 dagen mee bezig geweest. 26/27 sep, 6 okt en 9/10 okt.

De laatst gerooide stonden nog aardig groen met doodspuiten maar er wel voor gekozen om ze dood te spuiten en niet af te wachten om optijd het land uit te zijn.

Een week later op 17 okt met een paar droge dagen de bieten knap gerooid en gelijk omgeploegd. Ze moesten daarna nog wel bijna 3 weken liggen maar ze gaven toen vanaf 19 oktober heel slecht weer op dus gauw de boel gerooid en omgeploegd
+1
Fast Eddy
@stannetje96

Jij hebt het over 30 hectare. De aardappelteler waar ik het over heb heeft 350 hectare aardappels en ook een redelijk areaal suikerbieten. Normaal begint hij in maart al te poten en als hij begint met rooien kan dan constant door rooien.
Die teler heeft nu nog 40 hectare aardappels en ongeveer 25 hectare bieten in de grond zitten.
+3
stannetje96
@Fast Eddy ja en als je zo groot wilt zijn moet je ook zorgen dat je genoeg slagkracht heb en de boel op orde. Als hij niet optijd kon rooien omdat hij geen koeling heb en daardoor misschien nu dus 40 hectare in de grond heb zitten dan was het een goedkope koeling geweest…
Fast Eddy
@stannetje96

Als het mooi gaat heeft hij genoeg slagkracht. Natte aardappels kan je niet inschuren. De aardappels kunnen nog wel even staan. Hij wil niet lopen modderen. Veel kleinere percelen op afstand helpt ook niet mee om er veel machine geweld tegenaan te gooien.
stannetje96
@Fast Eddy dan zoek je dus de grenzen op en dat is prima ieder zijn ding. En als je het dan kan accepteren dat het een keer misgaat moet je dat zeker blijven doen. Waar het mij om gaat, en dat is ook wat ik in me eerste reactie schreef en waar we al aardig vanaf dwalen, is dat het nu dan tegen zit en je dan niet moet gaan lopen zeuren.

Ik probeer ook helemaal niet te zeggen dat iedereen maar voor 1 oktober van het land af moet wezen en als dat niet het geval is dat het je eigen schuld is. Zo laten @PieterA @JD3010 en @MaartenMandemaker het bijna lijken haha
+3
MaartenMandemaker
@stannetje96 Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier is het vanaf half oktober al zeiknat. Dat jij dan alles de grond uit hebt wil niet zeggen dat een ander dat heeft.
+1
Ruben-Wind
@MaartenMandemaker ik was afgelopen weekend even in noord Holland maar het is daar ook veel droger als hier of in Groningen. Dan praat je al weer wat makkelijker denk ik.
+1
MaartenMandemaker
@Ruben-Wind Ja er zijn grote verschillen per regio idd
stannetje96
@MaartenMandemaker hier ook maar toen waren ook nagenoeg alle aardappelen er al uit hier in de buurt. Hetgeen wat er toen nog in zat, zit er nu ook bijna allemaal nog in omdat rooien niet mogelijk was.

Het bieten rooien is wel redelijk doorgegaan in die paar droge dagen die er zijn geweest en het bollenplanten is ondertussen ook afgerond.

@Ruben-Wind noord Holland is nog vrij groot maar als ik alle foto’s hier voorbij zie komen van wat er nog allemaal gerooid is was dat hier echt niet mogelijk

En het is ook niet de bedoeling dat dit een discussie wordt over waar het natter is. Het gaat mij er meer om dat er steeds later gerooid wordt en er meer tonnen geteeld moeten worden waarbij de grote alsmaar groter worden en als dan in zo’n nat jaar er een deel blijft zitten hoef je van mij niet met van die zielige filmpjes aan te komen.
+4
JD3010
@stannetje96 Dus allemaal eigen schuld? Ben je dan ook alweer vergeten dat eind september ook regenachtig was? Ik heb het geluk gehad dat ik vroege aardappelen had staan zodat ik op een latere periode kon rooien. Veel uien moesten toen ook nog naar binnen. Ik had 2e helft oktober ook helemaal geen zorgen om het weer, er kwam altijd wel weer een periode met droog en mooi weer. Dit jaar dus niet. Ik heb zelf ook diverse keren gewacht op 3 dagen droog weer om een perceel te ploegen. Die 3 dagen kwamen wel, maar daarom was ik ook pas gisteren klaar.

Ik klaag echt niet, ik heb een goede herfst gehad, mede omdat ik met mn bedrijf een beetje gas terug genomen heb. Dat kan lang niet iedereen, er zal toch geld op tafel moeten komen voor de vaste dingen. Ik ben vandaag in Drenthe geweest en ook nog een loonwerker daar in de buurt gesproken, ook daar wordt alles gedaan om de gewassen op het droge te krijgen. Helaas voor daar gaat dat wel weg lastig worden, zelfs bieten is een grote strijd.
stannetje96
@JD3010 dat zeg ik niet. Ik zeg alleen dat je door bepaalde keuzes te maken wel het risico verkleint, of bij sommigen dus juist vergroot, om te lopen tobben en te kloten in het najaar. Het zijn niet voor niks vaak dezelfde die de boel weer aan stront rijden.

Hier bijvoorbeeld bewust voor sjalotten gekozen ipv uien omdat dat ruim voor de aardappel oogst. Ook het bieten rooien de voorkeur voor in oktober aangegeven omdat het op zware grond was en ik deze optijd wou ploegen.
+5
MaartenMandemaker
@stannetje96 Hier ook bieten rooien voor oktober aangegeven. Toch 24 november de eerste levering ingepland. Jij praat wel heel makkelijk over een ander.
stannetje96
@MaartenMandemaker haha Jaa dat is altijd makkelijk. Het gaat ook jaren goed maar het blijft een samenspel met de natuur en eens in de zoveel jaar wordt iedereen die de grenzen opzoekt met de neus op de feiten gedrukt
+1
MaartenMandemaker
@stannetje96 Voor half oktober word er hier maar weinig ingeschuurd, omdat de temperatuur dan nog te hoog is vaak. Vanaf toen is het nat geworden en ook niet weer droog geweest. Tuurlijk zoeken sommigen de grens op, maar ook die dat niet doen kunnen niet altijd alles van het land krijgen. Zo lang zo nat als nu heb ik nog nooit meegemaakt
+6
zettelmeyer
@MaartenMandemaker @stannetje96 is volgens mij zon prototype stakkerbouwer die alles er optijd uit wil hebben zodat die lang de winterslaap in kan gaan.... en neer kijkt op collegas die wel fanatiek zijn....😅
stannetje96
@zettelmeyer gelukkig ken je me niet…
+2
J asper
@zettelmeyer Jij hebt eerste graan ook al staan, nog paar jaar en dan alles in graan zetten en swinters mooi hele winter op wintersport 😎🍻😜
+5
MaartenMandemaker
@zettelmeyer Net of het oogstseizoen ophoudt na half oktober. En als je daarna nog wat in de grond hebt zitten heb je de boel niet voor elkaar. Het is een extreem jaar, en blijkbaar heeft hij nu geluk gehad. Om dan zo over anderen te praten met 'zielige' filmpjes vind ik idd neerbuigend. En daar heb ik een beetje een hekel aan.
MaartenMandemaker
@stannetje96 Toen wij zelf nog zetmeelaardappelen teelden schuurden wij ook pas vanaf half oktober /3e week oktober in. Dat is meer dan 20 jaar geleden. Normaal gesproken ging dat prima.
+1
Fast Eddy
@MaartenMandemaker

Hier in de buurt liggen de meeste zetmeelaardappels op bulten in het land.
+1
MaartenMandemaker
@Fast Eddy Dat deden wij ook wel. Maar voor de lange bewaring konden we 400 ton in de schuur opslaan.
newholland6640
Hoeveel ha was dat
+4
agrotronfan
Wij hadden vanochtend om 4 uur de laatste aardappelen uit de grond. Bijzonder seizoen zo eerst was de grond te droog en hadden we last van scherpe grote kluiten dat we zelfs een aantal percelen beregent hebben om te kunnen rooien. En nu is het zo nat. Hadden dit jaar 107 hectare om te rooien. Om half 8 vanochtend had ik de tarwe erin waar de laatste aardappelen stonden. Toch nog even vanaf gisterochtend 15 hectare tarwe kunnen zaaien. Helaas nog niet alle tarwe erin hopelijk krijgen we daar nog een mooie moment voor.
JD3010
@agrotronfan Nou, gefeliciteerd dat ze eruit zijn.🤭
agrotronfan
@JD3010 dankje. Aan de bloesemlaan was wel een hele strijd qua rijden. van het voorjaar hadden ze met de bomenfrees grond zo diep losgehaald
JD3010
@agrotronfan Het is daar ook niet de makkelijkste grond. Daar stonden toch die moerbedden?
agrotronfan
@JD3010 klopt daar stonden de moerbedden. Ben benieuwd hoe aankomend jaar de grond zich laat bewerken er is daar altijd wel veel compost en zaagsel gestrooid dus je hebt wel hoge humus
JD3010
@agrotronfan Kon je lekker het pad op komen?
agrotronfan
@JD3010 ik heb nu niet gerooid dus ben er niet bij geweest. Was zelf druk met tarwezaaien en zaterdag had ik bruiloft. Normaal rij ik wel met de rooier. Maar hoe ik het begreep viel het niet mee en met name waar de windmolen stond daar hebben ze ook met de rooier maar even omheen gereden.
JD3010
@agrotronfan Ik heb daar afgelopen voorjaar die kopakkers langs het pad afgegraven, daar lag aan beide kanten een dikke rug grond.
agrotronfan
@JD3010 ja die was van het voorjaar goed hoog maar nog steeds hoor. Mooiste is om perceel keer te laten kilveren
JD3010
@agrotronfan Klopt, maar de aardappels waren toen al gepoot. Het plan was om dat inderdaad na de oogst te doen. Lijkt me dat het nu even uitgesteld wordt. Daar is toen veel grond weggereden.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Amac Stortbak ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!