Sloothekkelen

Als er een shouw sloot langs een perceel licht en er staat mais op mogen ze er tegenwoordig gewoon door heen rijden.
je weet dat ze komen maar bij ons reden ze er 3 keer doorheen de beste man was er door gereden en was halver wege toen het tyd was om naar huis te gaan en zet dus gewoon de trekker in de achter uit en pakeerd hem op de dam de volgende ochtend rijd hij weer door de mais om het laatste uit te halen.
dit is toch niet normaal
ze mogen niet door aardappels want dat zijn akkerbouw gewassen maar volgensmij mais ook

wij moeten met alle veehouders eens optreden dat het waterschap maar een vergoeding geeft en dat de veehouders ze er zelf uit moeten halen voor zo'n datum en ander een fikse boete

Deel dit topic

Reacties

Koe
Ben je niet verplicht een bep. strook aan te brengen voor het schouwen?
ford8630power
Op een schouwpad mag je sowieso niks verbouwen, dat snapt toch iedereen?
Koe
K wou al zeggen, volgens mij is dit een beetje eigen schuld
steyrcvt6160
Bij ons rijden ze er door heen als de mais net onder de kraan door gaat en wij krijgen er gwoon vergoeding voor en wij hebben geen schouwpaden helemaal niks
dx11
Hier doen ze er niet moeilijk over. Ze proberen dan gewoon de percelen vanaf de andere kant te schonen (bijde kanten voornamelijk grasland. Heel af en toe maar eens mais).
Ronijn
Je moet altijd 1,5 meter bij de schouwsloot over laten idd. Maar ik weet niet of dat in elke gemeente zo is.
steyrcvt6160
1,5 meter is zo veel 1 meter is denk al meer dan zat ze hoeven allen maar der slootfuil kwijd te kunne meer nie
Wimsumar
Beste Janc: Inderdaad, bij Waterschap Friesland loopt de beschaving nog 50 jaar achter. De streek die "ze" jou geleverd hebben lijkt nergens op! Zeker beklag doen!
Het is al lang niet meer van deze tijd 'zomaar' bij iemand door het land en gewassen te rijden.
(Ik hekkel bij voorkeur alles in eigen beheer, ook voor eigen rekening).
janc
Als ze er 1 keer door heen rijden dat weten we ook wel maar om er 3 keer door heen te rijden heeft toch geen nut trekker had ook halver wege kunnen blijven staan en aan de andere kant licht een bospad en het is altijd ene jaar de ene kant andere jaar langs de andere kant maar de andere kant willen ze niet langs want dan beschadigd het materiaal dan vind ik dat ze de bos maar op moeten snoeien
landbouw
Hier doen ze het meestal als de mais af is , nu dus
janc
Toch iemand die me steunt ik hoop dat er strax genoeg veehouders beklag zullen doen bij t waterschap

t mooiste is ook nog die hier bij ons in het bestuur zit is ook nog akkerbouwer
hermanjohndeere
Waar ik stage loop wachten ze idd tot de mais eraf is, of ze gaan er met de hooby langs 😉
Wimsumar
Beste Janc: Praat me niet van collega-boeren in een waterschapsbestuur. Eenmaal daar draaien ze als een blad in de wind en zijn hun verkiezingspropaganda ( dienen van het boerenbelang) schijnbaar snel vergeten. (td)
walker1
De regels verschillen volgens mij nogal per waterschap. In sommige streken hebben ze schouwpaden waar je dan niks op mag verbouwen, doe je dat wel dan loop je dus risico dat ze het plat rijden. In streken waar ze geen schouwpaden hebben wachten ze meestal tot gewassen er af zijn, of rijden door weilanden.
Hier heb je A en B sloten. A sloten maait/hekelt het waterschap, je moet die dan op je land laten, maar gaat over het algemeen in goed overleg. B sloten moet jezelf doen of laten doen door loonwerker, maar moet voor een bepaalde datum gedaan zijn.

Dus Janc, ik weet niet hoe het bij jullie geregeld is, als het schouwpad is dan lijkt het mij eigen schuld, maar als dat niet zo is en ze zijn er zonder overleg ingereden dan zou ik er werk van maken.
jd user
Loonwerkers die ook boerenwerk verrichten ,gaan meestal wel even vragen ....en een praatje met de boer maken hoe die het gehekkeld wil hebben .

Maaaaaar......heb je van dat soort loonwerkers die de hekkeltak erbij hebben, die alleen maar in het zware grondverzet zitten...nou die kan het geen fuck schelen waar ze rijden.Want ze doen anders niet dan de boel vernielen en kapot rijden .Helaas zul je wel zo'n willempie in je land hebben gehad ,die te lui was om te lopen.
SJB533
@Koe
Quote:
Ben je niet verplicht een bep. strook aan te brengen voor het schouwen?

Je mag die strook best bij je kavel trekken, voor zover ik weet (bijvoorbeeld de rasterpalen anderhalve meter dichter bij de weg planten :D), maar dan heb je wel een ontvangstplicht.

@walkerVerhaal A en B sloten? Wat jij A sloten noemt, zijn waterschapssloten. Deze zijn eigendom van het waterschap en worden beheerd door deze overheid. Dan heb je ook nog schouwsloten. Deze zijn eigendom van gemeente, provincie, particulieren etc. De eigenaar is vanuit t waterschap verplicht deze watergang, afhankelijk van het gebied, 1 of 2 keer per jaar de sloot schoon te (laten) maken, voor een bepaalde datum. (Bij de jaarlijkse schouw is dat hier bijv 15-11) Beide typen zijn belangrijk voor de waterhuishouding van een gebied.
Wimsumar
Beste T.F-ers: Kijk, een beetje meedenken kan ook :
agd.nl/10110562/Nieuws/…

(Klik door op [ARTIKEL]
GROENEDEERE
Je bent verplicht een schouwpad vrij te houden maar dan alleen wanneer het van de andere kant echt niet gaat. vaak worden een paar bomen langs bijvoorbeeld de weg als smoes gebruikt. tevens moet het vantevoren afgesproken zijn.
als er bij ons mais staat dan wachten ze tot dat er af is. tenzij de schouwdatum vrstreken is. maar dan nog zijn ze bereid een oplossing tr vinden.tevens als ze ook maar een spoortje trekken mogen ze gelijk weg en wachten tot er vorst in de grond zit of ze komen met een rups kraan.
HollandNew
Als het een sloot van de gemeente is zit er vaak een schouwpad en anders heb je die bij je eigen weide aangetrokken 😉
Ondertussen doen ze hier niet zo moeilijk en rijden ze niet door de mais en als het ff kan ook niet door hoog gras
shovel-joopie
Bij ons ligt er naast iedere sloot/watergang verplicht een rijstrook van minimaal 3 meter,krijgt de boer/ veeteler vergoeding voor, sloten die gemaaid moeten worden waar nog gewas staat bellen de boeren zelf het maaibedrijf om te melden dat ze kunnen maaien dat gaat hier heel gemoedelijk en geeft nooit problemen. Percelen die in de zomer gemaaid worden,daarvoor komt een tractor die netjes de goede sporbreedte heeft zodat er geen gewas wordt stuk gereden. Dus zou zeggen ga eens met het waterschap en het maaibedrijf om de tafel om dit te bespreken.
SJB533
@HollandNew

Quote:
Als het een sloot van de gemeente is zit er vaak een schouwpad

Normaal gesproken niet. Dat is enkel bij t waterschap
obelix
Janc@ ik steun je. Ben zelf machinist geweest bij het hekkelen, we gingen eerst overleggen in deze situatie bij de boeren wanneer het wel kon. Bij de bestuurder van die machine volgend jaar gewoon bij hem door het gewas rijden. Kijken wat er gebeurd.
Wimsumar
@shovel-joopie

Quote:
Dus zou zeggen ga eens met het waterschap en het maaibedrijf om de tafel om dit te bespreken.

Beste Shovel-Joopie: "This is FRYSLÂN" ( Oftewel: daar waar Holland op z'n smalst is 😉 ) waar het probleem zich afspeeld!
Ik heb ook al eens gevraagd om voor eigen rekening, naar eigen inzicht in eigen beheer de waterschapssloot ieder jaar te hekkelen: Ik zou er onder geen beding aan mogen komen!
(N.B.: de woorden "ietsje korting op de waterschapslasten had ik nog niet in de mond genomen).
Toen het waterschap het (nog wel) deed, werd deze sloot (500 meter(!) ) onder alle omstandigheden met dagen/wekenlange tussenperiodes in 3(!) etappes bewerkt ( met een trekkerhekkel).
Nu laat ik op een voor mij gunstig moment een loonwerker met kraan+maaikorf komen en ligt binnen 3 uur het vuil op de "compostbult" gekieperd.
Romke
Had ook gehoord dat ze hier bij een boer ergens in de buurt met het uitbageren (met de kraan) ook gewoon door de mais zijn gereden
Romke
En mischien is het ook wel logisch dat ze het doen.
als ze alle sloten hekkelen of baggeren moeten waneer het de boer uitkomt dan blijven ze aan het rijden van de ene boer naar de andere boer en moet het allemaal op het laatste moment
Wimsumar
@Romke

Quote:
en mischien is het ook wel logisch dat ze het doen.

Beste Romke: Nee, het is de logica die totaal ontbreekt! Bij mij en vele anderen worden aangrenzende sloten gehekkeld in opdracht van waterschap, gemeente, staatsbosbeheer en dan nog de "eigen sloten". Bij mij in totaal ( afhankelijk van de wisselbeurt met buren) ongeveer 3 kilometer per jaar, waarvan 0,5 - 1 km voor me zelf. Bij mij zou dit inhouden dat ongeveer 10 X een stukje wordt gedaan, in beginsel voor mij altijd op een verkeerd moment ( vee in het perceel, lang gras of net gemaaid, nat land, mais nog niet geoogst etc,)
Laat alle hekkelen maar op verantwoording van landgebruiker/eigenaar gebeuren, dat voorkomt heel veel irritatie.

P.S.: Zo'n boer met "platgereden mais" ken ik ook: Daar doen ze het niet weer!
mbvaltra
In fryslan moet de schouwsloten voor 1 november schoon zijn. of er nu een gewas opstaat of niet.
voor een enkele wordt een uitzondering gemaakt
Wimsumar
Beste MBValtra: Redelijkerwijze is dat ook zeker wel haalbaar, 1 november de sloten schoon te hebben maar moeten is niet meer van deze tijd.
fendt-412
Je moet toch altijd een maaipad van 3meter onbeteelt laten bij een waterschapstocht?
Dat moet hier iig wel. Binnensloten moet je zelf uit halen, als het maar voor 1 november gebeurt.

Wij maaien het pad gewoon mee, zodat het netjes blijft en geen onkruid opkomt. Maar met mais of andere gewassen mag je er niets mee doen.
Je kunt er natuurlijk mais op zaaien, als het goed is weet je dan van te voren dat ze kunnen komen om te klepelen.
Wimsumar
Beste Fendt-412: Volgens mij ben ik (friese situatie) zelf "gewoon"eigenaar tot de helft van de tochtsloot. Ik ben zelfs onderhoudsplichtig en moet daarvoor "Het Waterschap gedogen onderhoudswerken uit te voeren.
Het is echter niet meer van deze tijd ten allen tijde mijn land t.w.v. € 45.000,-/ha open te stellen om het door het waterschap kapot te laten rijden. Ook gewasschade is onacceptabel en maar te zwijgen dat "men" zonder "reinigen en desinfectie" zomaar van tussen de ene koppel koeien naar een perceel van een ander met daarin ook vee gaat. ( om ook maar een super-sentimenteel argument te gebruiken)
jd user
Ja in friesland sta je op waterschapsgebied met je rug tegen de muur.Oftewel....je bent eigenaar van een aangrenzende tochtsloot of niet......je bent verplicht mee te werken.Weer of geen weer ,ze hekkelen het toch!.

En aan de andere kant is dat ook weer goed.....want dan wil het water ook weer beter weg uit de sloten.

Dus:....elk NADEEL heeft ook weer zn VOORDEEL!

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
31
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
12