Foto van een Fendt 516 aan het strooien op taakkaart. Voor een opdracht van mijn opleiding in Dronten even de Zandbak gestrooid op een taakkaart. In FarmMaps een taakkaart gemaakt op basis van 3 ficti

Taakkaart strooien met Fendt 516

+5
Fendt_103Luuk
Foto van een Fendt 516 aan het strooien op taakkaart. Voor een opdracht van mijn opleiding in Dronten even de Zandbak gestrooid op een taakkaart. In FarmMaps een taakkaart gemaakt op basis van 3 fictieve lagen met daarachter een rekenregel om zo tot een dosering te komen. Taak op een usb en in de trekker er mee. Na een aantal keer proberen met de Fendt wordt je er handig mee en stelt het niks meer voor.
Op de foto zie je op het scherm aan de armleuning de taakkaart met daarop de strooier dekking. Het scherm bovenin wordt gebruikt voor de strooier en laat de actuele dosering zien.
Daarnaast ook al een keer met een John Deere gereden met de taakkaart. De John Deere is wat simpeler met alle knoppen. In de 516 moet je eerst overzicht hebben van alle knoppen en mogelijkheden.
Mooie opdracht en het werken met taakkaarten heeft zeker toekomst op veel bedrijven. De andere data die je verzameld op je perceel is ook echt waardevol voor toekomstige bewerkingen.
+1
trekkerdockter
@Fendt_103Luuk inderdaad tot je een zeer nat jaar hebt met oogsten, dan klopt er weinig meer van..
Fendt_103Luuk
@trekkerdockter Hoe bedoel je dat? Dat er niks meer klopt van lagen waarop je een taakkaart wilt baseren?
inter fan
@Fendt_103Luuk Ik denk dat in natte jaren de opbrengstmeting onnauwkeurig is, en het dus lastig is om de data te interpreteren. Wel komen daar leuke technieken in naar voren, met machine learning en vision applicaties kijken of je terug kunt rekenen naar een opbrengst zonder kluiten. Daarnaast denk ik wel dat de pieken van zulke jaren wel langzaam afvlakken als de metingen meerdere jaren doorgaan. Dan zou je zelfs de slechte jaren niet mee kunnen nemen.
+1
stannetje96
@inter fan
Quote:
Wel komen daar leuke technieken in naar voren, met machine learning en vision applicaties kijken of je terug kunt rekenen naar een opbrengst zonder kluiten.
er rijdt als het goed is ook al wel een rooier in de buurt met camera’s op de leesband om opbrengst en maatsortering te bepalen. Hebben ze vorig jaar in ieder geval wel mee gereden, weet niet hoe dit project verder ontwikkeld is
+1
mf 35x
@Fendt_103Luuk leuk die duidelijke uitleg bij je foto. Erg interessant om dat te lezen!

Reacties

+2
joozt
Leuke opdracht! En mooie uitleg bij je foto!
+1
Fendt_103Luuk
@joozt Dankje, inderdaad een mooie opdracht zo. Vooral om het verschil te zien tussen theorie en praktijk met het gebruik van taakkaarten. Op deze manier heb je ook snel door waar boeren en loonwerkers tegenaan lopen met het gebruik hiervan.
joozt
@Fendt_103Luuk Op basis waarvan heb jij nu een taakkaart gemaakt? Ook wel eens wat met taakkaart.nl geprobeerd?
Fendt_103Luuk
@joozt Dit is een fictieve taakkaart. Dus deze is op basis van Lutum, Bodemverdichting en Organische stof dus het is lastig te zeggen hierbij of het effect heeft. Voor een opdracht bij een loonwerker heb ik een taakkaart gemaakt op basis van 2 lagen voor het spitzaaien van mais. Daarbij zijn EC 0-30 en organische stof de lagen die ik daarvoor heb gebruikt. Voor diezelfde loonwerker heb ik ook nog 2 kaarten gemaakt voor het strooien van kalk (PH laag) en groeiaarde (OS laag). Bij die loonwerker is het allemaal data dat uit een Veris bodemscan komt.

Hebben in een les wel eens gebruik gemaakt van Taakkaart.nl. Het nadeel hierbij is dat je alleen maar op groeibeeld een taakkaart kunt maken. Je kunt geen andere lagen invoegen dacht ik en dus geen rekenregel gebruiken. FarmMaps heb je meer mogelijkheden.
joozt
@Fendt_103Luuk Ah mooi. De Veris gegevens ken ik inderdaad wel. FarmMaps is de nieuwe versie van Farmworks? Daar heb ik nog wel eens mee gewerkt maar dat viel niet mee als je het niet zo vaak doet. Ze vertelden in Dronten toen wel dat er een nieuw programma aan zat te komen.
Dat klopt. Taakkaart.nl is wat dat betreft niet zo uitgebreid. Ik laat het mijn studenten vaak wel even zien hoe ze op een hele eenvoudige manier toch zelf een taakkaart kunnen maken.
+1
Fendt_103Luuk
@joozt Farmworks is van Trimble. FarmMaps is dacht ik gratis maar zitten betaalde plug-ins bij. Farmworks is inderdaad nog een stuk ingewikkelder. Het werken met FarmMaps is niet zo heel moeilijk als je eenmaal de weg weet.
Taakkaart.nl is een mooie mogelijkheid om effe snel een basis kaart te maken voor bijvoorbeeld een kunstmest gift.
Veris gegevens ken jij ook denk ik via Almen Harfsen of Groeikracht?
joozt
@Fendt_103Luuk Oja ik zie het al, Farmmaps is de opvolger van Akkerweb. Inderdaad wat anders dan Farmworks. Ja klopt ik heb de perceelskaarten die de scanner van Almen-Harfsen heeft gemaakt bij De Marke. Afgelopen jaren had ik vaak ook een Verisscanner op school om te laten zien, dit was via de toenmalige vertegenwoordiger van Agrometius bij ons in de buurt.
Fendt_103Luuk
@joozt echt wel interessant zo'n Veris scan. En ik vindt het persoonlijk ook meevallen wat dit kost per hectare. Als je machinepark geschikt is om wat te kunnen met deze data kan het wel meerwaarde hebben. Mooi dat ze nu op scholen ook meer opleiden in deze nieuwe technieken. Zitten best leuke samenwerkingen bij met fabrikanten en bedrijven die hierin iets doen.
joozt
@Fendt_103Luuk Ja machtig interessant. Toch zie ik hier nog weinig veehouders die er gebruik van maken. Voor de gewassen met een beter saldo kan ik me voorstellen dat het sneller uit kan en interessant is. Deze ontwikkeling is natuurlijk wel enorm in opkomst. Steeds meer (mest)strooiers kunnen tegenwoordig al m.b.v. een taakkaart doseren. Dan worden, zoals je zegt, de gegevens uit de Verisscan ook al weer veel bruikbaarder.
+1
Fendt_103Luuk
@joozt Klopt, de veehouders maken er nog niet echt gebruik van. Zijn er wel een paar die er wel gebruik van willen maken. Maar dan moet de loonwerker wel goed weten hoe ze hier mee moeten werken (en de techniek moet het dan in 1x goed doen). Veel loonbedrijven hebben inderdaad wel een meststrooier waar ze dit mee kunnen. Maar ook met bodemverdichting kan het in de toekomst wel wat gaan doen denk ik.
De opdracht bij de loonwerker is ook bedoeld om aan de loonwerker een beeld te geven wat ze allemaal kunnen gaan doen met de informatie van alle machines.
+1
Fendt_103Luuk
@joozt Voor mais is het sowieso lonend om een Veris scan te doen (denk aan pH voor kalk strooien en variabel zaaien). En misschien zelfs voor gras wel. De boer moet toch iedere 4 jaar een bodemmonster nemen. En die is vrijwel nutteloos aangezien het maar 1 punt is op een groot oppervlakte. Een Veris scan zal hierin een groot voordeel hebben. Maar dan moet het loonbedrijf van de boer ook met een aantal machines hier bewerkingen op uit kunnen voeren.
Monty
Nice one mate!
+4
Fendt926Driver
Het verhaal maakt de foto een stuk mooier.
Ik neem aan dat jou voorbereiding met farm maps en de taakkaarten voor de john deere en de fendt (en misschien vele andere merken) allemaal exact gelijk is?
Mooie uitleg..
+2
Fendt_103Luuk
@Fendt926Driver Ja mijn voorbereiding vanuit FarmMaps is gewoon hetzelfde. Op school kunnen ze met de John deere, Fendt, Deutz, en Claas met Trimble taakkaarten uitrijden. Echter heeft ieder merk wel zn mankementen en plus punten. Wel mooi om op deze manier verschillen te ervaren tussen de merken.
Ik heb tijdens de verschillende keren dat ik het heb geprobeerd ook wel gehad dat er iets niet goed ging in het proces maar daar leer je alleen maar van. Theoretisch kan er heel veel met de machines maar praktisch kom je toch nog achter beperkingen en fouten.
+1
steyrlanzboy
Mooi
+1
inter fan
Wat ik hier vaak hoor is dat de winst van taakkaarten te klein is om er echt iets uit te kunnen slepen. En dat is in een gebied waar we juist hele bonte grond hebben.

Wat me nog wel interessant lijkt is om bijvoorbeeld naast een variabele zaai afstand ook een variabele zaaidiepte toe te passen. Merk hier dat zaaidiepte vaak veel meer invloed heeft op de gelijke opkomst. En met hele bonte grond duikt de zaaier zomaar ineens de diepte in bij een stuk lichtere grond.

Over taakkaarten gesproken, het is jammer dat er niet een structuur aan gehouden is welke uitgebreid kan worden, maar er voor gekozen word om allemaal een eigen systeem te ontwikkelen. Hierdoor lopen veel mensen vast in conversie tools etc.

Zo lopen wij tegen het probleem aan dat Fendt de Task Controller claimed bij het opstarten, heb je een mooi isobus systeem, zit Fendt weer dwars en moet je eerst je werktuig opstarten voordat het werkt...
+2
J asper
@inter fan
Quote:
Wat ik hier vaak hoor is dat de winst van taakkaarten te klein is om er echt iets uit te kunnen slepen.

Goeie plekken meer bemesten omdat er meer afkomt(en dus slechte plekken nog meer verschralen) of slechte plekken meer bemesten omdat er minder af komt. Nee wij hadden het ook op school toen met bemesten meer volgensmij schiet je er eind van rit weinig mee op.
+2
casejxu
@J asper t is teelt afhankelijk. Als sla teler wil je graag 1 perceel met zelfde maat kroppen sla. Dat zijn uitdagingen waar met plaatsspecifiek bemesten winst kunt halen bijvoorbeeld
inter fan
@casejxu In sommige gewassen zal het inderdaad veel eerder kunnen, maar denk dan dat het meer het sturen van het oogstmoment/gelijke opkomst is als daadwerkelijk de verhoogde opbrengst.
+3
J asper
@casejxu Het was de veeboer opleiding niet de slahouder opleiding 😜 Met wat gras en mais zie ik de meerwaarde er niet van in.
casejxu
@J asper mee eens. Zie thuis t nut al niet van gps🤷‍♂️
J asper
@casejxu Met zodebemesten wist ik het wel, dan is het wel idiaal. Mooi baan over slaan en als gras wat langer is geen gepruts waar je gebleven bent.
+1
casejxu
@J asper wij rijden elk jaar vaste gps lijnen in onze percelen 😅😅
J asper
@casejxu Oja, bij greppelland heb je daar vast minder last mee haha.
+1
casejxu
@J asper ja dan kun je heel makkelijk gangetje over slaan😝
RaHeados
@J asper dat is ideaal en met maaien ook. Blokjes maken en nooit weer die scheven punten die je over houd en in t donker aan de andere kant van t perceel net n puntje hebben laten staan omdat die vergeten was 👌. Grootste voordeel vindt ik de kaart dat die in tekent wat je gedaan hebt, voor kunstmest strooien al ideaal als je geen lange banen maakt en zie je wat je normaal eigenlijk overslaat. 18 meter op t oog baan aan baan lukt me niet namelijk 🤣😅
+1
J asper
@RaHeados Maaien doe ik gewoon van links naar rechts, of rechts naar links dus daar heb ik geen last van dat ik blokjes laat staan😜 Hoogstens keer kam als je wat te overmoedig wordt met breedte.

Maar klopt het is voor andere dan mesten ook vast wel makkelijk.
RaHeados
@J asper ben je dan niet heel de dag aan het steken om weer goed voor te komen? Hier 4 a 5x rond met 6 meter en dan blokjes maken. Kan je net zo hard rijden met draaien of zelfs gas bij 😂. Die blokken knal je er zo af. 17 bunder en lekker door blijven rijden 👌
J asper
@RaHeados 3 x rond met 8,5 meter en dan kan ik gewoon elke keer zo in een keer in volgende werkgang draaien.
RaHeados
@J asper Ohja ff niet aan gedacht dat je er een extra had 😅
+1
Fendt_103Luuk
@J asper Dat is het juist. Door je taakkaart op 1 laag te baseren krijg je dat je goede plekken meer geeft en mindere minder. Door meerdere lagen te pakken wordt er gekeken naar algehele staat van een perceel.
stannetje96
@inter fan het wordt pas werkbaar als het real life gebeurd ipv eerst met je drone gaan vliegen en kaarten maken etc. Dat kost veel te veel tijd
inter fan
@stannetje96 Akkoord, ook daarin zijn al wel opties. Denk aan een Augmenta sensor of een Isaria sensor. Maar ook dit is nog niet af, vraagt allemaal weer een eigen tablet, een eigen interpretatie en daarnaast nemen deze sensoren weer geen bodem informatie mee.

Ik denk dat een kaart prima te generen is, als je maar in een systeem alle kaartjes krijgt aangeleverd en deze het liefst nog op de trekker kunt combineren. Als je alle data overal vandaan moet halen is inderdaad geen doen.

Desondanks denk ik wel dat als je bijv. een bodem kaart hebt, een gewasmeting en opbrengstdata van voorgaande jaren je deze eigenlijk eenvoudig op je GPS kast moet kunnen zetten aan het begin van het seizoen of tijdens, en dat je GPS systeem dan ook de basis is om een kaart in te genereren, dan is alles direct op de juiste plek. Zeker als de GPS kasten dan ook alle data met elkaar delen.
stannetje96
@inter fan ja die augmenta klonk ook wel veelbelovend maar daar zitten toch ook wel een hoop nadelen inderdaad. Het wordt uiteindelijk in ieder geval wel vrij prijzig waardoor het lastig wordt om er wat mee terug te verdienen
inter fan
@stannetje96 Dat is tegenwoordig bij veel dingen helaas nog een probleem, terwijl de techniek ver is blijft de kostprijs te hoog. Ben wel benieuwd nu de integratie van Augmenta in Raven is begonnen en daarmee ook de integratie in CNH. Dat moest haast veranderingen brengen, hopelijk niet alleen als directe integratie op CNH machines, maar ook in de aftermarket. Als Augmenta gaat draaien op de isobus zou al weer een heel stuk schelen.
valmet6400power
@inter fan
Werk jij bij Raven toevallig? 😂😂😂
Fendt_103Luuk
@stannetje96 Met een bodemscan is het ook wel werkbaar. Real life heeft ook zo zijn beperkingen zoals al aangegeven wordt. Uiteindelijk heeft het allemaal haken en ogen waar je gewoon mee te doen hebt.
inter fan
@Fendt_103Luuk Lastige is dat je voor de beste functies alles wilt combineren, waar nog weinig mogelijkheden voor zijn tegenwoordig. Of ze vragen veel werk, of hoge investeringen/maandelijkse abonnementen.
Fendt_103Luuk
@inter fan tja iedere fabrikant doet nu iets anders en heeft allemaal zijn eigen haken en ogen. Taakkaarten kun je uiteindelijk heel veel mee. Je moet alleen de goede lagen gebruiken en op elkaar zetten voor goede resultaten. Dus daarin moet je veel tijd gaan investeren.
In Duitsland werken ze al best veel met taakkaarten. Denk dat we in Nederland misschien toch iets te eigenwijs zijn om het eens een paar jaar te proberen. In 1 jaar ga je nooit resultaat hiermee halen.
inter fan
@Fendt_103Luuk Ja dat elke fabrikant iets anders doet zou er eigenlijk uit moeten, maar dat is een utopie helaas...

Ik denk ook dat je er redelijk wat mee kunt, maar als kanttekening heb ik een aantal boeren gesproken die meerdere jaren op taakkaarten hebben gestrooid, maar die er gewoon weer van zijn afgestapt omdat het resultaat de extra tijd niet waard was. Is denk ik ook enorm grondsoort afhankelijk, en ook afhankelijk van hoe dicht je al tegen het max potentiaal aan zit, wat in Nederland al veel dichter bij is als in andere landen
+1
Holkenborg
Staat het scherm in het dashboard uit?
stippie
Zo te zien doe jij ook de opleiding Agrotechniek & management?
Wij hebben de opdracht strooien op een taakkaart toen nog met een Claas uitgevoerd. Mooie praktische opdracht was dat. Is die Fendt van de schoolboerderij of is dit een andere trekker?
+1
Fendt_103Luuk
@stippie Klopt ja, de Claas is er nog steeds. De Fendt is er sinds dit schooljaar op het AIC. Schoolboerderij heeft er ook éen.
+4
reinder-mf
Variabel is de toekomst 👍🏻 Hier al een paar jaar op basis van bodemkaarten variabel de eerste bodemherbicides in oa uien en bieten toepassen. Minder gewasschade op de lichte plekken en minder veronkruiding op de zwaardere plekken
MaxxuM4ever
@reinder-mf heb je ook een opbrengst meter op de Dewulf dan zodat je er als laatste kaart van het seizoen een opbrengst kaart overheen kunt leggen?
reinder-mf
@MaxxuM4ever nee dat helaas niet. Maar dat zie ik voor rooivruchten op bonte grond ook niet echt als een top oplossing. Veel te veel variatie in tarra waardoor je opbrengstmeting averechts werkt. Grond is 3/4? keer zo zwaar dan je te oogsten product dus die slaat heeel snel de verkeerde kant over
+2
JJ
Mooi dat je dergelijke dingen op school leert in de theorie en het dan ook zelf mag ondervinden in de praktijk! Dat is pas iets leren, en als je de basis snapt kun je daar veel kanten mee op welke basis voor kaarten en welke variatie en dergelijke.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 516 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!