Deutz 3006 afstellen trekregeling voor ploegen

Heb geploegd (Goudland wentel 1 schaar) maar het werk niks: een rommeltje.
Het bleek dat de terugkoppeling naar de diepte vast zat. Dat ben ik nu aan het loshalen, maar valt nog niet mee.
Voor de topstang zijn hiervoor drie gaten beschikbaar. De bovenste werd altijd gebruikt, maar hierdoor werd de terugkoppeling nooit bewogen en dus ging die vastzitten. (opvallend in het onderdelenboek bij de 3006 wordt gebruik gemaakt van een bevestiging met alleen de onderste twee gaten).
Ik neem aan dat ik het wel los krijg, maar mijn vraag is hoe ik de terugkoppelstang moet instellen. Dus de stang die de beweging van de topstangbevestiging terugkoppelt naar de hydrauliek?

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

roscho
Het lijkt of daar iets ontbreekt.
Hoort daar niet een soort bladveer of drukveer tussen te zitten die het koppelpunt weerstand biedt? Heeft misschien vastgezeten met de twee boutgaten die rechts naast de tuimelaar zichtbaar zijn.
En de pen die daar aan de rechterkant uitsteekt, heb je daar iets af gehaald om het gangbaar te maken, of ontbreekt ook de overbrenging naar de zijkant dan het hefblok?
Vlaanderen
@roscho je hebt gelijk, die onderdelen heb ik allemaal losgehaald om het blok los te krijgen. Het geheel is wel compleet.
roscho
@Vlaanderen In dat geval hoort er een verdraaibaar deel in de stang naar de zijkant van het hefblok te zitten. Maak je die korter, dan moet de topstangbevestiging verder inveren om de diepteregeling te laten werken.
Ik weet trouwens niet of diepteregeling op de topstang wel een succes wordt als je met een 1-schaar ploeg zonder wiel werkt. Ik denk dat je de diepteregeling dan beter kunt uitschakelen.
Voor een langere (meerscharen-) ploeg met wiel werkt het als volgt: wanneer het voorste schaar te diep zakt, wordt de topstand naar de trekker gedrukt. Daarmee wordt de veer en daarmee de stang naar de zijkant van het blok ingedrukt. De heffing gaat nu wat omhoog, tot er weer trekkracht op de topstang komt te staan.
Een 1-schaar zonder wiel zakt te gemakkelijk de grond in, zeker als de slof van de ploeg al wat versleten is. Daarmee blijft hij dus aan de topstang trekken en zal de diepteregeling nooit in werking treden.
De diepteregeling zal ook werken als de trekker met de voorwielen los komt, daarmee wordt nl. ook de topstang ingedrukt.
Hoe je dit allemaal met de hendels op de trekker instelt, weet ik niet, daarvoor ken ik de bediening van de trekker onvoldoende.
Vlaanderen
@roscho De trekregeling werkte niet omdat de terugkoppeling vast zat. daar ben ik nu mee bezig. Vervolgens met de (vaste) diepteregeling gaan ploegen. Maar dat werd ook helemaal niets. Het kleinste bultje in het terrein of in de voor beweegt de ploeg omhoog of omlaag. Waardoor bij de volgende gang het alleen maar erger wordt.
Ik had een akkertje met veel leem en daarbij bleef de voor strak staan en dus ook de bodem van de voor schoon. Daar ging het ploegen met de (vaste) diepteregeling best goed.
Maar op de akker met mooie, losse humusrijke grond ging het helemaal niet. Hier blijft de bodem van de voor niet schoon en hobbel je dus alle kanten op.
Klein Rot
@Vlaanderen
Klopt in de leem zal de ploeg mooi op nivo blijven in de zwarte losse grond gaat hij steeds dieper ploegen. Een goed werkende en ingestelde diepteregeling zal dit oplossen
Hier is nog een Duitstalige manual:
tip1.tractorfan.nl/pdf/…
Vlaanderen
@Klein Rot dankjewel. Mooie handleiding, veel uitgebreider dan die ik al heb. Hier zie ik ook dezelfde bevestiging van de topstang als ik heb.
roscho
@Vlaanderen Ik denk dat je met een korte eenschaarploeg heel moeilijk met diepteregeling kunt ploegen. Als de ploeg zwaarder gaat lopen (kleigrond), scharniert hij a.h.w. om de hefogen. Daarmee wordt de topstang ingeduwd, waardoor de diepteregeling de ploeg omhoog zal halen. En daarmee gaat hij dus ondieper ploegen op zware grond, dat is wat je niet wilt. Kom je op lichtere grond, dan werkt het omgekeerd, dan zal de ploeg steeds dieper gaan.
Mijn idee: schakel bij een eenschaarploeg de diepteregeling gewoon uit en bevestig de topstang aan het vaste punt. Het vraagt misschien wat geregel van de heffing, maar ik denk dat je op die manier veel stabieler kunt ploegen.
+1
jammermaarhelaas
Quote Reactie van @roscho:
wordt de topstang ingeduwd, waardoor de diepteregeling de ploeg omhoog zal halen. En daarmee gaat hij dus ondieper ploegen op zware grond, dat is wat je niet wilt. Kom je op lichtere grond, dan werkt het omgekeerd, dan zal de ploeg steeds dieper gaan.

@roscho

Heb je verschillende grondsoorten op 1 perceel, in 1 voor, en je kunt het niet goed krijgen, dan zou ik adviseren er een wiel aan te zetten, die de ploeg geheel draagt, en dan kun je de hef inderdaad gewoon op positieregeling laten staan neem ik aan (heb dit nooit gedaan, een ploeg die goed "loopt" ploegt verwonderlijk goed op wisselden stukken heb ik ervaren, maar een 1 schaar zal nooit goed kunnen lopen vanwege het te ver buiten de mogelijke treklijn staan).
roscho
@jammermaarhelaas Het "goed lopen" van een ploeg hangt ook nog in hoge mate af van de lengte van de trekboom. Loopt hij vlak achter de trekker, dan is de neiging om op zware grond omhoog te gaan groter. Een lange ploeg zal dus stabieler ploegen. Vooral voor kleine trekkertjes worden ploegen vaak zo kort mogelijk gemaakt: hoe korter, hoe korter ook de kopakker en in volkstuintjes is dat weer handig. Bovendien vraagt een korte ploeg minder hefkracht.
Klein Rot
@Vlaanderen
Om dit allemaal weer netjes af stellen zodat de diepteregeling weer werkt zoals die is bedoelt is een werkplaats handboek onontbeerlijk.
+1
faane
Aan de bediening van de hydrauliek zijn twee hendels, een voor de hydrauliek te bedienen en een tweede voor de diepte regeling in werking te stellen.
De tweede moet helemaal naar boven staan dan is de diepte regeling in werking, het stangetje waar het is vast gemaakt aan het derde punt aankoppelingspunt losmaken en met de hand eens in drukken dan moet de hef naar boven komen.
Aan de hand van de stelmoer kan je het stangetje regelen in lengte (gevoeligheid diepteregeling) dan kan je ook nog het derde punt in het tweede of het derde gat plaatsen voor de gevoeligheid aan te passen, moet je dan zelf uitzoeken wat het beste is voor je ploeg.

Veel plezier ermee!
+1
jammermaarhelaas
@faane

Altijd mooi om te lezen hoe je bij diverse merken de diepteregeling/trekkrachtregeling moet gebruiken en instellen. Heb zelf 1 merk trekkers, maar daarbij ben ik praktisch al 3 verschillende soorten bediening tegen gekomen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
12
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN