Foto van een Case IH Puma 240 mestseizoen 2024 ook weer van start. Foto is geplaatst door chef beunhaas op 01-02-2024 om 10:05:13, met 90 reacties.

Case IH Puma 240

+3
chef beunhaas
Foto van een Case IH Puma 240 mestseizoen 2024 ook weer van start

Reacties

+1
Fendt926Driver
De kleine (nou ja klein voor jullie begippen) tank voor de kleine percelen?
Vrachtwagens voor de mest aanvoer ook van jullie bedrijf?
+3
chef beunhaas
@Fendt926Driver Neej Deze 12 kuubs hebben we vooral voor de eerste paar weken als het nog nat is dan rij je minder schade maar kunnen we toch uitrijden. Zelf hebben we inderdaad de vrachtwagens voor transport en er lopen nog 3 trekkers met transport tank mee
rommert14
@chef beunhaas putten vol of om dat er anders geen eind aan komt maar vroeg beginnen? Hier mag het ook weer maar ben blij dat we nog opslag hebben en niet alles aan gort hoeven te rijden want klein spul kennen ze hier niet
+2
chef beunhaas
@rommert14 wij hebben ook nog plek opzich alleen komende week alleen maar regen voorspeld dus stel dan kunnen we 2 week niet uitrijden wordt het wel spannend maar nu loopt t eigenlijk heel mooi erover
rommert14
@chef beunhaas Ja precies, bij van den tillaard toch? Die is hier wel eens geweest, die wou ook de drogen op een eigen locatie net zoals wij dat hebben.
+1
chef beunhaas
@rommert14 tillaart werk ik voor inderdaad
ljdekker
@chef beunhaas leuk aantal koeien daar idd. Heb je het naar je zin daar?
chef beunhaas
@ljdekker ik zit niet bij tillaart thuis maar op een kleinere locatie met 450 koeien en 2800 hectare ja het is wel druk en hectischer als bij tillaart thuis maar over het algemeen bevalt het wel
+1
Terwisscha
@chef beunhaas
Quote:
kleinere locatie met 450 koeien en 2800 hectare

Hoeveel melken ze op de hoofd locatie dan wel niet?!.

Wel mooi areaal grond erbij. Of is dat nodig omdat er in de zomer bijna niks groeit?
chef beunhaas
@Terwisscha iets van 5000 of iets in die geest ik kom daar verder nooit dus dat kan ik ook zo niet zeggen, die hoek grond die wij bewerken is ook nog voor een ander nelkveebedrijf met 1400 koeien die zelf geen landwerk doet dat doen wij erbij en dat is ook inclusief tarwe etc
ronald-deutz-fahr
@chef beunhaas beste koppel! Jaar of 10 terug keer geweest, toen waren het er nogal een stukkie minder 😅
Toen stond er een gevel van strobalen achter in de stal, werd toch weer verlengd
+1
rommert14
@ronald-deutz-fahr echt bizar hoe snel dat daar in oostduitsland nog door gaat, ondanks die groene regering. Knap werk om dat te managen heb je goeie mensen voor nodig.
+2
ljdekker
@rommert14 ja en als je de goede mensen kunt krijgen en houden kan er veel als je wilt. Daarnaast moet je ook de goede mensen kennen, ook erg belangrijk
+1
rommert14
@ljdekker precies, valt nog niet mee😅
+1
ljdekker
@rommert14 dat hoor je meer. Heb er hier tot nu toe nog geen klagen over. Sinds december een nieuwe melkster er bij voor int weekend.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @ljdekker:
Sinds december een nieuwe melkster er bij voor int weekend.

Hier was het vaak dat je een goede bijna niet houdt.
En een slechte haast niet weer kwijt wordt.

Top dat je toch alle uren netjes ingevuld krijgt.
Weekend melkers zijn best wel schaars
rommert14
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Hier was het vaak dat je een goede bijna niet houdt.En een slechte haast niet weer kwijt wordt.

Is helemaal correct
+1
ljdekker
@Fendt926Driver een bedrijf krijgt het personeel dat het verdient. Neemt niet weg dat het zuur is als iemand een andere uitdaging kiest bij een andere werkgever.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @ljdekker:
een bedrijf krijgt het personeel dat het verdient

Dat klopt.
Hier zijn boeren in de buurt die altijd melkers vragen.
Maar ook die een poll van 5 melkers hebben die netjes rouleren door de week en ook wel willen invallen als een ander eens niet kan
+1
rommert14
Quote Reactie van @ljdekker:
een bedrijf krijgt het personeel dat het verdient.

Weet ik niet, de ervaring hier is dat het met de Nederlanders en Denen over het algemeen goed te werken valt, maar de oostblokkers valt gewoon niet mee, is een heel ander slag volk. Zitten ook zeker wel goede tussen, maar over het algemeen valt het tegen.
+1
ljdekker
@rommert14 ja die Oostblokkers hebben wel een andere arbeidsethos. Niemand wordt boer omdat hij graag Poolse mensen in dienst wil hebben maarja, soms kom je daar terecht
+1
rommert14
@ljdekker hebben hier oesbeken 😅
+9
J asper
@ljdekker
Quote:
Niemand wordt boer omdat hij graag Poolse mensen in dienst wil hebben maarja, soms kom je daar terecht

Volledige eigen keuze, niks mis mee maar het is niet dat je daar “zomaar” terecht komt, rare reactie.
rommert14
@J asper wat zijn nog opties dan? Een kleiner koppel melken kun je gelijk wel stoppen hier.
+4
MaartenMandemaker
@rommert14 Niemand verplicht een ander toch om groter te groeien? Ik mag graag met andere mensen samen werken, maar vast personeel hoeft van mij niet.
rommert14
Quote Reactie van @MaartenMandemaker:
Niemand verplicht een ander toch om groter te groeien?

Nou eigenlijk indirect wel want we zijn met zn allen toch groter geworden 😅 Het is in nl misschien nog minder aan de orde maar als je hier over 10 jaar nog boer wil zijn kun je de bende maar beter voor elkaar beginnen te maken, of stoppen.
+8
Ruben-Wind
@rommert14 ja klopt te veel die meer meer meer willen zodat de prijs kut blijft
+1
Fendt612e
@Ruben-Wind dat is met alles zo, marktwerking.
Als je dat niet wil moet je voor m baas werken
+1
Ruben-Wind
@Fendt612e ja dat weet ik, maar wat klopt er niet aan wat ik zeg?
Fendt612e
@Ruben-Wind ik zeg niet dat het niet klopt
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Ruben-Wind:
klopt te veel die meer meer meer willen zodat de prijs kut blijft

Dat krijg je er toch niet uit.
Is in nederland zelfs al zo.
Als we allemaal iets minder melken dat er 98% aanbod is dan hebben we een nette prijs.
Maar dan zijn er altijd wat die bij die goede prijs volop willen gaan melken en dat een ander dan maar moet minderen maar zij niet.
En dan heb je weer een lage melkprijs
+1
Ruben-Wind
@Fendt926Driver klopt en dat is jammer. Als personeel maar schaars en duur genoeg wordt lost het zich zelf wel een keer op.
rommert14
@Fendt926Driver is dat niet een frustratie die vooral met het fosfaat quotum te maken heeft? Dat iedreen inleveren moest terwijl sommigen niet gegroeid waren en anderen wel.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
is dat niet een frustratie die vooral met het fosfaat quotum te maken heeft

Weet ik niet.
Ik had nog 300kg fosfaat over voor de lease
T60401
@Fendt926Driver Wat dat betreft zijn de melkrobots een kl#ten uitvinding. Als er die niet geweest waren was er veel minder melk geweest. Maarja ben er zelf ook schuldig aan je kijkt wat voor je zelf het beste past.
rommert14
@T60401 zo is dat op veel plekken zo
Fendt612e
@Fendt926Driver dan komen er gouden tijden aan met jou redenering, 5-10 jaar is er minimaal 10% melk
casejxu
Quote Reactie van @Fendt612e:
gouden tijden

Zo zwart wit kun je het niet zien maar als aanbod krimpt tegenover de vraag stijgt de melkprijs. Dus wie weet ga je per koe wel meer verdienen. En minder werk👌👌
+2
rommert14
Quote Reactie van @Ruben-Wind:
ja klopt te veel die meer meer meer willen zodat de prijs kut blijft

Wat een huil opmerking
+4
Ruben-Wind
@rommert14 mag je vinden. Maar als jouwn personeel morgen weg loopt wil ik wel eens zien hoelang je het daadwerkelijk als ‘familie bedrijf’ vol houdt.
+4
MaartenMandemaker
@rommert14 En wat versta jij met voor elkaar maken? Denk je dat dat alleen mogelijk is als je 1500 koeien melkt of hoe zie je dat? Ik heb persoonlijk geen zin in de kopzorgen die personeel met zich meebrengt. Als het op deze manier niet meer lukt dan maar niet.
+4
casejxu
Quote Reactie van @MaartenMandemaker:
kopzorgen die personeel met zich meebrengt

"Ik wens je veel personeel toe" is hier een vaak gebruikte opmerking
MaartenMandemaker
@casejxu Klopt, het heeft ook voordelen natuurlijk. Maar van mij hoeft het niet.
rommert14
@MaartenMandemaker maar hoe wil jij jou bedrijf dan runnen in de toekomst? Bij jullie als gemengd bedrijf ook werk zat lijkt me.
+4
MaartenMandemaker
@rommert14 Klopt werk genoeg. Maar m'n vrouw doet ook mee naast de zorg voor de 3 kleine kinderen. M'n vader is 77. Die doet nog wel wel wat klusjes. En we hebben nog geregeld een dag hulp. Onze akkerbouwgewassen zijn niet heel intensief. Maar alles vergt tijd en zorg.
+1
rommert14
@MaartenMandemaker nee je hoeft er geen 1500 koeien voor te melken, zo bedoel ik het niet. Maar wel aan de wet voldoen, en er zijn nogal wat verouderde ligboxstallen die daar niet aan doen. Met andere woorden afbreken of jongvee erin. 1800 koeien was in onze situatie een passend aantal om de verouderde stallen nieuw leven in te blazen en de financieringen rond te krijgen.
+3
T60401
Quote Reactie van @rommert14:
1800 koeien was in onze situatie een passend aantal om de verouderde stallen nieuw leven in te blazen en de financieringen rond te krijgen.

En waarom lukte dat met 1500 niet? Als ik een schot voor de boeg mag maken de marges zijn zo flinterdun. Ben benieuwd hoe je het recht gerekend krijgt als je alles aan 5% rente moet financieren.
rommert14
@T60401 1500 kon ook wel, maar wouden de milieu ruimte ook meteen benutten want die is als eens eerder voor onze neus weggeroofd, en klopt de rente doen pijn op dit moment maar zijn wel aan de top nu wordt er gezegd.
+4
rubencasecs
@T60401 Nou wil ik ook wel ff reageren, het is net of alles hier in dk heel groot moet, dat is niet waar, het is altijd een keuze van jezelf en niet van de bank of wat dan ook. Wij hebben een 300 koeien, met 4 robots en een stal die voldoet aan de eisen van 2034. En we kunnen er best van leven. Ook ruim een halve hektare per koe in eigendom zoals de bank graag ziet hier. Zie hier in de studiegroep ook altijd geklaag over personeel, dan zijn we blij met onze 2 lokale medewerkers die er al een tijd zijn. Ook als je het verkopen wil valt het niet mee met zon groot bedrijf, het is simpelweg niet over te nemen. Heb wel respect voor jullie Rommert, het is een hele prestatie, dat doe je niet zo maar ff, maar ben blij dat die koeien bij jullie lopen en niet hier. Zoals je zelf zegt, als je een keer op die trein zit van groot dan kun je niet meer terug. Het loopt anders prima bij jullie, voordeel als je een bv hebt dan staat alles op het net, die Siloking tik je zo kontant af😄👍🏻
+8
Ruben-Wind
@rommert14 maw je bent die 1700 nodig om een inkomen te halen ? Ik dacht dat Denemarken het walhalla was 😅
+6
dx11
Quote Reactie van @rommert14:
wat zijn nog opties dan?

Kleinere koppel idd, ik ken er meerdere in Denemarken die 200 koeien melken. Waarom zou dat niet kunnen. Of locals indienst nemen, of robotisering of een andere plek op de wereld zoeken. dr zijn zo veel keuzes. Iemand met 1000 of 2000 koeien is dat niet perongeluk gaan doen omdat hij echt niet anders kon ofzo.
rommert14
@dx11 nou terug naar 200 koeien lijkt mij niet echt een optie hier 😅 dan is het toko verkopen en verkassen maar dat gaan we niet doen
+1
Hobby boertje
@rommert14 Dat is dan jullie keuze, maar het lijkt mij toch dat als jullie het bedrijf verkopen je toch zonder of met heel weinig financiering een bedrijf met 200 koeien kan opzetten die klaar voor de toekomst is. Als je niet te veel financiering hebt kun je ook in denemarken nog een hele goede boterham verdienen met 100 of 200 koeien. Ben vorige jaar bij verschillende kleine bedrijven in DK langs geweest om te kijken hoe dat daar gaat en ze konden er allemaal goed van leven.
+2
rommert14
@Hobby boertje 100 tot 200 koeien in dk zie je steeds minder. Of men stopt of men groeit door.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
100 tot 200 koeien in dk zie je steeds minder.

Met de crisis toen landbouwgrond van 30.000 naar 15.000 euro ging was ik daar op vakantie.
Dan maakt het weinig uit of je 150 of 1500 koeien hebt je zekerheid onder je bedrijf (de grond) is dan gehalveerd.
rommert14
@Fendt926Driver ja maar dat heeft niks met deze discussie te maken.

Niet persoonijk richting jou hoor maar ik heb eigenlijk niet zoveel zin in deze discussie, wij weten prima waar we mee bezig zijn.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
Niet persoonijk richting jou hoor maar ik heb eigenlijk niet zoveel zin in deze discussie, wij weten prima waar we mee bezig zijn.

Ik heb bij jullie gezien hoe je het voor elkaar hebt.
Heb er alleen maar respect voor hoe je het allemaal rondzet.
Dus van mijn kant meer ervarings verhalen dan aanmerkingen op jullie bedrijfs voering
+6
MaartenMandemaker
@rommert14 Je stelt zelf toch ook vragen?
rommert14
@MaartenMandemaker jazeker maar het heeft nogal een negatieve toon omdat veel koeien houden verkeerd is volgens velen hier.
+2
dx11
Quote Reactie van @rommert14:
veel koeien houden verkeerd

Er wordt alleen gezegd dat het niet persee goed is, dat is geen aanval of verwijt toch?
+14
MaartenMandemaker
@rommert14 Voel je dat zelf niet een beetje zo? Het maakt mij niet uit, al ga je er 5000 melken. Maar ik vind het soms wel een beetje overkomen dat zo jullie bezig zijn de enige goede manier is, en een boer met 50 of 100 koeien maar wat aanrommelt en het niet gaat redden in de toekomst. Lang niet iedereen heeft de ambitie om veel koeien te melken en met personeel te werken. En ik ben van mening dat daar ook plek voor is in de toekomst. En zo niet, jammer dan.
+3
rommert14
Quote Reactie van @MaartenMandemaker:
jullie bezig zijn de enige goede manier is, en een boer met 50 of 100 koeien maar wat aanrommelt en het niet gaat redden in de toekomst.

Ik heb het ook niet over Nederland maar wat ik hier zie gebeuren, het speelt hier misschien ook meer als in Nederland 🤷‍♂️ het ging ook over personeel eigenlijk en niet over schaalvergroting 😅 Mijn excuses als ik denigrerend over kwam dat was niet mijn bedoeling.
MaartenMandemaker
@rommert14 Oke, dan is dat uit de lucht 👍
+3
casejxu
Quote Reactie van @rommert14:
niet zoveel zin in deze discussie

Heb me er lang van af weten te houden maar moet t nu wel kwijt. Snap je volledig!

Wat mij opvalt is dat iemand zijn eigen bedrijfvoering moet verdedigen. Een goeie discussie is nooit verkeerd en een mening ook zeker niet. Maar afgebrand worden op waarom iemand op een bepaalde manier zijn bedrijf bestiert vind ik niet akkoord.

De keuze wel of geen personeel is vooral persoonlijk. Kies je daar wel voor is groeien d'r beste keuze omdat je dan een persooneelslid zo efficiënt mogelijk in kan zetten. Melk je 200 koeien zou een poppetje der bij zijn heel goed passen maar niet voor 40 uur. Ga je groter kan iemand makkelijk 40 uur maken en blijven ze vaak ook langer!

Vanuit mijn oogpunt volledige bewondering voor wat jullie doen! En als de kindertjes wat groter zijn hoop ik op een kopje koffie want we gaan dan sowieso rondje Denemarken doen!
+1
rommert14
@casejxu nou er wordt van beide kanten wel bekritiseerd, met het niet voorelkaar hebben doelde ik vooral op de welzijnseisen die hier over 10 jaar in gaan, niet dat ik het een bende vind en iedereen onder de 200 koeien prutsers vind. Wat maarten frustreert frustreert mij net zo goed maar dan andersom. Ik ben hier niet om anderen de grond in te trappen.
Hobby boertje
@rommert14 Zou dat ook niet komen omdat groeien relatief goedkoop is en nog goed rendeerd waardoor veel om die reden ervoor kiezen om te groeien ipv dat 100-200 koeien niet rendabel genoeg zijn?
dx11
Quote Reactie van @rommert14:
nou terug naar 200 koeien

Dat zou een beetje raar zijn, en het paard achter de wagen spannen natuurlijk. Eerst naar 2000 koeien en daar alles op inrichten om dan er 200 koeien in te gaan melken. Maar dat is wat anders als de enige optie die er ooit geweest is
rommert14
@dx11 200 koeien kan wel maar met de kennis van nu zou ik dan een ander land als Denemarken kiezen.
+2
dx11
@rommert14 ja, ik heb altijd geroepen dat als de bedrijfsovername hier niet zou lukken dat ik dan niet in Nederland bleef. Nu ben ik blij dat dat allemaal wel lukt want ik zou op dit moment niet weten waar ik heen zou willen. Oostblok trekt mij om een bedrijf op te bouwen nog steeds, maar met al die bommen en kamikaze-drones zie ik daar ook maar weinig levensvreugde
+5
J asper
@rommert14 Het is ook maar goed dat de Oostblokkers geen tf hebben, wat had hij gedaan als je dat gelezen had van je baas? Ik had een andere op gezocht als ze zo over me dachten.
+3
Ruben-Wind
@J asper mwa als rommelt beetje meer betaald dan de rest dan lopen ze niet zo snel weg denk ik. Ze komen daar niet niet omdat ze rommert en z’n familie zulke beste mensen vinden hoor.
J asper
@Ruben-Wind
Quote:
mwa als rommelt beetje meer betaald dan de rest dan lopen ze niet zo snel weg denk ik.

Op korte termijn heb je idd misschien gelijk, op lange termijn denk ik het niet eerlijk gezegd.
ronald-deutz-fahr
@rommert14
Quote:
Een kleiner koppel melken kun je gelijk wel stoppen hier.

Hoe dat zo?
+1
rommert14
@ronald-deutz-fahr die zie je hier allemaal verdwijnen, er moet te veel aan gebeuren om aan de dierwelzijnswet te voldoen en dan zegt de bank meestal nee.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
en dan zegt de bank meestal nee

Ik heb wel het idee dat de bank bij jullie veel meer te vertellen heeft dan bij ons.
Of veel meer te vertellen wil hebben...
rommert14
@Fendt926Driver bedoel je bij ons of bedoel je dk in het algemeen?
+1
Fendt926Driver
@rommert14 ik bedoel bij jullie in dk.
Andere landen weet ik niet.
Bij ons heeft de bank weinig te vertellen
rommert14
@Fendt926Driver ons banken systeem is anders als in nl, banken hebben over het algemeen weinig onderpand en lopen daardoor meer risico.
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
ons banken systeem is anders als in nl, banken hebben over het algemeen weinig onderpand en lopen daardoor meer risico.

Ik heb ooit gehoord van een nederlandse boer in denemarken waar wij op vakantie waren hoe het ongeveer zit.
1 bank voor de hypotheek
En 1 bank voor de lopende betalingen
casejxu
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Bij ons heeft de bank weinig te vertellen

Dat wij in 2012 de stal gingen verbouwen met nieuwe melkput kregen we met moeite 100.000 euro voor de verbouwing. Maar 7,5 ton voor een nieuwe stal was zo geregeld 🤔🤔
+4
ljdekker
@J asper waarom lukt het de één wel en de ander niet? Hier 2 mannen lopen die er alruim 6 jaar zijn en degene daarvoor heeft hier 9 jaar gewerkt. Als je veel verloop hebt moet je toch eens kijken naar jezelf en je aanpak mbt personeel.
+4
J asper
@ljdekker Dat is toch precies wat ik probeer te zeggen? Met alleen een paar euro in uur meer betalen dan een ander kom je er niet “denk ik tenminste”
rommert14
@J asper wordt hier anders op tf wel vaak zo gezegd, als personeel wegloopt ligt het altijd aan het loon, lekker makkelijk praten.
+1
Fast Eddy
@rommert14

Het is maar net wat je ze aanbied. Ik ben ook geen loper. Maar als ik met tegenzin naar het werk ga. Is voor mij de lol eraf. Dan kan het loon nog zo goed zijn. Mensen die om een paar euro van baan wisselen hadden dat toch al wel gedaan. De voorwaarden vind ik veel belangrijker dan een toploon. Gelukkig nu sinds de cao-onderhandelingen eindelijk het loon gekregen waar we al jaren lang recht op hebben. Ik zou nu alleen nog van baan wisselen om van de storingsdienst af te zijn. Verder heb ik het goed zo.
rommert14
@Fast Eddy mooi man
+1
chef beunhaas
@Fendt926Driver goeie werknemers vinden is inderdaad een ding maar behouden is nog veel lastiger
+1
Arie_MF
@ronald-deutz-fahr hij is er weer!👍
case 745 xl
@chef beunhaas ben ik 2 jaar geleden eens geweest prachtige bedrijf
ljdekker
@rommert14 ja die Oostblokkers hebben wel een andere arbeidsethos. Niemand wordt boer omdat hij graag Poolse mensen in dienst wil hebben maarja, soms kom je daar terecht

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Case IH Puma 240 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!