Hakselen in de modder, beste methode?

Gezien de vele fotos van het hakselen in de modder ben ik benieuwd wat nou de beste methode is (prijs / kwaliteit)??

Hakselaar met standaard wagens + aantal sleeptrekkers;
Hakselaar met rupsdumpers en overdraaien in afvoerwagens;
Hakselaar op rups met losse bunker wagen (bietenrooier-Hesston of zoiets);
Hakselaar met aangebouwde bunker;
Hakselaar met aangedreven silagewagens;
enz. enz.

Wat is nou niet te duur en geeft niet teveel grond in de kuil en ontziet de grond het meest?

Deel dit topic

Reacties

HollandNew
Rupshakselaar + rupsdumpers werkte zeer goed bij familie van mij op de klei...
JD 6110
Goede vraag 😃 zullen vele verschillende meningen over vallen 😛
fan van JD
JA maar dat is wel gelijk het duurste
Siebenga
Edit
SJB533
Ligt sowieso aan de grond.
Reyrink Diessen
Onze Agrifac Big Six omgebouwd tot overslag wagen kan prima de natte percelen aan. Kijk maar op ons profiel voor de foto's.
tractorquintentje
Deze komen bijna overal door,
enkel dat stuk op de 2de foto raakten ze niet over
maar ik moet wel zeggen, waar deze vastrijden raak je met een rupskraan ook amper door...

Loonwerker gaat als het volgend seizoen weer zo nat is een extra hakselaar op rupsen aanschaffen...
velsje
Ik zeg: laten staan tot de vorst, en dan over de vorst hakselen
Siebenga
Wij hadden nul grond in de maiskuil en het is er af gegaan met een hakselaar op rupsen en grote rupsdumpers wat er voor zorgt dat de hakselaar niet inleverd op de capaciteit. Voor de duidelijkheid de hakselaar kon het mais er even snel af maaien dat dat het in andere jaren gedaan werd met silagewagens die er naast konden rijden. Kost inderdaad wat meer maar is beter dan ander gepruts wat ik heb gezien
JD 6110
Voor wie zijn de kosten dan? voor de boer, loonwerker?
Pascal
Hakselaar komt niet gauw vast te zitten. Hier gedaan met rupsdumpers (damsteegt) en hakselaar op dubbellucht. Neerkiepen bij dam en dan zelf wegrijden. Geen centje pijn!
DaanHaar
@siebenga:

Is wel super bodemvriendelijk. Moet je de mais nu nog overpakken in transportwagens? Wat kost zoiets nu ongeveer per ha?
newholland m100
Met aangedreven hakselkarren raak je ook ver en de hakselaar raakt er normaal wel deftig door maar doet meer schade aan structuur van de grond
fendt-412
Je moet er niet door willen komen maar erover.
Die rupsdumpers kosten wel aardig wat per uur, moet een kraan bij komen te staan om over te laden.
Structuurschade druk je niet zomaar uit in geld, je kunt er op sommige gronden zomaar 10jaar last van hebben. En dan krijg je spijt, kunt er alleen nog maar gras inzaaien en hopen dat er weer wat structuur in je grond komt. Op klei blijf je het altijd terug zien.

Kwa capaciteit lever je niets in tegenover een droog seizoen. Ook aantrekkelijker voor de loonwerker, omdat zij meestal een hectaretarief rekenen, wanneer zij dubbel zo lang doen over een hectare zullen ze meer loonkosten hebben, zitten ze ook niet op te wachten.

Hier in de buurt heeft een loonwerker twee Terra Gators gehuurd en gaan nu bij zoveel mogelijk boeren mais hakselen. Gister even in drenthe geweest en vandaag hier in de buurt een rondje gemaakt. Maar wat staat er nog een mais, is al veelste ver afgerijpt om in te kuilen. Of er moet een hele dikke laag aardappelvezels over. Denk dat er nog wel een kwart staat, als het niet meer is.
williamJD
Hier met aangedreven karren(zoiets als bij tractorquitje) en een hakselaar met banden van 90 cm, hadden een super nat stuk maar bulderde overal doorheen, zonder sleeptrekker!
JD1030thebest
Ligt er natuurlijk aan als het loonbedrijf al rupsdumpers heeft dan zal de prijs wel iets lager zijn
NewHollandErik
Al dat onnozele gedoe met rupsen/aangedreven karren, enz.

Volgend jaar is het hardstikke droog en dan zit je er mee en heb je er niks aan.
schaapie
Oussoren met rupshakselaar en rupsdumper met hoogkiepbak dat werkt superschoon en niet veel duurder
DETAIL_MAN
Quote:
Fendt 412

Gister even in drenthe geweest en vandaag hier in de buurt een rondje gemaakt. Maar wat staat er nog een mais, is al veelste ver afgerijpt om in te kuilen. Of er moet een hele dikke laag aardappelvezels over. Denk dat er nog wel een kwart staat, als het niet meer is.


Het kan ook voor korrelmais zijn hè, hier staat ook nog wel wat mais, maar dat is allemaal voor korrelmais volgens mij.
fendt-vario
@velsje

niet alle boeren hebben noch zoveel mais om het te laten staat tot de vorst
fendt-412
Hier in de buurt(noordoost groningen) wordt helemaal niet gedaan aan korrelmais.
Heb in drenthe ook helemaal geen stoppel gezien, alles stond er daar nog. Meestal hakselen ze alles of een gedeelte. Alles in korrels bij een veeboer achter het huis zie je niet vaak. of ze doen het nu uit nood, en dan hopen op betere omstandigheden.

Rupsdumpers zijn te huur bij gespecialiseerde bedrijven, doen niets anders dan grondverzetten in natte gebieden. Kost wat, maar dan heb je ook wat.
SJB533
@NewHollandErik

Quote:
Al dat onnozele gedoe met rupsen/aangedreven karren, enz.

Volgend jaar is het hardstikke droog en dan zit je er mee en heb je er niks aan.

NEE, het is niet onnozel! Nu je land verpesten en over 5 jaar nog last hebben, da's pas onnozel. Aangedreven assen zijn altijd handig, rupsdupers zijn ook wel eens handig, ligt natuurlijk aan de loonwerker...
landbouw
Hier zie je zelden zelfrijders in mais op 1 vredo na denk.Zeer veel aangedreven wagens en dat gaat prima als er maar goede banden opzitten.en als die er niet doorgaan is het meestal voor de dorser
RobinBos
Gewoon zorgen dat die rommel op tijd van het land is, voorkomen is beter dan genezen.
bart H

bij ons met aangedreven karren

en met deze hakselaar

en op de echt natte percelen met deze en van voren rupsen met de mais (misschien hebben ze nu van achteren ook wel rupsen)
SJB533
Robin, in Februari kun je nog niet zeggen wanneer je kunt oogsten en wanneer je je gewas moet zaaien. Als ik dat had gekund, waren we rijk geweest.`
RobinBos
Je kunt toch zo vroeg mogelijk zaaien? en als de mais er eenmaal af is die boel meteen kapot snijden met een schijveneg?
Als je weet dat je van die pokke grond hebt moet je gewoon zorgen dat je er zo vroeg mogelijk bij bent.
Met al die sleeptrekkers en gedonder gaat het van kwaad tot erger, je grond word er steeds minder op. Nu weet ik wel dat het dit jaar gewoon extreem is, maar op sommige plekken is het gewoon ieder jaar weer raak.
megafendt
Als je als loonwerker je de hele dag vast rijdt verlies je ook veel tijd en geld.
ik denk best dat je met twee rupsdumpers met hooglossers op gebouwd werkt.of met een vredo's met hooglosser
bart H
#p2352536
gerrit power
Niet aan beginnen, Gewoon over de vorst hakselen.
fendt-412
Zo is het Robin!
Hebben hier al 4jaar de weg niet schoon hoeven te maken, op de klei.
Zie het wel eens anders hier in de buurt, nog net even een week laten staan, komt regen waardoor de plant nog amper afrijpt. En dan het land op de kop zetten en er een vieze smeerbende van maken.
Mais moet er vroeg in en zo vroeg mogelijk vanaf, zaaien ook altijd een zo vroeg mogelijk ras.
Kost je misschien iets in opbrengst kwa tonnen, late rassen groeien langer door. Structuurschade is alleen nog duurder en is slecht op te lossen en alleen maar te voorkomen.

Liep er prachtig over!
landbouwfoto.nl/2010/10/…
Newholland-Fendt
Gewoon sleeptrekkers hebben ze hier ook gedaan en alles wat vast zat kwam er ook weer uit. Het oogsten ging vanzelf.. het vastrijden viel hier ook reuzen mee.
driver-roy
Met aangedreven wagens maak je alsnog grote spoers wnt die wagens roppen wel door als normale wagens vast zouden komen te zitten hier hebben we nog maar nouwelijks vast gezeten en me vader zecht je moet gewoon logisch hakselen niet zulke volle vrachten lichte wagentjes dan kom je al een heel eind
weurding
Goedkoopste is mais kopen en je eigen laten staan, ook beter voor de grond, dat gerop met 4 trekkers is slecht voor het land, portemonnee en materiaal, over de vorst met de kolvenplukker erover en klaar,zie hier ook nog stukken staan die er al heel laat in kwamen omdat het land niet bekwaam was in het voorjaar, vragen om moeilijkheden, trouwens als je op tijd mais koopt voor 35 euro per ton kun je zelf ook geen mais voor verbouwen
Trekkerrfan2130
IK zal het niet weten maar plezier en timmer bij ons in de buurt rijd er 1 met rupsbanden er op
tractorfan.nl/picture/407337/
ford8630power
Hier red je het met een sleeptrekker wel, en een klinker op het gaspedaal leggen 😉
Siebenga
Weurding die methode van mij is altijd nog goedkoper dan aankopen op dit moment. Weet niet of je weet wat de prijs momenteel is van de mais.. dan loont het er af laten rijden met de wat duurder rupsen nog wel
johndeere6100
Tja hoever laat je het komen probeer je eerst met het motto 'gang is alles remmen is angs' of direct een sleeptrekker ervoor.
deze reacties zijn in mijn ogen een aantal oplossingen maar wat ik vind is hoe wil de boer het zelf hebben, want natuurlijk het land verklooien wil je liever niet al wil het wel eens gebeuren wat ik de laatste tijd gezien heb
Kareltje
Niet van dat mega grote spul, maar gewoon trekker met tractie wagen. Al die onzin met die mega grote trekkers.

Nog beter is gewoon wachten tot droog weer, dat kan niet, maar is wel beter. Je land naar de klote rijden, das ook geen goed werk.
daan knol
Van t' weekend een weekend naar Sleen (bij emmen geweest) 😉
maar wat staat daar nog veel mais 😮
den-belles
Hoe wij werken, omdat het nog niet echt de ergste omstandigheden zijn
geen brede banden onder de hakselaar, maar zo smal mogelijk, wegzakken doe je hier sowieso vrij makkelijk, maar je zit vrij snel ook op vaste grond, en dan gaat het goed, onze maiskarren hebben banden zonder profiel, alleen lijnen rond de band, zakken ze weg en hoopt er grond op tussen de banden, kun je ze gewoon zo voort trekken terwijl ze voort schuiven/glijden, ooit banden met profiel gehad en die gaan veel moeilijker (we hebben geen tractiewagens he)
gaat goed zo, heeft tractor moeite, kunnen we met de hakselaar voort trekken, aangezien die best weinig tot niet vast zit
werkt goed genoeg hier
al blijven rupsen iets heel mooi, maar het is duur en je snelheid verminderd nogal bij aanbouw
Pascal
Met aangedreven karren is 't nog vaak gewoon gruppen trekken. Die dingen drukken meestal wel door, maar je moet niet zien wat je achterlaat.
Rupsen lopen eroverheen ipv erdoor
fiat 666
Beste en goedkoopste methode is hakselaar met aangedreven wagens ,lukt hier in de vlaanderen over het algemeen heel goed zonder sleeptrekkers ,let wel hier is alles nogal heuvelachtig !

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
43
DEELNEMERS
33
WEERGAVES
6