Vraag voor alle loonwerkers onder ons;
wat is de ideale haksellengte voor mais van 37% ds? wie bepaalt dat? in de praktijk laat de boer het vaak aan de loonwerker over, maar wat vind de loonwerker een goeie haksellengte? en waarom?
onzinne reacties worden verwijderd
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
zow....jij durft.... je haalt me de woorden uit de mond, maar ik wil wel eens weten wat de loonwerkers hier op te zeggen hebben.
dit jaar erg veel kuilen van 39,40 of 41 % ds, dus te droog en nog zie je erg grof gehakslde mais. en nu erg veel problemen...... broei schimmel....ideaal zoveel structuur in de mais....
Laten malen
Hoewel exact gehakselde mais (planten netjes in lengterichting voor het mes, goed afgestelde machine, enz.) bij een grovere lengte misschien wel beter is als prutswerk, maar dan fijn.
Ik weet wel dat je bij langzame aanvoer, en een korte lengte (4mm, hakselen ook altijd laat, i.v.m. late zaaidatum. Door nachtvorst rijpt de plant snel af, zonder dat de korrel veel harder wordt.) ook met een lichtere trekker de kuil op kunt, en nog geen problemen hebt met broei of schimmel.
Wat er klopt van het structuurverhaal durf ik niet te zeggen, wel vind ik de dominosteentjes die er uit de 880 van de loonwerker komen netjes egaal om te zien, en verwacht ik daar niet veel problemen mee, temeer omdat er eens zoveel gewicht op de kuil staat.
Ik meen dat hoe groter de haksellengte, hoe meer brandstofverbruik?
ik heb ook een klant met 41%ds en 10 mm haksellengte. toch geen broei. afgedekt met ardappelvezels en tgc, is erg zuur, dus geen broei. (levert niet aan cono )
het is te droog als je problemen krijgt door broei en schimmel, en niet te weinig ook. en dat probleem komt weer door te grof hakselen. 8 mm......???!!!?!?!?!?!?!
zand op de kuil en 2m voersnelheid, maar zo'n kuil hou je nooit broeivrij.
ruudbus; idd, zoals ik al zei bepaald de loonwerker nog erg vaak de haksellengte, vandaar ook mijn vraag.
Er zijn ook boeren die het mais its wat eerder laten hakselan, en dan op 35 mm hier in de buurt...
bij die producten vraag ik me toch altijd af of het daadwerkelijk helpt. heb bij 1 klant in de voledige kuil dat spul gedaan. kosten: 1600 euro. redlijk wat geld denk ik dan. je kunt het zo slecht aan tonen of het werkt. elke kuil is anders dus wat als het er niet in had gezeten of juist wel?? dat is volgens mij gewoon een gevoel wat je als boer zijnde er bij moet hebben.
nu gaan wij de vraag omdraaien... Wat voor spul heb jij het liefste voor je wagen?
200 euro ? Ik heb nog niet veel duurder gehoord dan 100 euro. Maar dat vind ik nog duur
zo'n zak is voor 2 ha?? best geld trouwens voor zo'n middeltje
Maar ja wie ben ik ?
Ik ben maar een domme loonwerker
dat zijn er denk ik wel meer op deze site Ruud, ik denk dat ik het wel weet waar jij het over hebt
toevoegmiddelen helpen wel maar is idd prijzig, als de kuil goed is, is 5a10% kosten extra wel waard vogens somige boeren, die zeggen dat slecht voer nog veel duurer is.
heb je er ook klanten bij waar de loonwerker een lacotech kneuzer heeft? En zo ja wat is je ervaring daarmee?
daar hadden we het hier ook al even over
ik begrijp hier dat Huiskamp zo'n kneuzer heeft. volgens mij zijn we nu alleen kuilen aan het voeren die met een claas zijn gehakseld.
maar wat zou het voordeel zijn? nóg hogere capaciteit? want ik zie tegenwordig eigenlijk nooit geen hele korrels.
45%ds, 1m per week en een kulhapper en geen zand erop? dat mag je mij dan wel eens uitleggen hoe je dat koud houdt.
Of hebben jullie betere loonwerkers dan hier?
de hakslellengte maakt mij niks uit, alles mengt wel goed, maar zoals ik al zei; ik zie erg grove kuilen die ook nog eens erg droog zijn, de bovenkant van de kuil brokkelt af, dus die had veel fijner moeten worden gehakseld, dan zat het beter vast en dan hadden we nu niet het probleem van een warme en schimmelige kuil. de hele winter...
toevoegmiddelen helpen wel maar is idd prijzig, als de kuil goed is, is 5a10% kosten extra wel waard vogens somige boeren, die zeggen dat slecht voer nog veel duurer is.
maakt het uit of je met de claas komt of de krone?
maar wie bepaalt dan of er fijner of grofer moet worden gehakseld?
De boer zelf, alleen wordt dat nogal eens vergeten door de hectiek tijdens de maisoogst heb ik het idee... Wij hebben na de eerste vracht ook wel eens gebeld dat het veel fijner moest, is dan zo geregeld. Maar als je tegelijkertijd zelf wil meerijden, een 2e kuil moet afdekken en al die grappen is niet iedereen meer zo precies...
de eerste vracht of 2 kun je slecht bepalen hoe het met de afstelling is. althans mijn menig is dat je die twee vrachten vaak van mindere kwaliteit zijn omdat je dan bezig was met kanten maaien. hier in de achterhoek zijn het niet al te grote perceelen. je bent dan redelijk aan het steken in de hoeken om ruimte te maken en daardoor heb je de bek niet altijd vol en vallen planten om die scheef in de invoer komen en dan niet netjes worden gehakseld. mss valt het ook wel mee en is dat een slap excuus voor als het niet goed is maar dat idee heb ik er altijd van.
en tegelijkertijd zelf mee rijden is niet voor iedereen weg gelegd. vaak een te kleine trekker waardoor je het soms ophoud, en dan ook op de kuil niet al te mooi lossen. dat kost weer tijd met verdelen en gaat verloren aan het vast rijden. (geld natuurlijk niet bij alle boeren) volgens mij kun je dan meer verdienen om de kanten tussen door netjes bij te houden van de kuil en tevens onder het hakselen commentaar geven op het product zodat er dan wat met de afstelling veranderd kan worden
Kan geen chauffeur wat aan doen, wou niet al te best vastrijden. Zonder toevoegmiddel was dat echt niet goed gegaan. Ruikte ook lekker fris, beetje TGC doormengen en werd ook niet warm voor het voerhek
Denk dat het grootste probleem is dat de kuilplaten niet met het bedrijf meegroeien. Past eigenlijk niet, dus dan maar een meter de lucht in, in plaats van een meter breder. Hebben hier een silo een aantal jaren terug 15meter verlengd, scheelt al een hoop. Alleen de plaat blijft 7meter breed, dat is slecht bij te houden met shovel. Moet telkens wachten onder het lossen. Zou nooit weer een smallere plaat willen als 10meter. Kun je constant aanrijden, kan de boer eventueel ook nog een trekker volpakken met gewicht. Dat lijkt mij ideaal, dikke hakselaar en de loonwerker op volle capaciteit laten werken en met 2shovels aanrijden.
Van het voorjaar hier gedaan met stukje gras hakselen naast de kuil en onze eigen ladewagen. 2shovels op de kuil, was heel goed bij te houden.
mooi stukje in de boerderij
maar 7 mtr breed en elkaar niet kunnen passeren?
En een hele kuilbult die je niet kan gebruiken is niet duur???
Heersink,
Ik doe onze hakselaar op 8 tot 12 mm. We hebben krone en claas. Korrelkneuzer aan natuurlijk.
en je moet natuurlijk genoeg tijd hebben om te verdelen en aan te rijden.
bij 37% ds heb ik de haksellengte denk ik het liefst wat korter, dus ongeveer 5 tot 6 mm, omdat het dan net wat beter aan rijd
dat is zeker waar, maar wat was er gebeurt als het er niet bij in had gezeten?? dat probeer ik er mee te zeggen, raad het niemand af, maar zal ook niet snel zeggen dat je het MOET gebruiken.
@daanHaar
messen slijpen tussen de middag doet neem ik aan iedereen. soms wel vaker.
dat is wel een heel bijzonder verhaal. je pa was dus eigenlijk veeboer/akkerbouwer. maar eigenlijk was hij een voor loper. op zo'n manier doen ze toch ook gewassen verbouwen voor een voercentrum?
Tuurlijk,maar ik bedoel wat is duur? Hoeveel kost 10 ha mais onder het plastic?
maar als het hem van zijn hoge bloeddruk moet houden terwijl het misschien niet nodig was, dan is het te duur. daarom zeg ik, het is net wat voor een gevoel je erbij hebt
@ruudbus, geloof me dat de meesten tussen de middag echt niet slijpen. En ja, mijn pa, die is altijd loonwerker geweest. Hij was er vroeger op tijd bij toen mais zijn intrede deed. Begon met een 1 pitter en stopte met een 8 pitter. Uiteraard doet iedereen het op zijn eigen manier, de één houd meer van kwaliteit en de ander weer meer van een lage prijs per ha. Een combi zou mooi zijn maar is tevens een illusie.
ik doe ook altijd tussen de middag ff een paar keer de steen erover om de kooi weer rond te hebben, maar nog belangrijker... het tegenmes er weer strak tegen aan zetten. Verschil is zo groot of dat je de hele dag doorschuift met je molen
na elke slijpbeurt moet je je tegen mes weer afstellen, dus dat leek mij wel logisch ik vind dat je het gewoon kunt zien aan het product. als je te lang niet meer slijpt krijg je gehakselde mais waar van die vezels aan hangen. daaraan kun je zien dat het snijden niet meer optimaal.
bedoelde te zeggen, ook zonder slijpen het mes af en toe afstellen op de dag. Scheelt echt, niet alleen het product blijft langer mooi maar ook de standtijd van het mes gaat met faktor 2 naar boven.
met wat voor een hakselaar knabbel jij? als ik hem niet slijp valt er ook weinig aan af te stellen. kan hem beide kanten 3 keer aan draaien maar ook weer 4 terug voordat je hem niet meer hoord, dan weer 1 x aan draaien. als je het elektrisch hebt denk je mss dat het helpt maar volgens mij schiet je er niks mee op.
wat bedoel je daar precies mee?
Claas 800 serie, bijna alle modellen
ja het tegenmes stel ik halvewege de dag ook,maar slijpen eigenlijk nooit,of dr moet wat door gaan wat er niet door moet gaan! volgens mij gaan de meeste boeren blindelings af op wat een voerleverancier zegt!!
Als de mais zeer droog is op 5,5 mm hakselen om het goed vast te kunnen rijden, en zo min mogelijk bladresten er in te krijgen.
ja zeker ff op vakantie geweest
weet je wie ik ben dan?
ff antwoord via pb.
Nee ik ken jou niet, maar dat hoeft ook niet.
Je kent mij ook niet.
ik ken jou wel hoor
als je structuur uit de mais moet halen ipv uit gras ben je wel heel goed bezig. Dan moet je op 20mm gaan hakselen voordat je wat prik krijgt en structuur. Dan laten de koeien het netjes liggen aan het voerhek. Dan heeft de haksellengte volgens mij nog weinig invloed op de snelheid van de verteerbaarheid. Het product is wel fijner en is sneller te verteren, alleen je hebt nog niets meer houtstof, waardoor de vertering afremt. Wat veel beter met gras te bepalen is.
In gehakseld gras zit genoeg structuur, als je maar niet te vroeg maait. Daar wil je een balans in vinden, tussen structuur en voederwaarde.
Je hebt er mensen tussen zitten die het altijd beter weten ik zit al een jaar 12 op een hakselaar en het is elk begin van het seizoen anders en de laatste snee haksel je dan weer zoals je vorig jaar gestopt ben, boeren worden doodgegooid met goeie ideeen van universiteiten melkfabrieken en ga zo maar door dus ik denk dat je als boer zijnde lekker moet blijven op de manier waarop jouw koeien het beste doen en misschien kleine veranderingen plaats laten vinden maar elke verandering moeten volgens mij ook weer de koeien aan wennen dus het blijft altijd een kwestie van goed inzicht en ik vind dat je als loonwerker zijnde moet luisteren naar de boer want daar betaald hij uit eindelijk jouw salaris van en die boer moet er ook van leven
Mais gaat mij om de zetmeet... de plant zelf weinig interesse voor, goeie opvulling.