Foto van een Strautmann Kuilvoersnijder, bezig met poseren.Hoor de laatste tijd steeds meer verhalen dat zo'n inlegbak niks waard is, had hem al uitgetekend, maar weet nu niet cker als we hem nog gaan

Strautmann Kuilvoersnijder

massey8690
Foto van een Strautmann Kuilvoersnijder, bezig met poseren.
Hoor de laatste tijd steeds meer verhalen dat zo'n inlegbak niks waard is, had hem al uitgetekend, maar weet nu niet cker als we hem nog gaan (gedeeltelijk laten) maken..
(btw foto gaat er wel weer af als dat nodig is binnenkort 😉 )

Reacties

claasenfendtfan
En waarom is het niks waard dan?
wij hebben een AP ook met inlegbak, en bevalt ons prima... inlegbak der in voor mais en bijproduchten, bak er uit voor kuilvoer...
huub case
Waarom zou hij eraf moeten is heeft toch met tractors te maken
massey8690
Hoorde me broer van een colega die bij ap heeft gewerkt, weet het fijne er ook niet van..
maar je moet er nog wel aardig precies recht voor staan als je die haakjes erin moet haken of niet? of heb je daar bij een ap zicht op :?
fendt-412
Aan de breedte van het schuifbord kun je wel zien of je er recht voor staat. Moet aan elke kant 1cm ruimte hebben tussen het zijmes en de bak. Je kunt ook nog een pinnetje op de bak en schuif lassen, zodat je het precies kan zien.
Je krijgt er ook wel handigheid in.

Ik kan de bak er altijd in 1x in krijgen. Ogen onder de haken, iets heffen en dan erin trekken. Ene voorband van de shovel is aardig zacht en lek, daardoor staat de happer scheef op de vloer, daardoor wil het soms niet helemaal lukken.
JD BORN 2 FARM
Op het werk hebben ze ook een ap met inleg bak al 3 jaar, me baas voert al 3 jaar met dat ding (altijd in het donker) en hij heeft er nog grote moeite mee
massey8690
Je hoort weleens als de tanden iets gaan slijten, dat de bak in de menger kan vallen oid. maar ik heb hem wel zo ontworpen dat dat bijna niet kan, ik denk eraan om het plaatstaal te bestellen bij een speciaal bedrijf dat ook kan zetten, alleen zit ik nog een beetje met de vorm van het mes, dat moeten wel bijna 2 messen op elkaar worden omdat ik anders die dikte niet krijg (een mes is miss nog wel het duurste van de hele bak lijkt me).
ben benieuwd wat het aan staal gaat kosten.
ik was ook helemaal overtuigd van dit systeem, maar ik kan ze hier nog niet helemaal overtuigen 😛
fendtjuh
Zijn daar geen inlegbakken voor te koop dan?
Want zelf beunen kost ook bar veel...
massey8690
Hmm zelf beunen kost juist weinig lijkt me, licht er een beetje aan hoe duur het staal wordt.. miss dat ik een 2dehands mes kan opscharrelen, dan kan het iig wel uit.
bij strautmann zijn geen inlegbakken verkrijgbaar, dat kan alleen bij redrock en ap (miss nog wel een paar).
Joop3
Wij hebben ook een inlegbak bij de happer. Eigen fabricaat; werkt perfect! Alleen we gebruiken hem nauwelijks meer, sinds we een shovel hebben met hydraulische snelwissel, en we geen aardappelvezels meer voeren. Voor mais heb je hem niet nodig, dan voldoen de tanden wel.

Zelf maken zal ik alleen doen als er origineel niet wat te krijgen is wat mij aanstaat. Door serieproduktie ben je bijna altijd duurder uit als je wat namaakt. Wat kost zo'n bak origineel? Bakmessen kun je in verschillende kwaliteiten krijgen, en de kromme, zachte variant is nog steeds niet goedkoop, dan praten we nog niet over Hardox...
fendt-412
Als mes zou ik wel direct een slijtvaste nemen, kost iets meer.
De vorige bak begon op den duur door te slijten, krijg dan zon bak maar weer eens precies passend, viel tegen 😛 Zit je ook nog met slijtende tanden, moet je wel oppassen dat je die dure krengen optijd vervangt, anders kun je de bak uit de mengwagen vissen. Je zet toch altijd wel een beetje druk op de grond met de tanden, happer is al zo zwaar en zoveel gevoel heb je er ook niet in. Kuilsnijder van trekker kun je niet achterover kantelen waardoor tanden niet slijten.

Denk niet dat zon AP gaat passen, zit altijd met andere maten. Denk ook niet dat ze het op prijs stellen als je deze happer langs brengt en iets passend gaan maken 😛
massey8690
Zit te denken om een mes van 2cm dik te pakken oid, en daaronder een slijtstrip te lassen zodat de tanden iig 5cm kunnen afslijten zonder dat de bak eruit valt.
op een slijtvast mes kom je al gauw denk ik jah.
dat die tanden sneller slijten dan een kuilsnijder had ik al wel door jah 😛
hebben ook al een aantal dikke strepen in onze H-klinkers zitten op de plek van de vretende maisbult 😛
fendt-412
Streepjes heb je al snel ja. Weet wel dat een AP sterk genoeg is om asfalt te rooien 😛
Hadden een heuveltje voor de mestopslag zodat er geen water de sloot inloopt, er lag alleen mest op dat erg warm was. Mn opa had happer goed op de grond gedrukt, die ouwe ford was toen nog zo sterk om er een hele hap asfalt uit te halen, kleinigheidje houd je toch 😃
huub
Zo'n inlegbak lijkt me wel een musthave of niet? anders ben je snel klaar met je happer..
massey8690
Pciess, je steekt gauw in de beton/asfalt met zo'n happer jah!
njahh niet echt musthave, we hebben nu hydraulische snelwissel met fastfix hydrokoppeling, dat koppelt wel vrij makkelijk, maar je moet wel elke keer met voeren een keer de shovel uit om de happer af te koppelen..
In de beton/asfalt? wat bedoel je?
fendt-412
Vergeten te zeggen dat het asfalt was.
Must have is het wel als je het gewend bent, minimaal 700x per jaar van bak wisselen gaat mij te ver als de oplossing heel gemakkelijk is. Wanneer je zon bak hebt ga je hem ook zoveel mogelijk gebruiken, gebruiken hem ook nog wel eens om voerresten naar een andere stal te brengen, bijproducten en vooral de maïs. Met de gewone bak maïs loskrabben gaat in de zomer niet lang goed, wanneer je met een happer kunt werken doet het resultaat niet onder aan een kuilsnijder
massey8690
Bij ons zou het 350x in het jaar van bak wisselen zijn, we kunnen mais wel redelijk goed met de happer met tanden happen, dan blijft er nog wel wat los restmais liggen, maar denk dat je dat ook hebt met inlegbak, maar daarvoor hoef je geen bakken te wisselen, dat is opzich wel ideaal, met een kuil happer kun je net zo netjes werken als een kuilsnijder, alleen je moet het wel met (meer) verstand doen!
denk dat ik een prijs ga aanvragen bij de staalzetterij en dat ik dan steil achterover sta hoeveel dat gaat kosten incl. mes, dan zal het hele verhaal wel over wezen denk ik 😛
fendt-412
Met inlegbak heb je amper restmais, hoogstens eens als je iets verkeerd uitstuurt met de shovel dat er wat naar beneden valt, haal dat meestal nog wel even op als het niet teveel is, even de bak tegen de kuil aandrukken, tikje terug en achterover halen, kun je bij dat beetje mais altijd nog wel de mineralen en koolzaadstro doen.

onze binnenbak was na 12jaar versleten, hebben toen nog naar een nieuwe binnenbak gekeken. Kostte dacht ik 1200euro, een week later begaf de hele happer het al, dus toen direct maar een een nieuwe happer besteld. Alleen die binnenbak kost nog geen 10% van de hele happer, als je die schuif en elektronisch blokje er niet bij rekent.
Denk dat een losse, dichte bak niet veel goedkoper is in aanschaf.
massey8690
Maar druk je hem dan zo netjes in de mais dat de zijkanten en onderkant niet losgedrukt worden en eerder gaan broeien als je de inlegbak in de mais gebruikt?
na 12 jaar, da's een mooie tijd!
probleem is ook wel een beetje dat we nu zo verschrikkelijk veel bakken (ook zelfbouw) hebben staan 😄 totaal wel 7 excl. koppelstukken 😛 (hopelijk gaan die van de voorlader snel weg 😛 )
NH-Ford
Waar gaan die heen? 😉

mes vooraan hoeft toch niet helemaal van slijtvaststaal te zijn? bedoel, kunt eerst ook normale strip onder bak lassen en op laatst het mes. Zijn ook wel '2de handse' messen in omloop, worden al vervangen bij kraanbakken, maar nog dik zat en 10cm breed... zo ook bij grondbak van broer gedaan.
plaatwerk kuj miss nog wel voordelig bij buitenhuis laten doen
SJB533
Een slijtvast mes aan de inlegplaat heeft veel voordelen, Jeroen. Met name als je veel op een harde ondergrond komt, zoals beton. Kun je gewoon een bakmes voor nemen voor een shovelbak.

Denk trouwens dat je als plaat ook geen goedkoper staal moet nemen. Voer is namelijk zuur, en ijzer kan nou eenmaal minder goed tegen zuur. Neem aan dat een fabrikant als Strautmann of Trioliet niet zomaar staal neemt, maar altijd een iets zuurbestendiger staal. (Mocht ik me vergissen, verbeter me dan ;-))
Siebenga
Hier redrock dichte bak-happer gebruiker. was huiverig aant begin vooral in de kuil.. maar werkt poepie strak en netjes. ook krijg ik de bak met mes helemaal vol.
massey8690
De meeste koppelstukken blijven waarschijnlijk jeroen 😛 de rest (palletvork en grondbak)
van de voorlader worden natuurlijk samen met de 6460 (ooit) een keer verruild voor een 5480 of 6470 😃
2de hands messen jah?? dan moet ik daar even achteraan! probleem is dat ik geen ruimte heb voor de tanden om een mes te plaatsen tuseen de tanden en de happer zelf, dan kan er helaas nog geen mais mee gehapt worden, dat valt niet zo 123 op te lossen..
me broer had een adresje via hydrosta waar ze weleens staal laten zetten, doen daar denk ik eff een prijsaanvraag oid. wordt btw gewoon staal, zoveel heeft dat ook weer niet te lijden qua slijtage/zuur.
@sieb; dan druk je de bult denk ik wel een stuk losser, dan heb je denk ik eerder broei, ik denk dat ik het nog niet eens graag in de mais had... al werkt dat wel netjes.
Siebenga
Valt mij alle mee.. Druk niks geen kuil los
massey8690
Moet wel haast.., als je die 2 schuine zijkanten hebt druk je het voor ernaast ook omhoog/los, ieder kleine beetje is ons al te veel, hebben best wel snel last van broei, ik mag altijd nog geen 5 cm verder kuil losmaken dan nodig is 😛
fendt-412
Hoeveel kg heb je dan ongeveer in een bak?
Krijg je hem bij een hele vaste en hoge kuil bij de onderste deel er ook goed ingedrukt?

Staat ook zon filmpje met een happer met dichte happer op de site van AP, als je de hele dag van zulke blokjes moest snijden ben je een uur per dag aan het happen.
Siebenga
Het is niet de grootste bak natuurlijk maar 400 kilo kuilgras eerste snede haal ik wel. Het valt mij echt 100 punten mee ik krijg de bak overal zo in. WE happen wel met een bepaalde structuur maar het gras losdrukken doet hij niet. Als ik wil kan ik de wand kaarsrecht en strak afsnijden van boven tot onder aan toe. Alleen doe ik dat nooit kost te veel tijd 😃
Claas-JD
Ik zeg kuilgrijper! mits je voldoende voersnelheid hebt en met beleid kunt werken.
fendt-412
5bakken breed, eerst nummer 2 en 4 eruithalen, daarna 1,3 en 5 zeker? Heb je nooit dat je maar een zijkant erin hoeft te drukken waardoor de bak ook niet torst. Krijg je de kuil wel het mooiste.

Eerste snede van ongeveer 35%DS pakken we meestal zon 1000-1200kg, tweede snede van ongeveer 45-50%DS is het meestal zon 800kg. Kunnen al wel merken, sinds de shovel op de kuil staat dat de kuilblokken bijna dubbel zo zwaar zijn geworden, snijvlak wordt strakker als de kuil vaster zit. Enkele keer een klein beetje broei in 2e snede die bovenop zit, aan de droge kant en zijkanten krijg je nooit muurvast.
massey8690
@Claas-JD

absoluut geen optie! je trekt de boel er veel te los mee, zoals ik zei zitten we soms aardig te sukkelen met broei (sleufsilo is op de groei gebouwd).

@robert; dat de bak gaat torsen hebben wij nog weinig last van, denk wel dat als de kuil veel vaster wordt dat de happer er moeite mee heeft om hem erdoor te krijgen! (heeft ie nu ook wel een beetje).
fendt-412
Hebben 1x een schanierpunt afgebroken na 3jaar bij de vorige happer.
Die happer is ook overleden toen de tandenbalk krom is getrokken, kan een oorzaak zijn door niet in de juiste volgorde te happen, krijgt toch wel aardig op zn kloten.
Druk wordt namelijk verdeel tussen beide cilinders, een zijmes heeft geen tegendruk waardoor die cilinder sneller uit wil. Je ziet het niet op het oog.

Snijden gaat wel wat moeilijker ja, maar wanneer de kuil vaster is drukt het gras ook minder in. Heel los gras snijdt iig moeilijker. Net als slap strotouw, dat snijdt ook moeilijker dan een strak gespannen touw. Happer gaat wanneer de kuil goed vast zit een beetje haperen en schokken, hele kuil gaat mee trillen. Als er grindslurven op het randje liggen vallen ze er soms vanaf 😛
massey8690
Heb laatst ook gezien dat er in een folder stond dat er speciale ventielen op de happer zitten zodat er evenveel olie naar bijde cilinders gingen, weet zo niet meer welk merk, dat zou toch op iedere happer moeten zitten..

idd, dat schokken ken ik wel, het mes is ook al lang niet nieuw meer helaas.. boel staal in de bult zitten, zelfs al een klauwhamer en losse steel daarvan op het voerpad gevonden...
fendt-412
Niet best als je dat allemaal in de kuil terug moet vinden 😛
Hebben wel eens een mes, frontgewicht en klem van dubbellucht weergevonden, voor de rest geen schokkende dingen 😛

Op een AP is het iig wel te krijgen, was ons veelste duur, is niet een verdeelblokje van 20euro, gaat in de honderd+ zitten. Wanneer je op de juiste manier hapt is er niets aan de hand. Kan natuurlijk ook niet met zekerheid zeggen of de happer met dat verdeelblokje niet krom getrokken zou zijn.
NH-Ford
@SJB533
Dat een mes aan te bevelen/noodzaak is hoef je mij niet te vertellen, dat bedoel ik ook niet.
bedoel meer omdat het mes van hem op de tekening nogal 'groot' uitvalt je het ook anders kunt doen door de helft, net onder bodemplaat met gwone strip te doen, dan de onderste en voorste punt de slijtvaste mes te pakken, heb je minder van dat duurdere staal nodig.
Zal nog is bij van Lenthe kijken jasper, miss ligt er nog wel wat.

Vorige week mes van balenpers in mengwagen gehad 😞 kon bijna halve mengewaggel leegspitten, klem tegen vijzel, eerste keer dat ik echt gevloek en getierd heb op de Trioliet, terwij hij er niets an kon doen 😉
massey8690
Jah, dat is wel noodzaak, zo'n slijtvast mes jah, was ook niet van plan om zo'n groot mes te maken, ma hoe wel, daar ben ik nog niet over uit.
aha zag je dat bij van lenthe, ik ma zoeken naar 2de hands slijtmes op internet 😛
moet wel iets van 2 cm dik zijn, als het 2de hands zou kunnen zou dat ook cker voldoen!

kon je de aftakas niet terugdraaien dan oid?
kan bij onze stationaire wel, klein beetje terug en dan kan ie weer volgas, alleen niet te ver terug, anders schuiven de tegenkammen van de horizontale vijzel eruit 😛
die kartelmesjes op de vijzel zijn ook niet je van het meer, dit jaar is er nogal wat hardigheid door de ladewagen gegaan, 2 jaar geleden niks geen last, maar nu met de rotorwagen, kuilhapper en menger wel...
NH-Ford
Zal is kijken of er nog wat ligt.

heheh, neej dat wil niet, zou er een omkeerbak op zitten dan draaid je vijzel euruit/naar boven. Ook eerste x dat wat noemenswaardig erin hadden zitten, heeft me wel 5-10 breekbouten en 10min plukken gekost..
massey8690
Oei dat omdraaien hoef je dus niet te proberen bij een verticaalmenger 😛
haha, boutje 10.9 erdoor 😃

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Strautmann Kuilvoersnijder ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!