Foto van een Scania Vrachtwagen, bezig met voeren.. Foto is geplaatst door DESLAGERURRE op 15-08-2012 om 13:45:06, met 18 reacties.

Scania Vrachtwagen

DESLAGERURRE
Foto van een Scania Vrachtwagen, bezig met voeren.

Reacties

Loonwerker_Erwin
Schuitemaker heeft wel schik van die voercentra denk 😛
international956
He hier stond ik laatst naast bij de stoplichten in leeuwarden. Keek eerst even raar op 😛
DESLAGERURRE
Haha heb geregeld met ze te doen op de boeren erfen;)
DaanHaar
En werkt dit nou echt? Ik kan mij niet voorstellen dat je als boer met bijvoorbeeld 80 koeien meer geld kunt overhouden door het uit te besteden dan zelf te doen. Iemand hier op het forum zelf ervaring mee?
DESLAGERURRE
@DaanHaar die vind je daar bijna niet ! 100+
wolseley
Diederik doen ook wel boeren van dikke 60 koeien mee.
DaanHaar
@deslagerurre, bij meer koeien wordt het nog on-interessanter lijkt mij. Ik zie hier om me heen ook boeren die maaien met grote combinaties, schudden met 10 elements schudders, harken met van de dikke krone's (15 mtr) en laten dan 50 ha in 1 keer hakselen in een uurtje of 6. Goedkoper kan volgens mij niet. Hun eigen gras zit dan naast de schuur op een grote bult. Dus ook geen weg-transport van de kuil naar de stal en zij voeren dan ook nog met een mengwagen waar ze van alles bij in kunnen mengen (mineralen - soja - stro etc).
Er zijn idd ook wel 'kleinere' bedrijven die mee doen.
@DaanHaar
of het uit kan, of het financieel aantrekkelijk is blijft een lastig punt;
stel;
je hebt 120 koeien, staat er alleen voor, je kuilplaten zijn versleten of je hebt ze nog niet, en je komt nu al om van het werk.
dan zal meedoen aan een voercentrum een mooie oplossing zijn, je haalt de werkpieken met het inkuilen weg, elke dag voeren hoeft niet meer en je hoeft geen kuilplaten te betalen.

maar ook;
je hebt een bedrijf met mooie kuilplaten, 100 koeien, en vader en zoon. dan is het een heel ander verhaal.

of;
je loopt al een hele tijd tegen je 'arbeidsgrens' aan, je kunt niet de puntjes op de i zetten. daar loopt volgens mij in Nederland 90% van de boeren tegen aan......
als je dan door mee te doen aan een veorcentrum wél de puntjes op de i kunt zetten.....wat is dan duur.

ik denk dat het een feit is dat het geld kost, maar ik weet wel voorbeelden hier in de buurt waar het een uitkomst voor zal zijn.

groter probleem vind ik de kosten t.o.v. de baten.
De voordelen die ze schetsen, ben ik niet 100% van overtuigt. Dat wil zeggen, ze zeggen geen last van broei te hebben......dat hebben ze wel, net zoals een boer dus.
En ik denk dat ze niks secuurder kunnen voeren dan de boer zelf, maar wat is een boer dat waard?

een arbeidsprobleem kan leiden tot enorme inkomensdaling door (sluimerende) problemen. Als je dat kunt oplossen, dan is geen enkel systeem te duur volgens mij, alleen denk ik dat er makkelijkere, en minder ingrijpende oplossingen zijn, want dit is een complete omzetting van je bedrijfstrategie.
DaanHaar
@heersinkvoedertechniek, kijk hier heb je wat aan een duidelijke uitleg. Resumé, kijk goed naar je eigen situatie en wat is je core-business. Wij hebben altijd een loonbedrijf gehad. In principe is dit niet anders. Wij zagen ook altijd wel om ons heen boeren 'prutsen' met trekkers en ladewagens, terwijl iedereen weet dat de boer maar 1 grote 'sponsor' heeft en dat is de melkfabriek. Er zijn veel boeren bij als die meer energie besteden aan de koeien, het melken en alles hier direct om heen kunnen ze 's avonds op tijd thuis zijn zonder dat hun dit extra geld kost. Maar zoals je al zegt, het is voor elk bedrijf specifiek of dit past én of men het uit handen durft te geven.
@DaanHaar
klopt, het is niet alleen het voeren uit handen geven (dat is wel het geval bij mijn werk), maar ook van al het werk rondom het inkuilen, rantsoenberekening, begeleiding in en rond de stal, graslandbeheer en zo kan ik nog wel ff doorgaan.
wil/kun je dat als boer?
en welke waarde hang je aan je gras dat je naar een voercentrum brengt? en welke waarde hang je aan het voer dat terug komt? daar hoor ik nog wel eens rare verhalen over, niet elke boer kan daar mee 'uit de voeten'.
En wat als ze goedkopere bijproducten kunnen kopen? waar blijf je dan met je 4e en 5e snede gras? daar zijn nog wel wat knelpunten die in mijn ogen inherent is aan een voercentrum.
Zoals gezegd zie ik voor veel boeren wel voordelen, maar tegen welke prijs?
Het is een totale andere manier van boeren, met voordelen die volgens mij ook wel op ieder individueel bedrijf kunnen worden behaalt.

Soms is het verstandiger om 20 koeien minder te melken dan om veel koeien te melken en dure oplossingen te zoeken voor je arbeidsprobleem.
Groot worden kan alleen als je je bedrijf onder controle hebt, dat moet niet pas als je al groot bent, dan heb je de lasten al wel, en de voordelen nog niet. Daar helpt een totaal ander systeem ook niet aan. Maar dit terzijde.

waarom zijn jullie destijds gestopt met loonwerk?
DaanHaar
@heersinkvoedertechniek, ja waarom stoppen. Mijn vader is destijds het bedrijf begonnen. We zitten vlak bij Almelo, tussen de grens met Duitsland en de stad zeg maar. Qua positie niet echt ideaal gezien de uitbreiding van de natuur aan de ene kant en de stad aan de andere kant. Uitbreiding van het areaal is dus bijna onmogelijk. Verder hebben ze mij altijd geadviseerd door te leren en dat heb ik dus ook gedaan. Heb nu een goede baan in de Weg- en waterbouw, vaste tijden en vast geld. Alles bij elkaar ben ik blij dat Poppink de zaak heeft overgenomen. Heb nu overigens wel mijn eigen trekker handel, gewoon als hobby en met als duidelijke doelstelling een tevreden klanten kring op te bouwen.
Duidelijk verhaal.
soms is stoppen de beste manier van ondernemen.
doorgaan tot je niks meer hebt komt maar al te vaak voor.
zal wel een lastige stap geweest zijn, maar zo te lezen wel de beste.
die regio bij jullie is in mijn ogen de mooiste regio van Nederland, maar om te boeren meteen ook 1 van de lastigste.Ik kom er nog wel eens.
Natuur en stadsuitbreidding vragen/vroegen veel grond, met hoge prijzen tot gevolg en dat terwijl de verkaveling ook niet 100% is.
DESLAGERURRE
En daar komt bij dat deze combinatie voer mee neemt van merdere boeren met het zelfde randsoen .....
stanPHKCA
Mooi ding
claasxerionfan
Gaaf.
956xlpower
Kan bij ons de stal niet in gedraaid komen met da gevaarte!! Dit systeem kun je mij niet uit tellen dat het rendabel kan worden, hoop overbodig gesjouw met voer. Is toch niet de intentie van duurzame landbouw noem ik zoiets. Daarbij als je er bv 15 km vanaf zit, wie betaald die extra transport kosten van inkuilen. Als ik zie wat ze hier per uur tellen voor gras hakselen 360 euro per uur!! Een hoop gesjouw op nix. Als die er werken, doen het ook niet belangeloos, moeten ook ergens van betaald worden. enzo enzo

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Scania Vrachtwagen ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!