Verschillen in werking roterende spitmachine en krukasspitmachine

Aangezien er de laatste paar dagen ineens gigantisch veel spitmachine foto’s opduiken, wil ik wel eens weten waarom je voor een der beide soorten zou kiezen.
Ter verduidelijking
• Roterende spitmachines hebben een rotoras met vaste spitspaden zoals een frees. Daarom wordt de machine ook wel spitfrees genoemd.
• Krukasspitmachines hebben een krukas, (zulk een ding waaraan de zuigers in een motorblok zitten ;-)) waaraan een voor een de spitspades zitten bevestigd. Machine wordt ook wel een spitploeg genoemd.
Mijn vragen:
• Hoe spit een spitploeg de grond om en hoe doet een spitfrees dat?
• Hoe wordt een zode c.q. worden gewasresten omgespit?
• Is er verschil in resultaat t.o.v. de ander bij een andere grondsoort?
• Overig…

groeten
Sjoerd

Deel dit topic

Reacties

FENDTfarmer
Een zogenaamde spitfrees (immants) vind ik dat op zandgrond wel mooi werkt, echter hoge of grove gewasresten onderspitten wat tegen valt zoals zoals een graszode zo onderspitten zonder te spuiten of te vrezen.
Michiel-Biervliet
Roterende spitmachine mengt grond en verschillende lagen door elkaar, en een krukasspitter laat de laag in tact maar maakt hem gewoon los, er kan zo dus meer lucht en water afgevoerd worden zonder dat de structuur vernield wordt, bij een roterende wordt de gehele toplaag (en soms zelfs de onderlaag) gemengd.
IHC453
Een krukas spitter spit net als met de schop alleen gooit de krukasspitter de kluit tegen eeen gaas aan en verkruimelt het.
yoohan
Beide heeft zo z'n voor en nadelen. Wij gebruikten eerst een roterende spitmachine, maar sinds 2 seizoenen wordt alles gespit met een krukasspitter.

Het gaat hierbij om een boomkwekerij bedrijf. Het voordeel van een roterende spitbak is dat je eventuele resten veel beter onderwerkt. Tevens is dat ook voor ons meteen een nadeel. Wij werken veel met groenbemesting en met een krukasspitter hou je dat bovenin je teeltlaag. Ook zorgt een krukasspitter dat je teeltlaag niet doorbroken wordt zodat compost en dergelijke niet naar de diepte verdwijnen.
Michiel-Biervliet
Imants is roterend, volgens mij maken ze geen krukasspitters.

Het grote voordeel van de krukas spitter is inderdaad dat de vruchtbare bouwvoor in tact blijft. Maar voor sommige doeleinden (bijvoorbeeld bloembollen) moet zware kleigrond soms gemengd worden met de onderliggende lagen om deze wat lichter te maken. dit kan dan alleen weer met een roterende spitter.

Beide machines hebben zo dus hun eigen sterke punten en zwakke punten. Ze zijn er dus ook elk voor hun eigen doeleinden.
SJB533
Kun je ook wat van die doeleinden noemen per spitmachine?
grondverzetter
Als je een spitmachine neemt van imants, werkt op de zandgrond ideaal, alleen moet je de zode eerst wel frezen..

loonbedrijf hier in de buurt heeft er ook 1, en het werkt voor geen meter 😛

maar wacht maar eem, pak mn boek er wel eem bij 😛
grondverzetter
Een krukasspitmachine heeft een hoofdaandrijfas in de vorm van een zware krukas. aan de krukas zijn rechte spaden met stelen bevestigd. de krukas zelf maakt ongeveer 150 omw. per min. de spaden staan iets naar achteren gericht. door een speciale bevestiging van de stelen aan het frame maken de door de krukas eengedreven stelen en spaden een scheppende beweging. de grond word los gemaakt maar nauwelijks gekeerd. de uitgestoken grond wordt tegen een spijlenrooster gegooid en als gevolg daarvan verkruimeld. opgemakkelijk verkruimelbare gronden moet met een lager toerental gewerkt worden en op moeilijk bewerkbare grond met een hoger toerental. om onder slechte omstandigheden toch wintertarwe te kunnen zaaien hebben enkele loonbedrijven achter de krukasspitmachine een rotorkopeg gebouwd. voorop de trekker bevindt zich een voorraadbak voor de wintertarwe en een pneumatische zaaimachine. achter de rotorkopeg zit het verdeelmechanisme voor de zaaipijpen.
grondverzetter
Roterende spitmachine:

een roterende spitmachine lijkt het meest op een frees, alleen is de diameter van de as met zijn werkende delen, (spitelementen genoemd) veel groter. de spitelementen zijn vaak haaks gebogen messen of stelen met meer of minder brede beitels. het toerental van de as is lager dan bij de krukasspitmachine, ongeveer 70 omw. per min. dit betekent dat de plakjes grond bij een spitmachine groter zijn dan bij de frees. met andere woorden: de haplengte is groter. de spitmachine mengt de grond intensiever. loonwerkers die veel op zandgronden werken, gebruiken een roterende spitmachine met daarachter eventueel een pons- of plantmachine.
RobDeutz104
De capaciteit van een roterende ligt veel hoger, en je hebt er minder onderhoud van
maartendankers
@FF met een imants spitmachine kan je erg goed gewas resten onderspitten 😉 Hebben er vroeger wel eens grasland met gespit en dat ging echt zonder problemen, werkte nog mooier dan met de schijvenegg.
En daar ben ik met Maarten volkomen mee eens. Alleen vind ik dat de onkruid druk wel meer wordt.
vanlint8
@Michiel-Biervliet Imants maakt ook krukas spitters!!
SJB533
Welke serie is dat dan? @vanlint8

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
101