Illustratie van:

Schouten Mesttank - Project blokkendoos deel 2

Omdat het topic wel erg sloom word en ik geen zin heb reacties te gaan verwijderen hierbij het vervolg.
De injecteur zit er aan dus een mooi moment voor deel 2.

Deel 1: tractorfan.nl/topic/236284/

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

+1
casejxu
Oh wauw! Word mooie zo. Spreek eerdaags de ik denk degene die m verkocht heeft. Zal m wel de fotoos laten zien 😁
GerbertXL
@casejxu meneer de jong van rijkhoff of de vorige boer?
+1
casejxu
@GerbertXL de jong. Zijn om tafel voor n trekker daar
GerbertXL
@casejxu hoppa toch een maxxum cvx?
+1
casejxu
@GerbertXL ceesrijkhoff.nl/occasions/machinetrack-tractoren/
Link werkt niet maar er staat n jxu tussen
+1
GerbertXL
@casejxu deze keer fatsoenlijke banden eronder he
tractorfan.nl/picture/957761/…
casejxu
@GerbertXL zelfde maat als we nu hebben maar dan Michelin
+1
zand
@casejxu mooi spul
+1
Siete
Toch gaaf zo een totaal plaatje te zien. 😊👍
ford8630power
Dat ziet er al aardig compleet uit
RJBrouwer
Is ie nu al helemaal klaar, of wacht je nog op onderdelen?
GerbertXL
@RJBrouwer om te kunnen werken hoef ik enkel de injecteur na te kijken en aan te sluiten. Owja en nog een blinddop onderaan de tank schroeven maar daar kom ik snel achter 😬
RJBrouwer
@GerbertXL dus deze week nog aan de gang?
GerbertXL
@RJBrouwer ik ga het wel proberen.
+1
GerbertXL
Nou hop die zooi is er ook af. Volgorde ventiel en omschakelklep.

(klik om te vergroten)

casejxu
@GerbertXL doe het thuis ook zonder. Maar wel de automatische( werkt op druk) omkeer der tussen gelaten
+1
GerbertXL
@casejxu ja ik heb ook nog een automatische liggen, plan is om die er nog een keer tussen te zetten. Deze heb ik nooit aangesloten gehad, zat op de injecteur toen ik m kocht.
Volgorde blok met omkeer is te koop voor de liefhebber.
+2
GerbertXL
Dat geklooi met de kettinkjes van slootsmid ben ik wel een beetje zat. Ik heb ook niet de goede maat ketting liggen en geen harpsluitingen maar wel staalkabel en draadklemmen dus ik ga het zo proberen bij een paar elementen.

(klik om te vergroten)

+1
NH-Ford
@GerbertXL eh.. waarom ben je de kettingen zat?
Herbert
@GerbertXL zo zit het bij joskin ook. Wel de mogelijkheid om als ze uitrekken de kabel in een gat strakker te zetten ipv korter maken
GerbertXL
@Herbert Dat lijkt mij wel een mooi systeem. De spanners zijn ook dramadingen, het spannen zelf is al waardeloos omdat je niet echt de ruimte hebt om een slag te maken en allemaal open draad en stront is ook niet echt een geweldige combinatie.
@NH-Ford vooral omdat het allemaal ouwe meuk is, ik had ze gewoon allemaal moeten vervangen toen ik meende dat het nog wel een poosje mee kon. Nu effe oplappen en dan ga ik nadenken over iets anders. Het liefst een andere bemester van 8 meter maarja, dan krijg je zo'n loeizwaar oud kadaver of iets heel duurs.
NH-Ford
@GerbertXL ahzo. Ja dan blijf je beetje achter feiten aan lopen. De kettingen die er bij jouw op de foto aanzitten zijn ook lichter dan originelen. Zelf namelijk nooit echt problemen mee eerlijk gezegd, met oude type wel dat als slijtage begint te tellen ze niet meer afsluiten doordat ze langs zijkant trekken. Hebben nu nieuwe elementen met doorlopende slang eraan hangen, bevallen super. Verdeelmolen houd ik altijd al goed bij qua slijtage.
+2
huub
Quote Reactie van @GerbertXL:
dan krijg je zo'n loeizwaar oud kadaver

Hier moest ik hardop om lachen. 😆
+1
GerbertXL
Dat dus.

(klik om te vergroten)

newholland6640
@GerbertXL waar is dat voor? Afsluiters
@GerbertXL kan daar niet gewoon een strip tussen?
+1
GerbertXL
Het valt niet allemaal mee, de verdeler word niet aangestuurd. Laat dat nou het probleem zijn geweest dat ik 4 jaar terug ook had, toen heb ik er een aparte knop voor gemaakt. Wel vreemd, bij testen deed ie het gewoon, nu een kapotte zekering op de printplaat maar vervangen helpt niet.
Dus we gaan vrolijk verder met klooiwerk in de kast. Het voordeel is wel dat ik nu zelf de draairichting kan omgooien.

(klik om te vergroten)

joozt
@GerbertXL je gebruikt de bestaande elektronica en automatiseringen weer? Of maak je ook veel nieuw?
+1
GerbertXL
@joozt Op het moment is alleen in/uitklappen en de hef op de originele manier, daar zit weinig automatiek aan. Ik hoop de hele doorstroomregeling aan de praat te krijgen maar of dat lukt is een ander.
+11
GerbertXL
Daar gaan we, wel gevuld met spoelwater. Maar goed ook want ik had een paar lekken. Onder andere aan de kogelkraan, waarvan ik het binnenwerk eruit kon halen zonder de hele kraan eruit te sleutelen 😀

(klik om te vergroten)

+1
GerbertXL
En een scheur in de overloop, die zat vastgelast aan het klotsschot en is eruit gebroken. De overloop was de vulbuis in de oude situatie dus dan had je er geen last van.

(klik om te vergroten)

GerbertXL
De raadsels blijven komen. Als ik de injecteur heb uitgeklapt en de hef laat zakken in het land komen de einden van de injecteur naar boven, terwijl er gestuurde terugslagkleppen op de cilinders zitten 😕 .
Laat ernou op het ventielenblok nog een plak met gestuurde terugslagklep zitten die op het moment niet word gebruikt...
De slangen en stekkers omgewisseld en de injecteur blijft netjes uitgeklapt. Ikke niet snappen.
In/uitklappen zat op de tweede plak van onderen, nu de tweede van boven.

(klik om te vergroten)

+1
@GerbertXL is dat niet een automatische functie die de Bemester iets opklapt bij het heffen? Maar dan compleet verkeerd aangesloten 😅
trean
@GerbertXL nog lucht in de leidingen? Dan krijg je vaak van zulke grappen met dat soort kleppen...
GerbertXL
@trean ik sluit het niet uit maar vreemd dat het nu wel wil.
@ronald-deutz-fahr dat ben ik niet tegengekomen in het boek. De originele bemester is ook maar tweedelig dus dan zit je daar niet echt op te wachten, de einden gaan dan omhoog en het binnenste deel gaat naar onderen.
@GerbertXL vgm word het bij verveats gedaan om met de Bemester boven de schrikdraden te kunnen zwenken
Origineel niet, maar vgm is er door de jaren heen wel het een en ander ge(ver) prutst aan de elektronica van die tank, als ik het een klein beetje volg 😅
trean
@GerbertXL dan is de lucht er inmiddels uit en werkt het nu wel.
+1
NH-Ford
@GerbertXL die schuif in het blok kan wel iets lek zijn, dat hij wat olie doorlaat naar je inklapcilinder, genoeg om de dubbelgestuurde terugslagklep open te krijgen.
GerbertXL
Staalkabeltje aan de hendel van de driewegkraan gemaakt zodat ik kan zien hoe die staat. Word natuurlijk nog wel wat mooier gemaakt later.

(klik om te vergroten)

+1
GerbertXL
En ook de overloop doet het.

(klik om te vergroten)

+10
GerbertXL
😀

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
rickboer blija
@GerbertXL mooie combi!!
Nu nog een keer een zuigarm😜
+1
GerbertXL
@rickboer blija zeg nooit nooit 😉
Baltus_steyr
@GerbertXL zo'n oppiksysteem voor de slang werkt ook magnifiek !!!! En het is simpel , simpel op te bouwen en kost in principe niet veel. zeker niet als je het zelf kunt maken!!!
marc102
Volg
GerbertXL
Ik moet nog wel een niveaumeter erin knutselen. Ik zag er 1 bij kramp maar richting de 300 euro vind ik wel een beetje overdreven eigenlijk. Iemand ideeen voor zelfbouw? Ik dacht aan een rvs as en bus, op 2 plekken een groef erin maken voor een o ring, vetnippel in het midden, wijzertje aan de ene kant, drijver aan de andere en klaar.
newholland6640
@GerbertXL oude tank zat er eentje met een flexibele slang. Als afdichting. Als je mij vraagt verreweg het minst lekkage gevoelige systeem.
joske1980
@GerbertXL
Waarom geen kijkbuis? Of slang?
newholland6640
@joske1980 omdat alleen Belgen dat doen
Herbert
@joske1980 dan wel aan de zijkant zodat je een lichte achtergrond hebt. In sommige omstandigheden is een kijkbuis bar slecht af te lezen, helemaal als er wat aangekoekte mest in zit
+1
GerbertXL
@joske1980 kijkbuis kun je geen sensor aan hangen.
@casejxu eerst maar de rest aan de gang krijgen, dan zien we verder. Ik zie overigens meer in een slangaansluiter dan een zuigarm maar ik sluit niks uit.
@GerbertXL watvoor sensor moet je eraan hebben? Varieert hier nogal op welk punt die gaat overstromen, paar cm voorover of achterover scheelt nogal op de wijzer
+1
GerbertXL
@ronald-deutz-fahr Voorlopig niks, maar de mogelijkheid zit erop om de driewegkraan om te schakelen van zuigen naar rondpompen als de tank vol zit en die mogelijkheid wil ik houden.
+1
NH-Ford
@GerbertXL kramp heeft ook wel een zetje die 130 ex kost
casejxu
@GerbertXL kijkbuis vind ik zooooo ideaal!! Zuigarm heb ik nog wel voor je 8"
fendt2
@GerbertXL als je een vlotter aan een staalkabel in de tank hangt en boven een katrol maakt.Kun je aan het andere eind een gewicht hangen. Als de tank vol is hangt het gewicht beneden. En leeg is boven.
GerbertXL
@fendt2 Ik vind je creatieve oplossing mooi maar om zo'n ding stabiel te houden heb je in de tank en buiten de tank een geleider nodig zodat ie haaks verticaal beweegt. Ik denk dat ik voor de goedkope optie van kramp ga en dan eventueel wat verbeter.
Wel leuk bedacht, veldspuit idee of niet?
casejxu
Quote Reactie van @GerbertXL:
veldspuit idee

Dubex gebruikt dat wel idd
+1
fendt2
@GerbertXL ken een tankopslag bedrijf met dit systeem.
+1
houthandel1056
@GerbertXL hier gebruiken we t busje wat ook op je 6” handklep zet (die met smeernippel) , moer op de tank lassen, bus erop draaien, dicht en smeerbaar. RVS as erdoor en even bij Jako een bal halen
GerbertXL
@houthandel1056 goed idee. Alleen kan ik niet zomaar iets op de tank steunen omdat de wand zo dun is, maar dat kan ik ondervangen door 'm ver in de tank te laten doorsteken en een extra steun aan het klotsschot te maken.
+2
casejxu
@GerbertXL als jij die bus op n plaat van 12mm dik las en dan 25 X 25 cm maak. Klein gaatje in de tank boren en de plaat vast weet te maken met rondom iets van 8 m8 boutjes met kit of pakking er tussen dan nog niet sterk genoeg? Op deze manier hief je ook niet aan de tank te lassen
+1
marc102
Quote:
Voorlopig niks, maar de mogelijkheid zit erop om de driewegkraan om te schakelen van zuigen naar rondpompen als de tank vol zit en die mogelijkheid wil ik houden

Misschien dat je een inductieve aderings schakelaar op de wijzer kunt monteren?
Evt met een sleufgat zodat je hem kan stellen om de tank vol te krijgen.
Zoiets:
google.com/search/…

(Ik heb geen verstand van mesttanks maar wel van automatisering😅)
GerbertXL
@marc102 Dat is ook precies wat ik gedachte had. Er zitten al een stel naderings schakelaars op maar dan magnetische, een inductieve is wat preciezer denk ik omdat je bij een magnetische wel de goede maat magneet erbij moet hebben.
Origineel zit er een Vega drukschakelaar onderin de tank, daarvan moet ik eerst uitzoeken hoe die precies schakelt voordat ik er verder mee kan. Maar dat word niet eerder dan de volgende winter denk ik 😬
marc102
@GerbertXL We bedoelen volgensmij hetzelfde, de inductieve sensoren die ik ken/gebruik reageren gewoon op metaal.
NH-Ford
@marc102 Zulke sensoren moesten ze overal voor gebruiken.
Alle magnetisch geschakelde, rol-sprietschakelaars etc gelijk verbieden
+19
GerbertXL
Wat me vooral opvalt is dat dit enorm licht trekt ten opzichte van de tandemas.

(klik om te vergroten)

dx11
@GerbertXL ligt hij ook mooi op de weg? Ik vind mijn tankje al behoorlijk dwijlen nu op de grote banden, met de bemester er achter
+1
GerbertXL
@dx11 ik ben nog niet echt ver op de weg geweest maar hij lijkt prima te rijden, wel een beetje hobbelen leeg maar dat komt ook omdat ie geen oplegdruk heeft (leeg). Ik ga een paar gewichten op de dissel maken waarschijnlijk. @johndeere6230 ik ben eens een natte kant ingegaan met de tank en ik zag er niks van terug. Ik vergiste me een keer en ging over het bemeste heen, dat werd wel gelijk een bende, dat is wel het nadeel van brede banden.
spotmelker
@GerbertXL waarom extra gewicht aanbrengen? Kun je het trekoog niet 'opsluiten' met een rubberblok erboven? Of is er een achterover kantelrisico bij ingeklapt wegzetten?
GerbertXL
@spotmelker daar heb ik nog niet over nagedacht, maar het achterover gaan is ook wel een puntje ja. Met een kg of 100 ben je er wel denk ik dus het is de wereld ook niet.
NH-Ford
@GerbertXL Topdrukcilinder, geeft stuk beter weggedrag.
johndeere6230
@GerbertXL

Rolt er in het land ook mooier over? Of zie je er nu meer van terug?
Fendt926Driver
@DriveJohnDeere hier staat het verhaal van de tank
DriveJohnDeere
@Fendt926Driver ja had ik al gezien ondertussen alsnog bedankt 😁
Baltus_steyr
@GerbertXL mooi compact en kort tankje zo, of ja tankje, zo lijkt het maar is het niet haha!!
+4
GerbertXL
Het valt nog niet mee allemaal.

(klik om te vergroten)

Zo word het snel een bende. Tuimelschakelaar onderop is voor de linac=driewegkraan. De knop links is de verdeler.

(klik om te vergroten)

De tuimelschakelaar bovenop is de draairichting van de verdeler. Het ledje is om te zien of schakelaar van de verdeler aan staat en de knop eronder met de draden zichtbaar heb ik er nu bijgeprutst om de hef te bedienen. De bedieningskast doet nu alleen nog het in en uitklappen van de bemester.

(klik om te vergroten)

Boutje moertje stekkertje snoertje.
+1
de-wit
@GerbertXL Jullie hebben geen personeel op de mesttank zeker?🤣
GerbertXL
@de-wit haha nee, ik ben de enige die er mee rijd.
+7
GerbertXL
Nog even over die negatieve oplegdruk...
Ik had 'm in de schuur gezet met iets water in de tank. Dat is eruit gelekt dus.

(klik om te vergroten)

+1
Fendt926Driver
@GerbertXL ha ha.
Dat is een mooie gewaarwording.
Daar heeft mijn bsa geen last van.

Hoe krijg je hem nu weer achter de trekker....
Waterslang erin hangen...
Frontgewichten voorop stapelen
casejxu
@GerbertXL bemester niet door de achterwand??
+2
GerbertXL
@casejxu nee gelukkig niet.

Ik heb m met de kraan weer naar beneden gedrukt en toen een stel gewichten op de dissel gelegd. Alleen nu staat ie weer zo, apart. Slang erin hangen lijkt me wel een strak plan.
spotmelker
@GerbertXL ik had hierboven al een opmerking over gemaakt...
Zelf had ik meer pech...

(klik om te vergroten)

casejxu
@spotmelker aaiii das ook een mooie🤔
GerbertXL
@spotmelker ik kan het niet echt zien, pan eruit gescheurd?
+1
spotmelker
@GerbertXL flens van de naaf af.
+1
casejxu
@GerbertXL waarschijnlijk heb je dan kaboutertjes in de schuur die aan bodybuilding doen🙃🙃
de-wit
@GerbertXL Misschien te makkelijk gedacht van mij, maar kun je de bemester niet gewoon op de grond zetten? Of zijn het enkelwerkende cilinders? Anders beter een kogelkraan erin maken
hoest
@de-wit of gewoon even een assteun aan de achterkant zetten
+1
GerbertXL
@de-wit al dat gewicht op die paar elementen lijkt mij niet zo'n goed plan. Maar een opklapbaar pootje in de midden is wel een idee. Je kunt wel raden wat er dan een keer gaat gebeuren natuurlijk.

Ik heb ook nog een grotere bemester op het oog trouwens, dan word dat wel een puntje.
Fendt926Driver
@GerbertXL ik meende dat je er al een 8m bemester achter had??
Straks kun je nog maar 200m bemesten en is de tank leeg...😉
+2
GerbertXL
@Fendt926Driver maakt niks uit, met die onregelmatige percelen hier heeft het geen enkele zin om daarop te gaan letten. Ik hoop dat er nog eens een uitzondering op sleepvoet injecteurs voor biologisch ofzo, dan wil ik zo'n mooi licht ding van 12 meter, dezelfde breedte als de hark, prachtig.
newholland6640
@GerbertXL voldoe jij niet aan de eisen voor bovengronds?
+1
GerbertXL
@newholland6640 nee, ureum is het probleem, verder kan het wel.
Misschien is verdunnen wel wat maar het gaat helemaal niet om verdunnen, maar het bewijzen. Misschien moet ik me daar eens in gaan verdiepen.
casejxu
@GerbertXL dat bewijzen van het verdunnen vind ik nog erg lastig. Gaat om vertrouwen denk ik.... lmb de with heb er wel wat voor maar dat vind ik nogal omslachtig. Liefst zie ik een meter die het water gehalte kan meten..
+1
GerbertXL
@casejxu ik verdun de koeiengier met waterdunne zeugengier, dan zit ik al wel aan die 30 procent. We houden elkaar weer lekker voor de gek.
Maar die plucheplakkers bedenken zo weer dat het niet meer kan, daar ga ik geen spullen voor kopen. Voorlopig pruts ik wel op deze manier weer door.
casejxu
@GerbertXL klopt.... houd de onze ook gewoon draaibaar. Heb er nog hoop plezier van en zien wel hoe t allemaal lopen gaat. Heb ook nog nooit gehoord van iemand die er op gecontroleerd is
+1
GerbertXL
@casejxu ik heb nog wel een 6 meter sleepvoet staan. Je brengt me wel op ideeën die te verbouwen naar 12 meter met een Y stuk op iedere uitloop. Projectje 😁
casejxu
@GerbertXL is makkelijk zat te doen.... idd wel mooi project!!
dx11
Quote Reactie van @GerbertXL:
nee, ureum is het probleem,

Beetje meer mais voeren geen optie? Maarja, de varkrnsstront moet dan alsnog met de bemester natuurlijk
+1
GerbertXL
@dx11 Bio mais is zo idioot duur dat ik er nooit echt naar gekeken heb, en we hebben gras zat. Zelf verbouwen hebben we na een jaar proberen maar gelaten voor wat het was.
Ritchie
@GerbertXL

En mest ruilen voor maïs? In de bio akkerbouw is er wel vraag naar mest.

Wat betaal je dan voor maïs ongeveer?
GerbertXL
@Ritchie Blijven dromen zou ik zeggen. We kunnen de mest weliswaar voor bijna niks afvoeren maar daar houd het op.
Geen idee van de prijzen, ik weet alleen nog dat ik het te duur vond.
fendt308-driver
@GerbertXL biomais in Duitsland is goedkoper toch? Of nog te duur?
GerbertXL
@fendt308-driver ik heb geen idee, maar zover ik weet mag het gewoon vrij geïmporteerd worden dus het lijkt mij stug dat er veel tussen zit (afgezien van transport).
fendt308-driver
@GerbertXL boer hier uit de buurt heeft het een jaar gedaan. Dat scheelde behoorlijk geld. Ik zit zelf niet in die handel dus heb het ook alleen van horen zeggen. Hoopte dat er meelezers inhaakte of het wel of niet scheelt.🙈
rommert14
@GerbertXL
Quote:
Zelf verbouwen hebben we na een jaar proberen maar gelaten voor wat het was.
Hier doen ze niet anders
GerbertXL
@rommert14 nu zul je toch moeten specificeren of je het hebt over mais verbouwen of proberen mais te verbouwen.
rommert14
@GerbertXL mais verbouwen
GerbertXL
@rommert14 ja en? Misschien ben ik ook wel de enige die te dom is voor mais verbouwen, weet ik veel. Maar missen doe ik het in ieder geval niet. En ondertussen hebben we er een paar bunder "akkerbouw" bij, heb ik toch wat in de grond te roeren.
+1
rommert14
@GerbertXL niks en, jij vraagt of ik 'probeer mais te verbouwen bedoel' of werkelijk mais verbouwen bedoel. En ik geef antwoord.
GerbertXL
@rommert14 Dat snap ik, maar ik ben benieuwd welk verband ik heb gemist tussen jou bewering dat iedere boer in jouw omgeving zelf mais verbouwd en dat ik het niet doe.
newholland6640
@GerbertXL wat lukte er niet met zelf verbouwen?
hoest
@newholland6640 @GerbertXL ben ik ook benieuwd naar. Hier dit jaar ook begonnen met omschakelen naar bio maar wil wel proberen om zelf maïs te verbouwen
Fendt926Driver
@hoest kameraad van mij heeft ook bio mais.
Laat de mais nu poten met een verveat 5 wieler met 6 rij maispoter.
Alle grond netjes bereden en de mest direct bij de maisplant.
(Bijna) alle percelen gras op de kopakker waar hij draaien kan met trekker met wiedeg of schoffel.
Dus alleen maar langs rijen mais en geen dwars rijen kopakkers poten.
En je moet geluk hebben met het weer.
En later poten dan je gewend bent..
JoranK
@Fendt926Driver hier vorig jaar gewoon weer wendakkers ingezaaid met mais. Die kleine strookjes gras kon ik niks mee. Met schoffelen zie ik natuurlijk wel wat planten omgaan op de wendakker maar tijdens de oogst zie je daar nauwelijks wat van.
Fendt926Driver
@JoranK kleine strookjes gras...
Is net hoe je het bekijkt en hoe groot het perceel is.
En als je beregend er ook gras paden tussendoor legt....
Je moet op de kopakker met een uitgeklapte 9m wiedeg kunnen draaien.
Dus 6m kopakkers gras zijn zeker gewenst
dx11
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Dus 6m kopakkers gras zijn zeker gewenst

Kun je met de opraapwagen ook niks
+4
GerbertXL
@newholland6640 het is natuurlijk niet onmogelijk, het was meer een samenloop van omstandigheden waardoor het niet echt wilde.
Ten eerste hebben we het bouwland hier bijna helemaal omringd door bomen waardoor de kanten lang nat blijven. In dat jaar was het ook erg nat waardoor we lang moesten wachten met schoffelen en we het dus al niet meer voor konden blijven. Dat jaar hebben we wel van tevoren het land dood gespoten dus dat zal nog wel iets in ons voordeel zijn geweest. Ook zijn de percelen klein en onregelmatig gevormd, waardoor je veel plat rijd met schoffelen.
Als ik 1 groot perceel zou hebben zou het beter gaan, gewoon gras op de kopakkers, dan ben je het grootste gezeur al kwijt. Uiteindelijk hadden we ongeveer de helft van de opbrengst van wat we gangbaar hadden. Ik had er ook niet echt plezier van dus alle bouwland maar in het gras gedaan.
arjanvw
@GerbertXL wat is voor jouw de reden/keuze geweest om biologisch te gaan boeren?
GerbertXL
@arjanvw Geld. We waren al niet echt intensief (weinig kunstmest, weinig spuiten) en dus konden we met weinig aanpassingen veel meer voor de melk krijgen.
arjanvw
@GerbertXL dan is de stap minder groot. Zou voor ons een enorme omslag zijn. Gezien de onkruiddruk hier op bouwland is het nog niet zo eenvoudig. Denk wel dat er op den duur alleen nog plek voor boeren in Nederland is in de vorm van biologische landbouw.
+1
hoest
@arjanvw ik denk dat dat wel iets mee valt maar je zult als je toekomst in nl wilt hebben wel richting natuur inclusief moeten. We zien hier nou eenmaal in een heel dichtbevolkt land een iemand die denkt dat dat geen gevolgen heeft voor de manier waarop je boeren moet steekt zijn kop in het zand. Het is heel simpel wil je groot groter grootst dan kun je beter richting Denemarken of het Oostblok gaan. Hier wordt er meer op je gelet en de kunst is zorgen dat dat omgezet wordt in een meerwaarde
+4
arjanvw
@hoest Natuur inclusief is al een stap(je) verder en dat zal vast nog wel aangescherpt worden en dan kom je toch dichter bij bio. Groot, groter grootst hoeft van mij persoonlijk ook niet, heb ook niks tegen bio, maar dat ik niet mijn eigen bedrijfsvoering mag bepalen steekt mij wel...
+2
hoest
@arjanvw natuur inclusief bedoel ik meer mee dingen als weidevogelbeheer, akkerranden etc

En daarin kun je imo nog wel behoorlijk je eigen gang gaan. Je eigen bedrijfsvoering kun je altijd bepalen maar toch maar tot zoverre.

Ik zag vandaag wat dat betreft een passende vergelijking we zitten met zijn allen op een boot met allemaal een eigen hut, dan kun jij wel zeggen ik maak een gat in de vloer van mijn hut en boeie wat de anderen vinden want mijn hut maar uiteindelijk liggen we dan wel met zijn allen op de bodem van de zee
+5
hoest
@hoest waar ik wel steeds meer moeite mee krijg en ik vermoed dat dat ook jou frustratie is dat er steeds meer beleid komt op basis van onkunde en om een kleine groep schreeuwers tevreden te krijgen die toch nooit tevreden zijn
arjanvw
@hoest klopt idd.
+1
GerbertXL
@hoest Natuur inclusief is een term waar ik me enorm aan erger, net zoals duurzaam. Het is een totaal definitieloze term waar iedereen z'n eigen betekenis aan hangt en dus ook kan claimen dat ze eraan voldoen.
Hoe dan ook, op het gebied van al die regelingen zoals akkerranden en ander gedoe draaien we al een heel poosje mee. We hadden 15 jaar terug al randen van 3 meter waar niet bemest mocht worden, word leuk voor betaald. Wij zijn maar een klein bedrijfje maar alle gekkigheid op het gebied van "natuur" komt wel neer op een jaarloon voor mij.
Er zijn zoveel gekke regelingen waarbij je betaald word om iemand voor de gek te houden...
+2
hoest
@GerbertXL zo denk ik ook over die termen maar kon het nu mooi gebruiken om te omschrijven wat ik bedoelde😇

Verder als reactie op de berichten hier onder. Inderdaad geeft bio een substantiële meer opbrengst maar die zul je grotendeels ook nodig zijn. De reden dat wij er naar toe gaan is dezelfde als die van Gerben. We zijn het al bijna en dan is die meeropbrengst de moeite wel waard. Hiervoor 2 jaar in de ah lijn van aware gezeten en dat kon ook wel uit. Maar die hebben eerst gekeken waar vraag naar was een hoe dat rendabel te produceren was. Alle andere pp melk en tig sterren vlees projecten heb ik mijn twijfels bij in hoeverre die daadwerkelijk uit de markt komen.

Het probleem om voor de nl boeren de hogere kostprijs tov de omringende landen te compenseren is dat wij voor 2/3 produceren voor die omringende landen dus de melk hier in de winkel 10ct duurder maken is netto maar 3ct wat dat betreft was Tjeerd de groot zijn uitspraak om de sector te halveren niet eens zo gek. Het gaat er alleen om hoe je die halvering gaat realiseren met de botte bijl of via een warme sanering waarbij de 50 plussers zonder opvolgers op termijn netjes stoppen kunnen en de blijvers toekomst perspectief hebben
Ruben-Wind
@hoest probleem is juist die meerwaarde. Met bio uitgezonderd, maar daar heb je die 13-15 cent extra ook wel nodig.
+3
arjanvw
@Ruben-Wind ik wil ook best wel wat extra's doen (richting natuur) maar het stoort mij dat dit niet uit de markt (consument) komt. Om het op gang te helpen krijg je subsidie. Dat wil ik helemaal niet. Zou willen dat we de juiste waarde voor het product krijgen. Als je ziet wat voor circus er nu aan een liter melk hangt en de prijs is lager dan 35 jaar terug. Terwijl de kwaliteit alleen al een stuk lager was..
+3
casejxu
@arjanvw volledig mee eens. En nu subsidie voor de meerkosten en over n paar jaar vervalt dat en dan kan je de meerkosten niet meer als meerkosten zien omdat dat dan de "standaard" is..... maar ondertussen wel van 't melkgeld afgesnoept
+3
arjanvw
@casejxu precies!
+1
Ruben-Wind
@arjanvw klopt ja, als de consument er om vraagt komt het aanbod ook wel. Maar zoals ook @casejxu al zei eerst krijg je er een beetje geld voor en later is het standaard. Beetje net zo als ze hier nu doen met gmo vrij voeren.

Net wat jij zegt ik vind die subsidies ook wel gevaarlijk, straks zijn ze er af maar moeten we wel aan de voorwaarden blijven voldoen waar je zelf weer voor op draait.

Dat de melk en misschien ook wel andere producten veel te goedkoop zijn ben ik het ook wel met je eens, maar verwacht zelf eigenlijk niet dat we ooit een goede prijs voor lange termijn zullen krijgen.
+3
arjanvw
@Ruben-Wind zie dat idd ook niet gebeuren. Gisteravond naar de online bijeenkomst van FC gekeken en dan verwachten ze een melkprijs van 42 cent uit te betalen in 2030.... dat had het nu allang moeten zijn en in 2030 50 cent. Ik kan er ook niet bij dat het zo moeilijk is om die prijs te verhogen. Maak een pak melk 10 cent duurder en schrijf dat geheel toe aan de boer. Pak melk wordt even nog wel gekocht. En wat is nu 10 cent? Koop je toch bijna niks voor, zo weinig is geld waard, maar voor ons helpt het wel! Maar vaak denk ik te simpel....🙈
Terwisscha
@arjanvw het probleem is dat dan elk merk de prijs met 10 ct moet verhogen. Gaat maar een merk dat doen, dan word die minder verkocht. Daarom doen ze het denk ik niet
+1
arjanvw
@Terwisscha daarom zouden ze het ook allemaal moeten doen. Maar dat hoeft ook niet in 1 jaar. Alles kosten stijgen door en lonen worden gecorrigeerd door de inflatie. Het is schaamtelijk dat de zuivel (in dit voorbeeld) dit niet gedaan heeft bij hun ledenmelk.
+1
Quintto
@arjanvw maar er zal toch een zuivelbedrijf mee moeten beginnen, en die zal daardoor waarschijnlijk ook minder gaan verkopen.
Het mooiste zou zijn dat ze het allemaal tegelijk doen, maar zoiets mogen ze niet met elkaar afspreken want dan is het weer kartelvorming.
Ik vind het zelf ook belachelijk dat de melkprijs niet gestegen is, maar het huidige systeem maakt het vrij moeilijk om een prijsverhoging door te rekenen naar de consument zonder negatieve gevolgen.
Ritchie
@hoest

Ik denk dat te lang is gedacht door veel boeren dat 'groot, groter, grootst' de enige optie was om het bedrijf een beetje toekomstbestendig te maken. Daar hebben ze niet alleen zelf schuld aan, is vooral ook ingegeven door de banken, adviseurs, boekhouders maar ook LTO e.d. Denk maar aan die 'bevrijdingsdag' die we in 2015 hebben gehad.. Er zijn inmiddels wel meer manieren om meerwaarde te creëren.

Werk zelf al een tijdje veel bij een bio akkerbouwer dus ik weet wel wat over de sector maar het is nog niet allemaal hosanna. NL is behoorlijk afhankelijk van export naar Duitsland en Denemarken maar die beginnen zelf ook steeds meer te produceren. In Nederland zelf is nog een wereld te winnen maar dan zullen de supermarkten wel ander beleid moeten gaan voeren denk ik.
+1
arjanvw
@Ritchie nu is het anders door oa regelgeving, maar de kosten lopen op en door dat op te vangen moest er ook wel meer gemolken worden. Wat jij aanhaalt over bevrijdingsdag heb ik altijd om gelachen. Wat @hoest ook aanhaalt, NL is te klein om onbeperkt te groeien.
JoranK
@GerbertXL vind hier biomais vaak wel mooie opbrengst gever. Vorig jaar topjaar gehad kwa maïs maar veel te weinig gras kunnen maaien. Maar ben niet de enige want biokuil is nagenoeg amper te koop nu...
casejxu
@GerbertXL als je water toevoeg mag je sowieso die met sleepvoet gebruiken
Rokus
Quote Reactie van @casejxu:
boeren in Nederland is in de vorm van

Jah alleen van de zomer word het wel wat lastiger als je boven de 20 graden niet meer uit mag rijden met een sleepvoet!
Herbert
@GerbertXL met zo'n pootje kun je heel mooi sleuven door grasland trekken ja😂🤚 haha, wij hadden idd op de vorige slootsmit bemester een frame met pootje zitten.
HansN
Ik moest bij dit zoekertje gelijk aan dit topic denken:

2dehands.be/a/zakelijke-goederen/…
dx11
@HansN 16m3, das een flink maatje!
mf6495driver
@HansN
Die tank heeft heel wat drijfmest verzet bij mij in de buurt.
+14
GerbertXL
Op een gegeven moment wilde de hef niet meer omhoog, er zit een beveiliging op dat je de hef niet kunt bedienen met de driewegkraan voorop de tank op put stand. Die beveiliging had ik overbrugd, geen idee waarom ie opeens de overbrugging niet meer herkende.
Ik bedien alleen het in/uitklappen nog met de originele kast dus ik geef die strijd op.
Nou heb ik die industriële "joysticks" altijd mooi gevonden dus ik ben daarmee aan de slag gegaan. Resultaat mag er wel wezen vind ik.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
newholland6640
@GerbertXL Keurig toch!
GerbertXL
We hebben de oude schuitemaker tank zo ongeveer terug naar de originele staat gebracht. Dus de versnellingsbak eraf zodat we die op de Schouten kunnen prutsen.
Wij hebben geen derogatie en kunstmest dus ik moet lage giften mest kunnen geven.

(klik om te vergroten)

2850Johndeere6R
@GerbertXL Lijkt nog een fikse uitdaging
@GerbertXL weinig ruimte!
Enkel of dubbel kruisje tussen bak en pomp?
dx11
@ronald-deutz-fahr hoeft toch niet te bewegen? Gewoon een bus om de stomp met een flens aan de versnellingsbak geschoefd ga ik maken denk ik.
+1
GerbertXL
@dx11 Dat lijkt mij vragen om problemen. Dubbele kruiskoppeling ertussen, dan komt de uitlijning ook niet zo precies, en mocht er in de pomp of versnellingsbak onverhoopt beweging komen dan is het risico op het afbreken van een stomp veel kleiner. Ik had bij de oude tank gewoon 2 oude helften van een aftakas aan elkaar gelast en om iets beweging op te vangen de vergrendeling uit 1 gaffel gesloopt. Nooit problemen mee gehad maar bij deze moet ie 20 cm korter dus ik ga iets maken met een dubbele gaffel zoals tussen schudderelementen.
@GerbertXL ja Indd, moet wel iets tussen lijkt mij
Van een versleten groothoek die kogels van het gaffel af slijpen niet wat?
Of zo’n rubber demper wat op fontafrakassen zit, is dat niet nog korter?
Bij onze worm zit er een niet schuifbaar aftakasje van 30cm tussen bak en pomp, maar die ruimte heb jij niet natuurlijk
+1
GerbertXL
@ronald-deutz-fahr Ja dat zou in principe kunnen maar ik weet niet of dat goed komt met de middelpuntsvliedende krachten van zo'n zwaar ding, de spiegelplaat moet je er ook uithalen (of vast lassen) en een groothoek is ook veel langer dan een dubbele gaffel. Ik heb een beetje tussen m'n troep geneust en een mooie dubbele kruiskoppeling gevonden met een flensaansluiting voor aan de versnellingsbak, zo win ik ook weer lengte. Alleen is het een 85 mm flens en aan de versnellingsbak zit een 100 mm flens...
+1
dx11
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Of zo’n rubber demper

Zat ik ook aan te denken. Ben je alleen wel weer een paar 100euro verder
assink
@dx11
die superflex rubbers zijn toch niet zo heel duur?
En wat flensjes laten snijden, aan een asstomp lassen en dan afdraaien.
Je moet wel 2 flexibele elementen hebben wil je goed een uitlijnfout op kunnen vangen.
Je zou het zelfs met hardy schijven kunnen redden, van bijvoorbeeld een volvo aandrijfas.
+1
fendt2
Ergens een rubber vinden van een bestaande flexibele koppeling. En de flenzen laten lasersnijden kun je goedkoop kort en pas maken op jou aseinden. Ps 1 kruiskoppeling geeft trillingen.
jorn wijthmen
Mooi om je project te volgen erg interessant! Bij mijn dupport zit ook een dubbele gaffel tussen de versnellingsbak en pomp. Ik vind wel dat het nog een heel gedoe is met al die elektronica die je er op hebt zitten. Moet eerlijk zeggen dat ik de dupport ideaal vind. 2 keer dubbelwerkend erin en alles is te bedienen incl de snijkast. Simpel en eenvoudig. En ook lage giften prima te doen. Misschien een idee om eens naar zo'n tank te kijken voor ideeën. Werkt super
+4
GerbertXL
@jorn wijthmen Zo was mijn vorige tank ook, 2 x dw en klaar. Ik vind simpel ook mooi, maar het moet wel doen wat ik wil, en ik wil soms rare dingen. Sommige mensen hier hebben een trekker voor de hobby, ik heb een tank voor de hobby 😁 .
+1
casejxu
@GerbertXL nu nog eens een zuigarm er aan?
+2
GerbertXL
@casejxu Neuh geen behoefte aan. Ik sluit niks uit maar ik zie meer in een hydraulische slangaansluiter, heeft ook meer nut voor mij omdat ik veel putjes heb waar toch geen zuigarm in kan.
+3
GerbertXL
Frame gemaakt voor de versnellingsbak. Bij de oude tank zat ie gewoon aan de dissel gelast maar aangezien deze tank helemaal gegalvaniseerd is wilde ik dat liever niet.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+6
GerbertXL
Op z'n plek. De plaat aan het eind van het frame waar de dissel begint is 2 centimeter dik dus dat is een mooie plek voor de bevestiging. Gaten boren in zoiets valt alleen niet mee maar gelukkig ken ik iemand met een magneetboor.
Ik had een mooi geschikt asje liggen voor tussen pomp en versnellingsbak, alleen heeft die een kleinere flens dan de versnellingsbak dus daar is de plaatselijke metaalbewerker een verloop voor aan het maken.

(klik om te vergroten)

+3
GerbertXL
Plekje gemaakt voor het steunlager vooraan de bak, en aan het eind van de middag kregen we een melding dat het verloopje voor achteraan de bak ook klaar was. Loopt spatzuiver.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

TTolner
@GerbertXL Dat gaat mooi zo!
donkey63
@GerbertXL Misschien wat minder slimme vraag. Waarom zit die versnellingsbak er eigenlijk tussen?
sjuu
@GerbertXL Was het niet beter om de versnellingsbak iets hoger te plaatsen i,v.m de hoek van die tussenas?
+1
GerbertXL
@sjuu Hij had wel een paar cm hoger gemogen inderdaad. Maar de hoek is hooguit 15 graden dus het moet geen enkel probleem zijn voor de kruiskoppelingen.
@donkey63 Zodat ik lagere giften kan geven.
gkgerbengk
@GerbertXL Komt er nog een breekboutkopppeling tussen voor als de worm vast slaat?
+1
GerbertXL
@gkgerbengk Daar heb ik nooit over nagedacht. Ik had het bij de oude tank niet en nooit problemen gehad. 2 of 3 keer in iets van 12 jaar is de pomp volledig vastgeslagen en toen sloeg de trekker gewoon uit.
gkgerbengk
@GerbertXL Dan heb je veel geluk gehad. Hier van het voorjaar op de andere tank een nieuwe gaffel opgezet met breekbout. Als de stomp eens afbreekt of de versnellingsbak kapot loopt kost het meer.
GerbertXL
@gkgerbengk Ik denk dat ik nog wel een gaffel heb liggen met breekbout, goeie tip 👍
Niels_D
@GerbertXL Is die tussenas niet meer schuifbaar, gaat dat goed in bochten?
hoest
@Niels_D het hart van de groothoek zit boven het trekpunt dus de as zal minimaal schuiven
GerbertXL
@Niels_D die is wel schuifbaar hoor. Niet veel, misschien moet ik er nog een paar cm afhalen.
Niels_D
@GerbertXL @hoest Ah top, op de foto leek het of 'ie ingekort en aan elkaar gelast was.
GerbertXL
@Niels_D Zou ook wel een uitdaging worden met aankoppelen 😁
T60401
Quote Reactie van @GerbertXL:
Niet veel, misschien moet ik er nog een paar cm afhalen.

Effe opletten wanneer de trekker bijna haaks voor de tank staat wordt de afstand tussen de aftakasstompen korter. Zo heb ik een keer een gebroken stomp gehad doordat de aftakas te lang was. Van te voren nooit bij stil gestaan. Je denkt ik kan hem aankoppelen dus zaal het wel passen.
GerbertXL
@T60401 En heuvel op. Dat scheelt meer dan haaks op de dissel aangezien de groothoek praktisch recht boven de kipperknobbel zit.
+15
GerbertXL
Als het werkt dan werkt het, en daarom had ik nog steeds m'n nieuwe bedieningskastje niet geïnstalleerd, "dat komt nog wel".
Ik had al een stuk of wat functies overbrugd en eigenlijk bediende ik allleen het in- en uitklappen van de injecteur op de originele manier, tot ik in het land stond met een volle tank en dat ook niet meer werkte. Ik heb wat stekkers omgewisseld met de hef zodat ik de tank kon leegmaken en toen ik weer thuis was uit chagrijnigheid de hele originele kabelboom eruit geknipt. Halverwege dacht ik nog, "dat was onverstandig", maar het viel mee en met een anderhalf uur had ik de stekkers van het ventielenblok aangesloten op mn eigen bouw bediening.
Een wat mooiere uitleg van de schakelaars is van later zorg. De nummers bij de schakelaars staat voor de ader van de kabel.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
rommert14
@GerbertXL dat ziet er netjes uitgewerkt uit in de cabine, en de hele dag eer van je werk tijdens het mestrijden 👌
casejxu
@GerbertXL welke schakelaars heb je hier voor gebruikt?
+2
GerbertXL
@casejxu new elfin, 020 serie.
kramp.com/shop-nl/nl/…

Wel opletten, de joysticks zijn geen schakelaars, het is enkel een bediening ervan. De schakelaars koop je apart.
Ik heb deze gekozen omdat ze niet idioot duur zijn, goed verkrijgbaar (kramp) en een ruim assortiment.
Alle componenten zijn uitwisselbaar, dus de joysticks, drukknoppen, draaiknoppen en controlelampjes passen in hetzelfde gat en de schakelaars zijn ook allemaal hetzelfde en zijn in nc en no uitvoering te krijgen, en stapelbaar. Dus zolang je ruimte hebt kun je onbeperkt stapelen. Ik bedien met 1 joystick een linac en door er 4 schakelaars onder te stapelen kan dat gewoon, ideaal.
MulderDeutz1
@GerbertXL Heb je al een niveaumeter op de tank gemaakt? Die van mij zit wat ruimte op en ben nog zoekende naar een knappe oplossing
@MulderDeutz1 de mijne was afgebroken vorig jaar. Een nieuw eind pijp met 30cm draadeind er aan gelast en daar de drijvers van de vorige op overgezet. Aan de andere kant een blokje (bij ons precies 45 graden) aan gemaakt en daar haaks een asje van de juiste diameter voor de doorvoer aan gelast. Het hele spul goed ontvet en in de epoxy gezet en goed laten uitharden de volgende dag alles in de tank gehangen 2 nieuwe teflon busjes en 2 nieuwe O-ringen in de doorvoer gezet toen het deksel erover heen en de bouten aan gedraaid. Het enige wat toen nog overbleef was de wijzer erop bouten op de gewenste hoogte. Nu heb ik meen Kaweco mesttank en ik weet natuurlijk niet of dat bij elke tank op die manier kan.
+1
GerbertXL
@MulderDeutz1 nee nog niks aan gedaan. Moet nog wel maarja.
houthandel1056
@MulderDeutz1 gebruik een kleppensteel plus de 6kantige ‘moer’ waar de vetnippel aan zit zeg maar van een 6”duims mestafsluiter. Is waterdicht en smeerbaar
MulderDeutz1
@houthandel1056 Goed idee
GerbertXL
@houthandel1056 Dit?
kramp.com/shop-nl/nl/…
En dan een rvs as zeker?
MulderDeutz1
@GerbertXL @houthandel1056 techniekwebshop.nl/niveauwijzer-cpl-set-mi514z.htm…

Dit heb ik er volgens mij nu in zitten, maar begrijp de werking niet helemaal
+1
casejxu
@MulderDeutz1 wat begrijp je niet? De witte slang is siliconen en zeer flexibel. Deze moet je met de wijzer in het midden vast zetten en dan slang kan dan draaien/torsen met de wijzerarm mee omhoog en omlaag👌 en omdat ie aan 2 kanten met slangklem zit is het dicht
MulderDeutz1
@casejxu Ah zo, dat stukje siliconen kost 140 euries 😬
casejxu
@MulderDeutz1 haha niet best idd! Is wel een verdomd flexibel stukje slang
MulderDeutz1
@casejxu slangenboer.nl/siliconenslang-transparant/

25 meter voor 3 tientjes, maar dat zal wel weer te makkelijk zijn denk ik
casejxu
@MulderDeutz1 1mm binnen diameter😅😅 word m niet. Ben bang dat je de onderste moet hebben a 40 euro per meter
jmos
@MulderDeutz1 complete set is 140 toch? Losse slang is 100 euro per meter maar je bent maar een stukje nodig.
houthandel1056
@GerbertXL ja klopt. Werkt super
dx11
Quote Reactie van @houthandel1056:
Werkt super

RVs naar van een bemester ook. Is ook smeerbaar en goed dicht door de keerringen. Deze maak je dan in de voorkant van de tank, rvs as er door met een vlotter

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Schouten Mesttank ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!