Foto van een BLOOPERS Op de kant, bezig met gras inkuilen. Zomer 2009, even een stressmoment. Gelukkig hoefde ik hem niet leeg te klauwen, ik zat lekker op school :P

BLOOPERS Op de kant

dx11
Foto van een BLOOPERS Op de kant, bezig met gras inkuilen. Zomer 2009, even een stressmoment. Gelukkig hoefde ik hem niet leeg te klauwen, ik zat lekker op school 😛

Reacties

eddie
Beunhazen 😛
dx11
Kleinigheidje 😃
eddie
Jaja 😛 die spatborden van die trekker zijn ook nog lekker vers nie ? 😃
Deur324
Die hele trekker is verrot hij mag welleens opgeknapt worden of vervangen worden. Je hebt ook nog is mazzel dat die opraapwagen niet groter was want anders was je trekker ook nog is mee gegaan, omdat er geen draaibaar oog op die opraapwagen zit.
tseard6600
Die word dan wel draaibaar 😛
dx11
Hij draaide wel hoor! Alleen niet weet terug 😛

De spatborden zijn niet nieuw meer, maar het grootste gedeelte hangt er nog aan:P
deutz110
Tjha daaar sta je dan
Valtra-Fordpower
Nee, daar ligt je dan... 😛
de mf fan
Goed bezig 😉 .
dx11
Doen we elk jaar minstens 3 keer. Makkelijk met smeren 😛
fendtjuh
Hoe weet jij nou weer of die hele trekker verrot is deur324? Ziet er niet best uit opzich, maar daarom kan motortje en hydro enz wel lekker lopen 😉
Deur324
De moter mag het meschien wel heel goed doen, maar het oog mag ook wat. en bij deze trekker is dat dus niet zo. wat is nou zo moeilijk aan om hem te wassen van binnen en van buiten en om een paar dingetjes te verwisseln zoals lampen kapjes en spatborden en de ramen enzo.
fendtjuh
Oog wil ook wat ja, maar het kost gewoon veel te veel om dit allemaal te gaan vervangen... Nieuwe bedrading en lampen, spatborden, ruiten enz, 1000 euro is niks...
Deur324
Ik weet het daar heb je gelijk in maar doe er dan gewoon rustig mee weetje. dan was dit nooit gebeurd.
fendtjuh
Klopt, maar misschien hebben ze hem zo gekocht, weet je ja niet, als je aan zoiets goedkoop kunt komen, tja... Tis zonde ja, maarja.
Deur324
Ja daar heb je gelijk in maar als je hem goedkoop koopt mag je er best dan iets aan doen op zijn minst. maar ik denk dat ze deze trekker al heel lang hebben en dan gebeurt er natuurlijk wel is wat. meschien zeggen ze wel dat ze hem inruilen over een jaar of twee jaar en dat ze er expres niks aan doen omdat ze toch een andere nemen, je weet het niet?
dx11
Ja, jij hebt makkelijk lullen. Die spatborden zijn slecht, maar wij hadden geen hefmast op de kuilvoesnijder waardoor deze erg dicht op de trekker hangt, als je de hef da net te hoog hebt kan hij de spatborden raken en verniel je de hele boel (links achter is dat dus gebeurt). Dit heeft de directeur gelukkig zelf op zijn geweten.

Er zijn ook al 5 keer andere lampen op gekomen, maar het is elk jaar weer raak, dus heb ik de verlichting inmiddels verplaatst.

Boven dien staat deze trekker bijna altijd op de voerdeel, en die ammonia en kuildampen zijn ook niet best voor het plaatwerk.

Bovendien hebben wij 5 trekkers en als je alles tiptop in orde wilt hebben kun je beter elk jaar een andere trekker kopen, want dat is niet te doen.

Deze trekker hebben we nu 12 jaar meen ik.

Die spatborden worden wel gemaakt, want we hebben 2 weken terug een hefmast gekocht, dus nu heeft het ook zin dat we dat doen, de kuilvoersnijder zal de spatborden niet meer raken.
Deur324
Er staat nog een hele mooie deutz dx 4.20 met fronthef en pto op de website van roeleveld bos, die kost 11.000 euro moet je maar effe kijken hij staat als je occasions aanklikt gelijk op de eerste pagina. stel dat je die van jou inruils krijg je denk ik de helft terug en dan koop je iets moois en knaps terug.
dx11
Ja, en dan zijn wij weer 5500 lichter 😛 En heb ik de motor voor niets van't zomer uit mekaar gehad.
Deur324
Dan heb je wel iets, trekkers zijn een keer aan vervanging toe. en dan is dit nog best een aardig prijsje, bij een ander krijg je het er niet voor.
fendtjuh
Och jawel hoor, staar je niet blind op een dealer...

En als het hun bevalt, boeiend? Als je altijd maar alles nieuw koopt omdat dat leuker staat blijf je geen boer, moet beetje economisch denken he...
Deur324
Heb je helemaal gelijk in alleen soms is een trekker gewoon op en aan vervanging toe, nou wil ik nog niet zeggen dat deze trekker helemaal op is maar het zal niet zoveel jaar meer duren voordat hij weggaat denk ik.
dx11
Dat weet ik wel zeker.

Deze trekker blijft nog 10 jaar*, net als de andere 4.

Dan stopt mijn pa, en wie de boerderij dan over neemt koopt maar nieuw.

Wij hoeven niet mooier spul als de buren, wij werken liever wat goedkoper.

* als alles volgens planning loopt.
Deur324
Jij wilt de boerderij niet over nemen?
dx11
Nee. 24 uur per dag werken, en nog tegen kostprijs produceren? Dan zoek ik liever een baan waar ik een flinke portemonnee van krijg, en dan wordt ik wel hobby boer met een paar ha land wat ik in de natuurbeheer doe ofzo 😛
Deur324
Ja daar heb je wel gelijk in alleen hoeveel koeien hebben jullie dan. want als je groot bent gaaat het natuurlijk wel wat makkelijker.
dx11
We melken er 80 á 90 altijd
Deur324
Oke dat is nog aardig wat vindt ik en dan is het nog steeds niet rendabel joh. Wat vangen jullie dan voor 1 liter melk, wij zaten altijd in vleeskoeien dus ik zou het echt niet weten en ik ben wel nieuwgierig zoals je als ziet.
JohnDElema
HAHAHAHAAHAHAHAHAH
fendtjuh
Wat is de grap jdelema?

Ochja jan, tis net wat je wil 😛. Hebt wel vrijheid, de ruimte en geen verrekte baas. Plus als je alles een beetje handig regelt er heus wel wat geld te verdienen valt. Al wordt je natuurlijk niet rijk van koeien meestal 😛
Deur324
Het ligt er inderdaad aan hoe je met je geld om gaat enzo ja. stel dat je veel land hebt maar geen geld en ruimte genoeg hebt om uit te breiden en je hebt nog genoeg kelderruimte voor je mest zou je het kunnen laten aanvoeren dat verdient goed en dit jaar helemaal omdat de koeien al veel te snel op stal staan en waarschijnlijk net zoals afgelopen jaar later naar buiten gaan, dat betekend maar een ding mestoverschot bij boeren.
HOOIJMAN
Hoezo betekent dat een mestoverschot bij boeren.. je kunt gewoon max zoveel mest op je bedrijf plaatsen..., nix met eerder naar buiten/opstallen te maken.
fendt-412
Het overschot wordt niet anders, de prijs alleen wel. Dus aanvoeren in januari en afvoeren in augustus. Weet niet of je veel over houdt na 2x monsterkosten
Deur324
@hooiman: je het een aantal hectare land en zoveel mest mag je daar op doen bij ons is dat 1800 omdat we 28 hectare hebben. Je hebt inderdaad gelijk dat je zoveel mest mag hebben als je wil maar dat mag je niet allemaal op land doen, daar heb je mestquotum voor. Sommig boeren zitten al voor/in januari gewoon vol snapje en die laten het dan afvoeren, en in januari is dat duurder als in juni snapie.
dx11
Guido, die vrijheid is anders ook knap beperkt de laatste jaren. Al he over 25 jaar nog een keer zo erg is dan is er geen boer meer over.

Ik vindt het boeren zoals het oorspronkelijk bedoeld is prachtig! Maar zo als ze het de laatste jaren gemaakt hebben hoeft het voor mij niet.
Deur324
Idd stel dat de prijzen ook gewoon vast stonden bijvoorbeeld 40 tot 50 cent per liter net zoals ze in cannada hebben. Dan kan je gewoon lekker boeren en vooral als je een beetje groot bent. Hier lijkt het de laatste jaren me reet wel, de prijs in de supermarkt van een pak melk gaat een heleboel eurocenten omhoog en de boeren moeten maar inleveren.
fendt-412
40-50? In Canada krijgen ze momenteel 70cent!!
Kun je leuk voor melken, moet je alleen niet kijken wat het quotum daar kost. Je koopt daar elk jaar geen ton bij, dat red je niet.
Koe
Dat is denk ik ook de kracht daar.... alleen je kunt moeilijk groeien. Als straks hier het quotum dr af gaat, en alle boeren gaan zwaar groeien en maar melken dan moet je is kijken wat er met de melkprijs gebeurt
Siebenga
Canada is beetje appart verhaal is het niet? Die hebben daar geen vrije markt
fendtjuh
Ben ik ook erg benieuwd naar ja.

Quotum kopen in Canada kan gewoon niet meer hoorde ik van mensen die daar zitten, zit ook vrijwel geen handel meer in, krijg je nooit terugverdiend. Tenmimnste, dat was in Alberta.

40-50 is veel te veel, zo'n melkprijs wil niet met de boeren in Nederland. Der is zowat geen een land die zulke fanatieke boeren hebben, alles wordt dan veel te gek, hele economie op hol en alleen maar megastallen.

37 cent ofzo is mooi.
HOOIJMAN
Canda heeft een eigen qoutum.. (dit is wat het land gebruikt,) en dat kun je alleen bij kopen.. zo hebben ze geen last van import/export en houden ze de prijs hoog..
In nederland krijg je wel groei.. maar denk ookniet in extremen, want ik denk dat er nog veel meer beperkingen aan zitten te komen..
fendt-412
Denk je dat Nederland en Denemarken, die als enige hun quotum vol melken veel invloed hebben op de wereldmarkt?
Moet je kijken wat Amerika en Nieuw Zeeland exporteren per jaar, komt nederland net om de hoek kijken.

Mest en grondprijzen zullen flink duurder worden, of het is voer aankopen en mest afzetten of land kopen. Dat gaat op den duur ook te duur worden. Er zal vast wel gegroeid worden. Er komen minder bedrijven die groter zijn, alleen of er zoveel meer geproduceerd kan worden, vraag het me af.

Wereldmarkt zijn we nu immers al afhankelijk van heeft iedereen afgelopen periode kunnen merken. Denk niet dat er heel veel gaat veranderen qua prijs. Het zal wel meer pieken en dalen worden, alleen 3jaar geleden zou de melkprijs nooit meer onder de 40cent komen. Een half jaar terug zou het nooit weer boven de 30 komen. En nu zitten we op de 34, mooi met de bijde benen op de grond blijven. Ga me niet direct zorgen maken.
fendtjuh
Zal mij ook benieuwen wat voor nieuwe beperkingen er komen hooijman, of het ophoudt met alleen land of mestafzetten, betwijfel het.
Siebenga
Als iedereen zo blijft zitten waar die zit zal het wel mee vallen.. Zorg gewoon dat je stal enz klaar is voor de toekomst dan hou je het wel even vol. je moet wel onthouden dat je de veestapel niet binnen een jaar van 100 naar 400 hebt. dus zal allemaal wel ietsje mee gaan vallen. Als mannen als van bakel gaan vallen daar hebben we allemaal wel wat aan 😃 Hoe dom het ook klinkt 😃
fendtjuh
Nee maar lang niet alle boeren willen ook 400 koeien melken. Wat je niet moet vergeten dat een nieuwe stal er vrij snel is hoor, ook al duurt dat 2 jaar, dan hebben degenen die veel willen melken in 2020 echt wel dikke stallen.
fendt-412
Dikke stallen, maar die moeten ook vol.
met 100 melkkoeien heb je het jaar erop echt nog geen 120 koeien aan de melk. Moet je al werken met gesekst sperma. Is het nog 2jaar later voordat je de eersten aan de melk hebt.
Fokkerij gaat aardig wat tijd overheen voordat je er echt resultaat ziet.
fendtjuh
Och koop je toch koeien? 😛

Uit eigen aanwas heb je het niet zomaar, en koeien zullen vast duurder worden dan, maar dat hoeft voor de echte megaboer gen probleem te zijn 😛.
dx11
Ja, maar 400 koeien melken lijk mij ook niet. Dan ben je in mijn ogen geen boer meer maar directeur van aan melkveefabriek ofzo.
Valtra-Fordpower
Guido, wij kopen niet zomaar koeien... Zoveel boeren met Status 10 zijn er niet. 😉
fendtjuh
Ja wij kopen ook geen koeien, maar als je nou zo gek bent dat je van 100 naar 400 wil moet je wat he 😉

Hier ook alleen eigen aanwas, kan zoveel problemen met ziektes krijgen...

@Dx11, mij ook niet, mja..
Siebenga
@dx11
Met de tijd mee gaan... vroeger had iedereen zijn eigen moestuin of kas thuis.. tegenwoordig zijn er tuinders, Ophouden met zeuren en ga je specialiseren als je klein wil blijven is mijn mening.
Valtra-Fordpower
Niet alleen vroeger hoor Siebenga, wij hebben nog steeds 25melkkoetjes en een moestuin met een grote vriezer voor de winter voorraad... :lol:
dx11
Siebenga, ik ga met de tijd mee. Er zijn veel boerenzonen die er voor kiezen het bedrijf van pa niet over te nemen. Zo deze jongen ook! 😛
Siebenga
Ik weet niet hoe het zit met het bedrijf van je vader.. Maar aan de ene kant zonde (zijn genoeg jongens die zouden willen ruilen voor jou) andere kant groot gelijk. Ik wordt ook geen boer en eigenlijk nooit een boer geweest. Heb meer met machines dan met dieren
Deur324
Ik ook, ik zou best boer willen worden hoor, je bent je eigen baas, alleen dan moet je wel wat verdienen en je moet wel weten dat je niet zomaar in je vakantie periode zomaar de auto kan in stappen om effe een weekje weg te gaan bijvoorbeeld.
dx11
Ik kan wel op de boerderij gaan aan modderen, maar als je daar niet 100% achter staat wordt het toch niets.

Ik weet ook dat er niet-boerenzonen zijn die maar al te graag willen ruilen, dan dat het voor hun er moeilijk wordt hun droom te realiseren, maar toch kies ik mijn eigen weggetje!
fendtjuh
Daarom Jan, doen wat je leuk vindt en niet door anderen laten leiden! Moet er 100% achterstaan, anders komt het niet goed... Zie ik ook wel bij boeren in de buurt.

@Siebenga, dus volgens jou is 400 koeien de toekomst? Laat staan 250.?

Ik weet het nog niet, zoalst nu lijkt wordt ik geen boer, maar dat kan over 5 jaar ook best veranderen.. of 10, als ik eerst voor een werkgever heb gewerkt.
Siebenga
Dat zeg ik niet maar als jij melk wil gaan leveren moet je sowieso zorgen dat je flexibel bent.. Ik bedoel jaar 1 januari melk je 400 dan kan het zo zijn dat je januari 2 jaar later nog maar 250 melkt en 3 jaar later weel dik op de 300 zit. En dat moet je bedrijf aankunnen. De kleinere bedrijven zullen (voor mijn gevoel) zonder een specialisatie het hoofd niet boven water kunnen houden. Blijft tenslotte zo dat je kostprijs per liter met een groot aantal koeien meer uitgesmeerd kan worden. Ieder moet maar zien hoe ze het gaan doen. Toch verwacht ik wel dat er inderdaad meer en meer 250 + bedrijven komen
Koe
Meen je dat Guido? Daar kun je toch geen bedrijf op bouwen als je mischien verder wil?

Ik heb duidelijk gekozen om geen boer te worden, puur omdat ik echt 0,0% met koeien heb, en ik dan wel op een makkelijkere manier geld kan verdienen.

Wij groeien hier rustig door met eigen aanfok... maar ik weet wel dat als alle nieuwe stallen die gezet zijn vol gaan in 2015 je er vanuit kan gaan dat we weer een dik overschot krijgen, of de wereldmarkt moet erg veel behoefte aan melk hebben. Wie dan leeft wie dan zorgt, t verandert toch met het jaar
fendtjuh
Meen ik inderdaad. M'n pa wordt bijna 50 en kan nog wel ff mee, en nouja na 10 jaar is wel lang, maar kijk, nieuwe stal zetten we niet meer, mocht ik het overnemen kan ik dat naar m'n eigen wensen doen enz, en als ik het wil overnemen moet het ook te overnemen zijn... dus als wij nu ons lam gaan investeren valt het ook niet over te nemen.

Of zoveel schommelingen economisch is betwijfel ik sieb... koeien aankopen en verkopen steeds kost ook een hoop. Wel moet je flexibel zijn.

Wat bedoel jij met een specialisatie? Ik heb juist het idee dat de kleinere bedrijven zich juist niet moeten specialiseren in puur het melken maar in andere dingen erbij.

Kostprijs moet uitgesmeerd worden, maar voor 400 koeien moet wel land gekocht worden of mest afgezet, voer aankopen, dikke stallen, mestopslag enz, en dat allemaal in 1 keer.

Denk idd wel dat er steeds meer groteren komen.
Al zijn er weinig die dat super voor elkaar hebben, hier in de buurt werken al die grote boeren zich dood met 250 koeien. En dat moet anders kunnen.
dx11
Koe, idd, mijn vader is blij dat ik een keuze ben gemaakt. Nu hoeft hij niet zo nodig meer. Geen groter stal, niet meer land.

Gewoon nog 10 jaar proberen zo veel mogelijk te verdienen, en niet te veel uitgeven.

Ik denk ook nog wel dat er kleinere bedrijven blijven, welke meer de rol als natuurbeheerder in handen neemt. Uitgestelde maaidatum, volgeltjesbeheer, bijzondereplanten gebeuren enz enz. Want dat kan zelfs nu al leuk geld op leveren, en als er alleen nog maar strak en perfect grasland ligt dan zal dat vast nog wel meer worden.
Deur324
Boeren kunnen er wel van alles bij doen, maar eigenlijk zou dat niet eens nodig moeten zijn. Als je vroeger boer was, was je gewoon een goedverdiende man. wij zaten in de vleesvee: vroeger toen er nog met guldens werd betaald waren de vleesprijzen per kilo soms 2 keer zo hoog als dat ze nu in euro zijn. Ik denk dus dat boeren een aflopende zaak is of je moet heel groot zijn, want tegenwoordig hebben boeren namelijk gewoon allerlei baantjes erbij om nog wat extra te verdienen. En het voer is tegenwoordig ook niet meer te betalen, dat mag ook wel is goedkoper worden.
fendt-412
Vroeger was alles beter...
Alles was vroeger goedkoper en het bracht meer op.
Je moet niet stil blijven staan en meegaan met de tijd, die boeren blijven uiteindelijk wel over. Het draait straks allemaal om efficient werken, zo veel mogelijk melk per persoon en zo het rond proberen te zetten. 200koeien met 2man werkt makkelijker, moet je wel met elkaar overweg kunnen. Vaste kosten dalen en je kunt groter aankopen, efficienter werken. Die kant zal het uiteindelijk wel opgaan. Met 10koeien, een varken en 5kippen kom je niet ver, bij wijze van.
JohnDElema
@ Fendtjuh, nou ik vind dit wel grappig 😃

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de BLOOPERS Op de kant ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!