Loonwerkersvraag; haksellengte

Vraag voor alle loonwerkers onder ons;

wat is de ideale haksellengte voor mais van 37% ds? wie bepaalt dat? in de praktijk laat de boer het vaak aan de loonwerker over, maar wat vind de loonwerker een goeie haksellengte? en waarom?

onzinne reacties worden verwijderd

Deel dit topic

Reacties

newholland m100
Mijn indruk is bij krone zit er een "oog" op en dat helpt mee de haksellengte te bepalen en zit meestal wel op een logisch haksellengte
radium45
Ik vind 5.5 mm altijd een mooie lengte bij dat drogestofgehalte. Mooi product an de bult en toch nog een redelijk capaciteit op het land. Maar de boer beslist.
remco1234
Jd en claas die doen dat toch uitzich zelf regenlen of zo??
ul
Wij hebben 37.2 % DS, haksellengte is 7 mm. (nog te weinig structuur in de maïs!)
De nieuwere hakselaars regelen het wel zelf, maar de 'bandbreedte' bepaald de loonwerker nog steeds zelf. en daar worden nog erg grote verschillen gemaakt, vandaar mijn vraag.
eddie
Laten het aan de loonwerker over die meestal gewoon een vaste maat heeft, en die gehaltes halen wij later wel uit de bult, dit jaar zaten we wel wat onder gemiddelde met DS; 30% de rest was wel boven gemiddeld dacht ik.
DaanHaar
Eerder hakselden wij altijd tussen de 4 en 5mm. De eerste mais in het seizoen zeg maar 5 mm en later in het seizoen 4 mm. Fijnere mais is beter verdichtbaar in de kuil, goed verteerbaar (in combinatie met korrel-kneuzer) en minder verlies in de voergang. Het kost overigens wel meer brandstof maar dat wou de klant altijd graag betalen voor het product. 37% is overigens alweer naar de droge kant toe. Het is natuurlijk wel altijd een gevoels kwestie. En ja het verhaal meer structuur bij langere mais is een veel gebruikt excuus door loonwerkers die de kostprijs laag willen houden, maar structuur komt niet voort uit de lengte van het hakselen maar uit de plant zelf.
@DaanHaar

zow....jij durft.... je haalt me de woorden uit de mond, maar ik wil wel eens weten wat de loonwerkers hier op te zeggen hebben.
dit jaar erg veel kuilen van 39,40 of 41 % ds, dus te droog en nog zie je erg grof gehakslde mais. en nu erg veel problemen...... broei schimmel....ideaal zoveel structuur in de mais....
county1124driver
Bij ons thuis was het ook erg droog gehakseld. op 21 okt meende ik. wel heel fijn gehakseld. weinig grof schutblad. goed gehakseld dus!
fiatnhpower
12mm ongeveer
janhenk
1 mm . mais is duur 😃
radium45
@janhenk

Laten malen 😃
Joop3
Inderdaad, stelregel is hoe droger, hoe fijner.
Hoewel exact gehakselde mais (planten netjes in lengterichting voor het mes, goed afgestelde machine, enz.) bij een grovere lengte misschien wel beter is als prutswerk, maar dan fijn.
Ik weet wel dat je bij langzame aanvoer, en een korte lengte (4mm, hakselen ook altijd laat, i.v.m. late zaaidatum. Door nachtvorst rijpt de plant snel af, zonder dat de korrel veel harder wordt.) ook met een lichtere trekker de kuil op kunt, en nog geen problemen hebt met broei of schimmel.
Wat er klopt van het structuurverhaal durf ik niet te zeggen, wel vind ik de dominosteentjes die er uit de 880 van de loonwerker komen netjes egaal om te zien, en verwacht ik daar niet veel problemen mee, temeer omdat er eens zoveel gewicht op de kuil staat.
RuudBus
In het begin van het seizoen 7mm en later naar 5,5. in samenwerking met shovel machinst die het product het beste kan beoordelen. het viel me op als je het aan de boeren vraagt: is het product goed (kort genoeg, netjes gesneden, korrel kappot) dan krijg je als reactie: heb het nog niet gezien of van: ja is prima. jammer dat ze er een weinig uitgesproken menig over hebben. dat komt pas als een voervoorlichter er wat van zegt.
kknijbr
Is al gezegd, maar haksellengte heeft niks te maken met structuur
@heersinkvoedertechniek Hoezo is +- 40% DS te droog. Hier hebben we dat al jaren, dit jaar voor het eerst zelfs 45+% DS (eigen meting zat op 47%) op aanraden van de veearts. Dit levert in het begin (tot dat de mais goed gecvonserveerd is) wel iets moeilijkheden op, maar daarna werkt het veel prettiger als die natte mais. Helemaal als er de zomerdag vers gras gevoerd wordt. Brengt (vooral met zo'n nat zomer als dit jaar) veel meer rust in het rantsoen. Kort hakselen moet je dan natuurlijk wel, anders krijg je het nooit vast. Broei is hier trouwens nog nooit een probleem geweest.
janhenk
Als je 2 meter zand er op gooit krijg je ok geen broei 😉
Husqvarna
Dat de korrel kapot is vind ik toch wel belangrijker, de hele korrels belanden meestal uiteindelijk in de mestput..
Ik meen dat hoe groter de haksellengte, hoe meer brandstofverbruik?
@Fendt-Farmer-Vario
ik heb ook een klant met 41%ds en 10 mm haksellengte. toch geen broei. afgedekt met ardappelvezels en tgc, is erg zuur, dus geen broei. (levert niet aan cono 😄 )
het is te droog als je problemen krijgt door broei en schimmel, en niet te weinig ook. en dat probleem komt weer door te grof hakselen. 8 mm......???!!!?!?!?!?!?!
zand op de kuil en 2m voersnelheid, maar zo'n kuil hou je nooit broeivrij.

ruudbus; idd, zoals ik al zei bepaald de loonwerker nog erg vaak de haksellengte, vandaar ook mijn vraag.
Wat bij Ruudbus gebeurt dat gebeurt bij ons ook. Maar toch komt het ieder jaar weer voor dat er te droge mais aan de bult gaat. Daar komt ook zeker broei van omdat deze mais zich zeer slecht laat aanrijden. Je moet denken aan een spons effect.
sebas deutz150
Ik vind 6 mm een mooie haksellengte wanneer weer de genoeg capaciteit op de kuil kan het ook grover want de korrelkneuzer krijgen toch alle korrel kapot. wij zelf gaan volgend jaar misschien naar 4 mm toe omdat we met onze mengele de korrels zonder korrelkneuzer niet allemaal kapot krijgen.
S Schenning
Bij ons is het ook altijd zon gezuer met de loonwerker om het wat fijner gehakseld te krijgen, wij willen graag rond de 6 tot 7 mm liggen, maar dan begint het verhaal meteen van het diesel verbruik, minder capaciteit op de hakselaar. Maar vorig jaar 30 ha mais laten hakselen door iemand anders, meteen is het gezeur afgeloopen met ze 😛
Er zijn ook boeren die het mais its wat eerder laten hakselan, en dan op 35 mm hier in de buurt...
@heersinkvoedertechniek Gaat er toch echt iets fout. Hier hebben we geen zand op de maiskuil, voersnelheid van meter per week en werken gewoon met een kuilhapper. Mais erg goed vastrijden en bovenste laag beetje conserveringsmiddel (Bonsilage) doen wonderen tegen broei. En vooral niet te veel kuubs per uur aanvoeren tijdens het inkuilen.
RuudBus
@Fendt-Farmer-Vario

Quote:
beetje conserveringsmiddel

bij die producten vraag ik me toch altijd af of het daadwerkelijk helpt. heb bij 1 klant in de voledige kuil dat spul gedaan. kosten: 1600 euro. redlijk wat geld denk ik dan. je kunt het zo slecht aan tonen of het werkt. elke kuil is anders dus wat als het er niet in had gezeten of juist wel?? dat is volgens mij gewoon een gevoel wat je als boer zijnde er bij moet hebben.
Ja bij die conserveringsmiddelen heb ik ook altijd een raar gevoel bij.
FendtVario22
Sommige zweren erbij, sommige niet...maja of het werkt blijft net zoals ruud zegt, moeilijk aan te tonen
@RuudBus 1600 euro voor een hele kuil?? Kosten zijn hier zo'n 20 euro per hectare. Tja het klopt dat geen enkele kuil dezelfde is. Maar wij hebben hier toch het gevoel dat het wel verbetering geeft. Hoe mooier het in te kuilen gewas hoe minder de werking, dat wel.
FendtVario22
Dan hebben ze bij die klant 80 ha gehakseld 😃 dus bij een hoge ds-gehalte zou het middel de beste werking hebben?
radium45
@heersinkvoedertechniek

nu gaan wij de vraag omdraaien... Wat voor spul heb jij het liefste voor je wagen?
FendtVario22
Dan hebben ze bij die klant 80 ha gehakseld 😃 dus bij een hoge ds-gehalte zou het middel de beste werking hebben?
RuudBus
Werd mij verteld dat 1 zak 200 euro kosten. maal 8 is 1600. neem me niet kwalijk als ik het fout heb, dit is mij verteld door diegene die de zakken bracht.
@RuudBus

200 euro ? Ik heb nog niet veel duurder gehoord dan 100 euro. Maar dat vind ik nog duur 😞
FendtVario22
@RuudBus

zo'n zak is voor 2 ha?? best geld trouwens voor zo'n middeltje
county1124driver
5 bunder de zak ofso toch??
RuudBus
Allemachtig, heb wel weer wat ter weeg gebracht met die geld bedragen 😃 deden bijna 1 zak per ha. zo heel veel maïs had die niet meer, nou niels, jij weet wel over wie ik het nu heb 😉.
county1124driver
Blij van dat wij dat nie moesten haha. was het 50 zakken vol 😛
Daarom denk ik ook vaak dat de boeren dat geld vaker beter kunnen investeren in kuilplaten, sleufwanden, plasic, dekkleden of grond op de kuil.
Maar ja wie ben ik ?
Ik ben maar een domme loonwerker 😃
FendtVario22
@JoriskleinGunnewiek

dat zijn er denk ik wel meer op deze site 😃 Ruud, ik denk dat ik het wel weet waar jij het over hebt 😛
interpowerrr
Rond de 5a6mm gemiddeld ligt aan het product, met bladvlekziekte extra fijn ivm vastrijden.

toevoegmiddelen helpen wel maar is idd prijzig, als de kuil goed is, is 5a10% kosten extra wel waard vogens somige boeren, die zeggen dat slecht voer nog veel duurer is.
Dacht dat Bonsilage zo ongeveer 140/150 euro per zakje van 25 kilo kost, weet het zo ook niet precies. Maar hier doen we gemiddeld 7 hectare GRAS met een zakje dacht ik zo, nooit echt bijgehouden. Mais al helemaal niet bijgehouden. Regelt de 'ouwe' altijd, ben met de mais druk genoeg op de trekker.
FendtVario22
Om mais op de mesthoop te gooien is het sowieso veel te duur voor
Conserveringsmiddelen werken trouwens beter bij een NATTE kuil.
Kamps
@heersinkvoedertechniek

heb je er ook klanten bij waar de loonwerker een lacotech kneuzer heeft? En zo ja wat is je ervaring daarmee?
RuudBus
@Kamps

daar hadden we het hier ook al even over
@Kamps

ik begrijp hier dat Huiskamp zo'n kneuzer heeft. volgens mij zijn we nu alleen kuilen aan het voeren die met een claas zijn gehakseld.
maar wat zou het voordeel zijn? nóg hogere capaciteit? want ik zie tegenwordig eigenlijk nooit geen hele korrels.
@Fendt-Farmer-Vario

45%ds, 1m per week en een kulhapper en geen zand erop? dat mag je mij dan wel eens uitleggen hoe je dat koud houdt.
Of hebben jullie betere loonwerkers dan hier? 😄
@radium45

de hakslellengte maakt mij niks uit, alles mengt wel goed, maar zoals ik al zei; ik zie erg grove kuilen die ook nog eens erg droog zijn, de bovenkant van de kuil brokkelt af, dus die had veel fijner moeten worden gehakseld, dan zat het beter vast en dan hadden we nu niet het probleem van een warme en schimmelige kuil. de hele winter...
@interpowerrr

Quote:
rond de 5a6mm gemiddeld ligt aan het product, met bladvlekziekte extra fijn ivm vastrijden.

toevoegmiddelen helpen wel maar is idd prijzig, als de kuil goed is, is 5a10% kosten extra wel waard vogens somige boeren, die zeggen dat slecht voer nog veel duurer is.

maakt het uit of je met de claas komt of de krone?
@JoriskleinGunnewiek

Quote:
Wat bij Ruudbus gebeurt dat gebeurt bij ons ook. Maar toch komt het ieder jaar weer voor dat er te droge mais aan de bult gaat. Daar komt ook zeker broei van omdat deze mais zich zeer slecht laat aanrijden. Je moet denken aan een spons effect.

maar wie bepaalt dan of er fijner of grofer moet worden gehakseld?
fendtjuh
@heersinkvoedertechniek

Quote:
maar wie bepaalt dan of er fijner of grofer moet worden gehakseld?

De boer zelf, alleen wordt dat nogal eens vergeten door de hectiek tijdens de maisoogst heb ik het idee... Wij hebben na de eerste vracht ook wel eens gebeld dat het veel fijner moest, is dan zo geregeld. Maar als je tegelijkertijd zelf wil meerijden, een 2e kuil moet afdekken en al die grappen is niet iedereen meer zo precies...
RuudBus
@fendtjuh

de eerste vracht of 2 kun je slecht bepalen hoe het met de afstelling is. althans mijn menig is dat je die twee vrachten vaak van mindere kwaliteit zijn omdat je dan bezig was met kanten maaien. hier in de achterhoek zijn het niet al te grote perceelen. je bent dan redelijk aan het steken in de hoeken om ruimte te maken en daardoor heb je de bek niet altijd vol en vallen planten om die scheef in de invoer komen en dan niet netjes worden gehakseld. mss valt het ook wel mee en is dat een slap excuus voor als het niet goed is maar dat idee heb ik er altijd van.
en tegelijkertijd zelf mee rijden is niet voor iedereen weg gelegd. vaak een te kleine trekker waardoor je het soms ophoud, en dan ook op de kuil niet al te mooi lossen. dat kost weer tijd met verdelen en gaat verloren aan het vast rijden. (geld natuurlijk niet bij alle boeren) volgens mij kun je dan meer verdienen om de kanten tussen door netjes bij te houden van de kuil en tevens onder het hakselen commentaar geven op het product zodat er dan wat met de afstelling veranderd kan worden
radium45
Als een boer aan de hakselmachinist vraagt op hoeveel mm de machine staat, moet hij daar nooit op antwoorden maar vragen of het niet goed is, of het fijner of grover moet. Vaak zitten die mm,s tussen de oren, hij moet gewoon naar het product kijken, 1 blik naar de kuil is genoeg.
fendtjuh
Klopt allemaal ruud, maar dat zou een verklaring kunnen zijn 😉 Zelf alles willen doen en dan zulke dingen vergeten.
SJB533
En dan denken dat t in de wegrijden goedkoper is...
@heersinkvoedertechniek Net wat ik al zei, niet te veel kuubs per uur aanvoeren, en gewoon constant blijven aanrijden. Bovenste laag fijner hakselen + toevoegmiddel. Voorkant is natuurlijk wel afgedekt met goede dikke rij zandzakken als deze open is. En we gebruiken erg dik plastic, weet niet of dat er nog iets aan bijdraagt, maar kleine gaatjes heb je zo wat ook veel broei veroorzaakt. Maar ben toch van mening dat het aanrijden voor het grootste deel wel de broeigevoeligheid bepaalt.
fendt-412
Hebben hier afgelopen jaar een kuil van 41%ds gehad, ongelukje. Zat bladvlekziekte in, korrel was net hard en de plant binnen een week afgestorven. Hebben een inkuilmiddel toe laten voegen, maar dat heeft aardig geholpen. Hoeken waren alleen iets warm.
Kan geen chauffeur wat aan doen, wou niet al te best vastrijden. Zonder toevoegmiddel was dat echt niet goed gegaan. Ruikte ook lekker fris, beetje TGC doormengen en werd ook niet warm voor het voerhek 😄

Denk dat het grootste probleem is dat de kuilplaten niet met het bedrijf meegroeien. Past eigenlijk niet, dus dan maar een meter de lucht in, in plaats van een meter breder. Hebben hier een silo een aantal jaren terug 15meter verlengd, scheelt al een hoop. Alleen de plaat blijft 7meter breed, dat is slecht bij te houden met shovel. Moet telkens wachten onder het lossen. Zou nooit weer een smallere plaat willen als 10meter. Kun je constant aanrijden, kan de boer eventueel ook nog een trekker volpakken met gewicht. Dat lijkt mij ideaal, dikke hakselaar en de loonwerker op volle capaciteit laten werken en met 2shovels aanrijden.
Van het voorjaar hier gedaan met stukje gras hakselen naast de kuil en onze eigen ladewagen. 2shovels op de kuil, was heel goed bij te houden.
lintel
@heersinkvoedertechniek

mooi stukje in de boerderij 😄
FENDTfarmer
Tjah. tis ook afhankelijk met wat voor wagens je loonwerker rijd. een kleinere wagen is minder tijd nodig bij het vullen.. dus je hebt sneller een andere wagen echter je hebt bij de hoop ook per vracht minder product om te verdelen... dus qua dat komt het de verdichting vaak wel weer ten goede
fendt-412
Maar ik het wel liever iedere 20minuten een vracht van 20kuub aan de kuil, als elke 10minuten 10kuub. Om maar even een voorbeeld te geven. Anders sta je veel langer te wachten als je niet langs elkaar kunt rijden in een smalle silo. Moet je natuurlijk niet heel kort gaan lossen voor de bult, maar een mooi eindje erover.
FENDTfarmer
Nou klopt die verhouding niet helemaal 😉 maargoed is inderdaad zeer afhankelijk van de situatie...

maar 7 mtr breed en elkaar niet kunnen passeren?
flyinghollander
@RuudBus

En een hele kuilbult die je niet kan gebruiken is niet duur???

Heersink,

Ik doe onze hakselaar op 8 tot 12 mm. We hebben krone en claas. Korrelkneuzer aan natuurlijk.
Romke
Ongeveer 32% drogestof, en een haksellengte van ongeveer 7 mm lijkt mij ideaal.
en je moet natuurlijk genoeg tijd hebben om te verdelen en aan te rijden.
Romke
En om op de vraag van heersink terug te komen:
bij 37% ds heb ik de haksellengte denk ik het liefst wat korter, dus ongeveer 5 tot 6 mm, omdat het dan net wat beter aan rijd
DaanHaar
@heersinkvoedertechniek, wij slepen de messen op de helft van de dag ook altijd nog even bij. De bespaart gewoon brandstof en zorgt voor een constante haksellengte. De trekker op de bult was bij ons altijd de aller zwaarste die er was en de chauffeur (vaste kracht en 40 jaar ervaring in de mais) bepaalde wanneer een wagen de bult op kon. De VEM en zetmeel in de bulten waren altijd boven optimaal. Onze klanten lieten altijd alles aan ons over, zowel ras (mijn vader wist welke veestapel de klant had en welke soort grond), ploegdatum, zaaidatum, spuitdatum en hakseldatum. Nooit geen problemen gehad, hij deed dit sinds 1965!!!
stevenb
Je kunt zeggen over de lengte wat je wilt, gewoon zo kort mogelijk, zo word het het beste benut en uit mais hoef je toch geen structuur te halen!!!
RuudBus
@flyinghollander

dat is zeker waar, maar wat was er gebeurt als het er niet bij in had gezeten?? dat probeer ik er mee te zeggen, raad het niemand af, maar zal ook niet snel zeggen dat je het MOET gebruiken.

@daanHaar

messen slijpen tussen de middag doet neem ik aan iedereen. soms wel vaker.

dat is wel een heel bijzonder verhaal. je pa was dus eigenlijk veeboer/akkerbouwer. maar eigenlijk was hij een voor loper. op zo'n manier doen ze toch ook gewassen verbouwen voor een voercentrum?
flyinghollander
Ruudbos,

Tuurlijk,maar ik bedoel wat is duur? Hoeveel kost 10 ha mais onder het plastic?
RuudBus
Als je als boer zijnde van mening bent dat je het nodig hebt en denkt dat het werkt, dan is het natuurlijk niet gauw te duur.

maar als het hem van zijn hoge bloeddruk moet houden terwijl het misschien niet nodig was, dan is het te duur. daarom zeg ik, het is net wat voor een gevoel je erbij hebt
gdr
Wat voor boter messen heb je dan toch?met gras moet je ze wel eens slijpen overdag,maar in de mais?
Mengeledriver
Mais messen zijn hard, die slijten normaal amper overdag. Aan het product is het iig niet te zien. Het vlijmscherpe is er na 1 wagen volhakselen direct al af.
RuudBus
De slijpsteen hoeft er geen 30 keer over heen. doe liever 3 keer 10 dan 1 keer 30!
DaanHaar
Kijk, kijk, in één keer allemaal loonwerkers op tractorfan.

@ruudbus, geloof me dat de meesten tussen de middag echt niet slijpen. En ja, mijn pa, die is altijd loonwerker geweest. Hij was er vroeger op tijd bij toen mais zijn intrede deed. Begon met een 1 pitter en stopte met een 8 pitter. Uiteraard doet iedereen het op zijn eigen manier, de één houd meer van kwaliteit en de ander weer meer van een lage prijs per ha. Een combi zou mooi zijn maar is tevens een illusie.
Voor mij zegt goeie kneuzing meer dan 3mm verschil in haksellengte. willen hier volgend jaar eens proberen op 10/15 mm te gaan hakselen, dit samen met een lacotec korrelkneuzer waar we nu paar jaar ervaring mee hebben. dikke aanrader, alle korrels zijn met goeie afstelling in 7 stukken gebroken.
radium45
@RuudBus

ik doe ook altijd tussen de middag ff een paar keer de steen erover om de kooi weer rond te hebben, maar nog belangrijker... het tegenmes er weer strak tegen aan zetten. Verschil is zo groot of dat je de hele dag doorschuift met je molen
RuudBus
@radium45

na elke slijpbeurt moet je je tegen mes weer afstellen, dus dat leek mij wel logisch 😉 ik vind dat je het gewoon kunt zien aan het product. als je te lang niet meer slijpt krijg je gehakselde mais waar van die vezels aan hangen. daaraan kun je zien dat het snijden niet meer optimaal.
radium45
@RuudBus

bedoelde te zeggen, ook zonder slijpen het mes af en toe afstellen op de dag. Scheelt echt, niet alleen het product blijft langer mooi maar ook de standtijd van het mes gaat met faktor 2 naar boven.
RuudBus
@radium45

met wat voor een hakselaar knabbel jij? als ik hem niet slijp valt er ook weinig aan af te stellen. kan hem beide kanten 3 keer aan draaien maar ook weer 4 terug voordat je hem niet meer hoord, dan weer 1 x aan draaien. als je het elektrisch hebt denk je mss dat het helpt maar volgens mij schiet je er niks mee op.

Quote:
standtijd van het mes gaat met faktor 2 naar boven

wat bedoel je daar precies mee?
Wie er bepaald of er grof of fijn gehakseld zijn vaak ook de vertegenwoordigers van de voerleveranciers.
radium45
@RuudBus

Claas 800 serie, bijna alle modellen 😃
gdr
@radium45

ja het tegenmes stel ik halvewege de dag ook,maar slijpen eigenlijk nooit,of dr moet wat door gaan wat er niet door moet gaan! volgens mij gaan de meeste boeren blindelings af op wat een voerleverancier zegt!!
gdr
Voervoorlichter bedoel ik
bello
7 mm haksellengte met een geribbelde bodemplaat en de korrelkneuzer op 0.5 mm zetten. Dan heb je een mooi produkt,en alle korrels zijn gekraakt.
Als de mais zeer droog is op 5,5 mm hakselen om het goed vast te kunnen rijden, en zo min mogelijk bladresten er in te krijgen.
jehan
Broei remmers werken niet in hele droge mais ..dr moet een beetje vocht in de mais zitten ..banden van de shovel moeten vchtig zijn zijn ze dat niet bij het aan rijden dan is roeiremmer weggegooid geld ...ik bepaal als vastrijder de haksel lengte hoe droger de mais hoe fijner er dan gehakseld wordt ..komt er een natter perceel na dat bel ik de hakselaar chauffeur en dan gaat ie weer een standje grover ..in het begin van het seizoen hakselen we op9 mm later op 7 en aan het eind als de mais te rijp is op 5 mm
Fendtthebest
Hee bello ben je er weer ?
bello
@Fendtthebest

ja zeker ff op vakantie geweest
Fendtthebest
@bello
weet je wie ik ben dan?
ff antwoord via pb.
bello
[@Fendtthebest
Nee ik ken jou niet, maar dat hoeft ook niet.
Je kent mij ook niet.
Fendtthebest
@bello
ik ken jou wel hoor
combynefreak
Wat een toevoegmiddel kost weet ik niet wat ik wel weet is dat 1 zak bonsilage goed is voor 50 ton aan mais met een bepaalde ds-gehalte, je kunt op de zak een lijst vinden met verschillende ds-gehaltes en tonnen, maar het blijft toch altijd inschatten door de hakselmachinist. de haksellengte moet eigenlijk door de boer bepaalt worden die weet zelf heel goed hoe hij het wil voeren en als je hakselt op 7 mm en je korrelkneuzer staat op 1mm nou geloof mij maar dan krijg je maismoes want je korrelkneuzer knijpt alles fijn. grover hakselen is voor sommige beter omdat ze gehakselt gras voeren dat maar een weken gegroeid heeft waardoor de koeien structuur missen en door het grovere mais niet aan de schijt raken.
fendt-412
@combynefreak

als je structuur uit de mais moet halen ipv uit gras ben je wel heel goed bezig. Dan moet je op 20mm gaan hakselen voordat je wat prik krijgt en structuur. Dan laten de koeien het netjes liggen aan het voerhek. Dan heeft de haksellengte volgens mij nog weinig invloed op de snelheid van de verteerbaarheid. Het product is wel fijner en is sneller te verteren, alleen je hebt nog niets meer houtstof, waardoor de vertering afremt. Wat veel beter met gras te bepalen is.

In gehakseld gras zit genoeg structuur, als je maar niet te vroeg maait. Daar wil je een balans in vinden, tussen structuur en voederwaarde.
combynefreak
@fendt-412

Je hebt er mensen tussen zitten die het altijd beter weten ik zit al een jaar 12 op een hakselaar en het is elk begin van het seizoen anders en de laatste snee haksel je dan weer zoals je vorig jaar gestopt ben, boeren worden doodgegooid met goeie ideeen van universiteiten melkfabrieken en ga zo maar door dus ik denk dat je als boer zijnde lekker moet blijven op de manier waarop jouw koeien het beste doen en misschien kleine veranderingen plaats laten vinden maar elke verandering moeten volgens mij ook weer de koeien aan wennen dus het blijft altijd een kwestie van goed inzicht en ik vind dat je als loonwerker zijnde moet luisteren naar de boer want daar betaald hij uit eindelijk jouw salaris van en die boer moet er ook van leven
flyinghollander
Fendt 412 stuctuur uit mais? Gras... doe eens een test, neem wat kuil prik het in je hand,voel je de prik? Daarnaast is kuil vrij zwaar om af te breken voor een koe, test? Neem wat kuil en draai het en probeer het door midden te breken, doe het zelde met luzerne kuil. Reden platte/ronde stam.

Mais gaat mij om de zetmeet... de plant zelf weinig interesse voor, goeie opvulling.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
92
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
23