Foto van een Case International Magnum 7140, bezig met maïs inkuilen.. Foto is geplaatst door robbert7130 op 25-10-2013 om 21:13:00, met 60 reacties.

Case International Magnum 7140

robbert7130
Foto van een Case International Magnum 7140, bezig met maïs inkuilen.

Reacties

S Schenning
Toch jammer als de eerste halve meter verrot is op zon kuil....
711feldliebe
@S Schenning scheelt ze echt niks hoor.
JD3010
@robbert7130 Wat een klein trekkertje zo. 😄
robbert7130
@JD3010 ach hij is knip.......
S Schenning
@711feldliebe
Verlies is enorm zo
Bob Hendriks
Maar dat verlies maalt toch weing uit voor een biovergister?
S Schenning
@Bob Hendriks
Leg eens uit, die kuubs zijn ook betaalt, en de energi is weg....
Ritchie
@Bob Hendriks

Waar slaat dat nu op? Dat verlies kun je toch beter omzetten in biogas?
PatrickZ
@S Schenning dat valt mee wat verrot is ! Vind je niks van weer
hobbyboer
Jammer van al die goede mais. Is een heleberg goed veevoer. Die biovergisters zouden moeten opzouten!!
711feldliebe
@S Schenning energie zit er nog gewoon in werk zelf boj een biogss....
S Schenning
@711feldliebe
Natuurlijk is de energi weg, voor dat mais rot, wordt het warm, om warm te worden heeft de proces energi nodig..... Dus energi is weg, wij voeren ook geen rot voor aan de koeien....
DESLAGERURRE
@hobbyboer moet je naar gaan dat er voorheen tussen de 1200 en de 1600 ha naar toe ging hier in de buurt .. de 2 vergisters staan nog geen 10 km uit elkaar .. waar dit er 1 van is ..
DESLAGERURRE
@711feldliebe plus dat het heel gevaarlijk is "vreemde" schimmels en bacterien in een vergister ! het kan een vergister helemaal "dood" maken ! en dan ben je niet blij ;)want dan kun je hem leeg spitten ...en reinigen ..
DESLAGERURRE
@PatrickZ pekel een veenhuis ??
eddie
@hobbyboer

Als je 10 jaar wacht dan zullen er al heel wat maisvergisters gestopt zijn
hobbyboer
@DESLAGERURRE. Het is toch niet meer normaal meer.
Maar dan nog. Mais is geneens een afalstof. Ze zeggen dat ze van overschotproducten enegrie halen. mais is geen overschot van.
hobbyboer
@eddie ik hoop het wel. Die biovergisters doen niks anders dan de maisprijzen opdrijfen.
711feldliebe
@DESLAGERURRE hier dondert die aleen de rotte plekken in de vergister en geen mais...
Inter724
@hobbyboer

Ben het helemaal met jou eens!
robbert7130
@DESLAGERURRE ja nieuw veenhuis
Fendt940
@hobbyboer

Ben ik het eigenlijk niet mee eens. Een biovergister kan toch precies hetzelfde zeggen? Is een goed product voor en energie dat voer je toch niet voor de koeien?
Degene die betaalt bepaald, is hun broodwinning.
Wat je daar zegt is puur eigen belang als veehouder, maar van de andere kant gezien krijg je hetzelfde.
PatrickZ
@DESLAGERURRE ja er bij bevalt goed !
Boerenjongen16
@Fendt940 Moet wel zeggen, de enkele biocentrales die ik ken in Nederland zijn niet winstgevend, en houden alleen de hoofd boven water doormiddel van subsidie...

Daarin tegen applaus voor de biovergisters in Duitsland met hun ideeën, zoals andere voedingsbronnen etc.
Fendt940
@Boerenjongen16

Voor zover ik weet zijn in Duitsland de subsidies tegenover duurzame energie anders dan in Nederland. Maar winstgevend of niet, wat hun met mais doen is niks mis mee.
Boerenjongen16
@Fendt940 Nja deels mee eens Bob! In Duitsland hebben ze ook proeven gedaan met jonge wilgen boompjes ( haksel bare), en daar kwam uit dat je 50% van het oppervlakte nodig heb tegen over maïs om energie uit te winnen... En dan is het toch jammer dat er bio installaties blijven bij maïs, scheelt dan toch 50% van de grond die ze er voor 'op offeren'.

Kan zeker wat zijn dat biogas energie, maar moet in mijn ogen nog veel meer onderzoek naar worden gedaan.
Fendt940
@Boerenjongen16

Hoe vaak kun je die wilgenboompjes oogsten? En wat vraagt dat wel niet van je grond? Het product lijkt me ook minder fijn, en zal wellicht meer onderhoudskosten vragen.
Daarbij denk ik dat de hoeveelheid grond die zij gebruiken niet hun grootste prioriteit is. Ik sprak twee weken terug met een Duitser van een biovergister. Die vertelde mij dat jaren terug daar veel grond ongebruikt lag, en er toen werd besloten die grond te gebruiken voor de vergisters. Het aantal vergisters groeit daar dus ook vrijwel niet.
Boerenjongen16
@Fendt940 Tweemaal per seizoen kan je die wilgen oogsten stond er, vandaar denk ik 50% van het oppervlakte nodig tegen over mais.

En volgens mij is het zelfde als maïs... jonge wilgjes zetten niet zo wortels als mais he.

Dat van land over wist ik ook niet! 😉 Is nieuw voor mij, dan maakt mij het idd ook niks uit, maar dit is niet het geval in Nederland.
fendt-412
Over subsidies mag ook geen boer klagen. Toeslagrechten afwijzen doet ook niemand. Dat is bij een gemiddeld bedrijf al een aardig jaarinkomen.

Je hoort ook niemand over zetmeelaardappelen, waarom zouden daar geen consumpties moeten staan? Nederlandse tarwe is ook zo goed als allemaal veevoer. Zo kun je nog wel even door gaan.
DESLAGERURRE
@Fendt940 nou dasz nou dikke onzin wat he zegt ! ten eerste zit in mais te weinig rendement om energie uit te halen en ten tweede vind ik dat een bedrijf zonder subsiedie/toeslagen moet kunnen overleven .. en dat kunnen die vergisters niet hier .. en ten derde mais is voedsel .. daar moet je zoogdieren mee voeden ! geen bio massa die nodig is om lux te leven .. er zijn tig andere energie bronnen die velemalen goedkooper energie leveren en dus meer rendement hebben dan die KuT vergisters ... op verschillende delen van de wereld is hongersnood en wat doen wij .. wij stoppen een eetbaar gewas in een bak met bacterieen en laten het verrotten om er zonodig energie uit te halen .. lekker loochisch ..
fendt-412
@DESLAGERURRE

zetmeel aardappelen, vezelhennep, koolzaad. Daar maak je je ook allemaal druk om?

Dat eet ook niemand, zetmeelaardappelen zit ook flink subsidie op en kan zonder ook niet uit. Zou je als melkveehouder zonder toeslagrechten kunnen?
Waarom teel je snijmais en geen korrelmais voor menselijke consumptie?

Ik vind het allemaal wel aardig kort door de bocht.
711feldliebe
@DESLAGERURRE +1000000 geef je helemaal gelijk!
DESLAGERURRE
@fendt-412 JA als vee houder kun je ook zonder toeslagrechten ! ik ken een paar gevallen hier in de buurt .. doen het toch even en dat met 8 ton melk ..
DESLAGERURRE
En .. wou jij zetmeelaardappelen eten ?? nou suksez !
fendt-412
@DESLAGERURRE
Even verder denken.. Je kunt op aardig wat plekken ook wel consumpties telen in de veenkolonien.
DESLAGERURRE
@fendt-412 en ik teel geen mais voor de consumptie omdat deafzet er niet voor is en ik er meer geld mee kan verdienen om er melk van te laten maken !
fendt-412
@DESLAGERURRE
melk en stront.
DESLAGERURRE
@fendt-412 wat wil je daar nou mee zeggen dan ? een consumptie aardappel is heel wat anders dan een zetmeelaardappel ...
DESLAGERURRE
@fendt-412 ja en met die mest bemest je het land zodat je er het jaar er op ook wat op kunt verbouwen ..
Fendt940
@DESLAGERURRE

Wat je zegt dat mais te weinig rendement levert, klopt volgens mij niet. Op het moment krijg ik toevallig lessen over duurzame energie. Er is bewezen dat mais het gunstigst uit de hoek komt in het totaal plaatje. Hierin zijn de onderhoudskosten wel doorslaggevend.
Of een bedrijf de kop boven water kan houden met of zonder subsidies maakt hier helemaal niks uit. Dat is een principe kwestie.
En ten derde, dat elders in de wereld hongersnood is, is een probleem. Met duurzame energie word een ander probleem gedeeltelijk verholpen.
Punt is gewoon dat de vergisters niks verkeerd doen.

@boerenjongen16
Dan nog, bij het uiteindelijke totaal plaatje betwijfel ik of je dan beter uit bent.
Het oogsten ervan ( voor zover ik weet met hakselaar ) duurt veel langer lijkte me dus duurder, daarbij denk ik dat die snippers nog wel heel wat vragen van je hakselaar.
Wat versta je onder een seizoen? lijkt me sterk dat een wilgenboom in een half jaar zodanig is gegroeid dat je er zoveel meer af haalt dan je erin stopt.
Misschien vraagt het nog wel veel meer van je grond? Lijkt me geen gekke gedachten dat je er de grond mee uitput. De kosten van grondbewerking zijn ook groter met hectares vol stronken. Daarbij lijkt me het planten veel duurder.
De verzorging ervan zal intensiever zijn?
Als laatste vraagt het meer van je vergister en lopen net als met houtsnippers de onderhoudskosten snel op.
De kosten van het
fendt-412
@DESLAGERURRE
waar zetmeel staat kunnen toch ook consumpties staan?

En nu begin je over geld. Als iemand meer kan betalen voor grond kun je twee dingen doen. Klagen of er ook in stappen en $ maken. Akkerbouw heeft ook forse vraag naar grond en moeten we het ook maar mee doen als veehouders.
DESLAGERURRE
@Fendt940 nou dan word jij lekker voor gelogen !
Fendt940
@DESLAGERURRE

Waarover dan?
DESLAGERURRE
@fendt-412 ik heb het over gewas "weg gooien" .. jij praat over een gewas wisseling !
DESLAGERURRE
@Fendt940 omdat mais te DUUR is ! en er relatief weinig energie uit komt
DESLAGERURRE
@fendt-412 nee .. die domme koeboeren inversteren alleen maar in grote stallen ! daarbij vergeten ze dat de koeien ook gevoerd moeten worden !..
een koeboer kan over het algemeen meer betalen voor de grond dan een akkerbouwer dus wat klaag je nou ?
fendt-412
@DESLAGERURRE
Is toch ook geen voedsel of wel dan?
Jij gooit het op honger in de wereld en subsidies, nu probeer je op deze manier alle kritiek af te zwaaien.

Dat je er niet voor bent kan ik begrijpen. Maar je argumenten slaan op bijna de gehele agrarische sector ipv alleen biogas wat je bedoeling hier achter is.
Fendt940
@DESLAGERURRE

Er is in geen velde of wegen sprake van het weg gooien van gewassen! De mais is idd duur, maar het uiteindelijk zijn de biovergisters die alleen mais gebruiken het meest winstgevend. Dat is gewoon een feit.
DESLAGERURRE
@fendt-412 klopt was nog 1 ding vergeten .. daar in die arme landen kopen ze liever wapens dan voedsel voor de bevolking .. daar begind het probleem al ..
DESLAGERURRE
@Fendt940 hahah ECHT NIET ! moet jij mij vertellen waarom die 2 grote vergisters hier in de buur minder en geen mais meer gaan gebruiken ..
Fendt940
@DESLAGERURRE

Moet jij mij vertellen wat die 2 grote vergisters daar in de buurt dan gaan gebruiken ..
DESLAGERURRE
@Fendt940 zou het niet weten maar geen mais meer .. volgens mij ging die ene over op kippemest of zo ..
Fendt940
@DESLAGERURRE

Kan aan zoveel liggen.. Discussie loopt nu een heel end weg.
DESLAGERURRE
@Fendt940 oja .. heb in het verleden in de bouw gezeten van vergisters 😉 ik brul dus niet zo maar wat ..
Fendt940
@DESLAGERURRE

Dat geloof ik gerust wel hoor. Wil overigens niet zeggen dat de bouw van vergisters stil is blijven staan. Waar het om gaat is dat er eerder werd gezegd dat vergisters bij wijze van spreken verboden moeten worden, maar dat slaat helemaal nergens op.
toch zou je me dan toch eens moeten vertellen waarom er dan zoveel vergisters op mais draaien?
ljdekker
Mais is wel het mooiste product om in de vergister te gooien. Alleen een koe is makkelijker te voeren dan een vergister hoor ik van mensen die dichter op het vuur zitten.
Wat mij betreft ben ik die vergisters ook liever kwijt dan rijk maar die knuppels in Den Haag lopen weer hopeloos achter de feiten aan en wordt er dus nog ingezet op deze zogenaamde "duurzame" energie.
Voor de rest van de discussie; de belangen zijn veel te groot dat een deel van de wereld arm is dus wordt er mooi schijnheilig geld heen gebracht.
ljdekker
Quote @Fendt940:
Punt is gewoon dat de vergisters niks verkeerd doen.

het is de regelgeving er om heen die het zo laat verlopen.

@Slager wil jij de volgende keer even om de interpunctie denken, dat leest wat makkelijker.
maartendankers
Onzin gehalte ligt weer hoog..
930triplemaaier
@ljdekker wij gebruiken de vergister onder andere om de koeien juist weer beter voer te kunnen geven....

mais is idd het mooiste produkt om in een vergister te gooien en het zorgt ook voor een stukje rust in het vergistingsproces. Maar omdat het zo duur is is iedereen die een vergister heeft op zoek naar alternatieve (afval) produkten. Alleen wil van sommige produkten de samenstelling nog wel eens varieren waardoor je nog wel eens voor verrassingen kunt komen te staan in het vergistingsproces.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Case International Magnum 7140 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!