en we zijn vandaag gestart met het rooien van de aardappelen. uiteraard mag de fiat weer de spits afbijten en als eerste laden :)

Tractors Diverse

nielsve
En we zijn vandaag gestart met het rooien van de aardappelen. uiteraard mag de fiat weer de spits afbijten en als eerste laden 😄

Reacties

tractorenfan
Echt een prachtig bedrijf hebben jullie!
Drie jaar geleden heb ik foto's genomen van jullie toen jullie aan het spitten en poten waren aan de provinciebaan in Herselt (aan Van Loo Projects ). Die foto's staan nog ergens ik mijn profiel.
tractorenfan
nielsve
@tractorenfan bedankt, mooie foto's 😉
die aan met het spitten ben ik, vorig jaar hebben er weer aardappelen gestaan. dit jaar staan er ook nog in herselt achter de kinderboerderij. in langdorp hadden we ook nog 5 ha maar die zijn eind mei allemaal verzopen 😞
tractorenfan
@nielsve
Oei, das echt vervelend. Maar langdorp heeft helemaal onder gestaan he. Ik weet nie of ge da gehoord hebt op het nieuws van die vakantiehuisjes daar? Daar heeft water gestaan tot half juli. Eigenlijk heel het gebied rond die Kalsterloop, omdat de gemeente in Ramsel een blokkade had gemaakt om een kleiner debiet water door te laten. Tot een van de boze inwoners van Langdorp heel die loop heeft afgelopen en dat gevonden heeft. Was rap gedaan... 😂 , direct de rtv opgebeld en dan zijn de politiekers wel rap.

Ah dat wist ik nog niet dat er daar terug stonden. Dan toch niet overal, want acher de kinderboerderij staat toch mais? (Alle als je het mais kan noemen. In Herselt staat het onkruid hoger )

Valt de eerste oogst een beetje mee? Of ook ver onder het gemiddelde?
nielsve
@tractorenfan ik heb ook eens een keer die loop willen volgen, ik had alleen geen tijd, omdat ik overal tegelijk moest zijn met water aflaten. maar de velden in langdorp liggen vlakbij die vakantie huisjes en naast die vervloekte waterloop.

de aardappelen in herselt komen niet tot tegen de provinciebaan, maar enkel het perceel vlak achter de kinderboerderij. en ja de maïs staat er aan jullie kanten echt niet goed bij heb ik al gezien.

de opbrengst is heel verschillend, het gaat van nog geen 10 ton/ha tot een 30 a 35 ton/ha voor de halfvroege aardappelen. de zorba's konden precies iets beter tegen de overvloedige regen dan de felsina's.

(klik om te vergroten)

Dit is vlak naast de kalsterloop. aardappelen waar pas geplant

(klik om te vergroten)

Dit is een goede 100 meter verder. geen een aardappel is hier van uitgekomen.
tractorenfan
@nielsve
Amai, daar in Langdorp is het echt grellig geweest. Ik herken die percelen denk ik. Is dat niet die baan van de molenvloed van Herselt naar café de schilders en zo verder rijden naar langdorp, juist achter de loop?

Hebben jullie in Geel aanspraak kunnen doen bij het rampenfonds voor waterschade? In Herselt wel, maar dat we er effectief iets van gaan krijgen is nog maar de vraag..
nielsve
@tractorenfan ik ken de namen daar niet echt maar als café de schilders een redelijke speeltuin heeft buiten dan denk ik dat je goed zit.

hier in geel kunnen we gelukkig ook aanspraak maken op het rampenfonds. maar dat eerst geregeld krijgen was hier niet simpel omdat ze op het stadhuis eerst niet wisten wat ze moesten doen 🙄
maar eer daar iets van uitgekeerd gaat worden zullen we wel een jaar verder zijn. ook krijgen wij niet alle schade terug, want wij overschrijden het max. bedrag dat je kunt terugkrijgen.
tractorenfan
@nielsve
Ah oei, das echt vervelend! Ik wist zelfs niet dat daar een maximum op stond. Maar bij ons gaat het maar om 14 ha dorsmais.
Onze va is voor de moment alles aan het onder ploegen om groenbemester tegen volgend jaar te zaaien.
nielsve
@tractorenfan pff, wordt je ook niet gelukkig van als je alles moet onderploegen.
Quote Reactie van @tractorenfan:
Onze va is voor de moment alles aan het onder ploegen om groenbemester tegen volgend jaar te zaaien.

Met welke bedoeling als ik vragen mag? Dit jaar nog een snee italiaans gras afhalen of gewoon voor volgend jaar? Anders zou ik denken dat je de mais toch nog wel iets langer kan laten staan en evt. toch hakselen. Iets is altijd beter dan niets toch?
nielsve
@tractorquintentje van maïs schiet er aan hun kanten niet veel van over. of hij is weggerot of hij is overwoekerd door onkruid. en een groenbemester zaaien is dan zeker een goed alternatief om eventueel ook wat aaltjes te bestrijden.
+1
tractorenfan
@tractorquintentje
Wij hebben gekozen om een mengeling met vooral mosterd als groenbemester te zaaien. Waarom nu al? Omdat het onkruid zo hoog komt te staan dat we liever niet meer wachten. En anders moesten we het nog onder frezen, wat een bewerking meer is en nog meer kosten.

Zelf hebben we geen kuilgras nodig. Mijn opa is gepensioneerd landbouwer. Vroeger had hij vooral asperges, bonen, aardbeien, mais en witloof. Nu enkel nog dorsmais en hooi voor de paarden.
We zouden inderdaad de mais kunnen verkopen, maar er staat zo weinig op dat geen enkele boer de hakselkosten zou willen betalen.

Hierbij enkele foto's van begin augustus, voordat mijn opa begonnen is met alles onder te ploegen. Dit zijn wel foto's van de twee ergst beschadigde percelen. Hier hebben we ook niet gespoten voor het onkruid, waardoor het onkruid hoger staat als de mais.
Andere percelen hebben we wel nog kunnen spuiten begin juni, maar daar staat de mais nu ook maar een halve tot een meter hoog op de meeste plaatsen. Achteraf gezien hadden e die kosten daar ook beter niet gedaan.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

@tractorenfan Dank voor het antwoord. Dat verklaart weer wat. De mais stond eind juli ginder hetzelfde als hier zo te zien. Er zijn hier boeren in de regio die begin augustus nog opnieuw mais hebben gezaaid (100-dagen mais). Wij hebben hier echter vanaf gezien omdat je dan 2x de bewerkingskosten hebt en de kans dat die mais weer mislukt reeel is.
Momenteel staat ze hier heel onregelmatig met grote stukken die amper een cm of 30 hoog staan. Bovendien moeten ze hier blijven staan, omdat er nog mensen van het rampenfonds moeten komen kijken. Want als je ze voordien omdoet, kun je natuurlijk naar je vergoeding fluiten.

Bij ons is er ook nog vrij laat gespoten, omdat je er simpelweg vroeger niet overkon. Het is idd weer een investering, maar als je als landbouwer snijmais nodig hebt, dan heb je weinig keuze. Je moet immers voedsel voor je koeien hebben.
In jullie regio liggen de maisprijzen ook wel over het algemeen lager dan hier in de buurt (Hoogstraten).
Voor de rest kan ik je keuze wel begrijpen als je de mais verkoopt. Ik ken idd geen boer, die die mais zou willen kopen...
tractorenfan
@tractorquintentje
Hallo,
Dat is inderdaad er nog eens een risico bij als je nieuwe mais zaait en er dan niets van verder komt.

Moeten jullie nog wachten op het rampenfonds? Wij moesten de mais laten staan tot 15 augustus en dan mochten de boeren beginnen met onder werken. Hier in de buurt zijn al veel boeren gras aan het zaaien. Sommigen hebben zelfs niet gewacht tot de 15 de om, zoals je zei, nog te kunnen gras inkuilen. Ook heb ik al gehoord dat het rampenfonds bijlange niet bij iedereen meer langskomt, juist enkele worden er uit gehaald. (Ben ik wel niet zeker van, is ook maar van horen zeggen.)

De kwestie is nu nog Hoe lang het weer gaat duren eer het rampenfonds gaat betalen. Als ze wachten tot volgend jaar en het is weer zo'n jaar, dan denk ik dat veel boeren zullen moeten stoppen. Zeker als ze zoals nu veel voeder moeten gaan ikopen of halen op lange afstand.

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Tractors Diverse ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!