Foto van een John Deere 6175R,  Tarwe sleepslangen in de ochtendzon.. Foto is geplaatst door mdoornekamp op 15-04-2015 om 07:08:12, met 52 reacties.

John Deere 6175R

mdoornekamp
Foto van een John Deere 6175R, Tarwe sleepslangen in de ochtendzon.

Reacties

johndeere6230
Mooi werken zo! Werkt dat een beetje met die rollen zo?
Trekkerman Tom
Waar zijn jullie bezig dan? Ik was laatst in het Oldambt, en daar reden iets van 9 teams voor 1 loonbedrijf.
mdoornekamp
@johndeere6230 ja die dubbele haspel werkt wel mooi. Je kunt heel wat slang mee nemen en je hebt transport en sleepslang altijd apart. Je hoeft dus nooit onnodig slang op of af te haspelen.

Wij hebben zo ook nooit een extra haspel trekker nodig. Op deze haspel kan 1500 meter. Je heb wel een stevige trekker nodig met een zware vooras.
mdoornekamp
@Trekkerman Tom daar rijden wij nu ook. Wij hebben daar een paar eigen klanten.

Jij bedoelt Boven. Die doet echt heel veel tarwe en dat moet in korte tijd gebeuren.

Wij beginnen in februari met gras. Nu een paar weken tarwe en aaedappelland. En straks nog 2 weken maïsland. Dan is het 1 mei en kunnen de maaiers er aan.
Trekkerman Tom
@mdoornekamp Oké, ik bedoelde inderdaad Boven. Zij moesten volgens mij in 2 weken 85.000 kuub uitrijden.
johndeere6230
@mdoornekamp

Oké, maar als je dicht bij de put bezig ben op een perceel heb je onnodig veel gewicht bij je op deze manier....
mdoornekamp
@johndeere6230 dat is een theoretisch verhaal. Het komt haast niet voor dat je maar 300 meter slang gebruikt. Vaak toch minimaal 500/600. Dan blijft er nog wel behoorlijk wat op hangen. Maar ik heb ook minimaal 1500 kg front gewicht nodig om fatsoenlijk te kunnen werken. Als de haspels leeg zijn is ie gewoon te licht van voren. Dan gaat de trekker op zijn kont lopen en heb je achter extra gewicht. Bovendien doet de 4 wd niks dus heb ikee slip.

Als het echt nat is laten we wel eens wat slang op een ander stuk liggen. We beginnen toch altijd het verste weg.

Met een extra haspel trekker rij je ook extra sporen want je rijdt altijd met 2 trekkers in het land. En helemaal met oprollen want dan rij je sowieso de meeste schade.
johndeere6230
@mdoornekamp

Hoeveel lang is het stuk dan als je met lege haspels niet voldoende druk heb?

En het oprollen hoeft niet heel veel te worden gereden vaak, hij trekt de slang vanzelf naar zich toe en als het andere haspel leeg is weegt het minder dan continu met zo'n haspel half vol met slang te rijden..
johndeere6230
En daarbij je haalt zo minder hoge capaciteit dan wanneer je losse haspeltrekker heb...
Trekkerman Tom
@johndeere6230 Ik denk dat de haspel het niet echt leuk vindt om een hele lengte slang naar zich toe te trekken, dus dan moet je wel meerijden 😉
mdoornekamp
@johndeere6230 750 meter lang. Wij doen weinig kleine stukken. Die extra haspel staat dan steeds lang stil. En die trekker moet dan ook GPS hebben omdat wij vaak vanuit het midden beginnen.
mdoornekamp
@Trekkerman Tom dat trekt je haspel ook niet. Max 300 m
Trekkerman Tom
@mdoornekamp Precies ja.
johndeere6230
@mdoornekamp

Oké en dan met zo'n trekker al zoveel frontgewicht nodig?

Als je uit het midden begint os het al wel weer wat anders natuurlijk
..
mdoornekamp
@johndeere6230 machine achterop is ook zwaar. Die front tank haspel van de heus weegt ook 1500 kg leeg. En vol 4 ton!!!
johndeere6230
@mdoornekamp

Dat weet ik niet, mij lijkt dit zo zwaarder en als die vol is is het maar kort 😉
jeroen13
@mdoornekamp
In het midden van het perceel beginnen is dat om nooit de slang in de weg te hebben liggen?
mdoornekamp
@jeroen13 ja klopt. Je kunt ook aan de zijkant beginnen, maar je kunt max 200 tot 250 m breed van de slang af werken. 2 kanten op kun je dan 2 keer zo veel
jeroen13
@mdoornekamp
200m van de slang af werken bedoel je daarmee de slang die wordt vast gemaakt aan de pomp wagen of de slang die op het land ligt maar niet 100% wordt mee getrokken?
930triplemaaier
@jeroen13 meestal heb je de transportslang ook nog een stukje het land in liggen en als je een groot stuk hebt leg je de transportslang ook nog een eindje het land in tot maximaal halverwege het perceel afhankelijk van de lengte van het perceel. en dan koppel je daar pas de sleepslang aan. hoe verder je evenwijdig van de transportslang af zit hoe harder je moet gaan trekken aan de sleepslang omdat de lus steeds groter wordt.
jeroen13
@930triplemaaier
Aah nu begrijp ik het! bedank voor de info! Sleepslangen komt hier niet voor maar vind het een mooie techniek waar ik wel intresse in heb hoe het allemaal in zijn werk gaat.
930triplemaaier
@jeroen13 ik zit in de noordoostpolder en daar zijn de stukken soms zo groot dat we op hetzelfde perceel ook nog een keer moeten verleggen.
jeroen13
@930triplemaaier
Moet je dan al de slangb terug oprollen en wat verder op het perceel weer uitrollen?
930triplemaaier
@jeroen13 ja idd
mdoornekamp
@930triplemaaier of je pakt eerst de verste helft. Vervolgens pomp je de slang vol lucht en trekt hem dan op 7 bar lucht naar de verste andere hoek. Slang beetje op druk houden met de schuif en weer vol mest pompen en je kunt weer verder.
930triplemaaier
@mdoornekamp kan dat niet alleen als je 2e blok half zo groot is als het eerste blok?
mdoornekamp
@930triplemaaier wij doen het vaak bij lange smalle stukken. Bijvoorbeeld 1000 meter lang. Dan doen we eerst de achterste helft en trekken dan de transport slang mee naar voren met lucht. Of een L stuk. Wel eerst een paar keer oefenen. Haha
930triplemaaier
@mdoornekamp maar deel je de stukken van 1000 meter dan op in 2x 500 meter?
mdoornekamp
@930triplemaaier ja precies. Maximale percelen die wij in 1 keer trekken zijn 750 m. En dan trek Ik ook nog wel eens een slang stuk.
930triplemaaier
@mdoornekamp dan heb je 400 meter sleep?
mdoornekamp
Ja wij hebben 400 meter sleep bij ons. En we trekken ook wel eens 50 meter aan de transport slang. op zo'n stuk van 750 m moet je wel 400 m transport slang gebruiken.
930triplemaaier
@mdoornekamp aan de transportslang trekken heb ik niet zulke beste ervaringen mee omdat me de koppeling daardoor al eens van de transportslang geschoten is
hobbyboer
Quote @930triplemaaier:
aan de transportslang trekken heb ik niet zulke beste ervaringen mee omdat me de koppeling daardoor al eens van de transportslang geschoten is

Blijft op dat moment de koppeling van de sleepslang aan de zijde van de bemester wel heel?
Die wordt op dat moment toch nog veel zwaarder belast, of heb ik dat mis?
jeroen13
Nu begrijp ik waarom die tractoren van 170 tot 200 pk aan de bemester hangen ????
De tractor aan de pompwagen, krijgt die het zwaar te verduren?
mdoornekamp
@jeroen13 ja aan de pomp nog meer. 250 pk plat er voor
930triplemaaier
@mdoornekamp hoeveen druk en m3 per uur draai je dan?
waar ik werk draaien we met 300pk op de 1000 eco en dat gaat goed en doen dan nog evengoed 200/250m3 per uur bij 10/12 bar
930triplemaaier
@hobbyboerhet komt wel voor dat er eens een koppeling kapot getrokken wordt. Maar het komt vaker voor dat je de koppeling van de slang af trekt of de slang kapot trekt.
930triplemaaier
@jeroen13 het vermogen is het ene en aan de andere kant ben je de zware trekker nodig vanwege de hefinrichting. De bemester moet ook voldoende eigen gewicht hebben om de mest netjes in te kunnen werken
mdoornekamp
@930triplemaaier dan gebruiken jullie dikkere slang zeker. Wij hebben 4 duims sleep, en 5 duims transport slang. We zitten ook wel eens aan dikkere sleepslang te denken maar dat geeft ook weer beperkingen.
hobbyboer
Quote @930triplemaaier:
Maar het komt vaker voor dat je de koppeling van de slang af trekt

Dat bedoelde ik eigenlijk ook, ik vind het knap dat je de transportslang los trekt terwijl die direct achter de bemester nog blijft zitten!
Ik heb dan ook nog nooit een sleepslangbemester van dichtbij zien werken. Wel eens vanaf de weg of als ik een kavel ernaast bezig was ofzo.
Ik verbaas mij nog regelmatig dat dat allemaal goed gaat, soms rijden ze gewoon met de bemester over de slang heen tijdens het bemesten.
Is dat normale praktijk? of zit er dan een chauffeur op die een niet zo handige route heeft bedacht?
stannetje96
@hobbyboer vooral het laatste 😛
mdoornekamp
@stannetje96 @hobbyboer als je een perceel vanuit het midden trekt, kun je beter over de slang heen rijden als je naar de 2e helft gaat. Want dan trek je de sleepslang zeker OVER de transport slang heen. Als het er omheen tijd trek je vaak de lus van de sleepslang onder de transport slang door en krijg je rare taferelen.
johndeere6230
Quote @mdoornekamp:
krijg je rare taferelen

knopen leggen 2.0 of van die mooie wokkels
hobbyboer
@mdoornekamp Daar kan ik me iets bij voorstellen.

Maar bij een perceel van een bunder of 6, begonnen vanaf de zijkant, na een paar baantjes zag ik hem een deel van de kopakker bemesten en ook een stuk kopakker van het deel waar de lange banen nog moesten.

Daarna zag ik hem weer naar achter gaan (bemestend) en toen moest hij dus diagonaal z'n eigen slang oversteken, dus hup de bemester de lucht in en door spetteren, duurde minstens 50 meter voor hij er helemaal overheen was.

Daar durf ik wel wat vraagtekens bij te plaatsen, ik kwam er een paar keer langsrijden en had helaas geen tijd om even te gaan kijken.
930triplemaaier
@hobbyboer je ontkomt er idd niet aan dat je een keer over de slang rijdt. vooral bij de kopakkers is dat het geval. Dat over de slang rijden is opzich niet zo'n probleem. Als de slang dan kapot gaat komt dat vaak doordat er scherpe steentjes onder liggen. Daarom rij ik alleen in het land over de slang en nooit op een slang die op het land/kavelpad ligt
als je het goed doet hoef je in principe maar 3x over je eigen slang heen en bij een blok van 6ha geen 1x
930triplemaaier
@johndeere6230 wokkels krijg je alleen als je geen druk op de slang hebt en een grote lus hebt of de slang zijwaarts trekt op de kapokker in combinatie met geen druk
jeroen13
@930triplemaaier
Moet er nog veel bemest worden met het sleepslangsysteem in de noordoostpolder op dit moment?
Het tarweland bemesten gaat dat nu nog of staat het gewas al niet te groot?
930triplemaaier
@jeroen13 we lopen op dit moment zeker een week achter in vergelijking met vorig jaar. grasland is nu klaar.
zijn nu druk met tarwe/aardappelland en straks moet het mais land nog. Daarna gaan we weer verder met het gemaaide grasland. dus we vermaken ons nog wel even
tarweland is nog goed te doen. eigelijk is het niet verkeerd want doordat je nu tarwe 'plaagt' krijg je een betere uitstoeling
jeroen13
@930triplemaaier
Hahah idd daar twijfel ik niet aan! Maar gaat dat nog goed in de tarwe ( rijdt men niet te veel gewas plat) of zijn het vooral percelen die na bieten of aardappelen nog laat gezaaid zijn geweest?
930triplemaaier
@jeroen13 je ziet de sporen wel maar hoe langer je wacht hoe minder je dr van ziet en het staat tot ongeveer 20cm hoog
jeroen13
@930triplemaaier
bij welke loonwerker werk je dan als ik dat vragen mag?

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de John Deere 6175R ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!