Foto van een Åkerman EW 150 bezig met de bouw van een nieuwe kuilpaat. Foto is geplaatst door sietse-geert-nauta op 04-02-2024 om 19:31:48, met 72 reacties.

Åkerman EW 150

+3
Foto van een Åkerman EW 150 bezig met de bouw van een nieuwe kuilpaat
+1
Weidezicht
@sietse-geert-nauta dat wordt prachtig. Heerlijk zo n strak stuk erf/kuilplaat. Ben je niet bang dat je aan de zijkant niet een beetje schraal in je zand zit? Of draai je er snel grond tegenaan om opsluiting van je zandbaan te creeeren? Als zand wegspoelt of stof wordt zakken je platen weg.

Reacties

marco2250
Waarom niet gelijk wanden erlangs of zit je op veen
TeunFendt
@marco2250 wanden zijn ook duur…
+3
J asper
@TeunFendt Wat is sneller werken en de bult vaster krijgen waard.
+2
rommert14
@J asper Ja inderdaad een beetje verkeerde zuinigheid denk ik
+12
Deutz 8006spezial
@rommert14 @J asper aa joh, niet iedereen melkt 2miljoen koeien en klapt overal maar wat neer. Misschien boert deze knaap wel met 50 koeien, kuilde ze eerder op de grond, of heeft hij net de halve stal op de kop gehad, machinepark geupdate, is dit voor een klant waar hij met de kraan draait etc etc. Als je vooruit wilt moet je ergens beginnen. Ik vind het netjes. die wanden flikker je over 4 jaar er zo nog naast. En als hij op veen zit heeft het mooi de tijd om uit te zakken.
+1
J asper
@Deutz 8006spezial Ik vindt het ook netjes hoor, reageer ook niet op Sietse maar op @TeunFendt Dat wanden echt niet zo duur hoeven zijn. Klopt later kan ook altijd nog, ik kom ook nog net een paar wanden tekort die leen ik altijd bij een silo die half leeg is😂 Moet nog een keer paar meter bij.
+1
rommert14
@Deutz 8006spezial gefeliciteerd, je weet weer een discussie op een aantal koeien te schuiven alleen omdat ik er op reageer. Het maakt helemaal geen fluit uit hoeveel koeien je melkt in deze discussie want sleufsilos zijn er in alle maten 😀
+9
Deutz 8006spezial
@rommert14 ik benoem jou aantal koeien niet eens. Dus als je je daarin aangesproken voelt is jouw probleem.

Je kent de achtergrond niet dus misschien is deze tfer harstikke blij met deze kuilplaat en dat wordt dan onderuit geschopt.
Ik vind het een domme, onnozele, kleinerende opmerking en daarbij taggde ik jasper net zo goed. En die reageert dan normaal. Je kan altijd goed in de slachtoffer rol kruipen als iemand je even corrigeert of het niet eens is met jou gedachten gang.
+1
rommert14
@Deutz 8006spezial ik haal hier niemand onderuit maar was het gewoon met Jasper eens. Jij begint over '2 miljoen koeien melken' terwijl een sleufsilo daar helemaal niets mee te maken heeft, je kan ze zelf zo groot maken als je wil.
+7
Deutz 8006spezial
@rommert14
Quote:
ik haal hier niemand onderuit maar was het gewoon met Jasper eens.

dan weet je even hoe een ander het ook kan lezen.

Ik begin idd over 2 miljoen koeien omdat je niet weet of hij er 10 of 200 melkt, en je met 50 koeien meer moet nadenken hoe je zon groot project betalen gaat dan met 200. Dat jij dan direct als een geslagen hond gaat jammeren dat ik over jou bedrijfs grote begin is maar net wat jezelf lezen wilt. Want die Aantal koeien zegt mij 0.0, de verhouding en waarin iets betaald gaat worden wel.
rommert14
@Deutz 8006spezial denk om je bloeddruk, fijne dag verder 😀
+6
Deutz 8006spezial
@rommert14 🤣🤣flipcees zelfde gewenst he
+2
J asper
Sommige mensen zijn nu eenmaal snel aangebrand😂
rommert14
@J asper ach, dat hou je toch, kijk je frank Visser wel eens? 😅
+1
bluepower12
@rommert14 het moet wel allemaal betaald worden. Als je nauwkeurig werkt kan zonder wanden de eerste jaren ook prima
rommert14
Quote Reactie van @bluepower12:
het moet wel allemaal betaald worden.

Uiteraard, daarom bouwen wij ook een silo als we weer wat gespaart hebben, en tot die tijd een keer in het land kuilen als het zo uitkomt of wat hoger kuilen.
+1
MaartenMandemaker
@J asper Hier ook de meeste kuil op platen, bevalt mij best. Als de wagens goed gelost zijn heb je ze zo vlak, en met kleed erop doen even met de afdekfrees eromheen en klaar. Ik merk niet veel verschil in verdichting in onze silo of op de kuilplaat. Genoeg gewicht op de kuil en flink de kanten aanrijden.
J asper
@MaartenMandemaker Scheelt wel wat je capaciteit is. @sietse-geert-nauta Kuilt zelf in met een df bakken wagen. Dan zal het Idd vast wel gaan dan heb je behoorlijk meer tijd te aanrijden.
+1
MaartenMandemaker
@J asper Wij kunnen onder het lossen blijven aanrijden op de 10 meter kuilplaten, dat scheelt ook. Kanten niet te stijl op zetten.
Ruben-Wind
@MaartenMandemaker en met uitkuilen is het ook een stuk makkelijker vind ik. Geen gedoe met plastic.
+2
MaartenMandemaker
@Ruben-Wind Klopt ik vind het fijn werken. Grond er mooi met de shovel af schuiven en daarna heb je geen last meer van platen of dat je met de happer tegen de silowand aan zit
+3
T60401
@MaartenMandemaker Ik heb hier 1 sleufsilo voor een deel van de mais. de rest gewoon platen. wat een ellende. het begint al met het uitvegen. Laatste 30 cm langst de muur kun je met de bezem doen. Dan moet je plastic hangen wat altijd opwaait. Dan kun met de schep rond om de muur vrij te maken van mais. Vervolgens moet je die stukken plastic er nog onder zien te houden met het grote zijl er op leggen.
Bij het voeren heb ik altijd last van het water wat over de plastic naar de zijkant loopt en dan in het voer loopt wat sneller tot broei veroorzaakt. Gaat de silo wat verder leeg kun je iedere keer een pokken eind lopen om boven op de bult te komen.

De gewone rijkuilen heb je van te voren geen werk. je zegt tegen de eerste wagen daar moet je zijn en klaar. Je moet wel zorgen dat je een goede brede kuil hebt op een kuilplaat van 8 meter valt het niet mee als je wat hoger komt. Als het laatste in de kuil zit loop je een keer rond om het voer wat te breed gevallen is er op te gooien. Vaak is dit bijna niets. 1 stuk plastic er op en zand er op en klaar.
+1
J asper
@T60401 Zet je je wanden ja mooi op markplaats als het niks is.
+1
rommert14
@T60401 jij ziet wel heelveel beren op de weg 😂
J asper
@MaartenMandemaker Zonder wil het ook prima hoor, wij hebben alleen de eerste snee wanden, en vervolgens rijkuilen boven op de eerste snedes. Kanten ook mooi flauw dat zand er op blijft liggen.

Maar meteen zeggen dat wanden duur zijn ben ik het niet mee eens, en die kun je ook zo duur maken als je zelf wilt. Stel platen met een grond wal er achter valt wel mee.
rommert14
@MaartenMandemaker hier is alles gehakseld, in de silo waar 1 wand 3 meter is en de ander maar 1 meter kan je bar weinig in kwijt.
+2
MaartenMandemaker
@rommert14 Ik hoef de bulten niet zo hoog te hebben. We happen er nu 2 keer per week voorlangs, en dat bevalt me best.
+2
@J asper jaa klopt, heb nu precies dezelfde ladewagen erbij gekocht, kan het nu op de bult makkelijk aan
MulderDeutz1
@MaartenMandemaker Begrijpelijk als je zelf inkuilt. Hier 40% meer kuil op dezelfde vierkante meters en het scheelt zo 3 tot 4 uur per jaar met inkuilen omdat de shovel de bult niet af hoeft. Dat is de eerste 2000 euro al en dus de eerste 4 sleufsilowanden. En nu 0% warm voer, waar voorheen eigenlijk alle boven hoekblokken warm waren. Weet niet wat dat waard is, maar voor mij heel veel.
MaartenMandemaker
@MulderDeutz1 Broei hebben we eigenlijk niet. Grond erop en voldoende voersnelheid. We hebben sneller broei in de sleufsilo met banden erop dan op de kuilplaat met grond erop
MulderDeutz1
@MaartenMandemaker Wij hebben ook zand op de silo, en voorheen ook op de rijkuil. Grootste financiële voordeel zit in het inkuilen, dat zie ik bij de loonwerker overal. Scheelt zo 4 ha per uur.
+1
MaartenMandemaker
@MulderDeutz1 Oke, nouja ik vind het geen probleem met inkuilen. Flappen van de verdeler over de kant laten hangen en je legt een mooie ril gras op de rand. En je hoeft niet op te passen dat met tegen de wanden komt met de verdeler of dubbellucht
J asper
@MaartenMandemaker Daar ben ik het ook volledig met je eens, geen goedkoper en beter inkuil middel als zand boven op het kleed😜👍🏻
rommert14
@MaartenMandemaker geen steile hoge kuilen dus zoals ik ze gewend ben (was). Jullie hebben trouwens een keer jullie versleten voerplein een keer opnieuw gecoat toch? Was dat gewoon met beton of iets anders? En blijft dat wat zitten? Beton is hier behoorlijk versleten...
+1
MaartenMandemaker
@rommert14 Nee we hebben vorig jaar een kuilplaat erbij gelegd van 120 bij 10 meter. Nu hebben we ruimte zat. En dat werkt wel fijn.
Ja klopt, we hebben een sleufsilo over laten storten met 12 cm nieuwe beton.
+1
marco2250
@TeunFendt als je er aan 1 rij platen afhaalt voor de voet va
N de keerwand en 1 rij omdat je veel vaster krijgt weet ik niet wat duur is en minder verlies vanvoer
+1
Ruben-Wind
@marco2250 voor 2x 50 m 2m wanden kun je 200 platen kopen. Ik weet wel wat goedkoper is. Nu kun je eventueel een keer later als er weer geld is verdiend nog wanden er naast zetten ipv alles in 1x
J asper
@Ruben-Wind Hij kan natuurlijk ook de buitenste regel stelcon platen rechtop zetten als wand
Fendt926Driver
Mooie plaat.
Zijn denk ik 2 bij 1.5m platen?
En een 1 bij 1.5m aan de buitenkant?
Zou dus 11m breed zijn.
Ben wel benieuwd waarom er na 11 platen een ander leg patroon gevolgd wordt.
En ik had de 1m brede liever in het midden gehad in verband met kantelen.

Maar misschien kan fotoplaatser er uitleg over geven
Vincent.
@Fendt926Driver
Lijkt wel alsof de buitenste meter met die put erin gestort is
+3
@Fendt926Driver naast de oude betonplaat zijn we gelijk begonnen met een 1 meterse holle goot voor de afwatering tussen bij rijbulten
+4
Silowanden zijn voor mensen die geen kuilbult kunnen zetten, en het geld ervoor over hebben. In de praktijk word er bijna altijd een 1 meter boven de silowand gekuilt, daar heb je nog meer werk van
rommert14
Quote Reactie van @sietse-geert-nauta:
Silowanden zijn voor mensen die geen kuilbult kunnen zetten

Dat hangt er maar net vanaf wat voor kuil je wil zetten, maar met gehakseld gras 2 meter recht omhoog gaat tegenvallen. Met de opraapwagen wil wel natuurlijk.
+1
mf 6150
@sietse-geert-nauta
Netjes voor mekaar zo! Je opmerking slaat echt kant nog wal🤪 ben blij dat wij muren hebben. Besteed liever de aandacht bij de koeien dan de hele dag kanten bijlopen, iets boven de muur werkt wel.makkelijk met afdekken (zijl strakker).
Ook dan kan je nog zo'n goede machinist zijn, kanten moeten goed bijgehouden worden, al het losse zal eraf moeten
+1
MulderDeutz1
@mf 6150 Deze heeft nog nooit met muren gewerkt denk ik, dus hij weet niet wat hij mist
+1
@MulderDeutz1 Ik zit in de zomer bij het loonbedrijf op de shovel met het kuilen, dus ik weet wel waar ik het over heb
+3
bluepower12
@sietse-geert-nauta kun je mooi zeggen, maar het is gebleken dat de kanten in een silo algemeen zo'n 10 grader kouder zijn dan zonder wanden.
+2
claasfendt
@bluepower12 dat ben ik niet 100 % met je eens ik voer nu een bult met aan 1 kant een wand van 1.40 de andere kant niets en de muur kant is het voer vaker warm als de andere kant omdat daar wat meer water in loopt van het plastic af en ja ik gebruik kant plastic en er zit grond op de bult is 2.2 m hoog
J asper
@claasfendt Hoe kan er dan water in lopen? Heb je plastic niet over muur heen dan?
claasfendt
@J asper het water loopt van het plastic de kuil in ligt ook een beetje aan het model kuil dat lukt de ene keer beter als de andere keer zeker bij laten inkuilen
bluepower12
@claasfendt plastic op de kuil oprollen zodat het water van de kuil afloopt ipv erin. Het kan er alleen inlopen als je het plastic strak afsnijdt
+3
valtraaa
Strak werk! Laten wij thuis allemaal silos met wanden hebben maar soms verlang ik terug naar een kale plaat.
1 je kunt de kuilen makkelijker aanpassen aan je voer snelheid
2 makkelijk los en dicht gooien met lasagne kuilen
3 één rol plastic en een bak zand en je hebt het rondom afgesloten.
4 De kantjes blijven altijd staan we laten voeren de zelfrijder komt niet in de hoek.
+1
renault 106-54
@valtraaa Ik heb soms net andersom. Al snap ik 1 en 2 heel goed. Ruilen?😅😂 Gewoon ff 1 plaat om te beginnen.
valtraaa
@renault 106-54 weg gaan ze hier alleen als ze af zijn😆 voor de maïs is een silo wel ideaal.
+2
newholland6640
Wanden is alleen mooi met inkuilen zelf, voor en na die tijd net niks
+2
casejxu
@newholland6640 met uitkuilen ook geen last van hoor. Happer is breder als de shovel. En je hoef alleen bovenop plastic op te rollen.
+1
rommert14
@casejxu en het wend ook wel weer
casejxu
@rommert14 wend heel snel😅😜 met gras gaat t zonder maar andere producten wil je niet meer zonder
rommert14
@casejxu vond het hier met de zelfrijder wel een nadeel dat er een stuk achterblijft tegen de wand aan, dat is het enige echte nadeel van een zelfrijder 😅
+1
claasfendt
@rommert14 dan ga je niet kort genoeg langs de kant het laatste reepje valt hier naar beneden en dan snuffel je het zo op
casejxu
@rommert14 iets schuin naar de muur rijden? Is ook een stuk ervaring geloof ik
+1
rommert14
@casejxu Ja en zul je weer beleven dat ik met de frees in de muur kom.
casejxu
@rommert14 dat zeg ik. Als je der een tijd mee gereden heb zul je der creatief mee worden 👌
+1
rommert14
@casejxu Ja, net zoals in het begin met de shovel. Volgende week bij een 32 kuubs zelfrijder kijken 👌
casejxu
@rommert14 1 die in t werk is? Of die te koop is?
+1
rommert14
@casejxu int werk, even kijken hoe dat loopt
+1
casejxu
@rommert14 altijd interessant!
T60401
@rommert14 wat zij de vertegenwoordiger over de uitfrees hoogte?
+1
rommert14
@T60401 hebben de kuil opgemeten en bleek 5 meter 30 te zijn dus het klopt wel aardig, en kon ook nog wat hoger als op de eerste foto die ik maakte.
+1
newholland6640
@casejxu

Ik moet er altijd apart met de shove bij

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Åkerman EW 150 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!