Welke trekker of ploeg gebruiken?

Dag allemaal,

Ik kan 2 hectare bouwland ploegen als ik dat graag wil (en dat wil ik) nu zit ik een beetje in twijfel. Ik kan een 3 schaar wentel huren van 16 inch. Kan ik die achter de dx 4.30 hangen? Trekker staat wel op m’n profiel.
Of ik koop een 2 schaar wentelploegje voor achter de 148.. ik heb daar nog een stel 16.9 28 banden bij..
Of iemand moet een mooi 2 schaar ploegje hebben wat ik kan huren. Maar die zijn er niet veel volgens mij. Zal de 148 een 2 schaar kunnen hebben?
Het is allemaal zandgrond. Niet heel zwaar
KlaasM

Reacties

Pauls
Je zou best de vraag stellen, is het éénmalig, huur dan de 3 schaar voor achter de 4.30. Ga je frequent ploegen, dus elk jaar, koop dan een (kleine) 2 schaar voor de 148. Zijn wel te vinden.
De 4.30 zal er wel werk aan hebben, maar 25 pk per schaar (12-16 inch) is vaak wel doenbaar. Dus ook de 148 kan een 2 schaar wentel hebben. Wat een ander optie is om een rondgaande ploeg te kopen, zijn goedkoper en makkelijker in onderhoud en afstellen.
KlaasM
@Pauls en wat tillen betreft?
Pauls
Dit zou geen probleem mogen geven, de 4.30 heeft toch een 3 ton hefvermogen ? en een (kleine) 3 schaar ploeg weegt een 800 kg, steekt wel wat achteruit, ik heb vroeger met m'n 185 ook ff met een zware 3 schaar gereden, dat was soms probleem, dan toch maar aangepast naar 2 schaar (was wel ploeg tot 20 inch) Ik had ze als 3 schaar smal staan op16 inch en op de zwaardere zandgrond met leem was het echt een probleem dus toch maar aangepast als 2 schaar op 20 inch, en dan ging het wel vlot. (en het hefvermogen was ongeveer 2.5 ton met de hulpcilinder erbij) Alles hangt natuurlijk af of de hefpompen het nog goed doen natuurlijk. En moest je twijfelen, ga dan voor een rondgaande 2 schaar (van max 16 inch) voor achter de 148.Mss dat je voor het dubbele van de huur prijs van de 3 schaar zo'n 2 schaar kan scoren. Zijn het grote percelen of meerdere kleine. Ik ploegde vaak met de 175 en 3 schaar rondgaand de percelen tot 50 are, terwijl mijn vader toen met de 185 en de 2 schaar wentel de grotere percelen deed? En met de regemaat ging ik de geren (niet rechte velden) mee uitrijden op de grotere percelen, maar dan was het ff wroeten met de 175 om de 20 inch ploeg voor wat gevuld te krijgen met mijn 16 inch, door iets dieper te rijden lukte dat wel redelijk om een relatief vlak veld achter te laten.
KlaasM
@Pauls het is een stuk van 0.7 bunder en een stuk 1.3
+1
Pauls
@KlaasM zijn de percelen laag gelegen ? heb je baat bij een paar voortjes door het perceel om water af te voeren (in nattere maanden natuurlijk) dan zou ik zeker een rondgaande 2 schaar overwegen.
+1
wim-same
Een 2 schaar ploeg kan de 148 op zandgrond makkelijk aan hoor. Ik ploegde in Ruinen met een twee schaar met een Same Puledro DT op zandgrond, en soms met een beetje leem.
+1
hummy
Je mag ook onze DX 110 met 4 schaar lemken ploeg lenen.
KlaasM
@hummy dat vind ik een mooi aanbod. Ik kom hem liever een keer bij jullie proberen!
GerbertXL
Ik heb een 3 schaar kverneland 14 inch wentel, mag je wel lenen, wie weet kopen mocht ie bevallen...
roscho
@GerbertXL @hummy Lenen....

Achterhoekse wijsheid: A'j de zeise outleent of 't wief, ie kriegt ze beide dikke wier.... 😄
GerbertXL
@roscho Geeft niet, slopen is kopen 👍
CaseCS130
Ik weet niet hoe lang je er werk van wilt hebben. Maar 2 hectare is nog een lange dag als je met een 2 schaar rijdt denk ik.
+1
Pauls
@CaseCS130 Zoals ik reeds vroeg aan topicstarter @KlaasM , is het 1 perceel of zijn het verschillende kleine ? Maar klopt wel, met 2 schaar is't een volle dag werk, met de 3 schaar kan het sneller gebeurd zijn, afhankelijk van de snelheid en breedte instelling. Ik ploeg nu op 1 dag(+12u) met 3 schaar op 20 inch zo'n 3,5 ha, ik rij 6 km/h en sleep nog een eg mee op principe van vorenpakker.
+2
KlaasM
@CaseCS130 dat is niet erg toch? lijkt me mooi klusje voor de MF..
+1
CaseCS130
@KlaasM Nee is ook niet erg, maar ik weet niet of je die tijd er voor (over) hebt.
Pauls
@KlaasM Zou wel prachtig werken achter de 148, heeft wel brede sloffen (heb net je foto's bekeken), dus ploeg kan ook best 16 inch zijn om geen net geploegde grond plat te rijden in de ploegvoor...
KlaasM
@Pauls zou dat met deze banden willen? In heb er ook nog een setje 16.9 bij
Pauls
@KlaasM Doe toch maar de 16.9 dan, die op de foto zijn iets overbemeten voor in de ploegvoor, zo heb je met de ploeg net de grond wat los, en dan rij je er in de volgende werkgang al direct een deel vast. Planten groeien best als je ietwat losse grond kan houden.
Mss dat een nog smallere band onder deze trekker beter is bvb 13.6 of 14.9 R28 maar om af en toe maar te ploegen zou ik zeker geen andere banden kopen als je reeds de 16.9 hebt. Ook al heb ik wss over 2 weken een setje 14.9R28 teveel want ik ga ook smaller op mijn 6455 als de prijs een beetje ok is.Achterop ligt daar nu 18.4R38 van Mitas, En deze zijn over 20 inch breed in de ploegvoor. De huidige banden zijn zo goed als nieuw, zijn in oktober 19 vervangen door vorige eigenaar, en daarna beslist om toch een nieuwe trekker te kopen, voor de belastingen. Ik heb deze nu een 120 u gebruikt en kan mss nog wat geld terug. Daarom dacht ik aan 16.9R38 achter en 13.6R28 voorop om vooral te ploegen en met de spuit te kunnen rijden door de mais. Is nu echt mikken op 2 cm.
MF 2725
@KlaasM Hobby mag tijd en geld kosten, toch? 😄
+1
deutz431dx
Hier jaren lang geploegd met onze 431 en 3 schaar wentelploeg ging altijd super en kon hem goed de baas zijn ook qua tillen nooit geen probleem. Alleen doordat de agrotron airco heeft en electrische omkeer staat deze er de laatste jaren voor. Ik zou t gewoon proberen baat t niet dan schaat t niet.
KlaasM
@deutz431dx hoeveel inch was die ploeg? En welk merk?
deutz431dx
@KlaasM 18 inch Rumptstad volgens de geleerde thuis de Mercedes onder de ploegen...
dx11
Staat hier nog een 2 schaar niemeyer wentelploeg. De ploegscharen zijn niet fraai meer, een rister is voordat wij hem kochten al eens gelast. Ding ploegt nog wel. Van mij mag hij wel weg voor een net bod. Ik kan pa eens vragen al het je wat lijkt
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!