Foto van een Case IH Meerdere. Afgelopen week ineens een voorband van de maxxum goed lek met een scheurtje in het loopvlak. Kon zo geen bijpassende vervanging vinden dus maar een nieuw setje erop. De

2 dezelfde snoetjes

+6
Herbert
Foto van een Case IH Meerdere. Afgelopen week ineens een voorband van de maxxum goed lek met een scheurtje in het loopvlak. Kon zo geen bijpassende vervanging vinden dus maar een nieuw setje erop. De bandenboer had een setje cultor op voorraad staan dus dat maar eens proberen.

Reacties

marco2250
Kon je niet vulcaniseren of was die al bijna glad
Herbert
@marco2250 was de moeite haast niet waard zeiden ze. Zat nog zo'n 2 cm profiel op. Die band heb ik er een aantal jaren terug een keer bij gekocht omdat ik mijn eigen toen kapot gereden had.. deze was al niet heel netjes met wat kleine schades, maar was al lang blij 1 met vrijwel dezelfde hoeveelheid slijtage gevonden te hebben. Nu dus maar wel direct goed doorgepakt.
T60401
@Herbert rij je veel met een gewicht voorop? Als het hier effe kan zonder. en met de giertank al helemaal niet want dat werkt averechts.
johndeere6230
@T60401

Hoezo werkt dat in jouw ogen averechts? Als je enkelasser hebt dan werkt het wel degelijk, tandem is een ander verhaal.
+3
T60401
@johndeere6230 Ik rij met een tandem. leeg hangt de tank boven in de trekhaak dus dan ontlast het frontgewicht de banden nog meer. en vol zie ik het nut er niet van in. als het wat nattig is doe ik er liever dubbel lucht aan heb ik meer aan.
+1
RaHeados
@johndeere6230 mn oom had de t7 voor onze 10m3 tank front gewicht er in want dan is die meer in balans.. tank klappert leeg al 😂. Is maar 400kg kort op de neus maar met de opraapwagen er achter is t wel een wereld van verschil
Herbert
@T60401 voor het mooie is dit gewicht te zwaar en te ver naar voren, maar zonder rijd het voor geen meter met zo'n korte wielbasis.
T60401
@Herbert Heb je geen vooras vering? Die blauwe hier is het zelfde en rijt als een trein 50 km/h
Herbert
@T60401 nope, enigste wat mist aan dat ding. Wist ook nooit beter, tot ik de luxxum kreeg
+2
J asper
@Herbert Die is met een paar jaar ook wel weg dus voor een met😅 Zolang je het niet gewend bent is er niet zoveel loos. Maar als je het eenmaal gewend bent valt het vies tegen zonder🙈 Ik had stikstofbol pas lek maar meteen heel andere trekker ervan te stuiteren🙈
+1
Herbert
@J asper haha nee dat is niet het plan, maar dat zei ik vorig jaar ook nog wel over de jxu🤣 Nee ik verwacht er dan eerder nog 1 klassieker oid bij te zoeken zodat ik er 1 vast voor de stalvoercombi kan houden. Maar er moet hier toch echt eerst eens in het melken geïnvesteerd worden. Begin wel zat te worden van het ruim 4 uur daags melken. Daarmee vergeleken is geen voorasvering niet zo erg🤣
casejxu
Quote Reactie van @Herbert:
in het melken geïnvesteerd

Grotere put of robots?
+1
Herbert
@casejxu had de laatste jaren een grotere put in de planning, maar momenteel is mn pa uit de running en die deed sochtends toch ook altijd nog aardig wat. Een kameraad is KVadviseur en die zegt stellig om gewoon 2 wat oudere robots erin te zetten en een prachtig leven met 80 koeien te hebben. Ben er toch wel bang voor dat de kosten dan wel uit de hand lopen met een 7 ton melk.. Ik zit dus nog wel in dubio.
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Herbert:
Ben er toch wel bang voor dat de kosten dan wel uit de hand lopen met een 7 ton melk.. Ik zit dus nog wel in dubio

Melk hier iets over de 7 ton met een (toen) nieuwe robot.
Kosten vallen hard mee
T60401
@Herbert Ik kan niet in jouw boekhouding kijken en dat hoeft ook niet. Maar houd maar rekening met 10K extra kosten. aanschaf zal niet duurder zijn als je het vergelijkt met andere melkstal of gebruikte robots. Maar als je nu 7 ton doet doe je straks fluitend 9 ton a een miljoen. Die extra liters moeten je wel wat passen want als je voer moet kopen en mest afzetten weet ik niet of je er wat mee opschiet.
+1
T60401
@Herbert Nu weining kalveren. smorgens een uurtje. Voer bij schuiven, paar koeien bij jagen, boxen, kalveren drinken geven. en de robot ruimtes wat schoon maken. In de avond een half uurtje boxen en kalveren drinken geven en de robot vloer wat schoon spuiten. voeren doe ik overdag. Verder loop ik dan net voor de middag en voor het slapen even langst de robots spuit ze wat uit en haal eventueel nog een koe op.
casejxu
@T60401 en hoe draait het met weiden?
+2
T60401
@casejxu Helemaal geen werk met ophaal koeien. Door de robot naar buiten om te weiden. eerst een maand alleen overdag en dan dag en nacht. Eerst geprobeerd met gewoon de deur open maar dat was een drama. koeien allemaal naar buiten en je zag er geen terug. Dag er op stonden ze al voor de deur te wachten en aan melken werd al niet meer gedacht.
casejxu
@T60401 hoeveel koeien op de robot?
+1
T60401
@casejxu meestal maar een 50 op een robot. Maar als er veel droog staan houdt het met een 45 ook wel op. Soms krijg ik ook wel het idee als er te weinig oplopen dat het ook niet loopt. Net of ze dan in de nacht allemaal rust nemen en dan in de morgen allemaal tegelijk naar de robot willen. lopen er wat meer op dan zijn ze wat eerder actief. Maar ik ben van mening maximaal een 55 hoog uit 60 per robot.
+1
ronald-deutz-fahr
@Herbert 7 ton kan ook wel op 1 robot,, hier zo’n beetje 7.5 met 200+ dagen weidegang. Wel op melkbaarheid fokken..@J asper en @zettelmeyer halen er nog een slag meer melk uit.
newholland6640
@ronald-deutz-fahr

Ik melk momenteel ruim 1800 liter per dag met nog steeds een melksnelheid van 2.2 😂
zettelmeyer
@newholland6640 2900 daags met melksnelheid van 3.4 was onze top
J asper
@ronald-deutz-fahr De Deen die ook op tf zit met zijn 312 vario(kan niet op de naam komen) zelfs ruim 1 miljoen liter per A5.
T60401
Quote Reactie van @J asper:
die ook op tf zit met zijn 312 vario(kan niet op de naam komen) zelfs ruim 1 miljoen liter per A5.

Dat mot je met de bedrijfsvoering zoals herbert die heeft niet willen.
J asper
@T60401 Daar ben ik het helemaal mee eens. Dat wil niet met weidegang en dergelijke.
J asper
@T60401 Hier met een slag oudere robots kunnen we er gemiddeld gezien(schommels natuurlijk wel wat als het super loopt kunnen er paar meer op en als het is minder loopt eingenlijk een paar minder maar meestal klopt de stelregel wel aardig) 130 aan melk hebben. En daar boven kost het werk en vooral melk en loopt het gewoon niet.
Robot-ph
@J asper hoeveel liter melk je per jaar dan per robot? 8 ton?
J asper
@Robot-ph Klopt
Robot-ph
@J asper netjes! Merk dat we met 120+ aan de melk meer werk hebben. Zitten op 7,5 ton per robot met 2x a4.
J asper
@Robot-ph Onder de 120(al een hele poos geleden) hoef je geen koe op te halen. Met 130 wel maar valt nog mee, meer dan 130 zitten ze (hier tenminste) “te” vol en met een normale manier van twee keer daags koeien halen moet je er teveel halen dan en kost melk.
T60401
Quote Reactie van @J asper:
de stelregel wel aardig) 130 aan melk hebben.

Dat gaat hier lang niet nou is daar ook nooit op gestuurd. Zo heb je tegenwoordig melkstroom gestuurde pulsatie waardoor je sneller melkt. ook melk ik met een vacuum van maar krap 43. Kreeg een nieuwe onderhoudsmonteur die begon daar gelijk over te zeuren dat het omhoog moest richting de 47 48. Ik zij je blijft er af nu gaat het goed zonder problemen.
J asper
@T60401 Hier staat die op dynamische vacuüm, en wel een heel snelmelkte koppel.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @T60401:
ook melk ik met een vacuum van maar krap 43. Kreeg een nieuwe onderhoudsmonteur die begon daar gelijk over te zeuren dat het omhoog moest richting de 47 48.

Deze beste man doet ook nog wel wat aan de knoppen draaien en verlaagt vacuum juist.
Denk dat er wel veel meer kan, maar alles staat op veilig om "gedoe" te voorkomen. Liever 20 die niet het maximale er uit halen dan 1 die vragen gaat stellen of het de schuld gaat geven.
edepot.wur.nl/327687/
J asper
@Herbert Je bent wel ineens aardig bij gedraaid dus? Wou zeggen dacht dat je juist altijd vrij anti robot was eerst?
Herbert
@J asper anti robot niet, maar zie het niet echt passen in mijn bedrijfsvoering. Qua bouw/aanschaf verwacht ik geen grote verschillen qua kosten. Met een 2x12 ben ik ook binnen een uurtje klaar en ik melk stukken goedkoper, maar komt het wel weer meer op je lichaam aan. Al zou een nieuwe melkstal wel op veel punten een stuk minder arbeidsintensief kunnen zijn. 1 robot ga ik sws niet doen. Dan krijg ik zeker weten momenten dat ik beter af was met een melkstal. Puur omdat ik mijzelf ook wel ken en daar niet fanatiek genoeg voor ben🤣
casejxu
Quote Reactie van @Herbert:
Al zou een nieuwe melkstal wel op veel punten een stuk minder arbeidsintensief kunnen zijn

Dat weet ik wel zeker! Pa en ik hebben sinds 2012 veel minder klachten met de nieuwe put. Nu de kilomatics vervangen worden door pipefeeders weer een stuk minder belasting ivm geen touwtjes meer trekken
+3
zettelmeyer
Quote Reactie van @casejxu:
ivm geen touwtjes meer trekken

Voerde je zoveel dan😅
casejxu
@zettelmeyer alle krachtvoer gaat via melkput
+2
Fendt612e
@Herbert als je goedkoop wilt melken moet je gebruikte melkstal kopen ben je voor 60k klaar en uurtje melken
claasfendt
@Fendt612e daar moet ook een gebouw omheen, hier ook een 2x 10 in een veel te kleine ruimte gehad dan kun je nog niet lekker en vlot melken
casejxu
Quote Reactie van @claasfendt:
daar moet ook een gebouw omheen, hier ook een 2x 10 in een veel te kleine ruimte gehad dan kun je nog niet lekker en vlot melken

Zorgen voor een ruime uitgang. Rustig er in en volgas deruit. En krachtvoer in de put scheelt heel veel volgens mij. Wij halen nagenoeg nooit koeien. Alleen nu een periode ivm veel oefenlingen die we paar dagen voor t kalveren alvast mee laten lopen👌
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Fendt612e:
gebruikte melkstal kopen ben je voor 60k klaar en uurtje melken

En waarom is die gebruikte melkstal te koop?
Maar kan met veel nieuwe delen ook nog wel mee vallen.
Maar dan komt de lichamelijke belasting nog.
Waar je eerst 1.5 uur over deed moet nu in 1 uur.
Had er hier een paar meer.
En op de top gingen er 145 door een 2 keer 10.
Dat heeft toen slijtage in de schouders veroorzaakt waar ik nu nog last van heb.

Weet niet waar je dan beter mee af bent.
Maar tegenwoordig heeft iedereen ook extra melkers.
Dat was in mijn tijd niet.
720 melkingen van de 730 per jaar waren voor mij
+4
Fendt612e
@Fendt926Driver waarom komen trekkers te koop?
Staat genoeg spul te koop van 5-10 jaar
Met goede houding en 90 graden stal gebeurt er niet zo veeel met je
+3
zettelmeyer
@Fendt612e jij doet de boerderij nog niet in je eentje?
+1
Fendt612e
@zettelmeyer klopt, maar met 80 moet dat lukken dacht ik
+3
zettelmeyer
@Fendt612e 365 dagen per jaar 2x daags melke zonder hulp is dan als nog pittig. Maar moet je eerst keer ervaren denk dat dan de wijsheid komt
+1
Fendt612e
@zettelmeyer dat is n keuze, buurman heeft iedere avond n Melker en melkt er niet zo heel veel meer, maar weer typische reactie👍🏼
+6
zettelmeyer
@Fendt612e das een keuze. Jij gaf aan dat het makkelijk zou kunnen en nu begin je over een melker.
Maar idd een typische reactie van iemand die nog jong is en niet alles zelf moet doen zonder hulp die denkt dat nog alles kan. Ja dat dacht ik aantal jaar terug ook.
Snap ik helemaal @Ruben-Wind. Mooi dat zo kan daarom ik (meestal) blij met de robots moest er ook nie aan te denken jaarrond 2x daags in melkstal te staan of met personeel te werken
+2
Fendt612e
@zettelmeyer ik zeg nergens dat het makkelijk kan, 80 koeien KUN je alleen melken en eventuele Melker voor als je eens weg wil, en ik had het over goedkoop melken dan moet je vooral niet 2 robots op 80 koeien zetten met n gewone productie

Pa molk vroeger 130 koeien alleen met n melker op de zondag
Fendt612e
@Fendt612e en niks mis met robots wss staan ze hier ook binnen 10 jaar
+1
casejxu
Quote Reactie van @zettelmeyer:
jong is en niet alles zelf moet doen zonder hulp

Blijft toch voor iedereen zoekem hoe iets in te vullen. Zal zelf wat meer uit gaan besteden tzt. Maar zolang pa nog in goede gezondheid blijft heb ik die nog wel 20j als knegt😛
+1
bluepower12
@zettelmeyer denk dat je ook niet je hele leven zelf 2x daags 150 koeien moet willen melken. Capaciteit gaat omhoog in grote melkputten, maar het werktempo dus ook. Robots zijn een geweldige uitkomst voor eenmansbedrijven denk ik. Die beetje extra kosten betalen zich dik terug. Wat kost een melker tegenwoordig en wat is het waard dat je zonder fysieke klachten je pensioen haalt
+1
rommert14
Quote Reactie van @zettelmeyer:
365 dagen per jaar 2x daags melke zonder hulp

Heeft pa ook meer dan 20 jaar lang gedaan, maar t vergt wel gruwelijk veel discipline en denk ook niet dat ik hem dat na zou kunnen doen.
+5
Ruben-Wind
@zettelmeyer paar keer melken laten uitbesteden kan ook nog mits je een goede vind. Ab laten melken voor 45€ gaat mij ook te gek, heb gelukkig familie die af en toe melkt. Als ik ALTIJD zelf moest melken weet ik niet of ik wel boer wou zijn.
+4
dx11
Quote Reactie van @zettelmeyer:
365 dagen per jaar 2x daags melke zonder hulp is dan als nog pittig

Tot 20 jaar terug was dat nog normaal dat een boer dat deed. Maar goed, toen was een 40urige werkweek ook normaal, en dat je op je 14e buiten de deur werkte op zaterdag, maar dat is tegenwoordig ook geen doen wat ik zo om mij heen hoor
+1
casejxu
Quote Reactie van @dx11:
op je 14e buiten de deur werkte op zaterdag

Oei! Dan ben ik 2 jaar te vroeg begonnen....
+2
J asper
@dx11 Toen waren er ook nog weinig mensen die tot hun 30ste “studie” deden🤣😅🍺
casejxu
@J asper en iedereen klaagt wel dat ze tot hun bijna 70ste moeten werken😛
dx11
@J asper haha, ik denk dat je ze de kost niet wil geven. Maar oid, al dat studeren wordt het ook niet beter van allemaal
+3
Ruben-Wind
@Fendt926Driver tegenwoordig is het vinden en houden van (goede) melkers ook wel een uitdaging. Na onze parttime medewerker er mee stopte in februari wou ik het melken enkele keren per week laten uitbesteden, inmiddels zijn we 3 melkers verder… dan kan een robot soms best wel een uitkomst zijn denk ik.
+2
casejxu
@Herbert aha. Daarom hier dit voorjaar besloten geen robot te nemen en de melkstal te optimaliseren. Zeg nier dat robot niet beter is maar goedkoper als nu kunnen we niet melken
+1
claasfendt
@Herbert ik zou toch 1 of 2 nieuwe robots ipv de wat oudere overwegen
zettelmeyer
@claasfendt waarom? 2 oudere kunnen prima. Hier met oudere a3s melk ik nie veel duurder als met a5s qua onderhoud. Daarnaast hoef je het voor capiciteit ook niet te doen
+1
RaHeados
@zettelmeyer als je lang met een compressor wilt doen moet je wel een a5 hebben 🙈
ronald-deutz-fahr
@RaHeados hier al 15 jaar dezelfde. Zelfs de lagers van de urenteller lagen er een keer uit🤪
ford8630power
@ronald-deutz-fahr Hoeveel uur dan? Op 2 A5's draait onze een 500 uur per jaar.
J asper
@ford8630power Dat is heel weinig 👍🏻👍🏻 Hier 33000 in 10 jaar A4’s en een half jaar a3’s
ford8630power
@J asper Wat een verschil. Maar ook meteen het enige grote verschil tussen die robots
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @J asper:
Hier 33000 in 10 jaar A4’s en een half jaar a3’s

Hier in 11 jaar ruim 33.000 met sac dubbelbox

(klik om te vergroten)

+3
T60401
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Hier in 11 jaar ruim 33.000 met sac dubbelbox

@J asper
Wat dat betreft kun je beter een laval hebben. 11000 uur in 12 jaar op twee robots.
J asper
@T60401 Dat is behoorlijk minder dan. Wat is je totale stroomverbruik dan? Hier 0,05 kw per liter melk inclusief woonhuis, en kleine 1250 kuub gas.
Herbert
@J asper ik zit op de helft qua stroom per liter momenteel. En dan heb jij het verbruik van het huis nog te verdelen over een keer zoveel liters. Gas ongeveer hetzelfde.
Dat is dus ook nog wel een dingetje wat hier door gaat tellen. We zijn altijd behoorlijk zuinig geweest qua energieverbruik. Werk nog steeds met 3x25, maar dat gaat met robots ook niet meer lukken verwacht ik. Is aan vastrecht alleen al 1400 meer per jaar ofzo meen ik. Helemaal rechtrekenen hoef ik die robots ook niet, maar ik zie toch wel heel veel haken en ogen hier.
newholland6640
@Herbert

Loop je vast op arbeid? Zo niet lekker blijven melken. Anders direct robots nemen, gaat een wereld voor je open dan.
newholland6640
@Herbert

3 uur per dag arbeid uitbesteden is a 25 euro is al 25000 euro per jaar
T60401
Quote Reactie van @J asper:
Hier 0,05 kw per liter melk

Dat is hier ongeveer het zelfde. Gas wel meer maar dat is vooral woonhuis. In de zomer gebruik ik een 20 kuub gas per week dat is voor warm water in huis en voor de boiler in de stal.
J asper
@T60401 Wij verbruiken in stal geen gas. Verbruik jij meer, maar wat meer melk per per melking scheelt ook stroom. Dus denk per saldo dat het eind van de rit weinig scheelt ondanks dat jij stuk minder lucht gebruikt.
T60401
@J asper In plaats van lucht heeft laval de hydro unit op de robot dat verbruikt ook stroom maar geeft minder onderhoud. Totaal energie verbruik verwacht ik geen grote verschillen tussen rood en blauw.
J asper
@T60401 ah, vandaar. Dacht dat rest electric was en dan viel mij het tegen dat die niet zuiniger was. Maar dat komt daardoor dus👍👍
Deutz-Fahr-Rijder
@Fendt926Driver dat is wel veel, wij draaien nu 16 jaar met een SAC Futureline dubbelbox en de compressor heeft nu net 30.000 uur.
ford8630power
@Fendt926Driver Die arm is toch elektrisch?
rommert14
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
11 jaar ruim 33.000

Hier 8300 uur en een jaar oud 😅
Fendt926Driver
Quote Reactie van @rommert14:
Hier 8300 uur en een jaar oud

Bij ons heb ik er sinds 2 jaar ook een aftappunt aan voor het banden oppompen.
Ding staat toch altijd op druk
bram power
@ford8630power das idd wel heel weinig qua uren, hier 700 uur per jaar met 2 a5’s
ronald-deutz-fahr
@ford8630power ff gekeken, eerste teller stond een poosje stil weet niet meer waarop. 2e teller nu rond de 25000
Zal totaal rond de 35000 zijn
RaHeados
@ronald-deutz-fahr met welk merk robots?
T60401
@ronald-deutz-fahr Compressor wel eens gereviseerd? Heb er hier 1 staan met 11 K uren. Maar amper wat aan gedaan par filterstjes een keer nieuwe v snaren en een keer een nieuwe ster driehoek schakelaar. Had eigenlijk in gedachten om hem in te ruilen voor een frisse. Of is die scroll compressor en droger nog lang niet op.
+1
ronald-deutz-fahr
@T60401 ja er is heel wat aan gesleuteld. Dure facturen altijd, de 2e Compressor zit er ook al in kwa geld.
Nu paar jaar een losse luchtdroger, daar is nooit wat mee, bevalt stukken beter.
Maar ondertussen is die aan z’n ouwe dag begonnen, van 10 uur naar goed 2 uur per dag. Anders hadden we wel gekozen voor een verse Compressor.
+1
T60401
@ronald-deutz-fahr Dan denk ik dat ik maar aan mijn plan vast hou.
+1
claasfendt
@zettelmeyer de genen die hier in de buurt met gebruikte robots ooit begonnen ruilden ze allemaal binnen 10 jr weer in, hier bewust voor nieuwe gegaan destijds omdat ik er eigenlijk 25 jaar mee wil melken dan begin je ook met de nieuwste techniek en inzichten, uiteindelijk ben je denk ik goedkoper uit die gereviseerde robots geven ze ook bepaald niet weg
+2
J asper
@claasfendt Zijn ook zat die nieuwe gekocht hebben en na 10 jaar inruilde dus dat zegt niks. 80 koeien op twee nieuwe robots wordt wel wat dure hobby🙈
johndeere6230
@J asper

Zou ik ook zeker adviseren, verhoudingsgewijs kosten die gereviseerde robots nog vrij veel en bespaar je met nieuwe robot wel weer meer op stroom/ water/ onderhouds(contract). Maar is maar net wat je wil en wat er op dat moment (financieel) mogelijk is, 1 nieuwe en 1 gebruikte , zoals @JoranK heeft is ook goed mogelijk.

Je hebt er ook merken bij zitten (Gea sowieso toen we de eerste keer met robots zijn bezig geweest in 2020), die baseren het onderhoudscontract op het aantal koeien per box. Kun je best met 80 koeien op 2 (nieuwe) er financieel nagenoeg geen extra kosten aan hebben, daar lag de scheidingslijn op 45 koeien per box dacht ik.
J asper
@johndeere6230 2 nieuwe a5’s of vms’en 300 ben je inclusief wat verbouwen enzo ruim 3 ton verder. Dat wordt op 80 koeien en niet de hoogste productie wel een hele dure hobby🙈 En dan het jaarlijkse onderhoud nog.
casejxu
Quote Reactie van @J asper:
En dan het jaarlijkse onderhoud nog.

5 a 6 duizend per jaar per robot?
+1
J asper
@casejxu inclusief reiniging ben je dat idd wel kwijt. Over 10 jaar gemiddeld per jaar.
+1
casejxu
@J asper wij zitten met melkstal gemiddeld op 1750 ongeveer. En dan stroom en water gebruik nog. Voor die 4000 euro verschil kan ik af en toe wel een ander laten melken. Wat in een put makkelijker is om even iemand te vinden. Kunnen in heel lokale kring altijd wel iemand vinden gelukkig
Herbert
@J asper als ik voor gebruikte robots zou gaan zat ik er aan te denken ze in de zijgevel te zetten achter de melkstal. 10 boxen offeren die ik toch wel over heb. Kan de melkstal eventueel weer omgebouwd worden naar selectiehok oid. Dan moet het met een kleine 2 ton toch ook wel lukken.
In hoeverre is die +/- 10k aan onderhoud dan onderdelen en manuren. Kun je veel besparen door zelf onderhoud te doen? Daar heb ik dan natuurlijk zat vrije tijd voor zowel zelf als in de robots. Dan kun je rustig een paar uur met 1 gaan lopen klooien.
J asper
@Herbert Klopt, bedoelde met nieuwe robots dan ga ja er ruim over heen. Gebruikt lukt het idd wel. Boxen op offeren heb je er zoveel over?

Deel reinigings middel en andere verbruikers artikelen, deel standaard onderhouds contract, hele regel onderhoud en dan idd nog wat manuren. Er zijn er ook wel wat die er helemaal geen contract bij hebben, maar dan mag je er al wel behoorlijk verstand van hebben. Want als je dan buiten kantooruren wat hebt betaal je je wel scheel.
+1
RaHeados
@J asper wij hebben 3 of 4 keer per jaar onderhoud in een contract storingen lossen we veel zelf op. Zorgen dat je veel kleine onderdelen op voorraad hebt. Vaak kom je er met telefonische hulp een heel eind als je beetje handig bent. Als er een monteur komt is het meestal omdat we een bepaald onderdeel niet hebben of het is echt ingewikkeld.
Als je pech/ geluk hebt kan je het ook nog wel eens provesories maken dat je de nacht of t weekend mee door komt scheelt ook wel eens😅. Gelukkig hebben we niet zo vaak wat.
Kloppen we wel even af natuurlijk🙈
J asper
@RaHeados Ik denk dat de meesten dat wel doen. Jij red het ook niet onder het bedrag wat ik net noemde.
+1
RaHeados
@J asper weet idd niet de kosten er van, wel dat we niet bezuinigen op onderhoud die dingen moeten altijd draaien
ronald-deutz-fahr
@RaHeados welke storingen kan je provisorisch oplossen dan? Hier ooit een keer een weegcel gekoppeld snachts, dat is echt behelpen, kost veel melk Capaciteid.
Herbert
@J asper 102 in de stal. Zijn er al een aantal in gebruik voor andere doeleinden dus zo'n 95 vrij momenteel. Nu red ik het net, maar soms heb ik niet genoeg ruimte voor de droge koeien. Dan zet ik het achterste deel van de stal af met hekken voor de droge koeien.
Moet er eigenlijk niet aan denken 100 in deze stal te hebben. Voor mn gevoel zo al vol zat.
johndeere6230
@J asper

Een ton verbouwen heb je nog niet 1 2 3 voor elkaar, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk. Denk dat je met 2,5 ton een heel eind ben, daarom dat ik ook zeg, het is maar net hoe gek je het wil maken en wat financieel kan. Grote voordeel van een nieuwe is, is dat je de eerste jaren minste kans op (groot) onderhoud hebt
+1
ronald-deutz-fahr
@johndeere6230 hangt er vanaf wat er moet gebeuren, als je kelders moet aanpassen en zulke grappen gaat het hard hoor, en als je toch het grote geld al hebt uitgegeven maak dan ook maar fatsoenlijke separatie ruimte en strohok vlakbij robot etc als dat mogelijk is.
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Dan gaat het zeker hard, maar een ton?! Lijkt mij vrij sterk, maarja, als je alles helemaal uit besteed kan het maar zo. Maar net waar je zelf hobby aan hebt…
PieterA
@johndeere6230 Ik denk als je er nu voor bouwt je 1.200 euro per m² kwijt bent en als je er voor kiest om te verbouwen redt je het voor 700 euro per vierkante meter.
+3
oanejorrit12
@johndeere6230 stal aanpassen voor robot ga je zomaar naar een ton toe🙈
+1
J asper
@johndeere6230 Voor 2 ton je ook geen twee nieuwe Lely’s of Delavals anno 2024
casejxu
Quote Reactie van @J asper:
Delaval

1 robot rond de 125 130 duizend kreeg ik laatst door. Heb er nog wel naar geïnformeerd namelijk
RaHeados
@casejxu bij Lely is de 2e goedkoper doordat ze met een centrale unit per 2 robots werken bij de nieuwe. Kan ook stom verkoop praatje zijn hoor haha
+1
casejxu
@RaHeados klopt. Heb vorig jaar nog geholpen met 4 nieuwe Lelys. Verbouwen,plaatse en inmelken
+1
Valtrapowerr
@casejxu bizar hoeveel robots er geplaatst worden, moest je hier 5 jaar geleden nog hard nadenken wie er een robot had nu is het bijna andersom!
casejxu
@Valtrapowerr bij ons aan de weg is het al 50/50😛
+2
zettelmeyer
@casejxu hier 100%
+1
J asper
@zettelmeyer Hier ook 100% maar bij @Fendt612e weer 0% dus dat zegt niks😜
casejxu
@zettelmeyer jii bent de enigste?😛
hobbyboer
Quote Reactie van @zettelmeyer:
hier 100%

Van de weg.
En van het hele dorp 75%?
Of loop ik alweer achter?
zettelmeyer
@hobbyboer word 2/3de 1 stopt dit jaar
hobbyboer
@zettelmeyer oei, jammer, blijft wel erg weinig over zo.
Die met 1 blauwe robot?
johndeere6230
@J asper

Nee? 125 voor de eerste Lely en 90 voor de 2de? Zit je op 215, die robot aanzich is niet extreem duur, werk er omheen (leidingen etc) gaat ook bult geld in zitten
+1
claasfendt
@johndeere6230 installatie zit bij de prijs in neem ik aan alleen stroom water en internet en een afvoer dat is niet zo schrikbarend
johndeere6230
@claasfendt

Klopt, maar als je die totale prijs uit elkaar trekt. Stel je trekt de robot er direct weer uit zonder een druppel melk er door te hebben gehad, dan is die niet die 125 meer waard.
+1
J asper
@johndeere6230 Haha, dat zijn geen 2024 prijzen🙈
+1
johndeere6230
@J asper

Zo hard loopt het niet meer met de verkoop, dus beginnen wel weer reëler te worden 😅
BEboer
@johndeere6230 Ik vroeg paar maand geleden eens prijs en toen zaten ze op 150/60 (lely) voor één en 90 voor de tweede dacht ik. Dit is zonder verbouwingen enz. Bij ons in de studieclub zit er een boer met zelfde aantal als jou hij wil blijven weiden hij heeft zich goed verdiept om met één robot te melken. Hij gaat nu kijken om evt tweedehands melkstal te zetten (is iemand in de buurt die deze links en rechts plaatst) ken iemand die 8 jaar oude gea swingover heeft (2x20) heeft geplaatste voor geen 20k + 20k instalatiekosten.
johndeere6230
@BEboer

Ja die prijzen beginnen aardig uit de pan te stijgen, wat dat betreft is een (jong) gebruikte (grote) melkstal interessanter. Maarja, komt het er fysiek nog op aan en moet je het gebouw er nog omheen bouwen
+1
BEboer
@johndeere6230 Idd en gebouw, Betonwerken quoting enz zijn ook niet gratis. Maar zie soms mooie melkmachines op facebook verschijnen. Ik melk nagenoeg altijd en ben tevreden over 10/15jazr gaan we mss ook naar robots 🤷
Terwisscha
@J asper Gea dat ist😜😜
+3
J asper
@Terwisscha Zet er maar een melkstal in dan, wil je eventueel wel stuk of 3 referentie adressen geven van die dingen🙈
Terwisscha
@J asper 🤣🤣🤣 tja die zijn er ook wel van de roden en blauwe melksters. Zolang de service maar goed is, alhoewel er altijd een lichte voorkeur blijft voor merk.
+1
J asper
@Terwisscha Koop maar fullwood
Terwisscha
@J asper Idd dat lijkt mij wel wat. Simpele robots, stil & zuinig wat betreft energie en als kers op de taart een goed management programma waarin je veel koe gegevens tot je beschikking hebt, alhoewel dat laatste alweer veranderd is met Full Sense en de diergevens wat beperkter zijn helaas.
ronald-deutz-fahr
@Terwisscha wat is er behalve de pulsators zoveel simpeler aan een fullwood?
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr minder draaiende delen bijvoorveeld doordat bijna alles elektrisch aangedreven wordt.
Vraagt tevens ook minder onderhoud.
ronald-deutz-fahr
@Terwisscha Lely niet anders toch? Ook elke 5 maand een beurt
+4
J asper
@ronald-deutz-fahr Hij is of aan het schrijven of aan het verwijderen 😜
Terwisscha
@J asper werken hé en pauzes zijn om te auwehoeren dus dan reageer ik ff niet. @ronald-deutz-fahr weet niet hoe de nieuwe Lely A5 in elkaar steekt, maar als die arm ook elektrisch aangedreven wordt, dan scheelt het niet veel.
casejxu
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Ook elke 5 maand een beurt

Aan jullie kant van t IJsselmeer wel... hier lopen ze nog wel eens op achter.
+1
ronald-deutz-fahr
@casejxu HAha hier ook weleens hoor, als com maar in orde is vind ik het ook niet zo spannend. Liever dat ze er bij storing gewoon zijn als dat nodig is, en dat is prima voor elkaar👍🏻
+1
zettelmeyer
@casejxu bij mij durven ze dat niet meer😅🙈🤭
+1
ronald-deutz-fahr
@zettelmeyer zijn ze bang voor je? 🤪
johndeere6230
@Terwisscha

Fullwood hoor je even goed heel wisselende verhalen over. Wat je vooral hoort is het ingewikkelde managementprogamma waar het op draait, vind ik bij Delaval overigens ook maar zo zo.
Terwisscha
@johndeere6230 ingewikkeld programma? Lely is veel simpeler ja, dat klopt. Maar heeft dan ook veel minder diep gang. Als je wat meer koe gegevens tot je beschikking hebt, vindt ik nooit verkeerd. Je kan daar altijd je voordeel uit halen.
zettelmeyer
Quote Reactie van @Terwisscha:
meer koe gegevens

Wat mis je dan bij lely
newholland6640
@zettelmeyer

Dat vraag ik me ook af. Doe er ook op koe niveau best veel mee. Zeker die herkauwactiviteit is top
Fendt612e
@zettelmeyer daar ben ik ook benieuwd naar
+1
zettelmeyer
@Fendt612e @newholland6640 blijkbaar is de vraag voor @Terwisscha te moeilijk... maar ik vind systeem erg overzichtelijk en haal er veel data uit. Helaas loopt die wel eens vast
+3
ronald-deutz-fahr
@zettelmeyer misschien vind die het zelf te ingewikkeld. Wil niet zeggen dat anderen dat ook vinden 🙈
casejxu
@zettelmeyer dat wat ik van robots heb gezien vind ik zelf de lely kwa overzicht ook het mooist! Voordeel van delaval is handmatig makkelijk aan kunnen sluiten?
@casejxu volgensmij kunnen delaval en gea handmatig aansluiten, vind ik een plus punten voor lastige koeien
+1
casejxu
@Jelle Boerkamp6110 oke. Doelde vooral op lely vs laval. Dan zijn ook de gene waar ik bij ben wezen kijken
newholland6640
@Jelle Boerkamp6110

Ja bij sommige merken heb je dat handmatig aansluiten ook wel nodig
+2
J asper
Als je al kan vloeken heb je het bij Lely ook wel eens nodig…
+3
J asper
@zettelmeyer Lang aan het nadenken😅🤣😂
+2
zettelmeyer
@J asper is het nog niet verwijderd dan?
J asper
@zettelmeyer Hij heeft wel bar lang pauze🤣 Beste baas.
zettelmeyer
@J asper @Terwisscha wil het niet zeggen denk als robot specialist🤣
J asper
@zettelmeyer Moet je eerst van Hoogland voeren denk ik 😂
+1
johndeere6230
@Terwisscha

Mwa, als je productie/ lactatiedagen/ laatste tocht/ laatste handelingen/ kv opname en rantsoen/ (eventueel activiteit) hebt, dan heb je het meeste wel gehad. Te veel wirwar aan gegevens heb je niks aan, maakt het dagelijkse werk alleen maar onoverzichtelijker. Hoef niet bij wijze van de hele stamboom bij de hand te hebben, die zoek ik wel op CRV op.
+1
oanejorrit12
@johndeere6230
Quote:
crv

Noem je nog zn goed werkend programma……… wat een ramp is dat geworden sinds veemanager niet meer gebruikt word
+2
johndeere6230
@oanejorrit12

Dat sowieso, maar dat is een andere discussie 😂
+1
ronald-deutz-fahr
Quote Reactie van @johndeere6230:
hele stamboom

Beetje boer kent de hele afstamming tot 7 generaties terug zo uit z’n hoofd toch?🤪
+1
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Op z’n minst 😜😂
+1
newholland6640
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Beetje boer kent de hele afstamming tot 7 generaties terug zo uit z’n hoofd toch?🤪

Klopt, dan krijg je pluspunten bij de Qlip
+1
casejxu
@ronald-deutz-fahr haha pa wel... maar ik niet hoor
johndeere6230
@J asper

Zijn er ook genoeg die met die r9500’s wel schik hebben, denk dat de dealer de grootste factor hier in is😅
@johndeere6230 hier zijn we ook goed te spreken over de gea, 2 jaar staat die er nu in. bevalt beter als de vorige
johndeere6230
@Jelle Boerkamp6110

Mooi werk! Nu is farmonie volgens mij ook wel een goede dealer. Wat hadden jullie hiervoor dan?
+1
@johndeere6230 ja fijne dealer idd, een MIone box van gea, was wel de aller eerste serie
+1
johndeere6230
@Jelle Boerkamp6110

Ah ja, daar hoor je niet al te beste verhalen over. Hier ook wel met een gebruikte 2 box bezig geweest toen, ivm weidegang. Maar prijstechnisch alles behalve interessant… achteraf ook wel blij dat we dat niet hebben gedaan. Al is weidegang wel een uitdaging zo…
ronald-deutz-fahr
@johndeere6230 hoe draait het nu? Koeien al buiten ?
johndeere6230
@ronald-deutz-fahr

Begon er aardig op te lijken, maar ze zakken nu qua melkingen weer weg… zaten de afgelopen 10 dagen op 2.6-2.8 melkingen met 57 koeien, dus dat gaf hoop met oog op de weidegang. Maar zitten nu weer op 2.45 en gelijk weer 1,5 kg melk gezakt… dus blijft nogal met ups en downs gaan…

Koeien nog binnen, jullie al wel buiten toch?
+1
T60401
@johndeere6230 Met mooi droog weer loopt het beter nu vochtig en winder weer gaat het hier voor het gevoel minder
Fendt612e
@johndeere6230 al eens n ander bedrijf laten komen? Iets is er niet goed
johndeere6230
@Fendt612e

In de zin van? Voerboer? of wat anders? Hebben vorig jaar een broncorrector geplaatst, daarna leek het de eerste 2 maanden ondanks de weidegang goed op, maar dat werd weer steeds minder. Nu die kerel weer actiever erbij betrokken, ForFarmers en Delaval zijn 3 weken geleden gezamenlijk langs geweest, wat instellingen aangepast en dat had wel iets effect naar mijn idee, van 2,4 naar die 2.6-2.8 melkingen. Alleen dat zakt nu dus weer wat weg.

Gisteren rondom die broncorrector nog wel wat aangepast. Alleen daar had ik een positief effect van verwacht en niet zoals nu een negatief effect... Robot staat ook een uur langer stil...
Zijn wel goede banden volgensmij, maken alleen wat meer geluid op de weg
+1
Herbert
@Jelle Boerkamp6110 ja dat idee heb ik ook wel. Langzaam op het erf voel je ze ook wel iets. Zal nog wel nieuwigheid zijn.
+1
claasfendt
@casejxu
Quote:
1 robot rond de 125 130 duizend kreeg ik laatst door

Dan ben ik blij dat we ze 7 jaar terug hebben gekocht dat scheelt een bult geld hier lely maar het verschil zal niet groot zijn
+1
PieterA
@claasfendt Als ze dan 20 jaar meegaan ben jij over 13 jaar aan de beurt voor 2 ton per robot denk ik.
+1
RaHeados
@PieterA kopen we dan de nieuwe van nu 😆😃
claasfendt
@PieterA zo ver kan ik niet in het voren kijken
PieterA
@claasfendt Een beetje gebaseerd uop "resultaten uit het verleden geven garantie in de toekomst"
claasfendt
@PieterA ik heb geen idee hoe onze toekomst eruit ziet we zitten op een drukke lastige plek met wat grond tegen de n2000 bedrijf zelf zit op 1200 meter van de natuur wel gelukkig een ruime vergunning en zoals het nu lijkt kunnen we gewoon door, zolang ik er schik van heb en het geen geld kost gaan we vrolijk door en zien we wel wat de toekomst brengt
+1
PieterA
@claasfendt Dat is bij iedereen zo. Je kunt plannen maken, maar hoe het afloopt is altijd maar de vraag

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de machines van Case IH ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!