Ammoniak de redder van de aarde!
Ammoniak
Het stikstofprobleem wordt ruim bemeten in het Noordhollands
Dagblad. Helaas snappen de mensen die bezwaar maken tegen stikstof en ammoniak niet helemaal waar het over gaat. Er moeten niet minder, maar meer koeien komen.In 1909 wisten Fritz Haber en Carl Bosch in Oppau, vlak bij Ludwigshafen, ammoniak te maken als kunstmeststof voor de voedselproductie, het zogenaamde HaberBosch-procedé (ammoniaksynthese). In 1918 kregen ze er de Nobelprijs voor scheikunde voor.
In 1981 was er een slimme vogel in de VS, Greg Vezina, die van ammoniak hydrogen wist te maken, een keurige brandstof: honderd procent vrij van uitstotende gezondheid schadende gassen. President Bush jr. was hier eerst razend enthousiast over, maar wist het toch naar de vergetelhoek te dringen, want de Bushes deden in aardolie.
De TU Delft, de NWO en C-Job zijn in een zeer vergevorderd stadium om van koeienmest en -urine een ammoniak-brandstofproduct te maken waar zware motoren mee kunnen worden gevoed: honderd procent emissievrij. Ze hebben er zelfs in 2020 van de EU een die voor gekregen.
We hebben dan - bijna - geen fossiele brandstoffen meer nodig, want vloeibare ammonia kunnen we met een kleine aanpassing zo gebruiken in gasgestookte ketels.
Ammoniak wordt dus, naast zonne-energie en windmolens, de redder van de aarde.
HUISMAN - VENHUIZEN
Deel dit topic
Lees ook
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Hebben de trefwoorden koeien , stikstof , voedselproductie , ammoniak , gezondheid , bosch , zonne-energie , windmolens en stikstofprobleem geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Als je aan 'alternatieve brandstoffen' denkt, dan komt ammoniak wellicht niet zo snel in je op, al is dat precies wat de zware-industriegroep IHI uit Japan van plan is. Het bedrijf presenteerde een concept om de brandstof van traditionele kolencentrales in elk geval gedeeltelijk te vervangen met ammoniak, zo meldt Heise. In principe hoeven bestaande kolencentrales voor een dergelijke IHI-ketel nauwelijks aangepast te worden, wat een zeer kostenefficiënte techniek zou zijn. Het is niet duidelijk op wat voor termijn ammoniakturbines in kolencentrales gebouw kunnen gaan worden
nl.hardware.info/nieuws/84555/…