39

Hoe duin je het beste?

Hallo,als je gaat duinen/wiersen/dijken,hoe werk je dan het beste/makkelijkste;eerst de buitenrondes,en dan binnenin,of eerst binnenin en als laatste de buiteronden?Mvg StuurknuppelIk heb al veel video's van gras harken bekeken,maar heb er op geen een het goed kunnen zien hoe het,het beste werkt.

Deel dit topic

Reacties

Ik ga altijd 1 keer rond en dan binnen in en als laatste nog 1 of 2 keer rond, met een dubbele hark.
Ik doe altijd eerst 1 toertje rond, en dan binnenin beginnen
Met andre van duin. haha

nee ik ga eerst 2 x rond (heen en terug)
daarna nog 1x rond (enkel) en die haal je steeds aan. zodat je die kidde als laatste mee kan nemen
Mooiste is 2x rond, op laten rapen, en dan de greppels eruit harken en alles wat ertussen zit.
(loon)bedrijf in de buurt doet eerst 2 rijen rondom en dan banen binnenin. met een enkele hark.
Licht eraan, is er geen opraapwagen/pers bij dan eerst binnenin / de lange afstanden en als laatste de wendakkers maar dat licht ook aan de grond voor insporing en dergelijke
@johndeere6100moeten jullie daaraan denken? goh wat hebben we hier fijne grond volgens mij.
Beste Stuurknuppel: Met welk soort machine?
Enkelrotor? Dubbelrotor (midddenafleg-zijafleg)? Sprintmaster?
Als je de tijd heb: Rondje buiten om met een dubbele hark met 1 element van de sloot/kanten harken. (Dan hoef je niet met de zware spullen half in de sloot te rijden om alles op te persen) Dan beginnen stukje van de inrit. Zodat je er met pers of opraapwagen gelijk voor kan gaan staan. Dan gewoon buiten kant rond wiersen en dan gelijk over gaand in de eerste wiers. En zo het stuk in wiersen in losse wiersen. En proberen geen dotten te maken op het kopend. Als je hele lange stukken heb proberen dat je weer voor uit komt en niet dat je weer het hele stuk met een pers of opraapwagen loos moet gaan rijden.
Enkele hark:
eerst de slootkanten er uithalen, dan die wiers nog eens naar binnen halen (2x rond dus totaal)
dan draai ik om de eerste wiers af te maken. dan langs alle greppen, en dan ligt het er maar net aan hoe breed de akkers zijn of je er nog een extra wiers tussen legt.
in ieder geval de kop akkers zover mogelijk naar binnen halen ivm keren
De eerste keer gewoon de complete buitenkant meenemen, dan binnen in, en op de kopakkers niet te precies doen en gewoon een paar meters laten liggen(anders krijg je allemaal van die bulten en dat is erg irritant met hakselen of persen 😉 ), en op het laatste ga ik nog een keertje rond binnenin. Met een middenafleg hark doe ik dit.
Oja en misschien een tip: als er gehakseld word mogen het gerust wat bredere zwillen zijn maar als er met de pers overheen word gegaan, het liefste zo dun mogelijk, zodat die het gras een beetje kan verdelen over de pickup. Dus dat hij een keer links kan laden en een keer rechts kan laden, zo krijg je de beste (stevigste) balen!
Wij beginnen met onze dubbele hark altijd binnenin en als je nog ongeveer 2 rondjes over hebt begin je aan de sloot. Zo rij je bijna niet over je wiers heen.
Altijd 2 keer rondom. De buitenste minstens 2 werkbreedtes (met enkele hark) van de kant af. Meeste ideale is hark met 4 rotoren of 2 met zijafleg. Dan worden de kiddes wat hoger en hoef je niet zo hard te rijden om de wagen snel vol te krijgen. Rijd je de weide ook niet zomaar kapot. En door de 2 kiddes rondom heb je altijd voldoende ruimte op de kopakker.. hoef je niet zo stik te sturen.. beter voor de weide.
Met dubbele hark eerst 3x rond. Dan over de kopeinden 1 keer met 1 element aan de grond. Dan hou je meer ruimte over om de hark op te halen. En dan baantjes maken. Als je het goed doet hoef je de koppeling niet in te trappen op het kopeind
Wij maken eerst een rug aan de buitenkant met onze dubbele hark zijafleg
1 keer rond en 1 keer langs de andere kant rond en dan nog 1 ronde om het nog naar binnen te gooien voor een wat groter draai kopeind en dan ruggen leggen
Wij harken met een enkel rotor pöttinger (3m.) en vaak doe ik 1 keer buitenom en en dan 6 meter verderop nog een keer een wiers naar de andere wiers toe draaien of ik hark het bij de greppels weg 😉 dus dan blijft er 6 m. Over dus 2 werkgangen maar dan hark ik het miden en rij ik de buitenste wiers plat met mijn voorbanden als ik de hark op moet heffen als ik binnenin klaar ben hark ik eerst de wiersen die binnenin liggen de puntjes van glad naar de plat gereden wiers daarn rol ik de buitenste (bij de slootkant) naar binnen en blijft er nog 3 m. Over die rol ik dan weernaar buiten en dan ligt de wiers in het midde van de kopakker en dan ben ik klaar 😃
Snapje hem?
In het midden beginnen en dan naar buiten werken tot dat je 2 banen over hebt, en die ga je dan rond, zo rij iig nooit over de wiers heen
Ik rij altijd eerst 2 rondjes rondom, daarna binnnen in,
Hangt af van hoeveel er ligt, met een enkele hark als er veel opligt maak ik 2 buitenronden ligt er weinig op 1 zwad in de ronde nadat je het laatste buitenzwad gemaakt hebt nog één maal een rondje rijden om alles naar binnen te gooien en dan kun je lengtes rijden zonder in problemen te komen met het omringende zwad (het bestaande zwad weer open te harken) 😛
Ik doe als het voor te persen of oprapen is 1 rij rond maar eigelijk een paar keer rond want mag dik zijn
dan midden
dan buiten rond nog 1 keer een beetje omleggen
@maggi Wij hebben met persen juist het liefst brede wiersen. Dan krijg je de balen mooier gevuld als dat je hem zelf moet gaan vol slingeren. Is mijn ervaring. Waarom hebben jullie liever smalle wiersen ?
@ErDee

Ja voor de lager gelegen stukken bijvoorbeeld, maar net als wat @eddie zegt rij je ook niet over de eerder gemaakte wiersen.
Onze loonwerker begint altijd binnen en doet daarna één keer de buitenste ronde met een 4 elements hark, rijd ie niet de hele tijd over de duin heen.
@roelie91

Als je brede duinen hebt, heb je het hoogste punt van de duin altijd middenin. Met brede duinen kun je dus niks verdelen en dus middenin de baal een hele hoop gras zitten en aan de zijkanten wat minder, met smalle duinen kun je een beetje naar links en naar rechts en dus de kanten van de balen ook veel beter vullen.
@maggi

je moet met brede wiersen maken ze tegen elkaar aanrollen en niet in elkaar schuiven want dan worden het hoge wiersen 😉
@johndeere6230

niet iedereen heeft die keuze, het is maar net wat voor hark je hebt!
@roelie91

hier kun je het wel zien dat ze een keer links en een keer rechts gaan
@maggi

dat kan met elke hark hoor!
Dit zijn goede wiersen voor een pers hoeft die ook niet te slingeren 😉
Je ziet zelf wel dat de midden het hoogste punt is toch? daardoor krijg je aan de zijkanten minder strakke balen, maar ik gaan geen discussie aan want hier komt toch geen einde aan en iedereen doet het anders 😃
Ik ben het toch met johndeere 6230 eens. Als die wiersen zo liggen hoef je maar een beetje te slingeren. Wij hebben de trekker ook op z'n breedste staan. Dus dan kan je met brede wiersen ook makkelijker slingeren. Maar zoals maggi zegt iedereen heeft zijn eigen manier.
Het ligt er ook aan wat voor balen je maakt, rond of vierkant, bij vierkant maakt het niet zo gek veel uit moet ik zeggen. Bij rond is het makkelijker als ze wat smaller zijn vind ik..
Ik tijl met een dubbelen hark altijd eerst 2 werkgangen van de heining af en dan op het laats gewoon 2x rond.
@roelie91

met middenafleg niet te veel toeren, rond 1300, pto op 750. dan leg je de (halve) wiersen mooi tegen elkaar aan, en dan heb je mooie vierkante wiersen. altijd mooie pakken.
Ik denk dat het best is: eerst 2 rondjes buitenom dan in het midden en dan zegmaar de 2e buitenronde nog een keer verleggen, als je eerst in het midden doet dan is je 2e wier ongelijk en kan de pers of wagen daar moeite mee hebben
@heidewoud
Ja klopt precies! We noemen het altijd de vrouwlijke wiersen:)
Als ik de tijd heb, direct na het maaien de slootkanten/hoeken naar binnen harken, dan gaat het schudden sneller en niks in de sloot. Soms nog met de tuinhark de hoekjes wat naar binne harken.
Met de handhark

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
39
DEELNEMERS
25
WEERGAVES
3