Fendt 305 LS - Triltand of diepwoeler ?

Hallo,
ik heb sinds een tijdje een fendt 305ls 65pk
ik wil nu nog een machine bijkopen om het veld wat losser te leggen,
is gewone zandgrond en ligt niet echt vast.
zou ik een diepwoeler aankunnen met 9tanden en kruimelrol?
of zou ik toch naar een triltand moeten gaan die niet zo diep in de grond gaat?

of zijn er nog andere opties die beter zijn? een schaarploeg of dergelijke?

alvast bedankt
jynthe

Deel dit topic

Jynthe

Reacties

Fendt926Driver
9 tands woeler met verkruimel rol trekt die wel onder nette omstandigheden.
Moet er wel bijna dubbellucht aan om grip te hebben.
En maximaal 25 a 30 cm diep..
Jynthe
@Fendt926Driver
hey al bedankt voor de reactie,
maar wat bedoel je met dubbellucht?
de banden platter laten?
Jynthe
@Fendt926Driver
dubbele banden achter heb ik niet,
dan zal ik naar minder tanden moeten gaan denk ik,
Fendt926Driver
@Jynthe als je redelijk brede achterbanden hebt kom je al een heel eind

Zoiets kan wel...

tractors-and-machinery.nl/item/560983/…

Maar deze gaat wat makkelijker

tractors-and-machinery.nl/item/556721/…
Jynthe
@Fendt926Driver ok bedankt 👌
langeslagdiesel
@Fendt926Driver sorry. Maar dit zijn geen cultivatoren maar ruggekrabbers! Hier kan je toch niet mee op diepte komen in bouwland.
Jynthe
@langeslagdiesel
De link die hij doorstuurt is wel het materiaal dat ik wilde kopen.
Sorry dat ik het misschien fout heb omschreven maar ben niet zo een kenner van al de machines.
langeslagdiesel
@Jynthe ik heb ook absoluut niet de behoefte om je op andere gedachten te brengen. Maar dit soort machines valt bij ons niet in de noemer cultivator. Als je met 70 pk op diepte wil werken heb je aan een 3 poot met olifant tanden meer dan zat. Als je diepe sporen echt wilt los halen heb je aan 1 poot zelfs je buik vol. Klap je de andere twee dus op. Met zo’n eenvoudig werktuig kan je dus heel zinvol werk doen met beperkt vermogen. Op die manier bedoelde ik het.
Fast Eddy
Een vaste tand cultivator kan hij wel doen. Maar verwacht geen top capaciteit. En als je hem er diep doorheen trekt moet je de diepteregeling gebruiken. Ik had en 3 schaar ploeg erachter.
Jynthe
@Fast Eddy
is maar voor hobby gebruik dus top capaciteit heb ik niet nodig 😄
ging de schaarploeg goed ?
Fast Eddy
@Jynthe

Ploegen ging goed. Was een 16 inch 3 schaar rondgaande ploeg. Met ploegen had ik aan 1 kant dubbellucht.
Fendt926Driver
@Jynthe plaats een foto van joe trekker en wij adviseren aan de hand van de foto wat wel en niet kan
Jynthe
@Fendt926Driver zal deze middag een foto nemen en plaatsen.
Jynthe
@Fendt926Driver

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
jasper-santing0
Een 305 kan een 11 tands vaste tand prima doen😅🙈
tractorfan.nl/picture/1197455/…
flip1150
Hier word niet over vaste tand maar over een woeler gesproken. Als je banden breed genoeg zijn en met voldoende frontgewicht kan het lukken maar niet met rol. Op het moment dat je de woeler over de rol laat lopen ben je de trek op de topstang en daarmee de druk op de achterwielen kwijt en sta je stil.
jasper-santing0
@flip1150 een diepwoeler met 9 tanden🤔🤔🙈
flip1150
@jasper-santing0 Wanneer is het een vaste tand en wanneer een woeler?
Ik heb zelf een Bomford Superflow deze word als woeler gezien en heeft een hoogte onder het frame van 60 cm.
Als ik deze (10 tanden) achter mijn 2wd. IHC 844 van 75 pk hang hoef ik niet veel dieper dan 35 cm te gaan.
Jynthe
@flip1150 een vaste tand is voor mij ook goed hoor. Wist niet dat hier veel verschil in zat met een woeler.
+2
roscho
Hier een minicursus "Grondbewerken voor beginners":
Het verschil tussen een woeler een een cultivator: een woeler is bedoeld om dieper te werken en storende lagen in de ondergrond los te maken, vooral nodig bij slechte afwatering, vanaf 20 tot soms wel 90 cm diep. Een cultivator maakt juist de bovenlagen los met het doel om een goed zaaibed te krijgen. Vooral bij een triltandcultivator is dat het geval.
Zowel een cultivator als een woeler wordt vaak uitgerust met een rol. Deze heeft een drieledig doel: begrenzen van de diepte, beter vlakleggen van het zaaibed en weer iets aandrukken van de bovenlaag zodat zaadjes eerder ontkiemen.
Wil je de ondergrond diep losmaken, dan heb je dus een woeler nodig. Die vraag flink wat trekkracht, je zult er dus een moeten zoeken met niet zoveel tanden (7 ??) en smallere werkbreedte (max. 2.50 m). Eventueel kun je die ook minder diep laten gaan door de rol lager te zetten. Je kunt dan wat sneller rijden en zo kan er toch een redelijk zaaibed ontstaan.
Een (triltand)cultivator kan niet diep werken, de tanden veren dan omhoog. Als je hem door de rol laat ondersteunen, kun je sneller rijden en krijg je een mooier zaaibed.
Wil je begroeid terrein bewerken, dan vang je met beide niet zoveel aan, ze slepen dan plaggen mee. Je moet dan eerst van die begroeiing af door dit stuk te hakken (frezen) of te keren (ploegen). Bepaalde (diep)woelers zijn geschikt om diep onder de graszode door de ondergrond los te maken, de graszode blijft dan redelijk intact.
Wellicht is het een optie om eerst een werktuig te huren om te kijken hoe het gaat. Trouwens: in de regel worden ploegen niet graag uitgeleend. Ook vergt het wat kennis om een ploeg goed af te stellen, anders verandert je grondstuk in een Alpenlandschap.
Jynthe
@roscho
Hey roscho
Bedankt voor de uitgebreide uitleg. I
Als een ploeg zo moeilijk is om af te stellen kies ik dus best voor een vaste tand cultivator. Want het is om de diepere grond los te leggen. En dan daarna wel op te zaaien met gras. Hiertussen zou ik nog wel met een rotoreg over het land rijden. Maar dan zou jij dus voor een 7 tand gaan ipv 9 ? Kan ik dan 30cm diep gaan?
Fred4130
[Jynthe] en anders trek je hem er toch 2x door! 1x wat minder diep en de 2de x wat dieper, de ene keer in de lengte en de andere keer in de breedte. Als ik je verhaal zo lees is het meer voor de hobby, dus wat langer bezig zal geen ramp zijn dan. Als je verder nergens dubbellucht voor nodig bent , kun je die uitsparen. Doe het met de 61 pk Ford ook zo op de hele zware klei met een 9 tands cultivator, nog nooit dubbellucht er voor aan gemaakt , alhoewel ik die wel heb. En als je geen storende lagen hebt is dieper dan 25 cm totaal niet nodig.
Jynthe
@Fred4130
Hey Fred.
Ja is inderdaad voor hobby en mag dus langer duren. Ik vond het zelfs leuk dat ik de traktor eens wat langer kan gebruiken 😅 1vraagje nog. Een storende laag wat bedoel je hiermee ? Of hoe vind je die?
Fred4130
@Jynthe als er teveel water op blijft staan op bepaalde plekken....
Fred4130
@Fred4130 of als de groei achterblijft uiteraard, maar vaak valt dit samen met een natte plek
Sideswipe
@roscho Hoi Roscho,

Ik haak even in in dit topic.......
Vraagje ik heb een paardenpaddock waarbij de bovenlaag van zand nu drek is (zo'n 10 a 20 cm drijfzand) en daaronder een harde laag grond/zandmengsel.

Nu heb ik de afgelopen jaren twee keer de bovenlaag (zand) vervangen en twijfel nu voor de derde keer. Liever doe ik iets waardoor het gewoon beter blijft. Er liggen drie strengen drainage in, in een diepe geul met drainagezand maar die zijn droog.

Als ik jouw minicursus lees dan heeft een cultivator kopen niet zoveel zin, nu heb ik wel al een woelpoot (deze dus tarpanpro.nl/tarpan-pro-woelpoot/ ) maar die heb ik (te) weinig gebruikt eerlijk gezegd.

Wat is nu het handigste om te doen? Die woelpoot heel regelmatig gebruiken? Of een keer een spitfrees huren?

Op de foto is het dus aan de andere kant van de ruif (dus even langs de kont van het linker paard kijken 😄 )
De ruif zelf staat op een stuk bestrating

(klik om te vergroten)

JohanvS
@Sideswipe greppel naar de sloot maken, dan loopt het meeste er gewoon vanaf.
Sideswipe
@JohanvS Dan moet ik dus wel ergens een sloot gaan graven. Ik dacht ook al op wat zad erop te doen zodat het geheel hoger ligt.
Fast Eddy
@Sideswipe

Wat voor zand gebruik je. Bij echt zand wordt de bovenlaag niet zo zwart.
+1
roscho
@Sideswipe
Je zult eerst moeten uitzoeken wat de oorzaak van de modderboel is. Komt het door een ondoorlatende laag, dan heeft het zin deze te breken door bijv. diepwoelen (pas daarbij op voor je drainage!!). Komt het doordat het grondwater zo hoog staat, dan zit er niks anders op dan het grondwater te verlagen, bijv. door een sloot te graven of evt. (nog meer) te draineren. Dus: gat graven en kijken hoe hoog het grondwater staat en kijken of je onderweg een harde laag tegenkomt. Als er al drainage in ligt, zou je moeten nagaan waarom het water niet in die pijpen komt: ondoorlatende laag of te weinig doorlatend materiaal rond de pijpen.
Dan het zand. Er bestaan verschillende soorten zand. De ene soort is gevoeliger voor papvorming dan de andere. En de ene soort is doorlatender dan de andere. Strandzand bijv. heeft door de zee afgesleten ronde korreltjes. Dat wil niet mooi vast liggen (maar ik denk dat je er wel zacht in valt als je van je paard gaat).
Er is op internet veel te vinden over hoe je een goede rijbodem kunt opbouwen, bijvoorbeeld hier: zandcompleet.nl/zandblogs/…
Verder zal een plaatselijke loonwerker je meer informatie kunnen geven, ook over de opbouw van de ondergrond, waarschijnlijk kun je daar het beste beginnen. Het heeft geen zin om allerlei geldverspillende acties te beginnen als de onderlaag niet goed is.
Sideswipe
@roscho Als het doorgaat komt er morgen iemand langs (grondverzet bedrijf met veel ervaring in paardenbodems)
Ik heb zaterdag gekeken bij iemand van de plaatste rijvereniging waar hij ook e.e.a. heeft aangelegd.

Zal wel horen wat die zegt en dan laat ik het wel doen door iemand met verstand van zaken.

De drainage is droog (steekproef) maar ik sluit niet uit dat ie beschadigd is door eerdere woelpoot acties, dus wellicht het beste om het maar in één keer nu goed te doen.
Fast Eddy
@Sideswipe

Een laag Spaansen zand er doorheen mengen kan ook al helpen. Het water moet ook naar de drain toe kunnen.
+1
flip1150
@Sideswipe Mijn ervaring met paarden paddoc is dat er een vaste laag komt op ongeveer 15 cm. Als je deze doorbreken wil moet je wachten tot het droog is. Anders vererger je het probleem alleen maar. Daarna zou ik de zaak rond leggen zodat het water er naar de kant af kan lopen. Het zal zeker in de winter weer war moddeerig worden maar het scheel wel enorm
Sideswipe
Quote Reactie van @flip1150:
Mijn ervaring met paarden paddoc is dat er een vaste laag komt op ongeveer 15 cm. Als je deze doorbreken wil moet je wachten tot het droog is. Anders vererger je het probleem alleen maar. Daarna zou ik de zaak rond leggen zodat het water er naar de kant af kan lopen. Het zal zeker in de winter weer war moddeerig worden maar het scheel wel enorm

Dat heb ik gemerkt dat met natte zooi je er niks aan kunt doen, wel een goed idee om een rond/bol te leggen dan uiteraard wat hoger.
fendtjecis
Hier ook een 306ls voor een 11tands evers. Gaat vrij goed, wil je voldoende grip moet je wel dubbellucht hebben.
Op deze foto nog een 305ls
tractorfan.nl/picture/893860/…
tractorfan.nl/picture/877985/…
Jynthe
@fendtjecis in heb zelf geen dubbele banden achter dus dan zal het misschien wat moeilijker gaan. Misschien zoal roscho zei een 7tands?
Jynthe
@fendtjecis waar koop je zulke banden ?
Fast Eddy
@Jynthe

Marktplaats een beetje in de gaten houden. Daar adverteren ook bandenhandelaren op. Dus genoeg keuze.
flip1150
@fendtjecis Ziet er ruig uit met de rol helemaal omhoog. Maar je laat de rol niet aan de grond komen dus bij 20 cm houd het ook op.
fendtjecis
@flip1150 inderdaad, op vast maisland geraak ik met de 306 ook niet dieper dan 15 a 20 cm. Alsinds niet onder de ploegzool. Hiervoor zijn de tanden ook tekort voor. De 509 krijgt de balk wel op de grond maar nog kom je niet dieper dan de ploeg hoor. Dat vraagt enorm veel vermogen en langere tanden. Zaaiklaar leggen gaat met dubbellucht vrij goed
+1
jan4072
Het is mij niet helemaal duidelijk wat je wil. Grasland vernieuwen of grasland omzetten voor mais of maisland klaar maken voor grasland? Als jij met grasland bezig wil dan ontkom je niet aan een ploeg. Er zijn best leuke 2 schaar ploegen te koop voor paar honderd euro. En met een beetje geluk wil de verkoper je wel helpen met het aankoppelen en beetje afstellen. En daarna met lichte vaste tand of triltand zaaibed maken.
Fast Eddy
@jan4072

Ja inderdaad. Of je vraagt iemand om te ploegen en doet de rest van de bewerkingen zelf.
Jynthe
@jan4072 er stonden tot vorig jaar aardappelen op. Die zijn ondertussen uit gedaan. Maar nu komt er mais op, tot in het najaar. Van dan af zou ik het land willen cultiveren,misschien nivileren en dan met de rotoreg en zaaimachine over willen rijden. Daarna zou ik de wei elke 3 jaar terug willen omdoen en herinzaaien. Zodat de weide altijd proper staat.
roscho
@Jynthe Even wat antwoorden op je vragen/opmerkingen:
* "kan ik 30 cm diep"
Dat zal gemakkelijk lukken, eventueel in de 2e werkgang. Als je nog dieper wilt, moet je opletten dat er geen kabels en leidingen in de grond zitten. Een kapotte waterleiding is duur. I.v.m. de grootte van je trekker zou ik voor een 7-tands kiezen, elke tand meer kost extra trekkracht of het gaat ten koste van de diepte.
* "voormalig aardappelland"
Aardappelland is al vrij los, het is de vraag of je daar zoveel aan moet doen.
* "storende laag"
Soms zit er net onder de bouwvoor (dus op zo'n 30 cm diepte) een laag die nooit is losgetrokken en waar het water moeilijk doorheen zakt. Gevolg bij los land: pap in de bovenlaag en bij aangedrukt land: plassen. Maar aardappels zijn daar ook gevoelig voor. Als die aardappelboer zijn werk goed heeft gedaan, zit het daarmee wel goed. Zoals @Fred4130 zegt, zou ik in eerste instantie de uitgave voor dubbele montering uitsparen. Als je met droge grond werkt, zal de trekkracht voldoende zijn. En werk je met nat land, dan gaan de wielen slippen en bederf je de bodemstructuur, d.w.z. dat de grond in een vaste smeermassa verandert, waarop planten niet goed willen groeien.
Je moet in elk geval voorkomen dat je trekker door de dubbele banden breder wordt dan de cultivator, want dan kun je geen mooi werk meer leveren.
* "vorig jaar aardappelen, komend seizoen mais".
Als de mais er straks fatsoenlijk met wat droog weer afkomt, hoeft er aan de grond niet zoveel te gebeuren. Maar worden er diepe sporen in gereden, dan moet je aan het werk. De schade van diepe sporen is vaak niet in 1 jaar te herstellen.
* "de wei elke 3 jaar omdoen"
Als je het zaaibed goed voorbereidt, is het niet nodig om elke 3 jaar opnieuw in te zaaien. In het voorjaar slepen (tegen oud gras en molshopen), voldoende bemesten en op tijd maaien moeten voldoende zijn om er jarenlang een mooi weitje van te hebben. Tref je een muizenplaag, dan zal het eerder nodig zijn. Als je het oude gras wilt omdoen, zul je dat onder moeten werken, bij voorkeur met een ploeg.
Fred4130
@roscho wat je zegt , je moet niet breder zijn dan de culti en dat zul je met een 7 of 9 tands al snel zijn en als je dubbellucht nodig bent vanwege de natte kun je er sowieso beter vanaf blijven en ff geduld hebben. Mijne is met dubbellucht veel te breed voor de 11tands (dacht dat de mijne 9 had, niet dus die heeft 11😊) en rij je dus weer een deel vast. Je zal dan al snel aan een 13 of 15 tands moeten en dat gaat het Fendtje niet leuk vinden tenzij je op hele lichte grond zit. Maar met 480 banden achterom zijn ze ook niet nodig.
fendtjecis
@Fred4130 wij rijden met 480 achterop en nog mis je soms grip hoor, we hebben er 420 dubbellucht voor en dat scheelt enorm. Totaal bijna 2m aan band 💪
+3
roscho
@fendtjecis Natuurlijk kan het altijd beter, groter, breder, dieper,.... Maar als ik lees wat @Jynthe van plan is: met een niet zo grote trekker als hobby een veldje lostrekken en inzaaien waarbij tijd geen rol speelt, dan kan hij het best beginnen met zoveel mogelijk materiaal wat voorhanden is. Als blijkt dat iets niet lukt/goed gaat, dan kan hij in de toekomst altijd nog iets veranderen.
Dubbel lucht betekent ook bredere cultivator. Dan wil je weer wat sneller werken en ben je aan een grotere trekker toe.
Ik zou zeggen: eerst gewoon proberen en dan kijken wat je nog te wensen hebt.
+1
Krispax
@roscho idd. Wat een gedoe allemaal voor niks. Trekker heeft zeker geen dubbellucht nodig, is maar zandgrond. Dubbellucht is kan wel nuttig zijn voor een mooi zaaibed te krijgen.
+1
jammermaarhelaas
Als je elke 3 jaar grasland vernieuwd zou ik kijken waarom je dat zo vaak doet. Misschien gaat er ergens in de teelt iets mis.
jammermaarhelaas
Zoals al wel meerderen gezegd hebben, ga alleen het land bewerken als het voldoende droog is, ga je op een te natte bodem aan het hannesen dan gaat het er altijd alleen maar van achteruit.
Werk je op voldoende droge bodem dan kun je de bodem goed doen. En met een 305 heb je vermogen genoeg voorhanden voor als je een ploegzool tegenkomt. Een ploegzool is een dichtgeslempte laag in de bodem, die slecht doorlaatbaar is voor water en wortels.

Als je nu echt diep wilt, dus dieper dan 40cm, doe dan vooraf een cliq melding bij het kadaster
klicmelding.nl/…

Die weten wat er aan kabels en leidingen van nutsbedrijven in de bodem ligt. Trek je namelijk een kabel of leiding van een nutsbedrijf kapot, zijn de kosten geheel voor eigen rekening, en dan is € 1000,- snel in zicht.

En, de beste grond zit boven, de zogenaamde bouwvoor, teeltaarde. Ga je met een ploeg of cultivator dieper dan deze laag (vaak iets van 25 cm als vuistregel) dan werk je arme schrale grond omhoog, en daar groeien de gewassen niet van. Ook houd het de voedingsstoffen niet vast en is het stuifgevoeliger.
Jynthe
@jammermaarhelaas
bedankt voor de info,
ik ga nu eerst proberen een vaste tand te kopen met 9tanden,
als hij te zwaar zou trekken kan ik nog steeds 2tanden demonteren.

dieper dan 30cm ga ik toch nooit geraken denk ik dus zal geen probleem mogen geven voor kabels en dergelijke.

en ook zal ik nog even wachten tot alles terug mooi droog is voor ik aan iets start 😄
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Fendt 305 LS en hebben de trefwoorden ploeg en spoorbreedte geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!