Meten met multimeter?

Hoe begin ik mij lichten uit te meten. Ze werken al een tijdje niet en wil graag weten vanwaar het komt maar weet niet goed hoe te beginne

Deel dit topic

Reacties

+3
fergusonnetje
Ik begin eerst altijd met kijken of de zekering nog heel is, zo ja dan kijken of het lampje nog heel is. Als het lampje ook heel is moet je meten of er stroom bij de zekering komt. Zo maak je het gebied waar de storing zou kunnen zitten steeds kleiner.
+1
boegie
Ligt aan de multimeter, maar op gelijkstroom (DC) zetten, en in de buurt van (tussen 10 en 20V) of op 12 Volt zetten als de multimeter die optie heeft. Vervolgens de rode op een draad zetten, de zwarte is massa en kan meestal op het frame. Zo kun je kijken of de lampen stuk zijn, als daar ook geen stroom is kun je meten of er spanning staat op het draad voor de zekering en enzovoort
+4
CaseCS130
Ik denk dat je na elf maanden modderen het beter uitbesteden kan.
Gilliam
Hoe bedoel je. En nog een vraag tussen door. Een zwaailamp kan of mag ik die aan het contact monteren en vervolgens naar schakelaar en zekering en - aan massa of best aan accu?
fergusonnetje
@Gilliam Gewoon via contact. Schakelaar en zekering ertussen. De - aansluiten op het frame van de cabine.
Wimsumar
Beste Fergusonnetje:

Quote Reactie van @fergusonnetje:
Gewoon via contact

Zo 'gewoon' is dat niet. Soms is het veel gemakkelijker de stroom af te tappen rechtstreeks van de accu+pool, of van de + accukabelaansluiting bij de startmotor. Daarnaast is bij gebruik van een conventionele zwaailamp (met halogeenlamp in plaats van de energiezuinige LED) is maar de vraag of het contactslot deze extra stroom wel schadevrij kan verwerken.
Wimsumar
Beste Gilliam:

Quote Reactie van @Gilliam:
aan het contact monteren en vervolgens naar schakelaar en zekering

Aansluiten in andere volgorde A.U.B..
Vanaf het contact (of andere stroombron, bijvoorbeeld de accu +pool) aan een zo kort mogelijk draadje eerst de (zwevende) zekering, vervolgens een draad naar de schakelaar en dan een draad naar eventuele zwaailamp of iets dergelijks.

Zwevende zekering, 2-delig met zekering. (te monteren tussen 2 draadjes):

+1
blauwe tractor
@Wimsumar
En waar knoop je dan een zwevende zekering weer aan vastof laat je die met alle gevolgen van dien gewoon maar wat "" ZWEVEN""???
+4
Wimsumar
Beste Blauwe Tractor:

Quote Reactie van @blauwe tractor:
"" ZWEVEN""???

Lul toch godverdomme niet zo stom! Help die jongen zoals je het zelf vroeger ook ooit eens uitgelegd hebt gekregen
+2
wim-same
@Wimsumar netjes blijven wim
+4
blauwe tractor
@Wimsumar
Als ik u was zou ik me maar een beetje gedeisd houden, zoals vloeken en schelden, ik ken mensen die zijn voor minder in de ban gedaan.
En dan bedoel ik echt voor minder heel veel minder zelfs, zonder vloeken en schelden dus.
Gilliam
Heb geen cabine. Mag dat dan gewoon mass van chassis zijn?
fergusonnetje
+1
blauwe tractor
@Gilliam
Als je dan toch gaat experimenteren bel dan even de brandweer want zoals het er nu voorstaat met je vakkennis zou dat dan geen overbodige luxe zijn.
Je kan beter je vingers branden aan een lucifer dan aan een hete werkplaats.
Gilliam
En da van da contact mag bij aan waar dat lichte op aangesloten zijn?
fergusonnetje
@Gilliam Ja dat kan denk ik wel. Misschien helpt het ook even als je verteld om wat voor trekker het gaat.
Gilliam
Shibaura su 1341
blauwe tractor
@Gilliam
Die kan je beter zo in de fik steken scheelt een berg werk.
+7
county854t
Blijkbaar moeilijk om n gewoon antwoord te geven. Als je die jongen niet normaal wilt helpen, zeg dan niks.@blauwe tractor
+3
Gilliam
Ben trouwens zelf bij de brandweer dus hou het wel onder controle maar bon. De reden waarom ik hier iets op post is omdat ik dat uit interesse wil leren en of wat kennis van andere kan overdragen waarvoor dient anders een forum? En alvast bedankt aan de rest 😉
+2
CaseCS130
@Gilliam Het valt gewoon op dat praktisch al je topics over verlichting en geklooi met elektra gaat. En dat is al een jaar aan de gang. Als je na een jaar nog niet in staat bent met een multimeter je verlichting na te gaan vraag ik mij af of je het niet beter kan uitbesteden. Aangezien je bij de brandweer bent weet je ook dat de nummer één oorzaak van brand bij trekkers elektra is. Daar moet je niet aan lopen prutsen. Dat is niet lullig bedoeld maar eerlijk advies.
Gilliam
Ah en het gaat om een led lamp die zijn wa zuiniger. Halogeen lamp werkte niet had altijd platte battery en had toen ook de bedrading op accu geplaatst zoals wimsumar zegt. Maar ik dacht misschien dat er nog andere mogelijkheden waren daarom ik het vroeg
Gilliam
Ja dat weet ik maar héb er nooit echt een oorzaak in gevonde en dat zo wat gelaten maar heb hem deze week trug op orde gezet en wil graag dat de lichte ook werken en wil gewoon wat meer kennis op doen op dat vlak.
blauwe tractor
@Gilliam
Dan moet je naar een vakschool voor elektrotechnisch medewerker in een vakgarage.
+1
hoest
@blauwe tractor
zoals hier boven al eens gemeld, zeg dan gewoon niks
blauwe tractor
@hoest
Jij zegt al niks dat is genoeg.
+1
hoest
@blauwe tractor
ik heb weinig verstand van stroom, dus kan wat dat betreft weinig toevoegen. Maar ik heb jou de gouden tip ook nog niet zien geven.
blauwe tractor
@hoest
Zeg dan gewoon dat je hier ook maar reageert om te stangen.
Kees2030
@blauwe tractor en eerst de Nederlandse taalles volgen.
+3
Gilliam
Hier kunnen ze beter gelulforum van maken. Een forum dient toch om van mekaar iets te kunne leren of te weten te komen als ge vragen hebt iedereen moet toch ergens beginne' niet?, in plaats van kritiek te geve want dan kunde pas best gewoon zwijgen. En alvast bedankt aan de gene die wel nuttige informatie kunne geven.
+2
SJB533
Quote Reactie van @Gilliam:
Hier kunnen ze beter gelulforum van maken.

Ja, zijn helaas altijd dezelfde, die er weer een potje van maken... 🙄
+2
rubencasecs
Je kunt bij google vast wel basisinformatie vinden over 12v systemen, dat kan nooit kwaad.
Gilliam
Ok merci 😉
MF 2725
Ik gebruik vaak een 12/24 V spanningzoeker. Dat is een soort schroevendraaier met een lampje erin en een massakabeltje eraan. Als er ergens elektrische stroom aanwezig is en je maakt met de schroevendraaier contact, terwijl het massakabeltje contact maakt met "het chassis", gaat het lampje branden. Werkt eenvoudig en snel!
blauwe tractor
@MF 2725
Dat gaat wel bij een MF maar bij een maar bij een Shibaura?????
+1
MF 2725
@blauwe tractor Waarom zou dat bij een Shibaura niet gaan?
+1
blauwe tractor
@MF 2725
Heb ik gezegd dat het niet zou gaan, ik heb mijn bedenkingen over het hele plaatje en daarmee bedoel ik "het hele plaatje dus".
Gilliam
@blauwe tractor als ge niks beters te zegge hebt zwijg dan hé maar zelf een tip geve kunde nie. Of wilt da zegge da ge er zelf ook niks van kent en dan bedoel ik ook het gehele plaatje. Alleen kritiek verkopen das iets waar ge veel over kunt vertellen. Misschien naam veranderen in blauwe kritiek
blauwe tractor
@Gilliam
Ik denk dat ik er behoorlijk veel vanaf weet, maar je zult de reacties van mij "blauwe tractor" of "old man jose " wel nooit hebben gelezen. Maar mijn reacties op dit draadje zijn dus echt bedoeld als kritiek.
Gilliam
@blauwe tractor leg mij dan is uit hoe gij een zwaailicht zou aansluiten of zou beginnen met meten? Alvast bedankt
+1
blauwe tractor
Heel simpel maak eerst een aansluitpunt vanuit je zekeringkast daaraan met een draad naar de zwaailamp. Aan de zwaailamp een draad naar massa. stroom er op. tussen de plus maak je een schakelaar en tuffen met de hap.
Gilliam
@blauwe tractor ok merci voor het antwoord,😉
Kees2030
Ik snap de kritiek wel. Als er zo veel vragen komen over zoiets simpels zoals een zwaailamp opbouwen op een trekker zonder cabine, waar niet eens gebruik van een relais hoeft worden gemaakt, kan je jezelf wel afvragen of je het niet iemand moet laten doen.
Heb jezelf wel degelijk gereedschap? Zoals een soldeer apparaat en een GOEDE AMP tang? Krimpkous aanwezig? Fatsoenlijke geïsoleerde draad? Als je niet weet hoe je een storing moet zoeken, hoef je ook niet te weten hoe een multimeter werkt.
+1
Gilliam
@Kees2030 heb ik allemaal. maar de reden waarom ik het vraag is omdat er misschien nog andere of betere mogelijkheden zijn. Is ook maar uit interesse ik het vraag anders zou ik niet op de forum zitten

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
47
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0