Fietsend het land schoffelen met een innovatieve fietstrekker

PERSBERICHT

De Aggrozouk, een innovatieve fietstrekker, wordt in april op Warmonderhof gebouwd.


DRONTEN - Op biodynamische landbouwopleiding Warmonderhof wordt geïnvesteerd in nieuwe, duurzame landbouwtechnieken. Warmonderhof haalt eind april de Franse bedenker van de Aggrozouk naar Nederland. Daarmee wil de landbouwschool haar studenten de kans te geven, te leren hoe zij deze door menskracht en elektriciteit aangedreven werktuigdrager zelf kunnen bouwen. Geïnteresseerde bd-tuinbouwbedrijven kunnen meebouwen. De workshop wordt gehouden van 26 tot en met 30 april in Dronten op Warmonderhof.


In de kleinschalige tuinbouw is behoefte aan werktuigen die passen bij de schaal van het bedrijf, die weinig of geen fossiele brandstof vragen en bodemverdichting voorkomen. Met andere woorden: die zo weinig mogelijk negatieve impact hebben op bodem en milieu. De Aggrozouk is speciaal voor dit doel ontworpen en wordt inmiddels op vele tientallen bedrijven toegepast.

Over de Aggrozouk

De Aggrozouk wordt door menskracht en elektrische ondersteuning aangedreven waardoor er een vermogen van ongeveer 3 PK beschikbaar is. Het is een werktuigdrager waaraan diverse werktuigen gehangen kunnen worden zoals een schoffel en een zaaimachine. Met drie personen kun je in vijf dagen tijd één Aggrozouk bouwen. Warmonderhof geeft in totaal maar liefst twaalf studenten met een voorliefde voor techniek de kans, dit innovatieve landbouwwerktuig te leren bouwen. Zo wil de school studenten in deze tijd de ruimte bieden om alternatieven te ontwikkelen die een antwoord kunnen zijn op maatschappelijke vraagstukken zoals het klimaat.

Initiatief van studenten

Aanvankelijk waren het een paar alerte studenten van Warmonderhof die kennis namen van de Aggrozouk. Derdejaars voltijdstudent Jiri Postma en tweedejaars deeltijdstudent Kester Scholten zagen hiermee kansen voor een duurzamer bodembewerking: “Het schoffelwerktuig biedt goed zicht op het schoffelen. Het is ergonomisch en de bouwtekening is simpel en open source. Ook kun je met de Aggrozouk zaaien en lichte bodembewerkingen uitvoeren. Het past in ons toekomstbeeld van lichtere mechanisatie en kleinschalige efficiëntie. Ook hebben wij een passie voor het zelf bouwen van dingen”. De school reageerde positief op hun verzoek om te gaan investeren in de kennis om het machientje te leren bouwen. Door de ontwerper van de machine naar Nederland te halen, kunnen een groter aantal studenten hun technische kennis en vaardigheden uitbreiden. Er zijn een paar plaatsen vrij voor geïnteresseerde bd-tuinbouwbedrijven die willen meebouwen en overwegen, de fietstrekker aan te schaffen. Zij kunnen zich melden via b.franceschina@aeres.nl.

Over de uitvinders

De Aggrozouk werd aanvankelijk ontwikkeld door Farming Soul, waarna een partnerschap werd aangegaan met Atelier Paysan om het werktuig verder te ontwikkelen en de kennis erover te verspreiden. Atelier Paysan is een Franse netwerkorganisatie die biologische boeren helpt, hun technische vaardigheden te ontwikkelen en zelf hun mechanisatie op te bouwen en te onderhouden. Daarbij streeft Atelier Paysan naar milieuvriendelijke oplossingen en onafhankelijkheid van grote commerciële partijen. De bouwtekeningen van de Aggrozouk zijn dan ook voor iedereen in te zien. Tijdens de workshops van Atelier Paysan is er altijd veel aandacht voor het veilig leren werken met machines en het opzetten van een eigen werkplaats.

Over bd-landbouwschool Warmonderhof

Warmonderhof is het opleidingscollectief voor biodynamische landbouw, gevormd door Aeres MBO Dronten Warmonderhof (de school) en Stichting Warmonderhof (boerderijen en woonderij). Jongeren wonen, werken en leren vier jaar lang op deze opleidingsplek in Dronten en leren er alle ins en outs van de biologisch-dynamische landbouw en de techniek die daarbij komt kijken. Bezoek www.warmonderhof.nl/opendag voor een digitale rondleiding op deze boerderijschool.

Links naar informatie over de Aggrozouk

latelierpaysan.org/The-Aggrozouk/

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Aggrozouk

Reacties

+1
Grasbaal
Trap je eigen dood.... 😄
+4
dirkao
Mooi hoor, ik kan dergelijke dingen wel toejuichen. maar als alle boeren met dit geneuzel mee gaan doen dan is het coronavirus ook niet meer zo'n probleem, dan gaan er immers bergen met mensen dood van de honger.
+5
flip1150
Als ik mensen met zo een kapsel en hoedje zie heb ik al gegeten en gedronken.
Als je het zonder fossiele brandstof wil doen kijk dan naar de Amisch. Gewoon ouderwetse paarden tractie. Ik zie me al een halve hectare af fietsen.
Daarbij moet het ook goed droog zijn wil je niet insporen (snijden) met zulke banden.
stephan-inter
@flip1150 ja idd die amisch. Hebben een dikke 6 cilinder motor op een kar staan die getrokken wordt door 8 paarden🤦‍♂️
SJB533
@stephan-inter
Ligt aan de richting. Er zijn er die de verbrandingsmotor, rubberen banden, kabels et cetera verguizen (zoals de Old Order Amish), er zijn er, die wel de oude theologische leer aanhouden, maar toch een beetje industriële revolutie volgen (bijvoorbeeld de New Order Amish). Geldt ook voor andere richtingen binnen de mennonieten (doopsgezinden)....
+1
Sjon
Inderdaad gewoon weer met een paard aan de gang, maar ja da’s geen supsidie vangen.
+2
Klein Rot
@Sjon
Jij snapt het. Dit soort “innovaties” moet altijd door iemand anders bekostigd worden
mf 6150
Pa zei 't jaren terug al, we moeten gewoon weer met het paard werken. Lange haren en geitenwollen sokken......
mestyle
@mf 6150

Ben geen boer maar het lijkt me best mooi om een 1/2 tot 2 hectare gewoon met een paard te bewerken zoals me opa het vroeger ook gedaan heeft. Maar zie het niet gebeuren.
echte844
Hoe zit het arbotechnisch. Als ik een medewerker "verplicht" om met deze machine te werken ben ik of de fabrikant dan verantwoordelijk voor de lichamelijke klachten die hierdoor ontstaan?
Hoeveel is de capaciteit per werknemer per dag hoger dan bij de gewone handschoffel.
Er van uitgaand dat je een dusdanig getrainde werknemer hebt die 8 uur fietsen vol houd.
mf 6150
@echte844
Ik denk dat uw medewerker aardig geschoffeld moet zijn om zo te werken
+1
echte844
@mf 6150 Zoals al geschreven. Schoffelen hou je 8 uur vol maar dit volgens mij niet. Wat is dus de productiviteit per dag van 1 werknemer.
Ik ga er van uit dat een werkgever zo slim is dat hij hier niet op gaat zitten.
Als je er dan toch een electro motor op bouwt kun je hem ook meteen volledig electronisch maken en de zit positie ergronomisch verantwoord inrichten.
jan4072
@echte844 Dat zelfde heb ik ook gedacht. Dit is met een handschoffel/hak ook bij te houden en langer vol te houden. En dat dit 3 pk oplevert is onzin. Het tuinfreesje met 2,5pk verzet heel veel meer werk dan dit fietsje. Voor goed schoffelwerk en schijveneg heb je minimum snelheid nodig. Dan mag onze fietser nog wel een tandje bij zetten.
Bert353
Als je dat filmpje bekijkt, moet je al iemand hebben die de toer de france meedoet of zo, en daar is het nog fris, maar moet je voorstellen dat je lekker in de volle zon zit, bij 40*, lekker bezig die mannen...
Ik denk dat je met de hand vlugger bent?
yoohan
Dit schiet totaal niet op, met de hand schoffelen gaat veel sneller, en je wordt er minder moe van.

Leuk initiatief van de studenten, maar vraag me af of dit serieus is.
+1
geweldenaar
@yoohan Subsidie hè.
+3
yoohan
Ik vind dit altijd nog wel een leuk filmpje van een buxuskweker die ook een lichtgewicht schoffelcombinatie heeft. Dit houdt je stukken langer uit. En zo'n Honda'tje pruttelt lang door op een paar litertjes euro95

echte844
@yoohan Dit is een leuke doorontwikkeling op de oude frees (2 wiel trekker).
Dit systeem is ook nog te sturen en als je naar de banden kijkt is de bodemdruk (insporing) een aanzienlijk stuk minder. Maar dit is door een praktisch iemand ontwikkeld en niet door een alternativeling.
yoohan
@echte844
Klopt, in regio Boskoop worden deze Honda's heel veel gebruikt als 2wielige schoffelmachine op veengrond in de boomteelt. Meestal wordt er achter gelopen. Zelf ook veel mee gewerkt, je doet wel aardige oppervlaktes op een dag, zeker in intensieve teelten wel haalbaar, waar je niet met allerlei zwaar spul op dat land kan komen.
Deze zijn tenminste nog voorzien van fatsoenlijke parallellogrammen en schoffels. Die fietsschoffel weet ik niet wat eronder hangt, maar dat stelt niet heel veel voor.
Bert353
Mooi gedaan, daar kun je beter lang op zitten als die andere.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden aggrozouk en fietstractor geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN