Foto van een Fordson Dexta, bezig met ploegen / eggen.viel nog niet mee dat afstellen van de Rumptstad EK30 :)

Fordson Dexta

jelledexta
Foto van een Fordson Dexta, bezig met ploegen / eggen.
viel nog niet mee dat afstellen van de Rumptstad EK30 😄

Reacties

gertdl
Je komt er wel achter, blijven proberen en oefenen en dan komt die wel goed te staan. mag ook niet altijd direct goed lukken want dan is de fun er af he 😄
jelledexta
@gertdl ja wat dat betreft geef ik je gelijk.
Het probleem begon al dat hij de ploeg niet hoog genoeg heft.. Op z'n hoogst ploegt hij alsnog 30cm diep 😛
Eerst maar eens de bevestigingspunten voor de trekstangen verlagen en een steunwiel monteren, dan volgend jaar weer proberen..
Er zijn er meer die het met deze ploeg kunnen 😄
gertdl
@jelledexta kijk dan maar goed dat je alles juist last, want dat is een vrij belangrijk gegeven die aanspanning van de kogels ( hierop zal wss ook de treklijn van het ploegje zitten dus goed opletten dat het juist is)
jelledexta
@gertdl ja klopt. het is sws nog een hele opgave om die treklijn goed te krijgen. het ene moment trok hij de trekker het geploegde op en ploegde hij zowat 0,50cm breed en 20 meter verder was het juist weer andersom, dan reed hij strak tegen de voor en ploegde hij 10cm breed. Echt een uitdaging! maar nogmaals, het moet lukken 😄
gertdl
@jelledexta daar moet je je nu nog niet druk over maken, als je ziet hoe de ploeg nu achter de trekker ploegt is dat logisch dat die zo heen en weer trekt want je hebt wss geen steun van je zoolijzers omdat je de ploeg te hoog in de lift moet houden. als je aanspanning vermaakt is gaat dat probleem al grotendeels opgelost zijn, enkel gewoon kijken dat je de hoek van de kogels niet verandert want dan kan je problemen krijgen. zeker een uitdaging, maar het zal wel lukken
jelledexta
@gertdl oke, dus dat hij zo "wisselend" ploegt kan komen doordat de trekstangen op zn hoogst staan? Ik moet hem toch verlagen, gewoon meten en proberen denk ik.
gertdl
@jelledexta ja als je je ploeg idd zo hoog moet houden zal je ploeg niet mooi horizontaal in de grond ploegen zoals het hoort, en gaat je mespunt veel te veel zoeken omdat je zoolijzers geen steun geven. wanneer je ploeg mooi plat staat ga je minimale ondergrip hebben en steun van de zoolijzer en dan zal ze wel veel vaster ploegen ( daarom nog niet juist, maar wel vaster):)
jelledexta
@gertdl kijk bedankt! Moet ik streven naar trekstangen horizontaal of mogen ze iets schuin omhoog lopen?
gertdl
@jelledexta dat maakt volgens mij niet uit, ze mogen zelf naar benenden staan tijdens het ploegen. maar omdat je ze nu zo hoog moet houden gaat je topstang waarschijnlijk niet ver genoeg kunnen om de ploeg plat te zetten. wanneer je de aanpiktpunten verlegt zodat je normale diepte kan ploegen en ook hoog genoeg kan heffen, ga je de topstang wel goed kunnen zetten. wat wel belangrijk is wanneer je ze verbouwt is dat de ploeg onder dezelfde hoek blijft hangen achter te trekker, daar moet je goed naar meten hoe dat nu is en dat ook hetzelfde houden want die aanspanning staat niet altijd recht en evenwijdig op de kop en dat heeft zijn reden
jelledexta
@gertdl ja dat snap ik, toch stond dat gedeelte waar de topstang in zit zegmaar redelijk verticaal (op mn andere foto kan je dat wel zien) Maar al met al is het wel een stuk handiger als je je ploeg gewoon uit de grond kan tillen of een diepte instellen die minder diep is als 30cm. denk dat als er een steunwiel voor de diepteregeling op zit en de trekstangen lager zitten de mogelijkheden weer groter zijn (hoop ik althans) er zijn er toch meer die er mee kunnen ploegen. Als de ploeg goed is zou je er in principe met iedere trekker mee moeten kunnen ploegen toch?
gertdl
@jelledexta waren de hefarmen van je trekker helemaal ingedraait zodat je maximale hoogte kon heffen?
jelledexta
@gertdl dat werkt niet meer :s
Wat dat betreft heb ik aan de trekker niet veel, die is er nu alleen om de ploeg te trekken en in de toekomst hoog genoeg op te tillen. Vandaar ook het steunwiel. De mogelijkheid om ze te verdraaien zou wel te repareren/ te vervangen zijn maar de hefstangen staan gelijk dus dat zit wel goed. Maar het is best een groot stuk dat hij hoger zou moeten, wel tegen de 25cm.
gertdl
@jelledexta is misschien wel beter om te kijken of je de draadspindels van je hefarmen niet kan maken zodat je hefinrichting werkt zoals het moet, is altijd intressanter dan de ploeg te vermaken niet?
jelledexta
@gertdl ja dat is zeker zo, misschien beter om eerst naar te kijken, ik denk alleen niet dat er nog 25cm extra hef uit te halen valt. Maar inderdaad wel een handig extratje om ze te kunnen verstellen met ploegen. Mooi werk voor van de winter.
gertdl
@jelledexta 25cm op een machiene heb je redelijk snel hoor, is een hefboom he. kan zijn dat wanneer je 5 of 10cm kan winnen met je spindels je de ploeg al van de grond krijgt zoals het hoort. zou daar deze winter eerst eens naar kijken dat dat allemaal terug los is en werkt en dan u ploegje er nog eens achter knoopt om te kijken. en dan kan je nog de ploeg aanpassen indien nodig maar zou eerst naar de trekker kijken. ploegen aanpassen is altijd meer risico op verkeerd aanpassen vandaar , succes ermee 😉
jelledexta
@gertdl ga ik doen! Onwijs bedankt, kan er echt wat mee! 😄
fiatfan
@jelledexta ik zag al aan de eerste foto van je in de kas dat die aanspanpunten er bovenop aan gelast zijn. dan ie hij moeilijker hoog te heffen. die foto die iemand erbij gezet heeft in dat topic is van mij en je ziet daar duidelijk dat die aanspanpunten eronder zitten origineel, maar ik heb op de wedstrijden ook al vaker gezien dat ze ze er bovenop zetten bij iets grotere trekkers (of wielen).
deze heeft ook grote klei risters zie ik. ik heb nog wel een kleinere rumptstad, ik denk van ongeveer 1958-59, een grijze. ik wil die wel ruilen...
jelledexta
@fiatfan foto?
jelledexta
@fiatfan als het die foto is die is gelinkt bij mn ploeg in de kas heb ik hem gezien 😉 de aankoppelingspunten zitten lager wat wel handig is. Weet alleen niet of de slijtdelen e.d. gelijkwaardig zijn? De mijne is nog echt in goede staat waarvan een deel van de slijtdelen vervangen zijn. Heb voor deze ploeg ook best wat neergeteld dus voor ruilen moet hij wel echt in gelijke conditie zijn. Woon je ver weg?
fiatfan
@jelledexta die op de foto krijg je niet, want dat is exact dezelfde ploeg als de jouwe. Alleen met 111 rister. hier heb ik splinternieuwe slijtdelen op gezet en die kosten veel meer als de hele ploeg..
Ik maak nog wel een keer een foto bij daglicht, maar de ploeg die ik bedoel heeft ook het wedstrijdrister 'type 111' maar bij ploeg deze zitten de aanspanpunten laag en kun je nog een gat lager zetten. de slijtdelen zijn niet super meer, maar die kun je van de jouwe afhalen. de risters zijn erg goed, en de voorscharen zijn ook nog net nieuw.
jelledexta
@fiatfan Klinkt wel interessant, ben benieuwd naar de foto's en de bijzondere risters. 😉
fiatfan
@jelledexta ik heb er nog een gevonden van 2 jaar terug. komt ie...
valmet6400power
@jelledexta

Ik zou zeggen hang er een frees achter dan heb je dit allemaal niet 😃
jelledexta
@valmet6400power ze zien me al aankomen met een frees bij de ploegwedstrijden 😛 wel een vernieuwend idee dat wel 😛
valmet6400power
@jelledexta

EXtra beoordeling, hoe ligt het perceel erbij na 1x frezen en dat doe jij dan 😃
HarmBoer
@jelledexta Aanspan punten zijn bij mij door een vorige eigenaar verplaatst van boven naar onder ik ploeg met 12-36 banden.Als je de ploeg niet hoog genoeg op kunt heffen,kun je de korte hefarmen dan niet verstellen?Bij mij kan dat wel pakt dan allen hoger op.
jelledexta
@HarmBoer ja ik ga lijlen of ik de hefarmen wat in kan draaien, zal niet meevallen, zit zo vast als wat. Anders indeddaad de aanspan punten verlagen. Ploegbanden heb ik er ook bij, toch ging het met deze (originele) banden op de wat zware klei toch aardig. Ik kan aan een steunwiel van 40cm diameter x18 komen of 30cm diameter x 10. 10cm breed is smal zat he?
HarmBoer
@jelledexta Ik denk dat je met een 40 cm niet weg komt onder de ploeg.Zo als ik al zei,10 cm loopt goed op vaste grond en in het wielspoor als het land is voorbewerkt zakt het te ver weg.
jelledexta
@HarmBoer ja inderdaad, had je al gezegd, misschieb dan dat wiel op een zelfde manier verbreden als dat van de foto

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fordson Dexta ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!