Foto van een Fendt Katana 65  bezig met maïs hakselen in Oost-Duitsland.Rijenafstand van de maïs 37,5 cm.

Fendt Katana 65

JJ
Foto van een Fendt Katana 65 bezig met maïs hakselen in Oost-Duitsland.
Rijenafstand van de maïs 37,5 cm.

Reacties

catfan55
@JJ , Wij hebben het ook 2 jaar geprobeerd op 37.5cm, maar opbrengsten waren op z'n best gelijk, of minder aan 75cm, Onze ervaring was minder kolf, meer plant op 37.5cm. daar tegen over staat een zaaimachine die duurder in aanschaf is en duurder in onderhoud, vandaar weer terug naar 75cm. Wat zijn de ervaringen daar, en hoeveel pitter / hectare is er gezaaid?
JJ
@catfan55 Dit bedrijf werkt ook al langer met dit principe. Zaaien 110.000 zaadjes per hectare. Voorheen zaten ze op 80.000 per hectare bij 75cm.
Spreken van een gelijkmatiger gewas. En op slechtere bodem toch meer opbrengst. Moet er wel aan toevoegen dat het voor een biogasinstallatie is en niet voor veevoer. (Heb zelf ook nog klanten die dit toepassen, allemaal voor biogas.)
Meer ervaring en details heb ik helaas niet.
catfan55
@JJ Bij ons werkt het zaaien op hogere hoeveelheid juist averechts, Onze standaard is 80.000 zaden / hectare. We hebben dit jaar in verschillende percelen een aantal banen geprobeerd op 85.000 en 90.000 zaden, alles apart gehakseld en gewogen, maar het opbrengstverschil was minimaal, Woog eigenlijk niet op tegen de meerprijs in zaaizaad, zo minimaal. 110.000 is heel veel. Als ik naar het gewas op de foto kijk zijn ze vooral uit op planten massa, en nemen genoegen met een kleinere kolf?
jehan
@catfan55 dat heb ik ook gehoord dat kolf ontwikkeling bij veel zaden per ha niet goed is ..hebben een keer 85.000per ha gezaaid en ook een keer 105.000.
opbrengst was van de 85.000 meer en betere kolven dan bij meer zaad per ha
catfan55
@jehan Das exact wat wij ook ondervinden. ergens tussen 80 en 85.000 krijg je de beste / grootste kolven. Kan goed begrijpen dat bio vergisters graag veel massa hebben, wellicht is dit een geode optie voor hun.

80.000 op 75cm gaf ons meer kolf met minder plant, op 37.5 was het juist andersom, meer planten massa en kleinere kolven.
jehan
@catfan55 klopt ja ..wij blijven ook gewoon op 75 cm zaaien ..en de goeie hoeveelheid zaad per ha
Fendt926Driver
@catfan55 ik volg deze discussie vol intresse. Wil al jaren op 37.5 cm planten. Maar heb geen kemperbek. Bij de volgende hakselaar zou dat wel mijn wens zijn om kemper bek te hebben om op 37.5 te gaan planten.
even hersen spinsel van mij zou planten op 1 meter uit elkaar nog minder plant en meer kolf kunnen kweken?
Zag wel veel verschillen in ras. Misschien dat bepaalde rassen op 37.5 wel beter zouden kunnen groeien. Maar wordt ook door de zaad veredelaars niet onderzocht.

Weet wel dat er in amerika mais bekken zijn met 50 cm rij afstand. Misschien is daar meer info voor handen....
maar zie nu geen 2e handse bekken te koop voor 50 cm
catfan55
@Fendt926Driver Als ik jou was, zou ik het mooi laten, want er zit geen meerwaarde aan voor de melkveehouder. Mais groeit het best op 75cm. Alle "yield records" in de states worden gehaald met mais op 75 cm (30inch) omdat op die rij afstand de kolf ontwikkeling het beste is. Ik denk dat het 1m verhaal juist weer averechts werkt, TE veel ruimte tussen rijen werkt ook weer niet goed, op deze manier komen ze in de rij te dicht op elkaar te staan wil je de hoeveelheid van 80.000 zaden halen.

Wij hebben het met verschillende rassen geprobeerd maar komen er steeds op terug dat er geen opbrengst winst aan zien (tonnen/hectare) de zaaimachine voor 37.5 is verschrikkelijk duur in aanschaf, onderhoud is 2x zo duur, want je hebt immers 2x zoveel slijtdelen en er zit geen opbrengst of kwaliteit winst aan, zoals ik zei in voorgaand bericht: planten massa neemt toe, kolf gewicht neemt af.

In het noorden van de states, en delen van Alberta wordt mais her en der ook geteeld op 50cm, dit valt met een gewone kemperbek uiteraard te maaien. Er zijn wel kolven plukkers te krijgen op 50cm rij afstand (20-22inch) Deze zie je in europa eigenlijk niet.

75cm / 30 inch is, en blijft de standaard voor mais. Alles is eigenlijk al geprobeerd qua rijafstand maar men komt steeds bij het zelfde terug.
Fendt926Driver
@catfan55 vindt het daarom ook super dat er mensen als jij op tf zitten die mij/ons kunnen uitleggen wat er allemaal al geprobeerd is zodat wij niet opnieuw het wiel hoeven uitvinden. Blijf het wel facinerend vinden hoe een maisplant dus eigenlijk groeit.
jehan
@Fendt926Driver hou het maar gewoon op de 75 cm ..onderzoek heeft aan getoond dat bi die afstand de kolf het beste uit de bus komt
Fendt926Driver
@jehan het scheelt dat ik als kleine mais verbouwer met 10-15 ha mais niet met elke trend direct mee kan doen. Blijf mijn 4 rijer poter en hakselaar nog wel een tijdje trouw
jehan
@Fendt926Driver heb je goed ..maar ga jij al gauw aan de shred lage dan ?.of structuur mais noemen ze het ook wel
+1
Fendt926Driver
@jehan neeeee absoluut niet aan de schred lage hier. vindt het 3 keer niks.
geen structuur in de rest van het voer dan maar proberen het uit de mais te halen...
de omgekeerde wereld.
gewoon net gras in je rantsoen en je hebt die lange mais niet nodig.
hoor al veel vreemde verhalen onderin de kuil schred lage en boven op gewoon om broei voor te blijven. allemaal nood maatregelen omdat je de rest niet op orde hebt.

hier ook al bij 4 bedrijven toch weer mais korrels in de mest vanuit de nieuwe kuil.
hakselaars zo tot het uiterste gedrukt dat de korrelkneuzer rollen verder uit elkaar gaan en er hele mais korrels door de pijp komen. en ook niet zon klein beetje.
jammer. daarom hebben wij de korrel kneuzer op 2mm staan en veer druk hoog en mooi netjes langzaam rijden.
je kunt in een paar uur het voor een heel jaar verprutsen
jehan
@Fendt926Driver in blad trekker staat nu een heel verhaal in over structuur mais .stond ook al nder in de kuil structuur mais en boven in de kuil gewone .veel zout in de boven laag doen of broeiremmers..heb laatst een kuil bekeken met structuurmais .toen ze aan het hakselen waren ..mais was naar mijn idee al te rijp ..man man wat een veer kuil zeg ..van de winter bij een boer geweest die het vorig jaar had gehad ..ik doe het nooit weer zei hij ..mestvaalt een derde vol met mais bladeren wat de koeien lieten liggen in de bak..khakselen vroeg ook meer vermogen aldus blad trekker ..ik denk dat het een modeverschijnsel is en over een paar jaar weten we nergens meer van ..jaren terug wilden alle boeren grof gehakseld hebben ..eerste wagen bij de kuil dacht ik oh nee he daar gaat ie ..kuil niet vast te krijgen ..heb bij alle boeren gezegd zo gauw je er mee aan het voeren bent mij niet opbellen dat de kuil niet vast zit..jaar erop was er nog 1 boer die grof wilde hakselen ..en die is er ook weer vanaf gestapt ..wij hakselen in het begin op 9 mm al heel gauw naar de 7 ..en is de mais heel rijp dan gaat ie naar 5 mm
Baltus_steyr
@Fendt926Driver toch heb ik al van een klant van ons gehoort dat die van schredlage ingekuilt heeft en nu zonder structuur bijvoegen kan melken(melkrobot) en dat die daarvoor alijd structuur bij moest voegen. en daarbij zat de kuil knetterhard vast. vaster dan een gewone maiskuil. of het schred lage wat is weet ik niet. we zullen het over een aantal jaren wel zien of het uitpakt of niet.
Fendt926Driver
@Baltus_steyr inderdaad gaan we over een paar jaar zien of het stand houdt of niet.
ik hoop ook dat de mensen die het geprobeert hebben er baat bij hebben.
wij hebben normaal met onze eigen oude hakselaar gehakseld en gras ingekuild met de rapide met 36 messen in en heb ook geen structuur extra nodig. en melk ook met en melkrobot.
er zijn vele wegen naar rome. maar een stukje omrijden werkt soms net zo goed.....
Baltus_steyr
@Fendt926Driver we zullen het inderdaad zien. Ik voerde hier ook altijd koolzaadstro met gedorst hooi bij maar ben nu overstapt naar vezelhennep. is wel iets duurder maar ik heb het idee dat de koeien nu ook een stuk beter lopen op de robot. ben er best over te spreken. en kuil gras ook meest zelf in.
jehan
Kijk hier heb ik het ..is geen topic zoals ik zei ..

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt Katana 65 ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!