Mc-Cormick D 439 - Er komt veel geruis uit de versnellingsbak.

Wanneer ik op mijn McCormick rijdt komt er veel geruis uit de versnellingsbak. Dat deed hij altijd al wel wat, maar de laatste tijd leek het of het erger geworden was. Wanneer je er nog wat langer mee rijdt wordt het nog erger.
Na enig onderzoek denk ik dat het de versnellingsbakolie zou kunnen zijn? Deze heb ikzelf nog nooit vervangen en ik weet ook niet wanneer de vorige eigenaar dat gedaan heeft. Daarom leek het mij verstandig om deze eens te gaan verversen. Volgens het handboek zou er 20 liter SAE-90 (80W90 gl4) olie in moeten. Maar ik heb gelezen dat een dikkere olie bovenstaande kwaal kan verminderen? Is dit ook zo, of zal schone 80w90 olie afdoende zijn?
Wat zouden jullie mij aanbevelen?
Bij voorbaat dank.
hendry-blokzijl

Reacties

Klein Rot
@hendry-blokzijl
Zit er nog wel voldoende olie in de bak?
Bij het aftappen van de oude olie alle aftap punten aftappen zijn er 3 dacht ik.
Dan weer vullen met de nieuwe olie.
hendry-blokzijl
@Klein Rot Beste Klein Rot,
Er zijn inderdaad 3 aftappluggen, (twee aftappluggen en een controleplug). Ik heb de controleplug losgedraaid, en hier vloeide de olie nog rijkelijk uit. Er zal dus nog voldoende olie in moeten zitten.
De nieuwe olie moet ik nog bestellen, zou dit de correcte olie zijn?
histoparts.com/h8676___cardan-olie-gearlube-gl-4-8…
Klein Rot
@hendry-blokzijl
Het kan ook maar zo zijn dat er water onder de olie staat waardoor het lijkt dat er voldoende in zit. Hoe is de kleur van de olie donker of caramel kleurig?
De olie van histoparts is geschikt voor deze versnellingsbak
hendry-blokzijl
@Klein Rot De olie is donker van kleur.
hendry-blokzijl
@Klein Rot Ik heb de olie verder afgetapt, maar deze leek onderin inderdaad dunner te worden. Ik kon er met de vinger in roeren, en het droop er zo weer af. Zou dit een gevolg van water kunnen zijn?
Rick V
@hendry-blokzijl of effe naar een vrachtwagen garage, bespaart denk ik een hoop geld
ambu954
Misschien is het verstandig om de bak ook even te spoelen na het aftappen
Krispax
80w90 is al dik genoeg en wordt altijd bij dit soort bakken gebruikt. Echter twijfel ik wel als dit het geruis gaat verminderen, tenzij er momenteel te weinig olie ik zit.
hendry-blokzijl
@Krispax Is er dan een andere mogelijkheid om dit te verminderen, die zonder erg veel ervaring zelf uit te voeren is?
Krispax
@hendry-blokzijl Geruis maakt een bak altijd en wordt meer door speling van de lagers/ tandwielen. Bak mooi dicht laten zolang die goed schakelt en rijdt.
hendry-blokzijl
@Krispax Is goed, hij maakte inderdaad altijd al wel geluid, maar ik kreeg de indruk dat het intenser werd nadat hij een paar maand had stilgestaan. Maar ik zal hem in ieder geval wat nieuwe olie voeren, baat het niet dan schaad het niet.
hendry-blokzijl
@ambu954 Ja, dat zal ik ook even doen.
Huuuuub
Een versnellingsbak zal altijd iets geluid maken, en mag ook best iets meer geluid maken.
Maar als er echt een luid geluid. of een zogenaamde ''straaljager'' in de bak zit zou ik er toch even in duiken waar het precies vandaan komt.
brauheist
Hoi, ik heb een 432 gehad die jankte ook, kwam uiteindelijk van de hydraulische pomp maar leek uit de versnellingsbak te komen
hendry-blokzijl
Als ik de handleiding mag geloven hoort hier toch nog een aftappunt te zitten?
Of zit ik op de verkeerde plek te kijken.

(klik om te vergroten)

Er hoort toch een aftappunt op dit plaatje te zitten?
mestyle
@hendry-blokzijl

Als er een maaibalk op zit dan kan er daan afgetapt worden. Jij hebt daar geen maaibalk aandrijving zitten. Je kan het plaatje losnemen en ook daar de olie eraf laten daarna wel weer met pakking terugzetten
ambu954
Als die plaat er makkelijk af kan dan zou je ook binnen in kunnen kijken vermoedelijk of met een endoscoop
MASSEY-MOOI
Volgens mij zijn deze trekkers wat lawaaiering in de bak omdat er rechte tandwielen inzitten
+1
hendry-blokzijl
Ik heb vandaag nieuwe olie erop gedaan en een stukje proefgereden. Hij houdt zich weer een stuk rustiger. Iedereen bedankt voor de informatie.
Klein Rot
@hendry-blokzijl
Ok probleem opgelost dus.
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Mc-Cormick D 439 en hebben de trefwoorden olie en versnellingsbak geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!