‘Bestaan er ook speciale wegenkaarten voor trekkers?’

‘Bestaan er ook speciale tractorkaarten om met mijn oldtimer-tractor door Nederland te kunnen toeren?’, vraagt lezer Petra de Lepper in de vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Je mag met tractoren niet op auto(snel)wegen, niet over fietspaden en sommige provinciale wegen zijn ook voor trekkers verboden.’

Deel dit topic

Reacties

+2
valmet 605
Nee, Google maps en dan streetview op twijfelachtig kruisingen helpt een eind.
+3
mdoornekamp
Google maps. En dan instellen op "vermijd snelwegen". Gaat niet altijd goed. Je moet zelf verstand erbij houden
+2
bas101
Goede vraag , hele goede vraag , dit is ook een vraag waarvan je zegt dit is een vraag , ik wilde ook met een oldtimer tractor door Nederland toeren , t blijkt dat de afsluitdijk en houtribdijk niet toegankelijk is voor tractoren , ook de veerpont tussen Urk en Enkhuizen lan geen tractoren meenemen ...
+1
akkermopet
Een tomtom go die jou voertuig snelheid in kan stellen op b.v. 45 km/uur...
+1
Kramer U800
Ik doe het altijd via Google Maps, snelwegen vermelden. Welliswaar voor de Kramer of de Unimog maar die rijden ook al gauw 70 á 80 kmh dus dan hinder je het verkeer ook niet zo op een provincialeweg. Soms moet je wat.
+1
akkermopet
@Kramer U800 Ik laat me niet opjagen en houdt aan de 45 km per uur!!
Ik zit niet op een prent te wachten....😜
Kramer U800
@akkermopet Jou Unimog 403 kan toch ook wel 80 kmh? (Ligt aan het bouwjaar natuurlijk). Als je hem zo ook op kenteken hebt gezet in combinatie met de verzekering is er niks aan de hand. Ik rijd ook gewoon 70 km/h met de Kramer, staat op kenteken bewijs, speciale Unimog verzekering afgesloten en klaar, politie heeft niks te willen. Als hij ouder is dan 50 jaar hoeft hij ook nog eens geen APK
akkermopet
@Kramer U800 Hoi, welk kenteken heb je op de Kramer gemonteerd?
Namelijk bij een "GV" of een nieuw landbouw kenteken is een beperte snelheid van 45 km/uur!
En dat merk je ook bij de rit van vandaag dat het niet overschrijden wordt op grote wegen!!
+1
Bert353
@akkermopet

sta je ook raar te kijken!
+2
roscho
@Bert353 Prachtig, die dode vliegen op de grille.
Het betreft hier natuurlijk geen "normale" landbouwtrekker, maar een die door de TÜV is gekeurd voor het gebruik op hoge snelheden. Ik neem aan dat aan de trekker zelf ook de nodige aanpassingen zijn gedaan: vering, remmen etc. Met alleen de standaardremmetjes op de achterwielen krijg je die goedkeuring nooit.

(klik om te vergroten)

Vliegen op de grill
+1
Bert353
@roscho als je een beetje duits verstaat, hoor je dat ie idd de aanpassingen uitlegt, maar de motor is niets aan verandert. alleen de bak. vooras, banden en cabine.
+1
vriesjan215
@akkermopet is het niet zelfd 40 km/h?
akkermopet
@vriesjan215 Je hebt gelijk 👍
Dan kan ik nog meer brandstof besparen!
+1
Kramer U800
@akkermopet Ik heb tractor kenteken op de Kramer. Maximum snelheid zonder APK is geen 45 maar 40 kmh. Er rijden natuurlijk ook vast wel Unimogjes mee die niet harder gaan dan 50, dus daar moet rekening mee gehouden uiteraard. 2010, 401, 402 rijden max. 50 kmh met 25 pk 😅
+2
vriesjan215
@Kramer U800 Ik heb het er met mn rijinstructeur nog over gehad: maakt niet uit hoe hij op kenteken of verzekerd staat, in nederland is de maximum toegestane snelheid voor land- en bosbouwvoertuigen 40 km/h
+1
Kramer U800
@vriesjan215 Die zal het wel weten dan neem ik aan
+2
roscho
Quote Reactie van @vriesjan215:
in nederland is de maximum toegestane snelheid voor land- en bosbouwvoertuigen 40 km/h

Klopt helemaal. Er is een kleine tolerantie, zodat je tot zo'n 43 km/h nog geen bon krijgt. En je trekker mag ook niet sneller kunnen dan op het kenteken vermeld staat (ook hier weer een kleine tolerantie).
Trekkers die op kenteken sneller kunnen, mogen dat niet, maar moeten straks (bij de loonwerker, niet bij de boer) wel APK-gekeurd worden. Alles met een vooruitziende blik dat in de toekomst misschien snellere trekkers worden toegestaan. Maar tegen die tijd zul je zo'n snelle trekker ook niet meer mogen besturen met een eenvoudig trekkerrijbewijs.
akkermopet
@roscho Dan is het een verkapte vrachtwagen rijbewijs plus code 95....😜
+2
Koiter
Quote Reactie van @Kramer U800:
@akkermopet Jou Unimog 403 kan toch ook wel 80 kmh? (Ligt aan het bouwjaar natuurlijk). Als je hem zo ook op kenteken hebt gezet in combinatie met de verzekering is er niks aan de hand. Ik rijd ook gewoon 70 km/h met de Kramer, staat op kenteken bewijs, speciale Unimog verzekering afgesloten en klaar, politie heeft niks te willen. Als hij ouder is dan 50 jaar hoeft hij ook nog eens geen APK

Dat is dus niet waar, feit is gewoon dat bij wet de grens nu op 40km/h staat voor landbouwvoertuigen. Ook ik heb 80 op mijn kentekenbewijs staan, en ben er mee weg gekomen omdat ze het allemaal niet snapten hoe het zat met de nieuwe apk regeling etc, maar die bon kunnen en mogen ze gewoon schrijven
akkermopet
@Koiter Dat klopt, je rijdt met je auto ook geen 80 door een woonwijk...
+2
newholland6640
Vrachtwagen navigatie instellen op 40 km met breedte en hoogte. Dat werkt bijna altijd perfect
DANOONTJE POWERR
@newholland6640 en welke navigatie gebruik je dan?
+2
newholland6640
@DANOONTJE POWERR

Tom tom 6250
erik9831
Raar maar waar, in België is er een stuk waar je met de trekker mag rijden op de autosnelweg.
roscho
Quote Reactie van @erik9831:
in België is er een stuk waar je met de trekker mag rijden op de autosnelweg

Kun je ons vertellen waar dat is? Is dat een echte autosnelweg of zomaar een stuk 4-baansweg?
+2
erik9831
@roscho het is de N25, is eerst een stuk 90 en dan word het aanzien als snelweg tussen Graven en Waver , waardoor je 120 mag rijden. Er is ook signalisatie voorzien

(klik om te vergroten)

+1
roscho
@erik9831 Ik kon het me niet voorstellen, maar jij levert het bewijs. Levensgevaarlijke situatie waar verkeer met 120 km/h landbouwverkeer achterop komt waarvan sommigen misschien niet sneller dan 20 rijden.
+1
caseboy
@roscho in Canada mogen trekkers ook over de snelweg. maar op de N25 hebben ze ondertussen trekkers al verbiden
landbouwleven.be/5826/article/…
+1
erik9831
@caseboy al een tijdje niet geweest op dat stukje... Wel te begrijpen, zoals aangegeven werd. 120 per uur en 30 of 40 per uur is echt wel een enorm verschil. Ik ben er zelf nooit een trekker tegengekomen.
+1
caseboy
@erik9831 ik zou er met de trekker ook niet graag rijden tenzij het echt niet anders kan.
Bert353
@erik9831 in engeland ook
+1
lucas712
Ik gebruik altijd een shell straten boek of provincie kaarten zijn ook vaak duidelijk
+1
akkermopet
@lucas712 Dat deed ik vroeger in de vrachtwagen toen er nog geen navigatie systemen waren.....
Een boek vol met cirkels om de vaste adressen!! 🤣🤣
lucas712
@akkermopet ik vind binnendoor een prima middel en als je er weer komt weet je het vaak wel weer
Valkenburg
Ik zet de route uit in het fietsprogramma Alltrails. Instellen op off road driving en dan kun je een route makkelijk maken hoe je wilt. Soms een beetje ondersteuning van Google maps wat wel en niet mag en kan. De output file kun je exporteren naar de tomtom.
Route in Google maps maken vond ik lastig omdat die veel zelf bleef corrigeren en je maar een maximaal aantal punt hebt.
+1
DANOONTJE POWERR
@Valkenburg als je bij ons fietsroutes gaat gebruiken kan je meer dan de helft er weer uit halen.
+1
Valkenburg
@DANOONTJE POWERR daarom stel ik hem in op off road driving. Dan kijkt hij waar je met een 4*4 kunt komen en worden fietspaden niet meegenomen.
Google vond ik ook niks......geloof maximaal 40 punten en begint meteen de route te wijzigen als je niet op let.
+1
Pauls
Ik heb ooit OSMAND (android app) gebruikt, en hier kon ik een eigen voertuig samenstellen, met gewicht, breedte, hoogte en lengte maat, ook de max snelheid op bepaalt type weg & geen autostrades en zodoende werd een route berekend, die jezelf her en der nog kon wijzigen als je wou. Zo ben ik uit de kempen tegen de nl grens tot in west vlaanderen gereden tot voorbij dentergem. Zo kwam ik erachter dat er maar weinig mogelijkheden waren om de as antwerpen-brussel te kruisen die ook voor landbouw verkeer mochten.
kohelmink
@Pauls inderdaad een goede app, je kan zo je Max snelheid invoeren en alle parameters van je voertuig, stuurt je bijna altijd goed. App werkt ook op IOS(Apple).
Pauls
Quote Reactie van @kohelmink:
App werkt ook op IOS(Apple).

wist ik niet maar omdat het eindigde op AND, ging ik ervan uit dat het enkel voor ANDroid was.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractoren , trekkers en nederland geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
40
DEELNEMERS
17
WEERGAVES
0