Foto van een Claas Sjomp. Maar eens proberen de scheider op gang te brengen. De putten aan het mixen. Na een kijkje genomen te hebben bij de electrische mixer is gebleken dat hij vastgelopen is en de

Poseren

+1
deJong
Foto van een Claas Sjomp. Maar eens proberen de scheider op gang te brengen.

De putten aan het mixen. Na een kijkje genomen te hebben bij de electrische mixer is gebleken dat hij vastgelopen is en de riemen kapot. Dus daar moet ik ook nog mee bezig..

Reacties

Monty
Wow. what a pain. How old is it?
+1
deJong
@Monty this is an manure separator that i filled with hammered straw in the hopes of plugging it again so that it will start to separate again😬

This machine is ablut 4 years old at the moment.
+1
J asper
Wat ben je ongeveer per jaar kwijt aan je mestscheider en toebehoren als ik vragen mag? Afschrijving, onderhoud en stroom. 10k?
T60401
Quote Reactie van @J asper:
fschrijving, onderhoud en stroom. 10k?

kun je dan niet beter een bedrijf laten komen die er op een ochtend een berg weg legt waar je maanden mee vooruit kunt?
J asper
@T60401 Dat valt je ook niet mee, wij hebben het vroeger wel een poosje gedaan en dan inkuilen. Boel werk en het gaat er wel van achteruit, en kost ook nog genoeg. Zoek nu ook niks anders nu maar was wel altijd heel mooi rul spul in de boxen, maar beviel hier niet meer later.
+1
deJong
@J asper vers in de boxen is het beste vinden wij.
J asper
@deJong Klopt, dat denk ik ook wel dat vers beter is.
deJong
@T60401 wij separeren ruigweg 1200 uur jaarlijks met deze machine. Dit kastje hang hier nu rond de 10 jaar .
T60401
@deJong Dat is inderdaad nog al wat. Weet niet of iedere scheider de zelfde kuubs per uur doe. Zit er hier 1 die heeft 22 scheiders in 1 vrachtwagen. Maar dan zou hij nog veel uren moeten draaien.
deJong
@T60401 een foto van het kastje met de urenteller van de afgelopen 10 jaar.

(klik om te vergroten)

fan van trekkers
@T60401 dat is waar het met mest scheiden verkeerd gaat. De boxen te laat te vol gooien waardoor de bacterien die helemaal onder in de boxen zitten bij het uier kunnen komen. Het beste is om minimaal 1x per week bij te vullen, liefst vaker
J asper
@fan van trekkers Hier ging het in de oude stal altijd prima, sinds de nieuwe stal met grotere en diepere boxen beviel het toentertijd niet meer. Dan ben je wel blij dat je niet zelf zo ding hebt staan en zo over kunt naar wat anders.
+2
deJong
@J asper onderhoud is vrij laag een nieuw rooster rond de 4/5 jaar a 3000?!? En wat nieuwe olie. Voor de tandwiel bak.

reken maar 15000 tot 2000kw wat de scheider aan stroom verbruikt. En de installatie van de machine is 30k. Laten we hem maar in 10 jaar afschrijven.

Die 10000 haal je niet maar komt wel in de buurt.

Dak vol zonnepanelen scheelt ook👍
J asper
@deJong Duidelijk👍👍 Klopt, mooie zomer dag scheid je voor niks dan. Winters valt wel tegen zonder salderen straks.
deJong
@J asper we hadden tot op vorig jaar april nog een vast contract. Dat was gemiddeld 1300 euro per maand voor de stroom op het bedrijf😅 ong 8000 kwh per maand dat zou nu een kleine 3000 euro zijn?!? We hebben toen 114000 kw op het dak laten leggen. Geleased 1300 pm.

Zou ik 20 % van die stroom voor de scheider rekenen. Hebben we nog steeds goedkope box bedekking voor 250 melkvee boxen op het bedrijf.

Ik weet niet wat een vrachtwagen zaagsel op hetbmoment kost. Maar daar krijg je ook de tranen van in de ogen denk ik.
J asper
@deJong
Quote:
ong 8000 kwh per maand dat zou nu een kleine 3000 euro zijn?!?

Denk dat je het voor 1500 euro wel red nu, maar weet niet precies wat de stroomprijs nu doet hebben ook panelen liggen nu. Kleine 100 000 kw dus, je scheider verbruikt dan vast niet meer dan 20000. Zaagsel was vorig jaar wel peperduur maar volgensmij is de grootste gekte daar ook al wel weer vanaf.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @deJong:
Ik weet niet wat een vrachtwagen zaagsel op hetbmoment kost. Maar daar krijg je ook de tranen van in de ogen denk ik.

De laatste keer 95m³ zaagsel voor 27 euro per m³. Ruim 2500 per keer.
En voor 250 boxen ben je een vracht of 6? per jaar kwijt??
J asper
@Fendt926Driver Zit je op 15k, halve cent per liter. Doe je het met zaagsel in diepstrooisel wel heel netjes qua prijs.
deJong
@J asper ik zat net ff te kijken. Maar de pallets gezakt zijn wel 100 euro duurder dan 4 jaar geleden😐 maar losgestort kon ik zo niet vinden.

Bestelde anders voor ons thuis zon 20 pallets per jaar...
deJong
@Fendt926Driver heb geen idee hoeveel zaagsel er dan gestrooid wordt helaas.

Maar de prijs voor zaagsel valt mij mee. Maar huub haalt het zelf ook van de zagerij af zonder tussenpersoon?
Fendt926Driver
Quote Reactie van @deJong:
Maar huub haalt het zelf ook van de zagerij af zonder tussenpersoon?

Nee niet meer op het moment.
Zelf halen kost 30 euro per m³
Brengen met vrachtwagen van 100km afstand 27 euro.
Dat is natuurlijk van een andere zagerij.
Maar kwaliteit is hetzelfde.
deJong
@Fendt926Driver en minder werk👌😅
johndeere6230
@Fendt926Driver

Wat verbruik je per box/ per week ongeveer dan op jaarbasis? En je had gewoon een buis als achterrand toch? Of heb je “echte” diepstrooisel boxen?

Hier gaan op de matten wekelijks ook een 14 zakjes op, maar dat begint steeds duurder te worden en daarbij is diepstrooisel toch wel een wens.
Ruben-Wind
@johndeere6230 dan strooi je ook wel behoorlijk fors in! Dat gebruik ik met het dubbelle aantal koeien niet eens. 5 zakjes in 3 dagen tijdens het opstal seizoen. Kost 7 € ofzo per zakje, kan je niet te veel voor knooien.
johndeere6230
@Ruben-Wind

Ja we strooien fors. Maar hebben liever dat ze op dikke laag strooisel liggen dan dat ze op het rubber liggen. Maar ondanks dat valt dat als nog tegen, als ze 2 keer met hun poot heen en weer wrijven dan is het ook weer kaal rubber
veeboertje
@deJong hoe houd jij het celgetal onder controle?
strooi hier 2 keer per week in met dikke fractie. nu een gedeelte van die ph kalk van Comfort mix. dan gaat het wel beter zonder kalk heb ik veel last van uierontsteking, lees 20! % .
voorheen ook vlaskalk van comfortmix. super spul, super resultaat maar wel 1,3 ct strooiselkosten op 1 miljoen liter.
deJong
@veeboertje licht een beetje aan het weer. wel 2 emmertje kalk erover strooien als het vochtig weer is. Met droog weer kan het prima zonder. Vindt gewoon goed droog scheiden het belangrijkst.

Heb hoog celgetal koeien op de melkerij met blauwe strepen aangegeven. die melkstellen dip ik na met chloor en voorbehandel ik met een papieren doekje om kruisbesmetting te voorkomen.

Voor ons gevoel worden de koeien met een celgetal eerder verkeerd op de robots met vaker melken.
+2
J asper
@veeboertje
Quote:
voorheen ook vlaskalk van comfortmix. super spul, super resultaat maar wel 1,3 ct strooiselkosten op 1 miljoen liter.
Reageer @veeboertje


Dat tikt wel door ja, maar als het echt super beviel en je weinig gedonder had. Is het net wat je dat waard is, uierontsteking kost ook geld. En dan de ergernis nog, maar jaar op jaar is ook altijd slecht te vergelijken. Soms wil het super, soms de rest van omstandigheden gelijk en zit het juist allemaal tegen.
Monty
I reckon it is 10K. I am with you yesper

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Claas Sjomp ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!