Ploegen met 650 banden

Beste,

Met het afsfellen van de ploeg lukt het ons niet om de eerste schaar mooi aan te laten sluiten op het geploegde. Er komt zogezegd te weinig zand
We ploegen op 650 banden en 18-20 cm diep. Volgens ons hebben we alles goed afgesteld. We ploegen ongeveer 45 cm per schaar en als we dit meten is dit in de praktijk ook zo.( 1.8 meter schuiven we op vanaf de laatste voor terug gemeten ) Topstang blijft mooi recht achter de tractor dus de treklijn is ook goed volgens ons.

Wel ga ik binnenkort opnieuw proberen met 520/85r38 banden. Ook heb ik gelezen over een of ander rister bij de laatste schaar zodat er met brede banden geploegd kan worden, maar weet niet wat ze precies bedoelen.

Heeft iemand hier de ervaring mee of de oplossing voor ?

Alvast bedankt voor het mee denken !
casejxu115

Reacties

+3
PieterA
Zo'n rister bij de laatste schaar heet een voorverbreder. Die laat de rechte kant van je voor instorten, zodat je er makkelijker met een breder wielbin past. Wij hebben ook wel met 650 geploegd en toen hebben we ze ook gebruikt.
+2
Pieter Buren
Als je 45cm per schaar ploegt, moeten je banden eigenlijk ook niet veel breder dan 45cm zijn. Met die 520 banden zal het al een stuk beter zijn dan met 650 banden. Ploeg zelf wel met een trekker met 460/85 r38 ploegbanden en dan rijdt de band mooi in de voor en krijg ik de voor mooi gesloten met de eerste schaar.
+4
stannetje96
@Pieter Buren volgens mij word je ploegvoor niet breder als je breder gaat ploegen dus opzich maakt dat niks uit hoe breed of smal je ploegt.

Feit is wel dat 650 banden eigenlijk te breed zijn om in de voor te rijden waardoor je een deel van het geploegde weer aan drukt. Als al je scharen evenveel grond verzetten zal dus inderdaad de aansluiting niet mooi zijn. Om dit wat te compenseren zou je de eerste schaar een paar cm breder kunnen zetten waardoor je meer grond pakt of de ploeg misschien een tikje voorover.
+1
jammermaarhelaas
Hier een video met zo'n voorverbreder aan de laatste schaar, daar zie je dat de vaste kant van de open voor er deels onderin gelegd wordt. (geluid uit 😬 )

En een topic met tips:
tractorfan.nl/topic/53242/

Voorverbreder:
techniekwebshop.nl/kverneland-voorverbreders.html/

techniekwebshop.nl/voorverbreder-bfm-l-lemken-3492…
+2
Fordje4600
Wij ploegen met 540 en 650 op ongeveer 45 cm, doen we al jaren met verschillende ploegen. Dat gaat prima maar hebben de trekker wel breder op spoor moeten zetten, de tm 165 is 25 cm breder geworden destijds en de tvt waar we nu mee ploegen is alleen achter breder op spoor gezet. Dat kan ook veel schelen
+3
JJ
Spoorbreedte van de trekker speelt een rol, is echter vaak een gegeven. 650 banden zijn per definitie te breed. Echter in de praktijk veel genomen. Wat je eens zou kunnen proberen om je eerste schaar minder breed te laten ploegen. Zodat die de aansluiting makkelijker vol kan “gooien”.
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @JJ:
Spoorbreedte van de trekker speelt een rol

Waardoor is dit van invloed? Komt het door dat de ploeg dan verder van de vaste kant af komt te staan?
+2
JJ
@jammermaarhelaas Hoe breder de trekker op spoor hoe vlakker deze staat. Verder is het met ploegen belangrijk dat de voorbanden en achterbanden dezelfde afstand tussen de wielen hebben (binnenkant). Dit heeft een positieve uitwerking op de treklijn.
Standaard is het vaak buitenkant gelijk kun je scherper sturen.
+2
Siete
@JJ
Ik heb met de 7726 bij Bijlsma juist de andere ervaring. Daar zaten 710 banden om. Daar kon je opzich nog redelijk goed aansluiting bij krijgen (bij ideale omstandigheden anders was t niet je van het) wanneer je de 1e schaar iets meer liet doen. Hierdoor had hij meer grond voor de snufferd. Smaller zetten werkte daar averechts. Trekker stond heel breed op de wielen (2.99m buitenkant band)
casejxu115
Bedankt voor uw reacties allen, ik zie zo'n voorverbreder wel zitten. Hopelijk is het daar mee opgelost. Extra set ploegbanden en spoorbreedtes aanpassen zie ik niet zo zitten. Als het dan nog niet helemaal naar wens is ga ik alsnog die 520 banden proberen.
casejxu115
Tips en ervaringen ben ik nog altijd geintresseerd in.
+2
powerhenkie
Probleem hebben we ook gehad met de 650 banden. Oplossing ploeg ( ook versleten) ingeruild op een Kuhn variomaster 4schaar met 54cm/schaar werkbreedte met lang rister.
Ploeg was van een stopper; 100ha. geploegd.
Resultaat is super en variabele werkbreedte helemaal.
+2
mdoornekamp
Wat voor merk banden heb je? Een Vredestein of Trelleborg valt breed en is vierkant. Dus neemt veel ruimte in de voor. Een Michelin is wat smaller en ronder. Dat Scheelt al een halve maat. En heb je meteen een kwaliteits band.

Daarnaast speelt de voorband ook een rol. Een 600 is gewoon te breed. Die maakt de voor al wat te ruim.

Een schijf op het achterste rister is funest. Gewoon een tipkouter en de zijkant stort meestal een beetje in. Zodat je open voor wat breder is.

De vooras kun je beter wat breder op spoor hebben dan de achteras. De 650 achterband loopt dan mooi strak tegen het vaste.

Tot slot is de ene ploeg de andere niet. Oudere ploegen maken een smallere voor.

N.b. Ik ploeg met 710 michelin achter en 540 voor. Met Lemken. Gaat altijd goed. Vooral als.je ondiep zit.
+1
Fordje4600
@mdoornekamp ik vind michelin banden behoorlijk tegen vallen als je kijkt naar de prijs en hoe veel uren je er mee kunt draaien
+1
Sjon
@Fordje4600 De multibibjes zijn door de lage nokhoogte sneller versleten, maar wel super voor grasland.
Andere series van Michelin hebben hogere nokken.
Fordje4600
@Sjon ik vind de multibib behoorlijk aggresief in het land. Hebben andere banden gehad die er aggresiever uit zien maar minder schade achter laten
+2
mdoornekamp

Ploegen met Michelin 710 banden.
+2
casejxu115
@mdoornekamp lijken eigenlijk wel 600's zo op het filmpje
+3
casejxu115
Heb inmiddels voorverbreders nagemaakt van 2 freesmessen om te proberen. Scheeld nogal financieel en het werkt goed ! bedankt voor de tips.
+2
jammermaarhelaas
@casejxu115

Super dat je het zelf op deze manier hebt opgelost.

En bedankt voor de terugkoppeling!
+1
hobbyboer
@casejxu115 Heb ik ook gedaan.
710 paste er mooi in zo.
Ik heb nog wel een paar van die freesmessen liggen voor de liefhebber, ik had wat ruim besteld...

(klik om te vergroten)

+2
hobbyboer
Freesmes/voorverbreder.

(klik om te vergroten)

+1
Fendt926Driver
@hobbyboer heb het hier ook geprobeerd met een frees mes.
Maar met alle houtwallen en dus boom wortels in de grond geen succes.
Na 5 ha staan ze er schots en scheef aan
Dan heb ik liever aan de volgende ploeg een breed voor rister.

(klik om te vergroten)

Ploegen met breedvoor rister.
650 past compleet in de voor.
En wij ploegen maar met 580.
Dus dat moet dan zeker passen
+3
hobbyboer
Quote Reactie van @Fendt926Driver:
Na 5 ha staan ze er schots en scheef aan

Had je ze met een doosje 'poolse plaklassen' gemonteerd? 😉
« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden kverneland en afstellen geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!