Voor/nadelen Kuhn/Lely schudder

Hoi,

Onze schudder is van de week ongeveer overleden (aandrijving), ik hoop hem nog te fixen maar we moeten wel opzoek naar een ander voor dit seizoen/volgend seizoen.

Goed, het wordt sowieso een Kuhn 10m of een Lely 10m.
Andere merken heb ik minder vertrouwen in en er zit geen dealer voor die merken echt dichtbij.

Mensen die er net een hebben aangeschaft, waarom voor juist diegene gekozen?

-Verschillen:
-lely trekt lichter dan kuhn.
-kuhn is kleiner om op te bergen in de schuur.
-hogere rijsnelheid bij lely.
-kuhn heeft hydro schuinstelling, lely niet.

Dan paar vraagjes:

-is een zweefstand op de trekker noodzakelijk? De 105 en de david hebben dat nl niet, en nu gaat het ook gewoon goed met schudden.

-grote verschillen in het frame qua bouwwijze oid?

Ik hoor het graag!

Onnozele reacties of reacties dat we beter voor een fella oid kunnen gaan worden verwijderd.

Deel dit topic

Reacties

fendtjuh
Oja, lely heeft dus grotere rotors dus zou het schudbeeld minder moeten zijn...?

Zelf hebben we nu een Kuhn 6 elements en laatst ook met een lely lotus 900 geschud dus beiden wel geprobeerd.

Schuinstelling is voor ons het punt niet, gebruiken het nu ook niet, meestal gewoon met weinig toeren langs de kant.
Koe
Ouwe schudder was ook al hoogbejaard :lol:

maareuhm, lely is op wielstel toch? of wil je een lely in de hef? want een 10 meter schudder in de hef, mag je ook wel ff een setje gewichtjes bestellen, onze 2250 heeft wel een paar kilo nodig, anders is er niet fatsoenlijk mee te rijden
ford8630power
Grote rotors schudden meestal mooier dan kleiner, maar je kunt er niet zo hard mee rijden. Maar door die kromme tanden van lely kun je wel net zo hard rijden denk ik. En een zweefstand is niet noodzakelijk volgens mij, ding an de grond en goan 😉
guldner75
Sweefstand is niet nodig maar wel mooi
de lely (900) hebben wij dus daar heb ik alleen ervaring mee

super schudder kuj hard mee rijden en de ene kant zet je de haak tand (van 1 rotor) op kanten schudden en verzet je eignlijk nooit meer volvelds krijg je iets meer een hoop in het schud beeld maar dat is bijna niks.
fendtpower3
Gaat niks boven kuhn, mooie kleine rotors,schud egaal geen bulten, en voor transport mooie behendige machine
claasfendt
@ ford8630power Dat ben ik niet met je een kleine rotors schudden mooier dan grote
wij hebben een kun nu 3e seizoen en nog geen spijt van gehad zweefstand is niet nodig alleen 1 dw ventiel en 3 polige stroom stekker voor de schuinstelling.
schud supper
dwho926
Bij ons is er een boer die had een kuhn en na drie jaar heeft hij deze omgeruild voor een lely omdat de kuhn geen mooi werk leverde. de lely heeft hij tot nu toe nog en is er zeer tevreden van. ik geloof wel dat het hier om een 7m schudder ging.
eppo
Ik weet niet veel over lely maar ik weet wel dat kuhn kwaliteit is want de aandrijving enzo hebben we nog niet veel mee gehad. en over het schud beeld wij hebben een claas met grotere rotors en die schud minder mooi dan onze kuhn. dat is alles wat ik weet ohja die boeren met lely rijden altijd wel erg hard.
fendtjuh
@Frits, 10m in de hef? :lol: dat bestaat niet eens, dus wielstel ja 😛

@Eppo en anderen, Kuhn is erg degelijk en waardevast, dat weten we ook 😉.
eppo
8 element is de grootste in de hef en dat is groot zat. maar ik zou een overjarige nemen zoveel ontwikkelingen zijn er toch niet meer bij schudders.
fendtjuh
Inderdaad... als dat kan kopen we zoeen, maar dan moet de schudder nog wel te fixen zijn 😉
eppo
Of anders zoeen traktorpool.nl/details/hooi-schudder/… maar lely ook openhouden maar ik weet niet of je daar plek genoeg voor hebt onder dak
fendtjuh
Ja maarja, willen hem wel gewoon bij de dealer vandaan, moet je ook wat gunnen en niet ineens uit het midden van het land ofzo halen.

Plus dat die van je link al 6 jaar oud is, en we nieuw willen.

Gaan sowieso wel ff vragen voor offertes enzo, maar het ging me nu meer ff om de vragen die we hadden 😉
janPaParazie
Waarom geen fella dan?> slechte ervaring mee?
eddie
Waarom geen krone ?
weurding
6 jaar pas en dan stuk? wat merk is dat? dingen moeten 15 jaar meegaan zonder problemen
fendtjuh
@Janpaparazie en ralf, omdat zoals gezegd de kuhn en de lely dealer we ook lopen met de trekkers en de rest en de krone/fella enz dealer weer een stuk verder ligt. Fella lijkt me ook niet geweldig bovendien.

@Weurding, 13 jaar istie...

Die 6 jaar was van die link, de leeftijd 😉
Mengeledriver
Hier lopen veel Lely's omdat ze goed schijnen te schudden. Maar vorige week heeft een klant van ons toch voor een ander merk gekozen dan een Lely omdat de Lely zo'n ontiegelijk lange dissel heeft, lastig als je percelen van 3 ha en kleiner hebt. Anders is het geen probleem.
Die klant kwam erachter dat het lastig was omdat hij de hark van z'n buurman kon lenen.

Kuhn heeft idd een hogere inruilwaarde.
fendtjuh
Oke... percelen zijn hier opzich groot genoeg, hebben 3 van 3 ha ofzo, rest stukkie groter en meestal grote dammen dus daar zie ik geen probleem in.

Inruilwaarde maakt ons voor een schudder niet zoveel uit, wordt toch 'afgeschud' zegmaar, en dan maakt op het laatst die paar honderd ook niet meer uit.
Een lely 900 kun je vergelijken met een dergelijke schudder van 11 - 12 meter. Lely kun je hoge snelheid mee halen met weinig toeren. Die lange dissel heeft ook voordelen denk eens aan stof door het schudden. geen last van. je kunt precies tot eind perceel rijden en dan draaien dan gaat dat super. Wij hebben vrij veel van deze machines lopen en er zijn weinig problemen mee. Kantschudden moet je je buitenste tanden verzetten en het wiel 1 gat dieper zetten. gaat super
De schudder vraagt weinig vermogen van je trekker zodat je met weinig toeren kunt schudden en brandstof bespaart!
guldner75
Dat van de dissel valt donders mee ut is zeker even wennen en kleine stukjes gaan iets minder snel maar wel goed! en dat haal je zeker in op het rechte end wij rijden meestal 12km/h en dan schud die super ! hoeken kun je net zo goed schudden als met een gedraagen: je moet bijna tegen het draad aan rijden en dan in 1 keer helemaal terug sturen dan loopt die mooi door de hoek heen effen oefenen is wel makklijk dan 😛 ik vind de lely super (geen ervaring met kuhn wel met vicon)
guldner75
@NBruggeman

das een goed idee om het wiel 1 gat dieper te zetten 😛 gaan we proberen nu vind ik hem altijd net niet/wel staan zo .... Bedankt!
Wilting NH
Wij hebben nu een lely 1020, daarvan de provie uitvoering, dan heb je hem in de hef (niet gedragen) maar dan is die ook nog weer een m korter. en hij volgt precies t spoor van de trekker. en voor de hoekjes, de lely kun je zo even optillen (tijdens het draaien) en dan even in en hoekje steken, de kuhn moet je eerst opklappen en dan het wielen stel naar benenden doen.
met zon 10 m lely kun je ongeveer net zo veel als een 15 krone. ( en dat geld dan ook ongeveer voor kuhn)
een stuk haarder rijden en een priema schudbeeld.
maar bij lely hebben die grote rotoren een tand arm extra. wij hadden hiervoor altijd kleine en toen we deze kochten wisten we eignelijk neit goed of t ook minder schudde of niet, maar we vinden deze haast nog mooier schudden dan die kleintjes.

en de lely is ook enorm degelijk.

k heb ervaring met kuhn en lely, maar zou 100% een lely kopen.

maar de prijs is ook gelangrijk, maar moet je alleen wel rekening meer houden dat je dus met een lely 10 m veel meer kunt doen per uur dan een kuhn 10 m

@NBruggeman waarom dat wieltje naar beneden zetten?? is nergens voor nodig?
fendtjuh
Prijs schijnt weinig verschil in te zitten hoor ik van meerdere kanten 😉

@Bruggeman, Guldner en Wilting, bedankt, daar hebben we weer wat aan!

Mooiste is dan dus een profi... we hebben al weinig schuurruimte, en het viel me eigenlijk bar tegen hoe erg een lotus 900 de bochten afsneed
nappie
@ wilting nh
dan kun je wel meer per uur doen, maar een kuhn legt het gras veel luchtiger en holler weg dus droogt sneller dus ja wat haalt het snelle rijden dan uit al je een keer vaker moet schudden met een lely. verder is een kuhn een goeie schudder.
Wilting NH
Dit is onze.

tractorfan.nl/picture/313120/

provie is wel het mooiste ja, en kost helemaal niet zo gek veel meer.
pieto84
Op het werk hebben ze een lely 700. Gedragen model. Alle lagers van de rotors eruit in 5 jaar..??? Alle tanden zijn in de eerste paar snedes geknapt. Later andere voor gekregen Ik vind ook het schudbeeld van de lely aardig tegenvallen
fendtjuh
Schudbeeld vonden wij wel goed eigenlijk.

Tja een verkeerde hou je altijd, das met ieder merk zo.

@Mappie, legt het holler weg? Heb eerder het idee dat die lely's het luchtiger weg legt omdat die het verder weg slingeren.
jd premium
Wij hebben een lely lotus 900, goede schudder nog niks mee gehad.
Ik zelf had liever een Kuhn gehad, maar we namen de lely omdat we alles bij dezelfde dealer halen.
ik heb liever een Kuhn omdat die geen gebogen tanden hebt en dus mooier schud, en Kuhn heeft ook kleinere rotors dat schud ook weer mooier. Hier in de buurt hadden ze een perceel met een lely gedaan en daarna nog een keer met de Kuhn er over heen om te kijken wat het verschil is. Het verschil was heel duidelijk, die lely schud door die tanden bonken en die Kuhn niet.
Ik zou voor een kuhn gaan. Is trouwens ook een keer een test geweest maar de Kuhn schudde toen het mooist van alle schudders(boerderij test).
Maar wij hebben geen spijt dat we de lely hebben.
Wilting NH
@ pietro heb je um dan niet veel te diep staan of zo ??

maar op mijn stage hadden ze een nieuwe kuhn 11m na de eerste snee zaten 2 rotoren los, en waren die bussenhelemaal uitgelseten, is allemaa nieuwe in gekomen.
maar dat wil niet meteen zeggen dat kuhn slecht is
pieto84
Lely gooit het ook veel breder weg als een andere. Vind ik zelf niet echt handig werken
Wilting NH
@ jd preemium, zou juist wel die krome tanden willen hebben, mijn ervaring is daar mee dat dat ook veel minder laat liggen dan bij die echten, en je hebt nog is minder touren nodig
jd premium
@pieto84 Het schud beeld van een Kuhn vinden wij ook beter als van de Lely
jd premium
@Wilting NH door die gebogen tanden pakt een Lely 'plukken' en daardoor op een bonk neer gooit, waardoor je rauwe plekken in je gras hebt.
fendtjuh
Ik vind die tanden juist mooi... graaft niks in de grond maar aait er zegmaar mooi overheen...
Wilting NH
Vind van die bonken wel mee vallen,
huub
Wij hebben een lely en wij zijn er heel tevreden over..
jd premium
Als ik die test nog eens kan vinden, probeer ik hem morgen wel in te scannen.
fendtjuh
Ik zal nog 'ns kijken in m'n bureau, lag wel wat over schudders geloof ik 😛.
guldner75
Als je een lely koopt is een profie zeker het overwegen waard ik vind het nog jammer dat we het hier niet hebben
gelukkig is het meeste ruim hier dus valt het mee maar hij komt wel best binnen door jah ...
huub
Wat is precies het voordeel van een profi dan..?
fendtjuh
Kortere bok, heeft een bok ipv in de trekhaak en schijnt daardoor het spoor van de trekker beter te volgen zeggen ze hier 😛
guldner75
Je hebt een blok in de hef, en die zit kotter op de schudder dus hij loopt ongeveer spoorvolgend en jij weet denk ik ook wel dat die van jullie/ons dat niet helemaal doet ...
Wilting NH
Hij kinkt dan ongeveer een meter acher de trekker en volgt zo het spoor 😉
en he hebt een spindel achteraan om de hoogte van de schudder in te stellen,
als je een 1020S hebt heb je ook zon spindel, maar een gewonen 1020 niet
guldner75
Spindel heb je niet echt nodig vinden wij
hoe die nu afgesteld staad gaat mooi

alleen al je er een andere trekker voor zet moet je het frame (de boom) ongeveer horisontaal hebben staan dan schud die super mooi. Schoon maar geen grond ... 😛
Wilting NH
Die spindel is ook meer voor als je veel verschillen de grond hebt, als je veen hebt zal een beetje insporen en zo en als je dan weer naar zandgrond gaat moet je wel even verstelen.
maar als je in de hef hebt kun je dat zo met de hef doen
robert_fendt
Wordt zo'n schudder gewoon in de fabriek in een bepaalde stand gemonteerd???
Wij hebben bijna 40 hectare kleigrond te schudden.
Wilting NH
Neej, dan kun je dat met bauwten verstellen en anders met een spindel
Newholland-Fendt
Wij hebben thuis dus ook een 1020 Profi. Echt een fijne schudder! onze trekker van 85pk trekt hem gemakkelijk, heeft er geen moeite mee. (maar meestal schudden we toch met een grotere trekker ivbm airco, vering etc.) We hebben hem al weer 3 jaar geloof ik. Waren de eerste in deze regio met zo'n schudder en nog nooit een tand kappot gehad! Lely is overiggens ook zeer stevig gebouwt, veel steviger als een krone of kneverland ofzo. En met kantschudden steken we niet eens terug in de hoeken. Die bocht kun je handig nemen. Wij hadden toen zelf ook nog zitten twijfelen tussen een Fella, krone en nog wat andere merken maar de lely vonden we toch beter. We hebben altijd al lely schudders gehad en zijn zeer tevreden over het merk! Onze oude 4 roterse lely schudder bracht overigens nog veel geld op met de inruil op de 1020. En oude schudders van andere merken vind je terug bij het oud ijzer.

Kortom Lely is gewoon kwaliteit en gaat lang mee.
weurding
Hebben hier een kuhn 8501MHO in de hef, wielen kun je hydraulisch schuin stellen en zo in de bochten niet de kans dat je banden van de velg wringen, gewoon met de hydrohendel de bocht in en uitsturen, werkt perfect, tot in het hoekje
Wilting NH
80 pk is zat

onze 423 kan um zelfs nog doen tractorfan.nl/picture/343465/
massey8690
Lely heeft een mooie kopakkerstand, heeft kuhn niet, ik vindt dat je met een kuhn niet zo ver in de hoeken kan komen, met lely heb ik geen ervaring, maar als je de ruimte in de schuur hebt zou ik toch een lely profi doen, vindt ook dat de kuhn vrij kort spul niet helemaal fijn oppakt, en voor de kuhn ben je minimaal 70 pk nodig en 1 dubbelwerkend ventiel een electrische aansluiting
robert_fendt
Hoe zit het met de elektrische aansluiting voor de Kuhn schudder?
Moet die op iedere trekker worden gebouwd? Dan is Kuhn namelijk niets voor ons, omdat wij met alle drie de trekkers schudden.
Wilting NH
Bij de lely 1020 heb je trouwens 1 dubbel werkend nodig en 1 enkelwerkend

maar je zou even slangen kunnen wisselen als t echt moet, maar dan heb je 1 dubbelwekend nogig
robert_fendt
Onze trekkers hebben alledrie twee dubbelwerkende ventielen (waarvan er bij de 105 een enkele bij de vooras zit, om een of andere reden), dus dat is het probleem niet.
massey8690
Electrische aansluiting kun je zo binnen een uurtje op elke trekker bouwen met een speciaal soort stekkerdoosje 😉
fendtfan16
Wij hebben hier een 8 elements kuhn schudder.
bevalt ons heel goed!
nooit wat aan kapot gehad op de tanden na dan maar voor de rest nog niet.
schudder is nu ook zo'n tien jaar oud en loopt nog steeds als een tierelier!

heb geen ervaring met lely maar ik denk dat ik liever een kuhn heb als een lely
Corne S
Dat draaien valt op zich nog wel mee. Wij schudden hier met een 1020 lely schudder in de veenweidegebieden, waar de meeste stukken land tussen de 25-50 m breed zitten. Op die stukken van 25 m breed komen we prima gedraaid. Eerst met onze eerst 900 lely was het een probleem (had nog geen groothoek aftakas). De trekboom ingewisseld voor een bok op de hef, maar draaide je niet korter. Dus de trekboom er weer opgedaan. Uiteindelijk de ondertrekhaak verlengd en in de hef opgehangen, toen kon je gewoon 90 graden door de bocht.

Nu met de 1020 hebben we geen problemen, omdat het een groothoek aftakas is. Als je door de bocht gaat, volgt het buitenste wiel ongeveer je voorwiel.

Het is wel handig, als je zwevende ventielen hebt. Maar als je 3 enkele werkende ventielen hebt kan het ook. (of 2 enkele werkende, en 1 dubbelwerkende, doe je 1 van de dubbel in de retour).

Bij ons staat er vaak de case 585 voor. In noodgevallen de ihc 423, maar die heeft te weinig aansluiten, dus loop je slangen om te steken.

Ps: die profi, is dat z'n bok in de hef, waar in het frame ook nog eens een kruisje zit?

@Wilting NH: bij eerste snede met veel gras, brand die 423 wel af zeker? En hoe maak je de aansluitingen drukloos tijdens het schudden?
fendt-412
Die stekker is even een draadje trekker van de accu naar achteren met een zekering eraan. Dat kunnen jullie zelf ook nog wel 😛

Wij hebben geen lely Profi, maar wel in de hef, hebben we zelf een balk voor laten maken. Wanneer we een bocht moeten nemen is het met de voorbanden langs de slootkant en je neemt alles mee, hij is dan niet spoorvolgend maar bij zon brede schudder heeft de trekker wel de ruimte om de bocht groter te nemen.
Ben ik iig geen profi voor nodig.
Weet niet of jullie op alle trekkers vanghaken voor de hef hebben, anders is een trekhaak netzo makkelijk. Wij hebben in de hef gekozen omdat we scharmuller kogelkoppen hebben. Iets te duur voor de schudder 😛

Lely kun je ook mooi heffen om naar het volgende perceel te gaan of terug te steken, binnen een minuut is hij helemaal ingeklapt.

Bij een lely is het bij ons de eerste x na het maaien met 10km/u schudden en daarna 14 ofzo. Mooi op 450aftakas toeren, kunnen de trekkers rustig lopen, omdat er op de DB en 105 geen 750 stand zit denk ik. De 308 zou dat wel kunnen hebben, mooi met 1400 toeren over het land heen tokkelen 😄
Wilting NH
@ corne s

de provi is idd in de heft, moet je even trerug lezen staat dr wel een foto tussen.

maar voor bij de 423 en de fiat 640 hebben wij een regel blokje bij me 3 fentielen (1 dubbel werkend en 1 enkel)
bij ons aan bijde tekkers zitten zon mannetje en vrouwtje koppeling en daar doe je dat blokje op en dan zet je um op druk.

de 423 hebben we dr eigenlijk nooit voor moest toen even uit noot, maar in dat land zat wel een greppeltje, en daar knorde die eem flink 😛

heb nog wel een filmpje 😛
tractorfan.nl/movie/10353/

wij rijden meestal eerse keer een 12 en dan 2e keer zon 14. als de tsa dr voor staat zon 16 2e keer
Valtra-Fordpower
Voor zover ik weet kan je bij een Lely de schudder draaiende vort even heffen, om bijvoorbeeld een stukje te steken. Dit heeft kun voor zover ik weet niet, die moet je uitschakelen, opklappen en dan pas wil het wielstel omlaag.

Zeker weten doe ik dit niet, maar ben er voor 85% zeker van. 😛
jd premium
V-Fpower Heb je die nieuwe Kuhn schudders nog niet gezien, die hebben de transportwielen ook voor de elementen zitten dus kan je hem ook zo tillen.

Maar wat ik al had gezegt ik heb met allebeide schudders goeie ervaringen maar het schudbeeld van een kuhn is gewoon ff beter, voorderest allebei top schudders.
Valtra-Fordpower
mechanisatie.nl/aanbod/details.php/… Kijk eens, een mooie Demo! 😛
GijsMF
tractorfan.nl/picture/360648/
tractorfan.nl/picture/257601/
tractorfan.nl/picture/257603/

Deze kan ik je sowieso aanraden: Fella. Neem een schudder met een doordachte constructie. Wielstel dus. Dit is een 8-elements van 11m, grote elementen = slecht schudbeeld?

tractorfan.nl/picture/357709/
tractorfan.nl/picture/357705/
tractorfan.nl/picture/357711/

Deze kan ik je sowieso afraden: Kapottinger. Treintjes zijn gewoon waardeloos. Denk niet omdat je met een treintje goedkoper bent of voor hetzelfde geld breder kunt gaan, doe het daar niet voor!

Ga dus voor een schudder met fatsoenlijke constructie/wielstel. Lely heeft zoals ik bij de buurman heb gezien een goede constructie voor de Lotus. Op me oude stage (helaas in de winter) een Kuhn 17m schudder op wielstel gezien. De boer had er goede ervaringen mee en het zag er wel alderbastend degelijk uit. 1 stageboer verder hadden ze dus de Eurohit 130A treintje, 10-elements van 13m... of ik bedoel eigenlijk een 9-elements van iets meer dan 11 en een halve meter 😃
stefan310
KHD Deutz-Fahr
GijsMF - 1 uur geleden
Deze kan ik je sowieso aanraden: Fella.

KHD: Fella is veel te ligt gebouwd, oftewel troep!!

We hebben zelf een Kuhn 7601 MH, schud verschrikkelijk netjes, vooral door de kleine rotors, pakt het gras netjes op, en de constructie is degelijk. Na 8 seizoenen heb ik nog geen tand gebroken. Afwerking kan beter, wielen lopen snel vast, door kleine ruimte tussen de wielen en de ophanging. Bescherm beugels zijn te slap, en breken heel snel af.
Ook zitten er veel smeernippels op. Maar Kuhn heeft anderhalf jaar geleden de modellen vernieuwd dus het is nu oliebad aandrijving, en de ruimte tussen de wielen en ophanging is ook veel groter geworden. Door de verbeteringen op de nieuwe machines kan ik Kuhn wel aan bevelen, vooral met de digidrive aandrijving, geen kruiskoppelingen meer, dat is een groot voordeel.

Lely vind ik iets beter gebouwd (goed over nagedacht), afwerking is ook iets beter. Frame van Kuhn is wel zwaarder. De rotors van Lely zijn wel groter, dus het schudbeeld is iets minder. Maar je hebt wel minder draaiende delen, kan de levensduur ten goede komen. Moeilijke keuze, op dit moment zijn Lely en Kuhn de beste merken als het om schudders gaat.
daan knol
Wij hebben een lely Lotus 1020 profi
en omdat het een profi is zit hij in de hef 😉
bertjeboe
Wilting NH
Vind k dr constuktie van lely toch een stuk degelijker
landbouw
Ik zouw toch voor kunh kiezen denk 😄 over onze kunh zijn we zeer goed tevreden .met lely schudders heb ik gene ervaring maar met een hark wel .We hebben en vanaf dit jaar 1 en hij gaat al terug weg .We hebben gisteren een kunh gekocht
robert_fendt
@GijsMf, de keuze is al gemaakt tussen Kuhn of Lely, omdat de dealers daarvan redelijk dicht in de buurt zitten.
@wiltingnh, onze DB heeft twee dubbelwerkende ventielen en de 105 1 dubbelwerkende en 1 enkelwerkende. Hoe moet je de olieslangen er precies instoppen als je geen zweefstand hebt??
Is zweefstand persé noodzakelijk? Lees hier verschillende meningen.
Van de nieuwe Kuhn schudders zijn de tanden toch ook niet meer evenlang??
Evenlange tanden zijn niet alles, het meeste komt dan op de binnenste tand aan.
Valtra-Fordpower
Zweefstand verdient een aanbeveling, ter verbetering van de bodemvolging. Het is niet vereist. 😛
fokkejumbo
Lely schudder heeft wel zweefstand nodig, anders gaan alle bandjes der aan, heb ervaring:-)
Wilting NH
Zweefstand is niet nodig. bij de bevestiging van de cilinder zit een sleufgat, daar door heb je geen zweefstand nodig.
of de fiat hebbenwij ook geen zweestand zitten 😉

je hebt 2 slangen voor het omhoog en naar beneden doen (in en uit klappen)
en 1 slang om hem uit de vergrendeling te halen. (dan til je um alsware een beetje op om en dan zijn de haken acher de platen weg) dus nix geen touwtjes.
en als je um dan weer opgeklapt hebt dan allt je hem weer een klein stuke zakken zo dat de haken over de platn zitten, en dit gaat gewoon drukloos, bij dubbelwerkend kun je weken met een retourlijding, maar dit is niet percee nodig,dan pomp de pomp even maar is niet erg, is maar heel klein stukje wat die moet.

hier kun je wel een beetje zien hoe die opklapt
tractorfan.nl/movie/10394/
Wilting NH
Fokke jumbo. bij de 1020 hoeft t zo wei zo niet, en bij onze vorige schudders ook nog nooit last van gehad

heb um ook nooit in de zweefstand staan
fokkejumbo
Oke, wij hadden altijd lekke bandjes, hebben hem nu achter andere trekker met zweefstand en nu ist goed
Wilting NH
Wat voor een hebben jullie dan ?
MaartenMandemaker
@KHD, betweter, dingen waar je geen verstand van hebt kun je beter je mond over dicht houden!

Fella was vroeger een lichte machine, tegenwoordig niet meer en kunnen ze zich meten met de top. Vorige TH800 10 jaar mee geschud, pas in het 9e jaar braken er voor het eerst tanden uit. Nu een TH901, 9 meter 8 elements, bevalt perfect. Mooi kleine elementen, schud wel mooier als groten is mijn ervaring. Zit constructief ook heel netjes en degelijk in elkaar, en klapt heel compact op voor transport. Ik hoef geen ander merk iig.
jefke
Wok hebben een paar jaar geleden een kuhn van 8,5 meter gekocht voor in de hef, daarvoor altijd met lely geschud. en ik wil NOOIT nog een lely 😃 onze fiat van 65 pk kan de schudder gemakkelijk heffen en het schudbeeld ervan is echt zeer goed, overlaatst heb ik een lely op een grasdemo gezien en die schudde net als 20 jaar geleden nog altijd van die proppen in het gras. de kuhn is echt een prachtmachine, er zijn wel veel smeernippels aan maar dat vind ik niet echt een probleem. en je krijgt er gemakkelijk 8-9 hectaar mee op een uur gedaan (met onze 8,5 meter) 😉
fendtjuh
Leuk dat fella, maar die komt hier gewoon niet zoals ik al heb aangegeven!

Danku allemaal voor de reacties, meesten hebben wel inhoud waar je wat aan hebt!

@Wilting, hebben vorige week met een lotus 900s geschud, dus dat opklappen enz weet ik wel, vind dat wel mooi gaan en bar snel idd. Ook voordeel is dat je ermee over dammen kan rijden zonder je schudder helemaal te hoeven opklappen.

Oke, zweefstand is dus makkelijk maar niet noodzakelijk.

@Vincent, zoiets is het mooiste ja, die is eigenlijk gewoon nieuw maar scheelt wel aardig met de prijs.

@GijsMF, treintje willen we eigenlijk ook niet, lijkt me niet snel werken. Plus dat kuhn/lely dat niet heeft. Ik vond die 17m Kuhn er eigenlijk helemaal niet degelijk uitzien, met spanbanden... :?
Maargoed, gaat hier om een 10 meter.
mf 35X driver
Lely schud mooi maar hier zie je veel kuhn en veel lely hier is wel n boer overgestapt van lely naar kuhn maar ik weet niet waarom.
kan ook goed zijn omdat hij dan wel alles heeft van dezelfde dealer
Mengeledriver
@MaartenMandemaker: ik ben het 100% met je eens. De negatieve verhalen van Fella berusten op machine's van meer dan 15 jaar oud. Ze maken de laatste jaren echt heel goed spul, dat is wel te vergelijken met Kuhn en Lely!

Maar sommige mensen hebben gehoord dat een Fella schudder van 1994 niet zo degelijk is, kijken naar de buurman met een nieuwe Lely en dan zeggen ze: Ja, die Lely is degelijker!
Dat vind ik zo jammer....
fendtjuh
Dat hou je altijd paul, zie je soms in dit topic ook wel. Je moet geen appels met peren vergelijken.
Valtra-Fordpower
Ik denk dat je de keuze bij nieuw afhankelijk moet maken van de Dealer. 😉
Of gewoon een over jarig model kopen, zoals een Demo o.i.d. (zie link) 😛

Kwaliteit van Fella valt me alleszins mee, onze toch wel op leeftijd SM210 maaikneuzer doet het nog steeds redelijk, al presteerd ie het wel af en toe strepen gras te laten staan tussen 2 schijven :?
1x de aandrijving lek gehad, mijn Vader wilde niet helemaal naar Middenmeer rijden voor de reperatie, maar gewoon naar Wognum, dat was toch een iets te duur grapje... :|
fendtjuh
Die link, zoiets is opzich wel wat als het kuhn wordt, maar dan willen we het wel via onze eigen dealer regelen of die hem dan hier kunnen krijgen. Je moet hun ook wat gunnen, zij kunnen vaak ook wel een overjarig model of demo ofzo ergens vandaan halen. Wouden we niet zelf gaan doen.
Valtra-Fordpower
Als jij dat zegt tegen je dealer, dan doen ze dat zo... 😉
Problem solvt 😛
fendtjuh
Dat denk ik ook wel, m'n pa gaat morgen bellen naar een kuhn en lely dealer of ze langs willen komen 😉

Hebben trouwens ook besloten dat als het een lely wordt het de 900 wordt, en waarschijnlijk profi als die niet al te veel duurder wordt.
Die heeft namelijk kleine elementen en schijnt toch wel echt beter te schudden als de 1020... Was vandaag ook nog iemand, z'n buurman had een 1020 en hij een 900, die 1020 pakte het veel minder goed op.

En dan die laatste meter ga je ook niet dood aan.
Valtra-Fordpower
Idd, ik zou wel de Profi uitvoering nemen, is veel wendbaarder. 😛
Wilting NH
@ fendtjuh, wij hadden ook kleine rotoren, en nu groten, zo als k al eerder heb gezecht daar van dachten wij ook dat t minder zou werzen. maar wij vinden het haast nog wel beter gaan, met die grote rotoren heb je 7 armen en die kleinen 6, dus dan zal t wel wijnig uitmaken
stefan310
Moet je eens even naar het prijsverschil kijken van een 900 en een 1020. Voor die laatste meter betaal je fors meer. Wij hebben ook een 900. Kun je super vlot mee schudden en pakt het heel mooi op. We hadden altijd kuhn, maar willen nooit weer terug naar kuhn nu we die lely hebben.
NH-Ford
@stefan, prijsverschil met een lely 900 en kuhn 10601 is heel weinig tot niets. Vicon zit daar zelfs nog niets boven.

Bij aanschaf onze schudder 3 jaar geleden offerte's gehad van Kuhn en Lely, Vicon ook. Voor ons was de verstekstelling, kleinere rotoren(naar onze mening beter) en compacte bouw van Kuhn doorslag gevend, er zat geen noemenswaardig verschil in. De Vicon was zelfs iets duurder.
Kuhn bevalt ons erg goed, heel goed schudbeeld en kunt er mooi vlot mee door schudden. In/uitklappen mot je ff handigheid in hebben, ook om de kleine bandjes van schudder zelf te ontzien.

Achteraf gezien had ik graag een kruising tussen een Lely en Kuhn 😛 Lely klapt iets sneller op, zou dan de lengte voor lief nemen, hydraulische verstekstelling erop en iets kleinere rotoren 😛
fendtjuh
Aha oke 😛, lotus 900 heeft vrij kleine rotoren, kuhn van 8 elements is ook 8,5m, dat scheelt opzich bijna niets. 1020 is ander verhaal ja.

Stroom van de trekker is simpel aan te leggen dus? Gewoon rechtstreeks vanaf de accu? Want zoiets moet wel degelijk zijn vind ik, zeker voor m'n pa moet het gewoon werken, die heeft geen zin om met zoiets technisch bezig te gaan 😛.

Hoe hard rij jij dan ongeveer met die kuhn? Hoeveel ha p/uur ongeveer? Echt hard kunnen we hier nl ook niet rijden, paar stukken zijn enorm hobbelig nadat alles op z'n kop is gweest met de ruilverkaveling, sloop je alles.

Schuinstelling is voor ons niet echt het probleem...
NH-Ford
Stroom kun je gwoon op zo'n 1polige stekker doen. Ligt aan je trekker, bij MF's zit in cabine dak een aansluitingvoorziening met glaszekeringen, vanaf daar heb ik kabel getrokken naar achteren. Kunt het ook zo vanaf accu doen naar achter, ff zekering ertussen en hoppa 😉
En anders gwoon op het licht, via de 7 polig stekker, moet je wanneer je verstek wil gebruiken ff licht aan doen.
Hoe hard? MF heeft geen km teller 😃 Meende met TS eerste x 10 km/h, tweede keer een 13 ofzo, soms iet harder, ligt aan omstandig heden. Ha's geen idee, ligt helemaal aan je land, hier ist meestal 2,5 rondjes, 500mtr, dus reken uit :lol:
Claas-JD
Een 3 polige stekker is gewoon + en - van de accu. dat is zo gemaakt.

Kuhn is een zeer degelijke machine. bevalt goed. lotus geen ervaring mee
Wilting NH
Op mijn stage hoefde je met een kuhn niet harder te gaan dan een km of 8 anders liet die de helft liggen.
Siebenga
Daar geloof ik geen fuck van!
Wilting NH
Nou das toch zo :S hak ook niet verwacht :S
NH-Ford
Ligt dan miss aan afstelling, wij ieder geval geen last van.
welke stand stond je schudhoek verstelling?
Siebenga
Nou kuhn voor kuhn na hier... Die dingen blijven zo lang goed schudden daar wordt je gek van! Zelfs een keer rond 20 km/h gereden bij een 3de snede. gewoon om te proberen. Ding laat nooit wat liggen. 2 keer kuhn 1 keer 8.5 meter en 1 keer 10 meter. Allebei met kleine rotors. Die dingen schudden wel zo goed
DESLAGERURRE
Nou wij hebt een kuhn van 7.5 meter breed met 6 grote elementen en die schud perfekt
Wilting NH
Stond gewoon recht
DESLAGERURRE
Verkeert dusz .. mag graag zien dat ie iets voor over staat ..
Wilting NH
Oh je bedoelt zo, dacht of je de wielen wel recht had voor omdat je die ook schuin kon zetten voor de kanten 😛
NH-Ford
Staat hier zo dat beide tanden even ver boven de grond staan, dan niets geen problemen.
DESLAGERURRE
En dat is istsie voor over jeroen 😉
MaartenMandemaker
Wij hebben eerder een Lely gehad, maar ons viel ie niet mee. Het schudbeeld was niet al te fijn en die haaktanden braken vrij snel af. Zal tegenwoordig ook wel weer verbeterd zijn denk ik. 2 buren hebben ook een Lely 1020, schudden netjes.
NH-Ford
Juist slager 😉
tandbreuk bij kuhn nog niet gehad,
ook niet bij de meer als 10 jaar oude Niemeyer 6 elements.
massey8690
@ wilting; kan het wel eens met je zijn, vaak met korte snedes laat ie bij ons ook wel wat liggen, kunnen hem met de wieltjes en de hef verstellen maar helpt allemaal weinig, kan nog niet poggen over de kuhn, de nieuwe van kuhn is iig wel een hele vooruitgang, en lely is me te groot voor opslag en er zit geen schuinstelling op.
(en als je met een kuhn met kantschudden door de bocht gaat maakt ie een behoorlijk haakse hoek in de aftakas en begint ie behoorlijk te ratelen omdat er geen groothoek op zit; toeren minderen in de bocht dus)
Siebenga
Nou ga maar snel ander merk zoeken 😉 Denk dat het nog wel eens goed kan tegenvallen dan. Ik zit eigenlijk nooit aan de instellingen van de banden. Gewoon met de hef (of topstang) diepte instellen en gaan. Met die hele kleine snedes die de schudder niet pakt. dan praat je over gazongras. Dat moet je niet willen inkuilen. Schuin stellen doe ik wel altijd, Maar niet helemaal overdwars zetten. Anders geef je alles wel zo op de flikker
fendtjuh
Tja harder dan 12-13 zullen we toch niet gaan denk ik, maar als ik het zo lees kan dat met kuhn ook prima... lely zeggen ze altijd dat je zo enorm hard kan, maar met kuhn kun je dus ook wel aardig gang maken.

@Jeroen, hoe zit dat precies met de bediening dan? Je hebt een bedieningskastje in de trekker en een ew ventiel nodig toch? Allemaal op volgordeventiel ofzo of elektrisch? Hoe zit dat precies?
me
Toch is zo'n lely wel ideaal voor die 2 lichtere trekkers die jullie hebben staan ..
fendt-412
Maar dat kantenschudden van lely werkt perfect. Aftakas in de 0 stand en kun je zo element ronddraaien en tanden verzetten, binnen 2minuten kun je weer rijden. Werkt netzo netjes als een zwaddoek die op de claas zat.

Jammer is alleen dat hij zo groot is voor in de opslag, gaat immers toch om het geleverde resultaat en kwaliteit van de machine.

Op de claas volto 1050 hadden we allemaal touwtjes die we moesten aantrekken om uit te klappen, geen kloten waard vergeleken met de machine die we nu hebben. Is nu in een minuut uitgeklapt 😄
Siebenga
Nou je kan wel heeel erg veel gang gaan maken. Maar het goed eerste keer schudden is zeer belangrijk. Ik rijd eerste keer schudden meestal tussen de 8 en 10 km/h. Dan krijgt elk sprietje een speciale behandeling. Lely heb ik niks op tegen hoor.. En worden ook aardig verkocht maar ervaring heb ik er niet mee. En ook totaal geen behoefte aan omdat kuhn meer dan goed voldoet.

Dat kastje van kuhn is niks meer dan een knopje die je indrukt waardoor je met de hydro hendel een andere cilinder bedient. Laat je knopje los klap je gewoon weer op af!
fendtjuh
DB kan kuhn ook wel aan denk ik, en wie weet wordt die 105 of miss allebij wel ene keer ingeruild tegen iets anders...

Schijnen wel lichter te trekken lely's, maar zo'n kuhn moet de DB en de 105 toch wel aankunnen... Zetten der in de buurt nog wel 'ns lichtere trekkers voor.

@Sieb, klopt, gaat erom hoe het geschud wordt, maar meer capaciteit is natuurlijk altijd welkom 😄 Al hoeven we niet zo heel veel te schudden. 10km vind ik al bar hard voor de eerste keer, met de 6 elements is dat 6-7km hooguit.
me
Als je maar stroom hebt bij die kuhn, zal wel kastje zijn met joystickje ofzo. Dat stroom aanleggen steld idd niet veel voor. Al leg je hem aan je sigarettenaansteker. Of op je verlichtingsstekker met je lampen aan idd zie je ook nog wel eens 😉 !
45 pk is genoeg voor een 900 schudder. Met transport ligt de schudder compleet spanningsvrij op het frame. Wat wel fijn is bij klinkerwegen enzo. Als hij bulten gooit heb je hem niet goed afgesteld. hoor dat fabeltje wel vaker 1tje heeft het die zegt het tegen ander en die weer tegen die enzo krijg je de praat in de wereld. wanneer ie bulten gooit daal maar eens met je toerental of schakel op...
NH-Ford
Had Lely een andere kantschudinrichting, dan had hier denk een Lely in de schuur gestaan. Achteraf zeker, die paar meter neem ik wel voor lief.
Bediening gaat met 1 dw ventiel, in/uitklap vergrendeling heeft een touwtje, en transportstel, ontgrendel je een, dan gaat ie, en doe je de ander, dan gaat die, of tegelijk tis wat je wil 😉
maar zou eerst of helemaal, of voor helft uitklappen en dan wielstel naar boven.
Siebenga
Opschakelen? Of juist terug schakelen 😉
fendtjuh
Maar waarom zou je dan toch voor een lely hebben gekozen jeroen?
Wilting NH
Neej sieb opschalken, hoe meer gras hoe mooier die schut vind ik
NH-Ford
In/uitklappen van Lely gaat iets gemakkelijker en sneller.
Maar omdat wij niet al te grote stukken hebben en de kantschudinrichting veel gebruiken leek me de Lely methode niet erg handig.
We hadden trouwens wel de profi versie op offerte staan, dat zou ik eingelijk wel doen..
massey8690
Buurman rijdt hier iig wel 17 als het geen 20 is met een lely 900, das wel te gek, maar denk dat een lely beter raapt dan een kuhn
fendtjuh
Tja idd, gaat enorm hard, maar dan vlieg je de kopakker ook over en niet al het land is even vlak dus sloop je alles dus dat gaan we sowieso niet doen. 10/12km vind ik al mooi hard.

Ja denk dat we ook dan voor een profi een offerte laten maken.

Goed, eerst maar 'ns met de dealers praten en offerte vragen enz.
Valtra-Fordpower
Wat voor een schudder hebben julie nu?
En wat is er stuk van de andrijving? 😛
NH-Ford
Dealer gaf voor ons ook doorslag, de Kuhn kon geleverd worden bij mech. waar we toch al voor 90% komen 😉
fendtjuh
Kuhn 6301, 6 elements, 13 jaar oud.

Weet ik nog niet, bij een haakse aandrijving met tandwielen in het midden, tandwielen gaan over elkaar heen zo te voelen. Morgen/overmorgen mee bezig.
Valtra-Fordpower
Ah, als tandwielen stuk zijn bij een oudere schudder is het idd voordeliger een andere aan te schaffen. 😛
De kuhn beviel voor de rest wel goed? 😄
robert_fendt
@valtra-fordpower: de Kuhn beviel altijd prima, we hadden er tot nu toe redelijk weinig onderhoud aan gehad. Alle tanden + bouten en moeren zijn een keer vervangen, twee spanstiften en enkele bandjes.
Corne S
Wij hebben dan nu de 1020 in een gebied met slootjes en greppeltjes (alblasserwaard), maar met kanten schudden werkt goed. Ook hebben we er een bord (met van die lange tanden) langsheen gemaakt, zodat hij de laatste plukken niet in de slootwal / greppel gooit. Dus dat lely geen echte kanten instelling heeft hebben wij geen last van. Wel moet je niet te veel gasgeven als je zijwind hebt op de smalle stukken, anders ligt alles aan 1 kant.
KHD Deutz-Fahr
MaartenMandemaker - 11 uur geleden
@KHD, betweter, dingen waar je geen verstand van hebt kun je beter je mond over dicht houden!

KHD: Doe jij is ff rustig vriend, mafkees!
Ik heb met veel hooibouw machine merken gewerkt. Ik heb ervaring met Fella schudders, en ze vallen mij tegen, vind andere merken degelijker, vooral als ze 10 jaar oud zijn, dan zie je pas welke machine het best in elkaar is gezet. Dat is het mooie aan stage bedrijven kun je met veel verschillende merken machines aan de slag.

Fella gaat vooruit, dat ben ik met je eens.
frank91
Kuhn of lely? bij lely is inderdaad zweefstand noodzakelijk volgens mij. verder schud een lely mooier als een kuhn tenminste als je uitgaat van dezelfde snelheid. kuhn heeft nog het oude garde tanden. die pakken het niet op maar gooien het alleen weg, lely pakt op en gooit weg. betere beluchting.
het inklappen bij lely gaat vrij snel. maar bij kuhn ook.
ik weet niet hoe het met prijzen zit, maar ik zou zeker voor lely gaan omdat we er zelf prima resultaten mee hebben. we hebben lely 1325 lotus.
frank91
O ja en lely kan wel lichter trekken, maar een 80 pk trekker bij ons, ligt er plat voor als er een beste snee staat
MaartenMandemaker
@KHD, doe jij zelf ff rustig mannetje 😉 Jij hoeft mij geen mafkees te noemen, als er iemand dat verdient bij jij het geloof ik om zulke flauwekul hier neer te zetten! 😉

Jij zegt dat Fella troep is, zet dan ook ff een gegronde uitleg hierneer waarom dat zo zou zijn. Dat word lastig denk ik voor je 😉
KHD Deutz-Fahr
@maarten
Tandarmen en kokers tussen de elementen zijn veel te licht gebouwd, heel wat tandarmen vervangen (tandarmen verbuigen), en kokers weer dicht gelast (die scheuren op de lasnaden). Lak laag van die oudere machines was ook niet best. Laklaag verkleurt.

Oudere Fella harken hebben nog wel eens problemen met de stuurstangen voor gedwongen besturing aan de achterkant, veel te dun die stangen.

Nieuwere Fella machines vind ik wel beter, behalve die lange treintjes schudder (die voor transport horizontaal achter de trekker word gevouwen, zonder apart wielstel). Ook een keertje mee gewerkt, was geen rijden op de weg.
MaartenMandemaker
Vroeger waren het vrij lichte machines idd. Maar sinds half jaren 90 is de kwaliteit hard vooruit gegaan. Ze moesten ook wel. Verbogen tandarmen en gescheurde kokers hebben wij geen last van gehad. Lakkwaliteit was eerst niet te best dat klopt. Maar een jaar of wat zijn de machines gepoedercoat, dus het roesten is ook over.

Zo'n treintje vind ik ook niks. Onhandige dingen.
fendtjuh
Het is een Lely Lotus 900 profi geworden!
Siebenga
Gefeliciteerd! Veel succes en plezier er mee
massey8690
Idd! veel suc6drmee 😉
fendtjuh
Danku! toch voor de lely gekozen om het inklappen, gaat sneller, geen touwtjes enz.

Rijsnelheid, kunt toch wat harder, en die haaktanden lijkt ons ook wel wat.

Niet voor de 1020 gegaan omdat die grotere rotors heeft en het gras toch iets minder zou oppakken als je het hoort...En zoveel hoeven we toch niet te maaien.
Patrick Weltjens
Iemand ervaring met een Lely niet-Profi uitvoering? Deze is minder spoorvolgend, maar is dat een belangrijk nadeel (weet een overjaarse machine te koop, maar is uitgevoerd met dissel).
fendtjuh
@Patrick Weltjens

Ja, heb er mee geschud. Of het een belangrijk nadeel is ligt aan je percelen en aan hoe precies je zelf bent... Hij trekt hem enorm binnendoor. Ook bij krappe dammen vind ik het een groot nadeel. Hoeken is ook een stuk lastiger mee te pakken.
Patrick Weltjens
De dissel-uitvoeringen worden wel nog verkocht. Heeft dat dan ook voordelen t.o.v. de Profi-uitvoeringen?

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
144
DEELNEMERS
42
WEERGAVES
75