Foto van een John Deere Zaaimachine. Er stond een knappe inruiler te koop bij de Deere dealer die ons wel paste. Dit is een 60ft (18 meter) seedhawk op 12 inch rijafstand met een JD 430 bushel tow-beh

John Deere Zaaimachine

+9
catfan55
Foto van een John Deere Zaaimachine. Er stond een knappe inruiler te koop bij de Deere dealer die ons wel paste.
Dit is een 60ft (18 meter) seedhawk op 12 inch rijafstand met een JD 430 bushel tow-behind cart.
Deze zaaimachine gaat de loonwerk acres zaaien voor de dairies.
Zit nog wel een beetje werk aan, allemaal nieuwe slangen er op, paar nieuwe banden. Nieuwe zaad & kunstmest openers op de shanks. Het is nu een “knife” setup, dat wil zeggen zaad in 1 rij en kunstmest 2 inch er naast en 1 inch dieper. Dit werkt het mooist voor tarwe & koolzaad. We gaan hem aanpassen naar een “paired row” opener.

Reacties

+8
catfan55
Foto ter illustratie van een “paired row opener” kunstmest in het midden en zaad aan beide kanten er naast. Dit is mooier voor silage gewassen ( gerst & haver) maar trekt wel een stuk zwaarder als de knife opener die er nu op zit

(klik om te vergroten)

deufi
@catfan55 hoeveel vermogen moet ervoor staan om efficiënt te kunnen werken?
+2
catfan55
@deufi een knik trekker van 400pk zou moeten kunnen. Wij zetten er een 9520R voor omdat dat is wat er beschikbaar is met isobus voor de cart bediening.
+11
catfan55
En zo ziet het er dan uit in het veld met een paired row opener. Voor silage gewassen krijg je een iets mooiere “stand”

(klik om te vergroten)

+5
Fast Eddy
Mooi duidelijk uitgelegd.
+1
Eite62
Aha mooi spul weer. En weer een mooie uitleg . Maar een vraagje waarom niet om de 6 inch een zaai uitloop dan is het helemaal mooi verdeeld over de breedte.
catfan55
@Eite62 @jan4072 Deze zaaimachine met knife openers kun je met een 8320R wel trekken, wanneer de bredere paired row openers er op komen heb je meer vermogen nodig. het is zeker geen verdubbeling maar de 8R gaat het hem niet meer trekken.

Door de jaren heen is men hier steeds op bredere rij afstand gaan zaaien. dit heeft een aantal redenen.
Als eerste no-till zaaien wil je op een bredere afstand doen zodat je minder grond keert waardoor grond minder uit droogt. Dit is ook de reden dat een "knife opener" in koolzaad beter werk. Koolzaad zaai je er erg ondiep. door zo min mogelijk grond te roeren -> door een knife opener te gebruiken op bredere zaaiafstand, is er minder kans op het zaaibed uit te drogen voordat de koolzaad kans heeft om te kiemen.
Een andere reden is trash clearance. over het algemeen stoppelen we we hier vrij hoog (om sneeuw te vangen in de winter zodat het niet weg waait) en al het stro wordt door de combine gehakselt en blijft het op land liggen. Hoe groter de rijafstand hoe makkelijker de oude plant resten door de zaaimachine gaan. blij een smallere spacing is er meer verstopping door gewasresten.
Op een bredere rij afstand is gewasbescherming makkelijker. we kunnen beter, en langer doordringen tot de grond om onkruid te doden. Ook kunnen we later in het geval het fungicide of pesticide beter het gewas doordringen.
Een bijkomend voordeel van iets meer rijafstand 10, maar vooral 12 inch, en Seedmaster is nu zelfs bezig om op 15 inch te zaaien met hun nieuwe SR zaaimachine, is dat gewassen meer egaal afrijpen, en er voor ons minder noodzaak is om de gewassen dood te spuiten om de harvest timing te bepalen.

Maar je hebt gelijk. Voor silage gewassen is een smallere zaaiafstand mooier, de plant heeft meer ruimte en zal daarom meer uitstoelen. dat is ook de gedachte van de paired row opener. die zijn erg goed voor granen ,maar veel minder voor koolzaad. Ik denk dat 90% van de moderne zaaimachines de laatste 10-15 jaar op 12 inch al verkocht is hier op de prairie. dus iets met smaller zaadafstand zoeken is er wel, maar dan moet je naar oudere machines toe. Bijvoorbeeld een flexicoil 5000 of een Bourgault 57 of 5810 kun je wel krijgen op 7.5 of 9 inch spacing. Maar dit zijn eigelijk gewoon cultivatoren, en je hebt hierbij veel last van uitdrogen & stuiven doordat je eigenlijk alles keert en het gewoon zwart is achter de machine. Wanneer je nattere jaren hebt is dit een perfecte uitkomt en zaaien die machines een prachtig gewas. maar in drogere jaren zoals de afgelopen 4-5 jaar verdroogt je zaaibed met zo'n machine en boer je hard achteruit.
Eite62
@catfan55 aha bedankt voor de uitleg. Had wel zo'n idee dat er een logica achter zat maar hier niet aan gedacht.
jan4072
@Eite62 Ik denk dat het antwoord kan geven. Dan wordt de afstand van zaad tot kunstmest te groot of je moet ook per 6" de kunstmest kniven maar dan heb je dus weer het zelfde zoals de originele machine alleen dan op halve afstand en dus ook het dubbele vermogen nodig om te trekken.
Eite62
@jan4072 Ja dan ook op 6 inch kustmest geven. Denk dat dubbele vermogen wel wat mee valt. Als je een smalle gleuf trekt vraagt veel minder vermogen dan een brede gleuf trekken. Die “paired row opener” is toch 10 cm breed

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere Zaaimachine ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!