Foto van een DAF XF, bezig met voeren.. Foto is geplaatst door HJ_ op 18-02-2010 om 17:15:13, met 64 reacties.

DAF CF

HJ_
Foto van een DAF XF, bezig met voeren.

Reacties

olafbouma
Dag CF! 😛
Maar mooie foto! 👍
Haha werkt dat mooi zo je heb toch ook weleens fotos geplaats dat ze kwamen met de 7530 wat werkt mooier en sneller?
Gebroeders Smid
Mooi ding
HJ_
Dit gaat 10x sneller ja.. die 7530 sloeg steeds af.. deze heeft t nergens over. dit is ook een 60 kuubs bak. die achter de john deere 35 ofzo? ik meende kuil van 110 ton ofzo in kleine 3 uurtjes? waar t aanrijden enz bij in zit.
Zo dat gaat zo wel met gang kan die zich toch weer van andre loonwerkers die ook mengkuilen maken onderscheiden en het blijft mooi voer ceker met voeren?
HJ_
Jaa de kwaliteit van het voer wordt er niet anders op hoor..daT was ook al wel goed. als r 3 ton kuilvoer in wordt gegooid begint die alleen even iets te schudden. verder heeft die t nergens over.
arie1
Mooie foto,
de getrokken wagen was 30m3, deze is 45m3.

kwalitiet van het voer gaat net zo veel achteruit als bij het overkuilen van, bijvoorbeeld, een gekochte kuil die je thuis weer opnieuw inkuilt.
ruwweg betekent dit een verlies van voederwaarde van 2-8%.
Dit moet vooral gezocht worden in VEM-verlies en suikerverlies.
Dit is te compenseren door extra eiwit of suiker weer toe te voegen, maar betekend wel extra kosten.
HJ_
Wat is nou 2 tot 8% minder vem als je al 460 nodig hebt voor n liter melk.. die kosten zijn er al uit door niet met n dure mengwagen te voeren maar met een simpel doseerwagentje..
gekvanfendt
Die moet wel een hele grote stal hebbe om zelfs met een vrachtwage te voere 😛
arie1
Mee eens.

vergeet niet dat bij 'normaal'voeren 50% van de kuilen last van broei heeft, en daardoor ook minimaal 2-8% verlies heeft. (vaak nog veel meer!!)
dan heb je net zoveel verlies, en moet je het zelf nog mengen.

maar vergeet overigens niet dat minder suiker direct gevolgen heeft voor de opname, dan kun je wel 2-8% minder VEM hebben, maar als ze ook nog eens 5% minder opnemen omdat het minder smakelijk is, dan is de opname van het aantal VEMMETJES wel veel lager dan die 2-8%.

ideaal plaatje qua voeren blijft elke dag voeren met een mengwagen, van een kuil die dus absoluut niet broeit.
maar het kan een kostenafweging zijn om eventueel een mengkuil te maken.
HJ_
Als we van 2 kuilen voeren hebben we te weinig voersnelheid ook kuilen van 4 meter hoog.. nu wordt er een mengkuil gemaakt van 1.20 hoog ofzo.. mooie voersnelheid ideaal.. broei hebben we geen last van
arie1
Klopt, dat is vaak een reden om mengkuilen te maken, geen broei. verstandig.overigens is het een CF, geen XF.
en jullie kunnen nu met goedkope voermachines toch gemengd voeren. nietwaar?
Siebenga
Ik ben het in veel opzichten helemaal eens! Tot dat je begint over die mengwagen.. Dit is indd een CF maarja maakt verder niet zo veel uit.. 430 pk?
HJ_
Ooh ja.. cf stond er volgens mij niet tussen.. zag alleen dat het een daf was. veel kennis heb ik er niet van.. ja voeren nu met n een O&K shoveltje van enige jaren oud. die gooit het in feedo doseerwagentje waar een zetor 5711 voor staat.
Siebenga
Inderdaad.. Wij voeren ook geen bijproducten dan zal je gek wezen dat je een dure mengwagen koopt en er voor gaat staan diesel verstoken
arie1
Siebenga,

aangezien j euit fiesland komt neem ik aan dat jullie relatief veel gras voeren.
er zijn ook veel regio's waar het aandeel gras veel en veel lager is, waar een mengseltje van 200kg meel erbij door moet worden gemengd, of juist 100 kg hooi voor een beetje prik.
of natte producten voor extra eiwit enz enz, dat zie ik zelf alleen maar zitten met een mengwagen.
arie1
Mooi, duidelijk.
wel lang gras of niet?
guldner75
Mooi systeem wij doen net nog anders
1 keer inkuilen alleen gras 2 keer
enigste is wij hebben een omvan van ongeveer 60 koeien en jongvee dat kun je in 1 dag voor elkaar krijgen net.
tractorfan.nl/picture/200780/
Siebenga
Inderdaad het gras heeft hier een hele grote waarde vandaar ook geen mengwagen
arie1
HJ,

heb ik dit goed;
jullie hebben 1 lege kuilplaat voor de mengkuil, en voor de rest hoge kuilen.

laten een mengkuil maken van gras-mais.

voeren met een shovel en feedo.

wat is jullie reden om niet alle kuilen iets lager te maken en gewoon met de feedo te voeren?
scheelt de kosten van een mengkuil maken.
ben ik wel benieuwd naar.
HJ_
Dat is hooi op de foto.. een laagje onderin. werkt wel prima en dan gras en mais er boven op. wij 45 koeien en bijbehorend jongvee..
Siebenga
Hoe wil je dat dan oplossen als je niet uit komt met je mais en al wel nieuwe grasbulten maakt arie? ik bedoel je hakseld geen mais als de mais net die dag op is en voert het liefst ook de mais niet zo vers
HJ_
Die kuilplaat stond wel vol met voer.. een deel daarvan is al opgevoerd en een deel van de kuil was verkocht.. altijd gras teveel. zodoende kwam de kuilplaat leeg.
arie1
Wat bedoel je siebenga?
dat 'probleem' heeft toch iedereen? ongeacht welk voersysteem?
Siebenga
Met een mengkuil dan toch niet? Dan maak je van 2 kuilplaten (silo's) waar nog wat in zit 1 geheel. En heb je de 2 andere platen(silo's) leeg. Dat zou voor mij ook al een reden zijn om mengkuil te maken??

Zo bedoel ik dat een beetje
maartendankers
Ik, johndeere6910forever en CoenNijenhuis hebben dit object verplaatst van Zelfrijders DAF XF (Voeren) naar Zelfrijders DAF CF (Voeren)
arie1
Dan begreep ik je goed.
dat 'probleem' ken ik niet echt uit de praktijk. met een mengkuil loop je ook het risico dat alles op is op het moment dat je gaat maishakselen. vooral als je al 5 maand vantevoren een mengkuil hebt gemaakt. dan hoeft je opname maar een paar procent af te wijken van de berekende opname en je hebt het eerder op.

ik vind het niet echt een probleem.
jumpforjoy
Is dat nu geen oneerlijke concurrentie Sieb 😃.
grapje hoor 😛

mooi spul zo
Siebenga
Grapje of niet wil ik er nog wel even op in haken... Deze truck betaald wel wegenbelasting.. zit wel een persoon op die een vrachtwagen rijbewijs heeft(inc papieren = hoger uurloon).. Moet wel zijn uren registreren moet de auto APK keuren. En verzekeren
jumpforjoy
Das waar ja, maar zo zie je dat een vrachtwagen ook nog kan renderen. dus als al die grondverzetters nu even slim zijn dan kunnen ze ook wel wa winst maken. het is wss toch weer een storm in een glas water. even veel gezeur derover en dan weer niets meer.
Fendt916
Woeste combi vd wielink 500 pk'tjes rokende banden show haha
HJ_
Ja en dan toch nog wel een tank rode diesel bij zich siebenga 😛

ja s wat anders dan dat laffe jd geval 😛
DinandTeune
How effn laffe jd?
bestaan die wel? haha
met die ouwe 7810 mengen is mooier dan met de auto die jd brult tenminste bij de auto hoor je alleen die fucking oliekoeler ma joelen
HJ_
Ja.. die auto hoor je alleen maar afslaan ja 😛
Fendt916
Alle jd's zijn laf zet er maar een dikke 930 voor kost je alleen wat vijzels en tandwielbakken vd wagen
Pascal
As een fendt die wagen alleen al ziet valt ie al uit 😛

maar goed voor mekaar zo, capaciteit draaien
HJ_
De terra gator de ma voorzetten rene 😛
930triplemaaier
Deze hoeft zn tacho volgensmij niet bij te houden hoor omdat het een werktuig is en geen commercieel vervoer
Siebenga
Oke dat zou al wel beter zijn 😉 want dan zou die jonge die er op werkt ook maar 12 uren mogen werken 😛
guldner75
Je rijd bijna niet he sieb
als je bij de boer bent hoef je geen tacho aan te hebben 😛
massey8690
En nog een nadeel van een mengkuil is dat je je rantsoen niet (per dag/week) bij kunt stellen naar je gehalten, dat was bij ons de voornaamste reden om een (automatisch) voersysteem aan te schaffen, wat nu uitermate goed werkt, we hebben momenteel veel betere voeropname dan voorheen!
fendt-412
Wat voor een merk/systeem hebben jullie dan?

Is wel mooi systeem. Maar moet je je hele bedrijf naar bouwen met sleufsilo's en plaatsen van bunker enzo. Smalle voergangen met 1rail ipv 2 en al datsoort grapjes.
HJ_
Gehaltes bij stellen en rantsoen aanpassingen gebeuren toch meestal door middel van bijproducten? en automatisch voersysteem moet je inderdaad wel het bedrijf na hebben. dan moet je voor het mooie alles in 1 stal hebbe. want zo'n rails over t erf zitje altijd weg..
massey8690
We hebben nu 2 jaar een delaval systeem met 1 vaste horizontale menger die het in een doseerbakkie gooit, het idee is goed, maar delaval kan er een heleboel aan verbeteren, boel gezeur mee gehad (voornamelijk met de 2 transportbanden) we hadden een weelink systeem, zijn zelf aardig handig als het om bouwerij gaat dus hebben we het voerpad half zo breed gemaakt, zo konden we aan de andere kant weer een rij boxen erbij maken, alles in 1 stal is dan wel erg handig jah, we willen nu ook uitbereiden maar we zitten wel met het probleem dat alles eigenlijk in 1 stal moet dus moet er een stuk bij de stal aan maar dat kan weer niet zo goed want daar staat de voerbunker, het heeft zijn voordelen en zijn nadelen, maar het gaat er uiteindelijk om dat je er (veel) beter mee melkt!
hoe wil je bijproducten gaan voeren met een weelink/blokkensysteem :? we voeren nu koolzaadstro en aardappelvezels bij meer niet.
HJ_
Dat je der veel beter mee melkt? ik zou t eerder doen om je arbeid uit handen te nemen en er wat mee verdient! ja gehaltes bij stellen met voeren doe je toch vaak met bijproducten. niet met gras en mais. dus dan maakt dat toch niks uit.
massey8690
Omdat het niet het duurste automatisch voersysteem is heb je er nog wel wat werk mee, we moeten s'winters s'ochtens eerst 1 ton mengen en laten voeren voor de droge koeien en 1 uur later kunnen we hem pas weer vullen voor de melkkoeien, er kan maximaal 4,5 ton in en voor 2 dagen voer erin gooien gaat niet want dan wordt het te warm en het past er ook niet in, er wordt bij delaval momenteel gewerkt aan een 2de menger waarbij je dus 2 rantsoenen tegelijk klaar kunt maken, in de zomer is het natuurlijk de helf van het werk.
met een weelink systeem (wat wij voorheen hadden) kunnen we niet gemakkelijk bijproducten voeren, en we hebben nu in 1 week 1 voorladerbak voer afval, de rest eten ze allemaal smakelijk op, en doordat het voer goed gemengd wordt gaan de koeien niet zelf selecteren wat ze eten, dat was bij het weelink systeem wel anders.
sloot
Hoezo geen bij producten bij kunnen voeren met een weelink systeem?
waar ik werk hebben ze ook weelink systeem we doen dan altijd eerst een laag mais dan met de voorlader vlakschuiven bierborstel, perspulp of aardappelvezel erbij dan geplette tarwe erover en dan kunnen we er een paar pakken gras overheen laten vallen zo wordt het wel een beetje gemengt en gaat heel makkelijk zetten er zo voor 4 dagen voer op
fendt-412
Ja, maar koeien kunnen gaan zoeken 😉
Pensvulling is ook niet optimaal, kunnen drijf/storende lagen voorkomen.
Het kan zijn dat de pens niet genoeg geprikkelt wordt of dat de pH daalt en er verzuring komt
En dat moet je niet hebben.

Het mooiste lijkt me om gewoon een heel simpel grasrantsoen te voeren.

Als je mais erbij wilt een doseerwagen, en als ej echt goed met bijproducten wilt werken is een mengwagen toch wel een must. Zeker bij vochtige bijproducten.
huub
Wie (en hoe) controleert eigenlijk of hij op de weg wel op witte diesel rijdt i.p.v rode?
huub
@ fendt-412, op een 100% grasrantsoen zakt je kg melk per Ha flink..
maartendankers
Douane/politie toch??
fendt-412
Tja, is de keuze die je maakt als boer he 😉
Als je land er niet voor geschikt is om mais te verbouwen moet je aankopen of heel erg goed gras oogsten en de hoge krachtvoerkosten voor lief nemen.
Klei op veen is bijvoorbeeld gegarandeerd feest. vaak laat oogsten door koude, natte grond. Als je door de kleilaag heen bent kun je het wel schudden.
Maar verder is mais wel een mooi en makkelijk product 😄 Mooi gewas om te telen.

Precies huub, zal wel ergens een extra slangetje, kraantje en T stukje zitten 😛

@maarten, ze hebben een tank om op rode diesel te mengen en om op witte diesel te rijden. Geen hond die het ziet als jij je motor onderweg op rode diesel zet. Alleen zal wel beveiligd zijn op een of andere manier, dmv snelheid ofzo.
maartendankers
Heeft 2 verschillende tanks dus die zullen ze wel kunnen omzetten.
fendtjuh
Dus iedereen is hier groot van van een Voermengwagen? 😃

Weelinkhek niks?
fendt-412
Vooral heel goed blijven opletten.
Koeien moeten zich niet in een product zat gaan eten.
Als je pensverzuring krijgt heb je een aardig probleem. Ruwvoeropname wordt minder en minder melk. Koe van slag met in het ergste geval bevangheid en pootproblemen etc.

Dit KAN komen doordat het product niet goed gemengt is of drijflagen in de pens.

Je moet dus wel heel goed weten wat je gaat voeren. En Graan/meel voeren lijkt me helemaal niets via een weelinkhek. Bij een gemengd rantsoen gaan ze al in het kuilvoer roeren en zorgen ze ervoor dat het graan eruit valt, dat slikken ze dan op. Het beste is dan ook om dat via een voerstation te voeren, zoals jullie ook doen.

Maarja, zon mengwagen kost aardig wat meer in aanschaf en diesel. Net de overweging die je maakt, hoe intensief je bent met bijproducten etc.
We zouden hier ook wel met een goede voerdoseerwagen kunnen werken met mais en gras. Alleen met TGC wordt dat een hele dikke bende 😛
Pascal
Mooie reportage in Trekker van S&T
guus hiddink
Prachtige machine!!ideaal als je mengkuilen verder van huis moet maken en dit is veel wendbaarder als een trekker met mengwagen
huub
Vorige week bij proefboerderij Zegveld geweest, voeren bijna geen maïs, en eerste en tweede snede is 850-900 vem, laat de bijproducten maar komen, anders wordt dat een duur grapje..
Newholland-Fendt
Wij werken gewoon met een schouten doseerwagen, we voeren naast kuilgras mais en hooi ook bijproducten zoals: Aardappelen, bierbostel etc. nergens geen last van. En het werkt een stuk goedkoper dan een mengwagen.
Koe
Bierborstel/aardappels is ook goed met een doseerwagen te voeren. Tarwegistconcentraat word wat anders 😉 Als je met beleid laat kun je met een doseerwagen een heel eind komen, wil je echt mengen zul je toch een mengwagen moeten hebben, zit alleen wel een prijskaartje aan
fendt-412
Zware en natte producten willen nog wel met een doseerwagen.
Teminste als je het laden onder de knie hebt. Daar komt het wel op aan met een doseerwagen.
Geplette tarwe, soya of mineralen wordt lastig denk ik. Krijg je nooit 100% goed door het voer verdeelt, in de wagen zelf verdelen wordt al lastig lijkt me.
Newholland-Fendt
Mineralen gooien we gewoon met de emmer er in, met de trap omhoog en dan is het goed te verdelen 😉
En geplette tarwe en soya voeren we niet.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de DAF CF ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!