Onteigenen en of uitkopen boeren



Originele beschrijving

Om de stikstofuitstoot te verminderen heeft het kabinet vergevorderde plannen om honderden boeren uit te kopen en mogelijk ook te onteigenen. 

Deel dit topic

Reacties

+1
iantx1500f
Wat ik hier gelezen heb maakt me nogal boos
En dan ben ik nog niet eens boer

Zou hier willen vermelden
Dat bij eventuele aktie's hiertegen.

Ik ook van de partij ben
+4
Fendt926Driver
Ach het is altijd weer hetzelfde.
Lto zegt nee maar denkt achter de schermen wel mee.

(klik om te vergroten)

Raben
@Fendt926Driver en altijd weer komen ze met de excuus van , we hebben erger weten te voorkomen , maar tekenen altijd bij het kruisje , altijd
+1
walker1
Rustig blijven, het zijn enkel nog maar plannen, er is nog niks aangenomen. Bovendien, voor de juiste prijs is alles te koop toch?!
Fendt926Driver
@walker1 hoorde later ook dat nrc het niet te nauw neemt met de waarheid.
En dat die eikel van een auteur ook voor de groene amsterdammer schrijft.
Dus waarheids gehalte 0,0 blijkt nu
walker1
@Fendt926Driver Ik vraag me sowieso af of het demissionaire kabinet zo'n grote ingrijpende beslissing gaat nemen. Ik kan me wel voorstellen dat iets dergelijks bij de coalitie onderhandelingen besproken is. Maar ze zijn het voorlopig nog niet met elkaar eens om een nieuw kabinet te vormen.
iantx1500f
@walker1
Demissionair heeft ze verder ook niet tegengehouden
Dit lijkt weer zo'n proefballonnetje wat ze loslaten als voorbereiding op
walker1
@iantx1500f ach proefballontjes oplaten doen ze zo vaak, over allerlei onderdelen.
SJB533
Quote Reactie van @walker1:
Ik vraag me sowieso af of het demissionaire kabinet zo'n grote ingrijpende beslissing gaat nemen

Kamermeerderheid is er helaas wel voor...
EA_MF
Quote Reactie van @walker1:
Ik vraag me sowieso af of het demissionaire kabinet zo'n grote ingrijpende beslissing gaat nemen

Was het stikstofdossier niet (voor een deel) controversieel verklaard? Dan mogen ze er gewoon mee door gaan ondanks dat het kabinet demissionair is.
@Fendt926Driver toevallig het filmpje van Mark vd oever gezien? Als fdf zich rustig houdt, denk ik dat het wel redelijk meevalt. Mochten onverhoopt de plannen concreter worden zal de actiebereidheid groot zijn…
mf 6150
@walker1
Ja mooi gezegd, ze kijken naar de prijs die in de buurt is gegeven voor land. Laat het hier bijvoorbeeld zo zijn dat de gemeente en de provincie onderling land ruilen voor een ongekend lage prijs... Succes
walker1
@mf 6150 Geen problemen bedenken die er niet zijn, al zouden gemeente en provincie voor lage prijs, of voor mij part voor een symbolisch bedrag grond aan elkaar verkopen, als ze jou uitkopen moet dat nog steeds marktconform zijn, dat gemeente en provincie onderling lage, niet markt conforme prijs hanteren doet er totaal niet toe. Markt conform is wat jij zou krijgen als je het aan een andere boer verkoopt, of aan een projectontwikkelaar, investeringsmaatschappij, etc.
+3
@walker1 problemen bedenken die er niet zijn is niet wat, maar een plaat voor de kop en denken dat overheden het beste met je voor hebben is helemaal waardeloos natuurlijk. Die onderling lage grondprijzen zijn puur om de gemiddelde prijs voor verhandelde grond te laten zakken.
walker1
@ronald-deutz-fahr Laat je niet zoveel wijs maken. Als de overheid jou boerderij wil kopen voor ik zeg maar wat, 1 miljoen euro, maar een projectontwikkelaar wil jou wel 1,5 miljoen betalen, dan hoef je echt niet akkoord te gaan met die 1 miljoen. Bovendien zal de overheid ook veel sneller akkoord gaan met een getaxeerd bedrag. Moet je eens proberen de boerderij aan een andere boer te verkopen voor een getaxeerd bedrag. Als de overheid op jouw grond wil bouwen dan kijken ze echt niet of jouw percelen mooi vlak zijn, of dat het hobbeldebobbel is. Een boer die het wil kopen die zal meteen zeggen, ja leuk bedrag, maar ik moet dat en dat stuk laten egaliseren, dus er moet wat van de prijs af. Een overheid die jou stallen plat wil gooien, boeit het niet of jouw stalinrichting up to date is of verouderd. Een boer die het wil kopen begint meteen over de kosten van een verbouwing. enz, enz.
+3
Fendt926Driver
Quote Reactie van @walker1:
Als de overheid jou boerderij wil kopen voor ik zeg maar wat, 1 miljoen euro, maar een projectontwikkelaar wil jou wel 1,5 miljoen betalen, dan hoef je echt niet akkoord te gaan met die 1 miljoen.

Weet jij hoe onteigening werkt?
Daar zitten geen projectontwikkelaars bij met een tegenbod
+2
@walker1 klopt helemaal wat je zegt. Maar welke project ontwikkelaar koopt duren grond met het risico onteigend te worden?
En wat nou als ik überhaupt niet weg wil, stel dan onteigend de overheid t spul voor een getaxateerd bedrag en kan ik verkassen zonder er beter van te worden. Dat moet net je hobby zijn.

Mag ik jouw huis zomaar kopen voor getaxateerd bedrag, of moet ik dan meer bieden? Of wil je gewoon niet weg?
walker1
@ronald-deutz-fahr gezien de huidige woningmarkt zou ik wel gek zijn als ik het voor het getaxeerde bedrag verkoop 😂
Maar laat ik het zo zeggen, Ik woon in een dorp tegen Nijmegen aan. Ik weet niet anders als dat er gebouwd wordt en er zijn in die 45 jaar dat ik leef al heel wat boeren weg gekocht door de overheid, maar daar is er geen eentje slechter van geworden. Het varieert van mooier en groter bedrijf terug gekocht of gebouwd, geëmigreerd met de zakken vol geld, rustige oude dag kunnen hebben, geld in ander soort bedrijf gestopt, paar mooie bouwkavels er aan over houden, noem het maar op. Ik ken een boer die al 4 x weg gekocht is, prachtig modern melkvee bedrijf, grote huiskavel en die zegt doodleuk, ach ze mogen wel weer een keer komen, als ik grotere lap grond terug krijg en weer nieuw kan bouwen.
@walker1 snap ik helemaal. Maar uitkopen is compleet anders als onteigenen. Uitkopen mogen ze bij de meeste boeren wel voor aankloppen. Dat word gewoon leuk betaald, boven agrarisch waarde. En zoniet blijf je lekker zitten.

Voorbeeld van jouw woonhuis is zelfde als landbouw grond. Prijzen hard gestegen, taxatie niet mee gestegen, wat kun je dan terug kopen? Zit niemand op te wachten
@walker1 lees dit topic maar even door

prikkebord.nl/topic/262889/
walker1
@ronald-deutz-fahr Jij snapt denk ik toch ook wel dat bij het taxatie rapport van de verkoper er altijd een hoger bedrag uit komt en bij de koper juist een lager bedrag. 3 miljoen en 1,7 miljoen, zit dan nog 1,3 miljoen verschil in. Beetje steggelen bij de rechter en dan komen wel ergens op 2,3, 2,4 miljoen uit. Verder blijft het lastig om over 1 individueel geval iets te vinden, ik kan vanaf hier niet oordelen of 3 miljoen veel te hoog is, of juist reëel.
@walker1 taxateurs horen onafhankelijk te zijn. Maargoed we gaan het niet eens worden vandaag, m’n vermoeden dat je zelf geen boer bent heb je net zelf bevestigd.
Fijne dag nog😉
walker1
@ronald-deutz-fahr Ik was al naar bed, hahaha. Ben zelf geen boer, wel boerenzoon. Ouders zijn bedrijf de laatste jaren aan het afbouwen. Ze zijn op leeftijd en de gemeente had interesse in een aantal percelen. Dus grond verkopen en ook stallen slopen en 2 woningen gebouwd. Nou, wat daarmee verdiend is, dat is met 40 jaar boeren niet verdiend. Bedrijf was ook te klein om er nog een serieuze boterham mee te verdienen.

Ik snap best dat er ook genoeg boeren zijn die wel door willen en mogelijk een opvolger hebben, maar evengoed zijn er ook genoeg zonder opvolger, die misschien ook een niet zo'n courant bedrijf meer hebben (wat je dus niet zomaar makkelijk aan andere boer verkoopt) Voor die mensen kan opgekocht worden een hele goede oplossing zijn.

Bovendien is er nog niks beslist of aangenomen door 2e en 1e kamer, het zijn enkel nog maar plannen, maar met 1 zo'n nieuwsbericht staat half agrarisch Nederland weer paniekerig te stuiteren.
+3
Welgerap52
@walker1 reken er maar op dat onteigenen door gaat de man gisteren bij nieuws uur zit er al vol in , dus het gebeurt al , bij die man is stikstof niet eens het probleem maar het wordt gewoon natuur gebied en de man wil geen natuurboer worden, hier al veel natuur 1400 ha en een jongen van goed 20 bepaalt het beleid ,natuur doelen worden totaal niet gehaald en ongeveer elke 5 jaar een andere beleidmaker waardoor er elke 5 jaar een nieuwe visie is en elke 5 jaar er weer de schop in de grond gaat , en de bomen die 5 jaar geleden zijn geplant zijn nu weer omgezaagd
+2
mf 6150
@walker1
Ik denk daar toch iets anders over. Er is al genoeg gebeurd, overheden doen zulke zaken niet zomaar. Paar jaar geleden is al eens een boer onteigend hier verderop, en dat was ver onder de waarde die wij als boer moeten betalen voor grond.
Deutz fahr 5206
@mf 6150

Gewoon inplaats van 60.000 per hectare 120.000 vragen

Kun je er weer 2 hectare voor terug kopen
Deutz fahr 5206
Niet onder dat bedrag weg doen

Altijd meer vragen dan het waard is

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op TractorFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over tractoren, grote machines en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
27
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0