Veenhuis Giertank - 8500. veenhuis pomp vervangen voor Battioni Pagani pomp

Wij hebben thuis een Veenhuis 8500 staan en de veenhuispomp die er nu op zit is aan vervanging toe. Ook zit er nu een versleten turbovuller op die olie lekt...
Nu hebben wij het idee om de veenhuispomp te vervangen voor een Battioni Pagani pomp en afscheid te nemen van de turbovuller. Mijn vraag is dus ook of iemand hier ervaring mee heeft en weet waar je op moet letten?

Deel dit topic

koenklaas!

Reacties

jammermaarhelaas
Een foto van de tank, waarop we de pomp, disselboom en aftakas kunnen zien, maakt het eenvoudiger een goed antwoord te geven.
+1
koenklaas!
@jammermaarhelaas

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Fendt926Driver
Deze vmr pomp is v snaar aangedreven.
Een battoni en pavani pomp wordt rechtstreeks aangedreven.
Kan de aftakas die hoek halen?
Want je zet de pomp in het frame waar nu de pomp ook in staat neem ik aan.
Neem de vacuumpomp niet te groot of weet heel goed hoe je aanzuigt.
De tankverhuur hier in de buurt heeft een (te) grote pomp op de tank die helemaal blauw aanloopt met zuigen terwijl er gewoon niet meer mest zo snel de tank in kan komen.
Zijn ze nu achter en iets meer dan stationair heeft die al genoeg vacuum.
Maar zo te zien is dit jou bemester tank en met 1800 toeren om de tank te trekken blaast 80% van de lucht door jou afblaas ventiel er weer uit.
Dus denk er even over dat je er niet een onwijs grote op gaat zetten.
Maar ook zeker niet te klein
Favorit614
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Een battoni en pavani pomp wordt rechtstreeks aangedreven.

Een B-P pomp kun je ook rechts draaiend bestellen , en met v snaren aandrijven.
wel met bestellen rekening houden dat de pomp ook geschikt is voor v snaar aandrijving
Fendt926Driver
@Favorit614 ok.
Dat was mij onbekend
Fendt926Driver
@Favorit614 duidelijke uitleg....
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Dus denk er even over dat je er niet een onwijs grote op gaat zetten.Maar ook zeker niet te klein

Een 8000 liter pomp lijkt me een goede maat voor zo'n 8500 liter tank?
Fendt926Driver
@jammermaarhelaas zou zo maar kunnen.
Met minder toeren zuigen is natuurlijk altijd mooi.
Maar met bemesten moet bijna volgas gedraaid worden en moet de lucht toch ergens naar toe
Fendt926Driver
Veenhuis pompen waar jij er 1 van op hebt kunnen volgens mij 6000 liter lucht per minuut verplaatsen.
Veen huis bouwde ook al vaak 2 van die pompen op de tank.
Als veenhuis een b&p pomp monteerd is dat vaak ook een 13500 liter per minuut pomp
koenklaas!
@Fendt926Driver zaten zelf ook te denken aan deze pomp. techniekwebshop.nl/battioni-pagani-compressor-std-…
Was zelf ook niet bekend dat deze pompen met v snaren kunnen worden aangedreven.
jammermaarhelaas
Weet je ook zeker dat de pomp niet goed werkt wanneer de beide 3 weg kranen aangesloten zitten? Nu hangt de hevel van 1 kraan er naast. En zit er naar behoren olie in de pomp? Geen olie is geen afdichting is heel slecht pompen en heel heet worden.
koenklaas!
@jammermaarhelaas Hebben hem vorig jaar gekocht om op te knappen maar nog niks mee gedaan. Heb er denk ik een 100 kuub mest mee gereden. Maar het zuigen duurt veel te lang op deze manier. Moet nog gekeken worden naar de schoepen, ik weet dat daar ook een grote slag te halen valt. Maar zijn zelf niet zo weg van deze veenhuis vacuüm pomp, omdat zonder een goed werkende turbo vuller het gewoon te lang duurt
jammermaarhelaas
@koenklaas!

Oke.

Heb hier zelf sinds een aantal jaren een tweedehandse Schuitemaker 7800 liter tank met 5 meter bemester. De pomp is reeds door vorige eigenaar vervangen, en er zit zodoende een BP SE10000 pomp op, die geeft 10500 l/min. In mijn ogen is dat veel te groot, laat bij het vullen de pto 350 tpm maken, maak je meer, dan gaat het niks sneller.
Bij leegrijden maakt de pto 375 tot 425 toeren, is ook al teveel (kom altijd aan mijn ingestelde druk), maar heb het toerental nodig voor voldoende motorvermogen bij het zodebemesten.

Heb hier een 31 jaar oude Welgro staan met 6500 l/min BP pomp er op, en het is best mogelijk dat die er ooit eens op gaat, gewoon omdat ik dat geknoei en gerook van de grote pomp zat begin te worden. maar heb aan arbeidstherapie nog even geen behoefte 🙂 .

Ik zou je aanraden om niet verder te gaan dan 8000 tot 8500 l/min. Maar de keus is natuurlijk aan jou.
jasper-santing0
@jammermaarhelaas Kun je er niet beter een 8 duimer aan maken ipv kleinere pomp
Het hangt een beetje van de trekker af hoe de verhouding tussen de aftakasstomp en trekhaak is. Maar over het algemeen kun je prima een vacuümpomp met aftakasstomp op dezelfde plek plaatsen, wordt vaker zo gedaan. Pompen met tandwieloverbrenging naar 540rpm aan de voorzijde hebben de stomp ook wat lager. Kies niet voor een kleine mec 5000 pomp of iets dergelijks, maar gelijk voor een grotere versie. Die zijn een stuk stiller en draaien wat rustiger rond. Wat trouwens ook helpt qua geluid is de uitlaatslang, op de vacuümpomp zelf, een stuk verlengen.
T60401
@case956powerrzzzzz gewoon een eenvoudige 6500 mec op 540 aftakas. Met lossen op 540 en 18 a 1900 motor toeren. Met laden zet je de trekker op 1000 toeren. Dan draait de pomp 470 toeren en trekker op 1100. Pomp mag maximaal 600 toeren draaien. Zie het nut er niet van in. Mest kan toch niet sneller door de slang.
@T60401 Klopt hoor, maar ik zeg toch ook niet dat je met een grotere pomp 540 aftakastoeren moet maken? Ik vind die kleine pompen vreselijk kabaal hebben, in het verleden op stage met een Mec 11000 gewerkt. Wat een heerlijkheid vond ik dat.
+1
T60401
@case956powerrzzzzz met grote pomp zit je met uitrijden gelijk in de knoop. Omdat de tractor redelijk wat toeren moet maken om snelheid te kunnen maken en de trekker moet het kunnen trekken. pomp maakt dan te veel lucht waardoor hij constant door de overdruk gaat. daarbij een mec 11000 is bijna twee keer zo duur.
@T60401 Tja, dat is voor iedereen weer anders.. Wij zijn verwend met genoeg pk's + cvt en een brede bemester denk ik dan haha 😉 We doen alles op 540e, zuigen ook vanwege de turbovuller. Op 1000 toeren heb ik te weinig olieopbrengst. Zelfde mesttank als in het topic trouwens.
koenklaas!
Andere optie is om een nieuwe veenhuispomp er op te zetten en een nieuwe turbovuller maar denk dat dat wel een duur geintje gaat worden...
sallander
@koenklaas! Je hebt PB
assink
Veenhuis pompen kunnen gereviseerd worden, kameraad van mij heeft laatst juist een tank omgebouwd van BP naar dubbele VMR pompen. Vanwege langdurig moeten pompen, hij heeft een nieuwe BP pomp ingeruild.
Beide VMR pompen zijn gereviseerd, voorzien van nieuwe schotten en uitgekotterd/gehoond.
Zit een specialist ergens in het oosten vh land, weet zo geen naam/adres.
sallander
@assink aah, bekend verhaal, die bentoniettank?
assink
@sallander
Dat klopt inderdaad, ga er zo maar vanuit dat jij die pompen dan gereviseerd hebt?
sallander
@assink heb alleen de gehoonde pomphuizen geleverd
assink
@sallander
Oh ja, klopt ook. Pompen hebben ze zelf gereviseerd en opgebouwd.
mdoornekamp
Als je een goed werkende turbo vuller gewend bent, wil je nooit meer zonder. Zeker met diepere putten ben je met alleen vacuum zeker 2 x zo lang aant vullen. Plus dat je de tank niet meer helemaal vol krijgt.

Ik zeg; goeie nieuwe turbo vuller erop en dan heb je ook niet zo'n zware vacuum pomp nodig omdat de turbo vuller toch het werk doet. De vacuum pomp hoeft lang niet zo hard te trekken.
CaseCS130
Een Veenhuis vacuümpomp is de meest duurzame vacuümpomp die er te koop is. Bij juist gebruik verslijten ze bijna niet. Dus het is zeker de moeite om er eerst even in te kijken voor je hem weg gooit. De twee 3 weg kranen erboven waarvan eentje de hendel af ligt zijn ook cruciaal. Als daar valse lucht langs lekt omdat ze niet goed staan of versleten zijn raak je ook al je capaciteit kwijt. Een goede Veenhuis pomp kan in nette gemixte niet te dikke mest in een anderhalf tot 2 meter diepe put zo'n tank in ongeveer 3 minuten volkrijgen. Misschien iets langer. Als je die turbovuller weer werkend kan krijgen kan het nog wel vlotter. Een grote mec is wel veel stiller.
+1
sallander
@CaseCS130 kwalitatief gezien is er niks mis met Veenhuis, maar ook niet met BP of Jurop. Alleen een nieuwe Veenhuis pomp is ongeveer 3x zo duur. Vergeet niet dat een enkele Veenhuis pomp ook maar een 6.000 liter pomp is. En wat de revisie daar van kost koop je een nieuwe BP voor.
+1
CaseCS130
@sallander Ja dat weet ik. Ik adviseer ook niet om perse een nieuwe Veenhuis pomp te kopen, maar wel om de oude niet te snel af te schrijven.
+1
sallander
@CaseCS130 ben er sowieso een voorstander van om oude zooi niet te snel af te schrijven maar t maakt in dit geval wel een aardig verschil of je t zelf kunt of alles moet laten doen
Favorit614
@sallander Veenhuis pomp is ongeveer 3x zo duur

Klopt , ik heb Veenhuis vorig jaar ook een prijs van een nieuwe opgevraagd, dan moet je wel ff slikken als je de BP prijzen gewend bent
Heb je een vaccuum-druk meter op de tank? Weet je zeker dat je pomp niet werkt, en is het niet de stilstaande turbovuller die teveel weerstand vraagt voor de mest? En daardoor langzaam vult?
koenklaas!
@ronald-deutz-fahr
Aller eerst sorry voor de late reactie, ben nog niet zo thuis op dit forum 😅
Was ook onze gedachten dat de slecht werkende turbovuller eerder negatief mee werkte. Daarom nu om te proberen gewoon een rechte aansluiting gemaakt, het oude aanzuig stuk lekte te veel...
Weinig resultaat van gehad. Zoog wel wat sneller maar niet bijzonder veel.

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Veenhuis Giertank en hebben de trefwoorden pomp en vervangen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!