Zelfbouw rijenbemester, bezig met bemesten.Kooijker van Dieren.http://www.destentor.nl/regio/salland/8505673/Verschraling-landbouwgrond-dreigt.ece

Zelfbouw Bemester

Favorit614
Zelfbouw rijenbemester, bezig met bemesten.
Kooijker van Dieren.
destentor.nl/regio/salland/…

Reacties

RIK89
Ja dat was weer ff schrikken van morgen toen we de krant aant lezen waren!
NH-Ford
Wat een ongeloofelijke koekwou die intervieuwer 😛
Favorit614
Zeker schrikken 😄
Maar filmpje kan Armando trots op zijn 😉
Straks krijgt ie nog kapsones 😃
ford8630power
Inderdaad, vreselijk vervelend om naar die interviewer te luisteren.
huub
Wat waren vorig jaar de resultaten?
Favorit614
Dat moet je Mengeledriver vragen.
Ik denk dat je het een jaar of wat moet doen voor de echte resultaten bekend zijn.
En meerdere proefvelden moet aanleggen
Mengeledriver
Gaat heel goed! En dit jaar verwachten we nog meer omdat de mest die vorig jaar niet benut is dit jaar weer opgenomen kan worden. We bemesten daarom elk jaar op exact dezelfde plek.
valtradriver
@Mengeledriver

Quote:
omdat de mest die vorig jaar niet benut is dit jaar weer opgenomen kan worden.

Hé das handig,doe je een plastic zakje om de stront?
Mengeledriver
Nee, maar het is direct een soort rijpadensysteem, snap je?
Tussen de rijen gaat tenminste geen mest verloren, zo kun je het ook zien. Ben benieuwd!
hobbyboer
@Mengeledriver

Drijfmest in de rij? Ja, idee is goed en op deze manier in 2 werkgangen beter en flexibeler als dat geklieder in een werkgang. Voor zover ik er kijk op heb dan.
Maar het verhaal eromheen rammelt wel een beetje, bv: de opmerking die valtradriver hier boven al plaatst.
En ook het verhaal van de helft van de mest op 18cm diepte dat de wortelgroei naar beneden zou stimuleren. Is dat zo? en wil je dat? is het niet beter als de wortels zoveel mogelijk verspreid zitten door de hele bouwvoor en de diepte in, veel dieper als 18 cm? Dat zou toch juist tegen rijenbemesting pleiten?
En het verhaal over die 27 kilo fosfaat die je tekort komt door de mestwetgeving. Stel dat door dit systeem de opbrengst hoger wordt bij een gelijke mestgift (waar ik wel in geloof btw), dan kom je nog meer tekort en gaat de verschraling van landbouwgrond nog sneller, is dit de bedoeling?
Ja je ziet het, een hoop vraagtekens van mijn kant omdat ook ik de wijsheid niet in pacht heb 😄
Siebenga
Jaaajaa wijsheid niet in pacht 😉
valtradriver
@Mengeledriver

Quote:
zo kun je het ook zien

oké ja hier op't zand spoelt het onbenutte mest na een tijdje helemaal uit natuurlijk,ook al zou je het op rijen bemeste denk ik!
fendt-412
Hebben jullie afgelopen jaar ook een profielsleuf gegraven of de mais werkelijk alleen omlaag groeit en niet gewoon volvelds wortelt? ben wel benieuwd of het werkelijk zo gaat of dat het gewoon een aanname is.
Wortelgroei heeft vast met de bemesting te maken, maar volgens mij ook een groot gedeelte met het beschikbare vocht. Daarvoor zullen ze ook wel opzij groeien om het vocht tussen de rijen op te nemen.

Zit natuurlijk wel een groot gedeelte vocht in drijfmest. Alleen voordat de wortels van de planten op 18cm diepte zitten is dat vocht al lang weg ben ik bang. Teert de eerste week toch op de voedingsstoffen die nog in de korrel zitten.
HOOIJMAN
Mais wortelt volvelds, en bij aanhoudende droogte wortelt mais stevig naar beneden. Dus ook niet te snel water sproeien in mais want dan blijf je aan de gang.
Siebenga
Gewoon op de drain druk zetten met water 😄
Mengeledriver
@hobbyboer

Quote:
Stel dat door dit systeem de opbrengst hoger wordt bij een gelijke mestgift (waar ik wel in geloof btw), dan kom je nog meer tekort en gaat de verschraling van landbouwgrond nog sneller, is dit de bedoeling?

De mest die wij onder de plant brengen is normaal gesproken de mest die normaal tussen de rijen mais "verdwijnt". Er gaat dus zeker niet meer mest verloren, het wordt juist beter benut. En de 18 cm moet ongeveer 15 tot 16 cm zijn. De mais wordt op een cm of 7 gepoot. Dus de wortel moet dan minimaal 11 cm lang worden om de onderkant van de dieper ingebrachte mest te bereiken. En in de praktijk blijkt dat dit dus niet onmogelijk is 😃

Dan over de verschraling van de bodem: Iedereen die op let ziet dat er bij het zodebemesten echt niks vergeten of overlapt mag worden, dat zie je namelijk direct. "Vroeger" was dat wel anders, door de veel hogere mestgift/kuntmesthoeveelheid zag je het niet. Dit geeft ook aan dat de bodem elk jaar weer een stukje verder wordt uitgeput.

Stel dat je normaal 50 m3/ha volvelds bemest dan kun je met rijenbemesting toe met +- 35 m/ha. Je bereikt dezelfde opbrengst met deze besparing. Je kunt er ook voor kiezen om 50 m3/ha te blijven bemesten, in de rij. Op deze manier bespaar je niet op het aantal kuubs maar je zult meer tonnen mais per hectare oogsten.
fendt-412
Maar kan die mais bij jullie na 1week kiemen en 1week wortel schieten al 35kuub opnemen? Gebeurt toch over het hele groeiseizoen? en over het hele seizoen valt er toch ook regen dus op het zand een (klein) gedeelte uitspoeling?

Heb mn vraagtekens erbij. Planten wortelen volgens mij wel verder dan alleen omlaag. Als je het volvelds in de bovenste 10cm houdt, en wanneer de planten ook horizontaal en volvelds wortelen zullen de wortels ook alles opvangen. maar net hoe je het zien wil geloof ik.

Niet dat rijenbemesting verkeerd is, maar vraag me af of het verschil zo enorm groot is en dat planten alleen maar omlaag richting mest wortelen. Terwijl water minstens, zo niet belangrijker is. Of is de grond zo droog dat het uit nood maar vocht op 50centimeter diepte gaat zoeken? 😛
Mengeledriver
@fendt-412

Quote:
Planten wortelen volgens mij wel verder dan alleen omlaag. Als je het volvelds in de bovenste 10cm houdt,

Ze wortelen doorgaans iets meer omlaag als opzij. Je bent dus voorstander van 75 cm breed bemesten maar je bemest toch ook niet 75 cm diep? Da's eigenlijk hetzelfde.
Wij bemesten net naast en net onder de plant. Maisplanten met een wortelpakket van 75 cm doorsnede heb ik nog nooit gezien.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Zelfbouw Bemester ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!