Een mengwagen of een voederbak in de lift?

Wat is volgens jullie het best om te voederen een mangwagen of een voederbak in de lift?

Deel dit topic

Reacties

dx11
Wat wil je voeren? Gras? Mais?

Voor mais zou ik zo'n bakkie in de hef doen.

Voor gras een blokkenwagen,

Voor gras en mais en mogelijke bijproduckten zou ik een mengwagen doen.
jannesfendt
Het zou eigelijk voor alles moeten gaan 😛
tractorquintentje
Hangt ook van omstandigheden af... Moet je lange afstanden maken, overal verhard waar je rijdt enz.
dx11
Alles? ook alles doorelkaar?

Blokkenwagen kan alles in, maar mengt en snijdt nauwelijks.

Een mengwagen wel maar dan heb je wel een shovel nodig als je er hele kuilblokken in wilt douwen. Balen krijg je er met een voorlader ook wel in.
SJB533
Wat voor aantal dieren?
Werk je met enkel gras (of gras en maïs): Een uitkuildoseerbak kan leuk, maar dan moet je niet zoveel vee hebben (
SJB533
Bij een mengwagen heb je niet per definitie een shovel (voorkeur) cq voorlader nodig...
jannesfendt
Wat is dan precies een blokkenwagen?
SJB533
Een "Amigotje". Persoonlijk vind ik dat een waardeloos systeem. Je moet 2 maachines hebben, je hebt veel kuil open, of je bent dubbel aan t voeren (eerst uithalen, dan ophalen en voordraaien), mengwerking is nihil (met uitkuidoseerwagens is lagen maken enigszins te doen)
johndeerefendtfan
Een blokkenwagen is een wagen, waarmee je eerst kuilvoer hebt uitgesneden en daarna opschept met dieje wagen daarzit dan een bodemketting op en brengt het gras of mais naar voren waarna het door verdeel walsen gaat en verdeeld wordt voor het voerhek

let op: op deze manier moet je nog wel een uitkuiler (u snijder) hebben die het klaarzet om op te scheppen 😃
Wimsumar
Beste JannesFendt: KLik op de link en er verschijnt een video van een trekker met een "blokkenwagentje" . Met de hydraulische laadklep aan de achterzijde van de wagen kun je kuilvoerblokken ( met de kuilvoersnijder of happer gemaakt) opscheppen en vervolgens aan de voorzijde met een dwarsafvoerbandje het voer in de stal voor het voerhek doen.

KLik: tractorfan.nl/movie/11126/

Ik heb zelf een "uitkuildoseerbak" in de lift, en dat voldoet prima omdat een machine in de lift van de trekker zo lekker gemakkelijk rijdt. Ook heb ik nog een kuilblokkensnijder, een 26 jaar oude "steekschopmodel" van Strautmann. ( De allerbeste ooit gemaakt) 😃
SJB533
Wim, dan heb jij hoogstwaarschijnlijk al een volhydraulische steekschop? Zijn zeker goede dingen, heb zelf ook enige tijd met een steekschop Hydrofox gewerkt. Een plezierige winter was dat. Heb m helaas per ongeluk gesloopt.
jannesfendt
Danku danku 😃
Wimsumar
Beste SJB533: Mijn kuilsnijder is inderdaad een volhydraulische. De snijhoogte is 1,25 m. en er zit een hefmast op. Mijn graskuilen zijn vaak tot ongeveer 1,5 m.hoog en dan snij ik twee blokjes van 75 cm. De blokken zet ik het liefst zo voor het voerhek maar verdeel ze ook wel met het uitkuilbakje (deze heeft een zogenaamd ''krab-bord" om te laden ( geweldig ding in de mais.) Beide machines zijn voor mijn veestapel van 40 koeien ideaal!

@ JannesFendt:Wil je nog meer weten?
steyrcvt6160
Of een voerdoseerwagen is ook het zelfde efekt al een meng wagen allen het wort nie gemengt en het is goedkooper als een mengwagen ook
jannesfendt
Oke ik weet genoeg 😛
SJB533
@steyrcvt6160
Eerste punt, wat belabberd geschreven

Tweede punt: een mengwagen kan ook pas uit bij 2 of meer bijproducten, eem voerdoseerwagen is dan waardeloos. De mengwerking wordt trouwens bevorderd door laagjes.
+1
KHD Deutz-Fahr
Ben helemaal geen voorstander van een mengwagen!
Structuur van het product gaat achter uit, en de brandstof/onderhoud kosten, ten op zichtte van doseerwagen zijn ook veel te hoog.
SJB533
Structuur gaat niet zo hard achteruit (tenzij je met een horizontaalmenger werkt) Qua onderhoudskosten valt t mee, en qua brandstofverbruik kan t wel uit, mits je met 2 of meer bijproducten werkt. Overigens is dat brandstof verbruik pas als je krap aan de pk's zit...
MaartenMandemaker
Wij werken al bijna 30 jaar met een blokkenwagen, bevalt ons heel goed. Wij voeren alleen gras en mais en verder geen bijprodukten, en dan is het een snelle manier van werken. Er staat een trekker van 50 pk voor, kost ook niet veel brandstof. 1 keer in de 4/5 dagen snijden we met de kuilhapper blokken op voorraad, in de tussentijd is die trekker vrij voor andere dingen. Een verticale mengwagen vind ik ook mooi werken, maar is voor ons niet nodig. Brandstofverbruik ligt dan ook een stuk hoger.
HollandNew
Een mengwagen is voor onze situatie ideaal omdat we 4 bijproducten voeren.
Voor voer bij de kalveren zouden we ook met zo'n bakje in de lift kunnen werken...
walker1
Wij rijden gewoon de balen kuilgras met voorlader voor de koeien en voeren wat krachtvoer bij.
geen mengwagen, blokkenwagen, kuilvoersnijder of wat ook meer nodig. ook geen kuilen meer met zand of autobanden. wikkelen is dan wel wat duurder als rijkuil, maar het scheelt wel veel werk en machines.
Ik moet er wel bij zeggen dat wij niet melken maar 60 stuks vleesvee hebben en die alleen in de winterperiode op stal staan. we hoeven dus niet jaar rond te voeren.
maar enige machine die wij hebben om te voeren is dus de jd met voorlader die verder ook voor andere klussen gebruikt wordt.
maartendankers
Horizontale menger werkt erg mooi. Maar een bak met een walking floor en een vijzel werkt nog mooier 😃 Mengen hoefd niet, dat doen de bacteriën wel. :lol:
SJB533
En wat doe je dan? Juist maïs verkwisten...

Overigens maakt Trioliet (en geloof ook Peeters, BSL en BvL) stationaire mengers, die er voor zorgen dat t voer voor die gifproducentjes van jullie homogeen is, zodat je nog meer rendement hebt.
HolderB12
HollandNew, puur uit interesse, welke bijproducten voer je bij?
SJB533
Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat wij ook met een mengwagen werken en ik gek ben op die machines, ook al kunnen ze niet uit. Soms heb je uit bittere noodzaak een mengwagen nodig (Wij hebben vleeskalveren, en voeren brokken, maïs en stro.)
KHD Deutz-Fahr
SJB533 - 4 uur geleden
En wat doe je dan? Juist maïs verkwisten...

KHD: Snijmaïs verkwisten is alleen maar goed 😃, snijmaïs is rotzooi, zet je je koeien mee stil.
Begrijp me niet verkeerd, de korrel uit Maïs is een perfect product maar de stengel is net een stuk hout. Daarnaast is snijmaïs een verschrikkelijk instabiel product, en sommige boeren die met een mengwagen werken knetteren volgas zo n pelikaan bak de Maïs kuil in, en dan zich afvragen waarom de kuil van de broei, bijna van het erf afdrijft :mrgreen:.
SJB533
Kom je precies met de verkeerde machine aan. Een voer(meng)wagen laden doe je met een kuilhapper. Gladde kuilwand, weinig losse maïs, wat minder broei oplevert. Dat stro van de maïs heeft zo z'n voordelen...
KHD Deutz-Fahr
@SJB533
Voor een melkkoe heeft de stengel in de Maïs geen enkele nut!
KHD Deutz-Fahr
En de beste machine om voer uit te halen is geen kuilhapper maar een kuilvoersnijder. Die leveren tenminste een echt strakke wand af, maar ik kan begrijpen dat grotere bedrijven, te weinig capaciteit halen met een kuilvoersnijder.
SJB533
Als je ruim in de grond zit, nee dan niet. Om de hoeveelheid zetmeel en eiwit (zo'n beetje de enige organische stoffen in de korrels) die je naar binnen stampt enigszins in bedwang te houden, heb je een product als bijvoorbeeld maïsstro nodig. De koe moet voldoende vreten hè.
SJB533
Nee, grote bedrijven halen de capaciteit juist wel met een u-snijder (icm voer(meng)wagen), kleine niet. De kuilhapper levert overigens een buitengewoon strakke wand af, die helaas alleen wat rond staat (=grotere contactoppervlakte). Het maakt weinig verschil verder met een U-snijder.
KHD Deutz-Fahr
SJB533 - 3 minuten geleden
Als je ruim in de grond zit, nee dan niet. Om de hoeveelheid zetmeel en eiwit (zo'n beetje de enige organische stoffen in de korrels) die je naar binnen stampt enigszins in bedwang te houden, heb je een product als bijvoorbeeld maïsstro nodig. De koe moet voldoende vreten hè.

KHD: Dan ben je dus verkeerd bezig, als een product zo agressief is voor de maag van een koe dat je er allerlei lap middelen (stro, hooi, luzerne), bij moet gooien om het beest overeind te houden, dan kun je beter helemaal geen maïs voeren.
KHD Deutz-Fahr
Een kuilvoersnijder kan meestal in 1 of 2 keer over de volledige hoogte van de kuil uit halen, een kuilhapper moet dan minimaal 4 of 5 keer happen, dus bij een kuilvoersnijder hou je gewoon een veel strakkere wand over.
HOOIJMAN
Een stengel in de mais is goed voor de pens werking en er zit ook nog voedingswaarde in. Voer anders maar is gras zonder structuur want dat heeft ja voor een melkkoe ook geen enkele zin... tss haha
En trouwens een mengwagen verknooit de structuur niet, tenminste een goede niet. Je moet hem ook niet een halve dag laten draaien, en een mengwagen is misschien duurder in aanschaf maar met bepaalde bijproducten kun je die prima terug verdienen.
SJB533
Aja, zo moet je dat uitleggen aan iemand die maïs niet kent...
KHD Deutz-Fahr
SJB533 - 7 uur geleden
Aja, zo moet je dat uitleggen aan iemand die maïs niet kent...

KHD: Ik heb genoeg gewerkt met snijmaïs, ik vind het een slecht product. Enigste voordeel van een maïskuil is dat je je handen er aan op kunt warmen in de winter 😃. Tenminste dat krijg je er van als je stage baas een shovel met normale bak heeft om de maïskuil uit te halen :mrgreen:. Ander stage bedrijf sneed de Maïs met een kuilvoersnijder, en had er aardappel vezel boven op liggen, dat bleef mooi koud.
KHD Deutz-Fahr
Op een bedrijf dat inzet op een hoge melk productie per koe zou snijmaïs misschien een goed product zijn, zorgt over het algemeen voor een hogere melkproductie, en een vernietiging van de gehaltes. Wij halen 4.61 vet en 3.67 eiwit en dat wil ik zo houden, daarom komt er geen snijmaïs bij ons in. Daarnaast hebben we vrijwel nooit lebmaag verdraaiingen, of pens verzuring, en dat wil ik ook graag zo houden.

Ik neem een voorbeeld aan Arjan Pons, die boer gaat over de 5 procent vet 4 procent eiwit, en dan nog een gemiddelde productie van 18000 KG melk:
landbouwfilmpjes.nl/mediadetails.php/…

Pons raadt snijmaïs helemaal af, hij vindt, dat je je koeien daarmee stil zet, en dat ben ik met hem eens.

Snijmaïs past ook niet bij onze koeien, red holstein met veel MRIJ bloed, ben gestopt met het inzetten van holstein, nu verder met MRIJ, fleckvieh, en Blaarkop. Ik zet in op hoge gehaltes, en een hoge omzet en aanwas. Fokkerij let ik vooral op brede koeien, conditie score vind ik erg belangrijk.
FENDTfarmer
Dikke onzin khd. snijmais blijft hier in de winter gewoon koud, ondanks de pelicaanbek. tis maar net hoe netjes en secuur je er mee kunt werken.
FENDTfarmer
Is dat die pons die zelf monstert en geen monstering van crv toelaat? dan zegt dat mij alwel genoeg
MaartenMandemaker
KHD Deutz-Fahr - 15 uur geleden

Een kuilvoersnijder kan meestal in 1 of 2 keer over de volledige hoogte van de kuil uit halen, een kuilhapper moet dan minimaal 4 of 5 keer happen, dus bij een kuilvoersnijder hou je gewoon een veel strakkere wand over.

@ KHD, ik weet niet over wat voor dinky toy happer jij het hebt, maar wat wij vroeger met de kuilsnijder in 2 keer pakten, halen we nu makkelijk in 3 keer, 135 hoog. Kuilwand van een kuilsnijder is idd strakker, de inzet vooral, snijvlak maakt niks uit, dan is een happer bijna nog strakker als een snijder. Onze happer is van 2002, en nog bijna geen onderhoud aan gehad, was met de kuilsnijder wel anders.

Is dat die Pons van Ponstar daar in Gouderak? Van die verhalen geloof ik niet veel. Koeien staan haast strak tegen het plafond door dat dikke pak stront wat eronder ligt.
frankie11
@KDH..

hier blijft de mais in de winter ook gewoon koud.. als je een beetje netjes bij de bult blijft dan komt dat wel goed.. en die verhalen wat je vertelt over pons geloof ik helemaal geen zak van! net wat ronald zecht. als hij het niet door crv wil laten doen dan weet ik ook genoeg..

Ohja.. en hoezo schopt snijmais gehalten onderuit dan?? wij voeren ongeveer 50% snijmais. en hebben ongeveer een rollendjaargem van 11000 liter en 4.05 en 3.48 ..
SJB533
18000kg bestaat niet, zeker niet met die koeien! 1800 lijkt me reeëler. Of je moet natuurlijk met waterinspuiting werken.

KHD,
Die gehalten die jij noemt komen me heel bekend voor. Die man melkt ook rooien, en voert gewoon maïs. Koeien zijn gezond, over t algemeen. Al zit ik me net te bedenken dat hij ook wel eens 4,90 vet kon hebben...
MaartenMandemaker
18000 in 2 lactaties zeker. Wij zijn met de studieclub bij die kerel geweest. Als het hem wat te heet onder de voeten werd ging ie om het verhaal heen lullen.
SJB533
Denk t. 13000 is op de grup wel haalbaar, maar dan ook niet met zijn dieren. En ik verwacht ook niet met zijn manier van voeren. (Wellicht weet jij dat maarten: hoe krijgen de dieren krachtvoer, en ruwvoer?
HOOIJMAN
Melkt wel goed denk ik maar of het helemaal die 18000 is geloof ik ook niet.. laatste paar duizend liter erbij aan gelult/gemonsterd.
@khd, om gehaltes te krijgen moet je naast je eiwit ook energie (mais) voeren om een goede verterings combinatie te krijgen.
MaartenMandemaker
Hij voerde ze met een verticale mengwagen. Koeien staan op een grupstal, moesten bijna op de knieen om te vreten, stonden met de rug tegen de melkleiding die erboven liep.
SJB533
En krachtvoer ging gewoon mee in de bak? Dan is 18000 zeker onrealistisch
HOOIJMAN
Hij voerde geloof ik wel 10 of nog meer voersoorten in zijn mengwagen..
MaartenMandemaker
Krachtvoer ging gewoon mee idd. Mestbult en kuilbult waren lastig te onderscheiden. Maakte toen niet echt een serieuze indruk.
SJB533
Dan is t net zo efficient om maïs te verbouwen 😛
SJB533
Die melkt maximaal 7500 per 305 dagen, dus?
MaartenMandemaker
K heb net de foto's nog ff bekeken, blijft apart 😄

Hij melkt wel goed, koeien hebben vast ook een weerstand van heb ik jou daar 😛 Maar die 18000 liter is dikke flauwekul
HOOIJMAN
Zijn wel echt lomp breed en groot gebouwde koeien wat hij fokt...
SJB533
Totaal geen 100% holstein, naar mijn (bescheiden) mening. Ik neem aan dat in 6 jaar tijd weinig is veranderd aan HF?
flyinghollander
Op een bedrijf dat inzet op een hoge melk productie per koe zou snijmaïs misschien een goed product zijn, zorgt over het algemeen voor een hogere melkproductie, en een vernietiging van de gehaltes. Wij halen 4.61 vet en 3.67 eiwit en dat wil ik zo houden, daarom komt er geen snijmaïs bij ons in. Daarnaast hebben we vrijwel nooit lebmaag verdraaiingen, of pens verzuring, en dat wil ik ook graag zo houden.

Sorry, dat ik er even lomp op in gaat, maar je probeerd eerst een punt te maken, daarnaar verander je het punt al weer, dus je bent a al niet zeker over je eigen antwoord/ervaring.

Voeren van mengwagen is zeker intressant en vooral als je er ook wat meer mee doet, als je eigen kalverbrok maken.

Een goeie nutrien in dienst nemen(DIE ONAFHANKELIJK VAN DE VOERFABRIEK WERKT) kan je lekker geld besparen en geld op leveren.

Geen mais zal je toch andere bijproducten moeten kopen.
18.000 kan wel, weet niet of dat bij hemt klopt.
SJB533
Dan moet je weten hoe je een voerschema opstelt.

Die gehalten haal je met hoeveel kg melk?

En maïs voeren kan ook nadelen hebben, maar ik denk dat die nadelen ook enigszins naar boven komen door verkeerd gebruik.
KHD Deutz-Fahr
FENDTfarmer - 10 uur geleden
is dat die pons die zelf monstert en geen monstering van crv toelaat? dan zegt dat mij alwel genoeg

KHD: Nee die man laat monsteren door FHRS. Je moet vooral je vertrouwen stellen op CRV 😃, als ik ergens geen vertrouwen in heb dan is het CRV 😃.

Ik geloof ook niet alles van die Pons, moet het misschien een beetje met een korreltje zout nemen, maar ik geloof er niks van dat alles gelogen is!
KHD Deutz-Fahr
MaartenMandemaker - 6 uur geleden
Krachtvoer ging gewoon mee idd.

KHD: Hij voert GEEN krachtvoer.
KHD Deutz-Fahr
Heerlijk om weer ff een discussie los te maken, de ene is nog jaloerser dan de andere op die Pons.
SJB533
Jaloers? Laat me alsjeblieft niet lachen...
KHD Deutz-Fahr
Vind het allemaal wel best wat jullie zeggen, 5 jaar geleden werd ik ook uitgelachen dat ik ging fokken op kleinere bredere koeien, nu word MRIJ weer populairder, en zijn fleckvieh stieren zowat niet meer aan te slepen.
SJB533
Dat gerei inkruisen is niks bijzonders hoor. Sterker nog, in t oosten is volledig MRIJ heel gewoon. Wij hadden verscheidene zuivere staan!
KHD Deutz-Fahr
Ohja.. en hoezo schopt snijmais gehalten onderuit dan?? wij voeren ongeveer 50% snijmais. en hebben ongeveer een rollendjaargem van 11000 liter en 4.05 en 3.48 ..

KHD: Ben je lekker mee, met je 11000 KG per koe, (heeft de Wageningen universiteit een hele studie op los gelaten), bij de 9100 KG is het toch niet meer efficiënt om verder te gaan. 4.05 vet :?, wij schieten soms wel eens over 5 procent heen.
FENDTfarmer
Neej pons is geloofwaardig 18000 kg zonder krachtvoer en mais :?

khd, wat heb je aan gehaltes als je geen liters leverd. het gaat gewoon op jaarbasis op de kilo's vet en eiwit leverd
janhenk
Jongens jongens rustig nou :lol: koop nou maar gewoon een paar fleckvieh's die vreten alles hihi 😃
KHD Deutz-Fahr
@fendtfarmer
Ik geloof ook niet alles van die Pons, je moet het met een korreltje zout nemen.

Wat heb je aan liters als je geen gehaltes levert :?.
FENDTfarmer
Als je maar aan de kilo's komt
janhenk
Komt wel goed ronald 😃
KHD Deutz-Fahr
@fendtfarmer
Pons voert wel Maïs, Maïsmeel en Maïsgluten, maar geen snijmaïs. Hij vindt Maïs een goed product alleen de stengel niet, moet je het filmpje maar eens bekijken.
HOOIJMAN
31 liter melk met 3,35 is het zelfde als 29 liter met 3,64 eiwit heh. Dus dat van die kg's eiwit per koe gaat heel snel onderuit met minder liters.
Te hoog vet is klote met het huidige vet quotum wat we hebben....
FENDTfarmer
Dan liever 31 liter met 3,64 eiwit 😃
HOOIJMAN
Gehehe natuurlijk...
HollandNew
@holderb12: Wij voeren raapsoja, mineralen (rupromin fertil van provimi), krijt en overblijfselen van het maken van patat in een fabriek wat we snippers noemen 😛

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
73
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
3