Zodebemesters met ongestuurde elementen

Ik ontkom er niet aan om af en toe een bocht te maken met de injecteur in de grond. Met mijn slootsmid gaat het prima omdat de elementen een beetje kunnen mee scharnieren in de rijrichting.
Maar ik heb verder niet zoveel plezier van de slootsmid dus op zoek naar iets anders. Kun je met een injecteur met starrre elementen zoals een roelama flex een (beetje) bocht maken zonder dat het een schijveneg word?
De roelama staat mij aan omdat ze een stuk lichter zijn. Bomech maakt ze volgens hetzelfde principe (bladveer met een dubbel element) maar maakt ze niet zo breed.
Ik zou graag ervaringen horen van starre bemesters en bochtenwerk.

Deel dit topic

Reacties

frank_mf
Wij hadden vroeger een enkelschijf Vredo bemester. Glooiende percelen ging prima, maar op het kopeind inzetten tijdens het maken van de bocht lijkt me geen goed idee.
Pieter Buren
De bemester van ons heeft starre elementen. In de bochten is het inderdaad een schijveneg dus dan tillen we hem een klein stukje op.

(klik om te vergroten)

Kaweco bemester
spotmelker
Er komen bij mij 3 vragen op @GerbertXL , 1,hoe scherp zijn de bochten die je wil maken? Hoe dicht zit het element achter de as van de tank? 3, hoeveel meerkosten ( onderhoud) is een gestuurd systeem waard?
Ervaring met starre Jako, Veenhuis met bolle schijf en Kaweco sleufkouter. Geen echte bochten hier maar met aansluiten van onvolledige werkgangen zonder terug te steken geen probleem. Machines zaten alle dicht tegen de as van de tank, raakten de banden bijna.
GerbertXL
@spotmelker op de kopakker trek ik 'm weleens haaks om, gaat prima. Dat kan ik wel laten, maar sommige percelen zitten wel aardige bochten.
Onderhoud/meerprijs is niet echt het punt, het gaat me om gewicht. Mijn slootsmid weegt tussen de 2 en 2,5 ton met 7 meter. De roelama weegt iets van 1300 kg bij 8 meter.
NH-Ford
@GerbertXL De Slootsmid SZB ben ik wel aardig van gecharmeerd, die wij hebben lopen voldoen goed.
Heb je met 7 mtr 1750 kg, 'meesturende elementen', al ging bij ons eerder altijd de loopwieltjes lek bij veel meesturen met de SK
deutz431dx
Bemesten hier sinds 2020 met een bomech. Bemest super en licht qua gewicht. Haakse bochten hoef je niet te proberen. Gaan snel krom de elementen. Kwamen van een joskin af daar kon je wel wat mee sturen maar hebben we snel afgeleerd als je na 1 snede bemesten de eerste elementen al kun vernieuwen... verder top bemester!
Herbert
@deutz431dx mn sturende joskin elementen torderen ook wel wat. Je kunt wel sturen maar het probleem ontstaat juist door iets te heffen op de kopakker. Zogauw je de bemester wat heft blokkeert de sturing van de elementen zodat ze mooi recht opklappen.
EA_MF
@Herbert hier stonden ze dr na een half seizoen allemaal al schots en scheef aan. Zijn toen onder garantie allemaal vervangen voor een gemodificeerde versie 👌

Ding van ons vreet ook lagers 🙈 3 jaar geleden alles vervangen en afdichtingen van nieuwe model dr op gezet, maar heb inmiddels al weer een stuk of 10 van de 32 schijven onder handen gehad 😅
Herbert
@EA_MF ja van die lagers herken ik ook wel. Dure hobby ook met die conische. Heb ook het idee dat dat met bovengenoemde probleem te maken heeft. Met een iets geheven bemester sturen waardoor de elementen niet kunnen meesturen. De lagers van het middenste deel houden het veel beter vol, die paar elementen kunnen wel altijd draaienb.
thimon
@Herbert wij ook joskin en ook dat gepruts met die lagers hier een aantal van de conische lagers vervangen voor normale lagers en dat werk tot nu toe super die conische blijf je aan het vervangen en als je hier bij de dealer komt en er na vraagt krijg je van de werkplaats chef een grote bek dat dat normaal nooit voor komt.... Maar hebben wel alles netjes op voorraad. Vandaar dat wij met andere lagers zijn gaan proberen
Herbert
@thimon
Quote:
conische lagers vervangen voor normale lagers

Bevalt dat nog steeds goed?
+1
thimon
@Herbert ja dit gaat tot op heden een stuk beter dan de originele lagers. We gebruiken gewoon dichte lagers dus smeren hoeft ook niet meer
CaseCS130
@EA_MF Oh, is dat een dingetje bij joskin. Dat is wel jammer ja, zeker als het ook nog wat aparte lagers zijn. Binnen 3 jaar al weer moeten vervangen is echt te snel.
+1
EA_MF
@CaseCS130 zijn gelukkig wel gewoon standaard wiellagertjes, kosten een paar euro per stuk.
@Herbert dat is wel aannemelijk idd, komen wel rare krachten op met inzetten onder een hoek.
valtraaa
@EA_MF ook veel last van gehad nu elke week smeren en optijd opspannen gaat het beter maar de zijn inderdaad kwetsbaar
GerbertXL
@deutz431dx De bladveer of het gedeelte waar de schijven aanzitten? Hoe gaan flauwe bochten?
+1
deutz431dx
@GerbertXL bij ons de bladveer. Die trekt dan krom, je kunt dan stug door mesten alleen heb je dan een goedkopere versie van de schijvenegg.
Flauwe bochten wil wel redelijk maar dat komt omdat de hefinrichting van de tank het meeste op vangt, die staat niet strak gestabiliseerd. Dus dan kan die wat heen en weer.
Wat ook een ding is bij onze, de schijven zijn niet smeerbaar dat scheelt met de vetspuit. Alleen na 3 seizoenen beginnen de eerste wel los van het lager te lopen. Voordeel ze lopen niet los zoals bij de joskin en dan in het land weer tegen komen met maaien.
+2
newholland6640
@GerbertXL

Je kunt ook een paar bunder mais verbouwen, ureum beetje drukken en kun je bovengronds.
+1
hoest
@newholland6640 Hier net zo'n bemester als Gerbert. zit er aan te denken om hem er achter weg te gooien en gewoon gaan sproeien idd
+1
GerbertXL
@newholland6640 ik heb geen enkele behoefte aan de ketsplaat. En mais verbouwen ook niet.
+1
T60401
@GerbertXL hier zon roelama aan blad veren. Klein bochtje gaat prima maar dan moet ja aan een 20graden denken. heb er nu 9 seizoenen op zitten. 1 keer nieuwe uitloopmondjes op gezet . en een paar slangen vernieuw voor de rest niks aan gehad. op advies smeer ik de schijven met veel vet. Zit ook een tussenstuk op bij de snijmolen zodat de olie niet in de snijmolen komt. snijmolen met van die ronde messen wil altijd. en als hij vast loopt zit er echt wat in. zoals een halsband of een klosje.

Het enigste nadeel vindt ik het inzetten van de bemester. als de schijven op de grond komen gaan de afsluiters open. Maar het duurt even voordat de hefinrichting wat druk op bouwt zodat hij in de grond snijdt. Tegenwoordig heb je ze ook al met hydraulische afsluiters daar heb je dat probleem niet.
GerbertXL
@T60401 dat klinkt goed, 20 graden kan ik wel mee leven denk ik. Dat ik de slootsmid haaks omtrek doe ik omdat het kan, als het gewoon niet kan doe je het ook niet. Ik denk dat een vredo ook niet veel verder komt dan 20 graden.
Dat het een poosje duurt voordat de schijven de grond ingaan vind ik ook geen probleem, ik snij het liefst zo min mogelijk. Met de slootsmid werk ik zonder druk , die gaat zelf de grond in.
T60401
@GerbertXL heb even mijn geodriehoek opgezocht en op google maps gekeken. de percelen waar halverwege een draai in zit is inderdaad 20 graden.
T60401
Quote Reactie van @GerbertXL:
Met de slootsmid werk ik zonder druk , die gaat zelf de grond in.

hier ook niet veel druk. hefinrichting zit gekoppeld met snijmolen. de retour olie van de snijmolen geeft de druk op de bemester. zat wel een regelventiel op zodat ik de druk hoger kon zetten maar dat staat helemaal open. kan er nog een beetje mee spelen door meer of minder liters vanuit de trekker te geven. Bij meer liters krijg je een iets hogere retourdruk naar de trekker. dacht ergens rondt 20 bar.
dx11
Met mn vredo dubbelschijf gaan bochten in een perceel goed. Idd op de kopakker bij haaks is geen goed idee
+1
GerbertXL
@dx11 Loonwerker hier heeft een vredo en ik zie 'm ook weleens redelijke bochten maken. altijd netjes werk afleveren maar ik wil lichter, niet zwaarder 😁
+2
deJong
rollexbemester.nl/

Dit leek mij wel wat.
casejxu
@deJong super idee alleen weet niet of de elementen flexibel genoeg zijn ivm bodemvolging
deJong
@casejxu oogje dicht knijpen denk ik😂 maar wel de meest robust en simpele bemester.
casejxu
@deJong helemaal mee eens. Ook wel over gedacht en dan zo dat de elementen iets flexibel zijn👌
+2
GerbertXL
@deJong ik vind het een treurig ding maar als het werkt, achja.
En zo eentje zul je ook nieuw moeten kopen en daar heb ik geen zin in.
+2
hobbyboer
Quote Reactie van @casejxu:
alleen weet niet of de elementen flexibel genoeg zijn ivm bodemvolging

Ik zou als boer liever investeren om de grasmat vlak te krijgen en te houden dan dat ik investeer in machines die die perfect met ongelijk land kunnen omgaan
+2
casejxu
@hobbyboer ja maar dat gaat niet overal... zeker op percelen met greppels zoals bij ons in de buurt
+2
hobbyboer
Quote Reactie van @casejxu:
maar dat gaat niet overal... zeker op percelen met greppels zoals bij ons in de buurt

Een maaier van 3 mtr breed gaat toch ook?
Die 'starre' bemester zal toch ook kunnen opklappen, dus in wat smallere delen kunnen scharnieren?
Ik zie geen reden waarom het niet zou kunnen
2850Johndeere6R
Al eens naar een TBL bemester gekeken? Ze zijn er alleen niet jong gebruikt denk ik aangezien ze net op de markt zijn. Ik persoonlijk vind het wel een mooie bemester ik heb hem nog niet bemestings resultaat bekeken maar kwa techniek is hij wel aardig doordacht.
casejxu
@2850Johndeere6R op de site van TBL beginnen ze vanaf 9m en het gewicht durven ze niet te vermelden😉
+1
CaseCS130
@casejxu Ze hebben nu ook een boerenversie, die is lichter en smaller. Maar daar heeft gerbert niks aan want die zijn er nog niet gebruikt. Die roelama van @T60401 houdt zich wel goed als ik dat zo lees, dat is ook een mooie eenvoudige machine.
Schuitemaker doet het hier ook super qua lagers en onderhoud, maar die is loei zwaar.
casejxu
@CaseCS130 zo.n roelama of bomech lijkt me ook prachtig. Erg licht en alles percelen zijn hier behoorlijk recht. Plus ze kunnen zich prima aanpassen in ongelijkheid
ford8630power
@CaseCS130 Duport zit er net tussenin, niet zwaar of licht maar stuurt wel mooi mee in de bochten, kunt ook wel redelijk scherp als je wilt. En weinig onderhoud
CaseCS130
@ford8630power Mijn loonwerker vond een duport juist heel duur in het onderhoud, die heeft em weg gedaan voor een Schuitemaker. Grote boer in het dorp heeft de duport vorig jaar verruild voor een Schouten. Maar ik heb er zelf geen ervaring mee.
+1
T60401
@CaseCS130 @casejxu let wel op bij een gebruikte. de oudere types hebben 1 bladveer. die van mij heeft er al twee in op elkaar. dit is alleen in de krul. Dit zullen ze wel niet voor niets gedaan hebben.
CaseCS130
@T60401 oké, ik ken ze alleen met enkele idd. Bij Schuitemaker kon je ze met verschillende hoeveelheden krijgen waarmee je de bodem druk eigenlijk bepaalde.
+1
T60401

(klik om te vergroten)

+1
casejxu
@T60401 perfect dit zo! Mooi licht en simpel. Houd ik van!
+2
GerbertXL
@T60401 dit is met bolle schijf ipv kouter. Ik vermoed daarom de dubbele veer.
T60401
@GerbertXL zou goed kunnen ja in de bolle schijven lijkt er ook nog verschil te zitten. de 1 gaat wat geleidelijker breder uit dan de andere.
CaseCS130
@T60401 Mooi eenvoudig verder ja. Ik had mijn twijfels bij de lagering omdat het er wat licht uit zag maar dat houdt zich goed dus.
+3
T60401
@CaseCS130 Dat ziet er toch best degelijk uit. soms als je ze draait lopen ze heel ligt en hoor je de lagers draaien. Dan weer veel vet er in. zodat het er weer bij de bus uitkomt. tot op heden nog geen kapot gehad en ook geen spelling

(klik om te vergroten)

casejxu
@T60401 zijn het lagers of glijbussen?
+1
T60401
@casejxu lagers die busjes die je ziet draaien mee en zitten over de middelste buis. dat moet het vuil er uit houden.
casejxu
@T60401 mooi simpel over nagedacht! Zelf wel eens zitten denken met n teflonbus en daar een as door heen. Geen idee of dat slijtvast genoeg is alleen
CaseCS130
@T60401 hele bus vol vet? En wat dicht de lagers af aan de buitenkant? Bij onze oude veenhuis zat het lager aan de buitenkant en moest de eigen afdichting daarvan het maar doen. Ging meestal niet veel langer goed dan 5 seizoenen. Schuitemaker heeft dat wel mooi, die heeft eigenlijk net zo'n constructie als jou, misschien wat lomper, maar het lager zit wat verdiept in de bus met daarvoor nog weer een nylon ring als extra afdichting. Dat maakt een extra barrière vol vet zodat er veel minder snel viezigheid en vocht bij de lagers komt.
+1
T60401
@CaseCS130 mocht het echt versleten zijn twee bouten los en een heel nieuw blok er onder.
+1
international533
Een kaweco opti-Ject bekijken, mooie lichte bemester, elementen kunnen ook draaien net als een Slootsmid. Ideale machine, simpel, ligt en eenvoudig
Deutz10
@GerbertXL Wat voor type slootsmid heb je nu? Volgens mij is de SK-2 geen hele zware zodebemester.
+1
casejxu
@Deutz10 tot 5M gaat t prima maar hij gaf zelf al aan wat zijn 7m versie weegt. Zeg maar gerust zwaar
GerbertXL
@Deutz10 sk7.02 profi. Hij is wat afwijkend van een sk2 omdat ie 18 cm afstand heeft in plaats van 20 bij de sk2.
Deutz10
@GerbertXL oke, de SK profi is inderdaad een stuk zwaarder dan de gewone SK.
newholland6640
Met de jako ging bochten maken perfect. Maar die zal qua gewicht vast niet in jouw rijtje passen.
NH-Ford
@newholland6640 vind ik waardeloze dingen..🙈
GerbertXL
@newholland6640 jawel hoor mooie machines en lekker simpel. Maar ik wil niet achteruit in breedte, ik heb nu 7 meter en jako doet niet echt brede machines.
+15
Baltus_steyr
Deze schijnen het ook goed te doen in de bochten 🤓

(klik om te vergroten)

+1
Wij hebben een 7 meter tobroco schijfkouter. Die kan ook niet meesturen. Flauwe bochten in het land gaat prima. Het is een lichte eenvoudige machine. Hij heeft hier nu 11 seizoenen gedraaid.
fan van trekkers
Kun jij de bemester niet een beetje heffen? Of gaan de afsluiters dan meteen dicht. Ik hef hem wel vaak een beetje bij lichte bochten, dan heb je geen last dat hij de zode open trekt.
hoest
@fan van trekkers vaak zit de verdeelmolen gekoppeld aan de hef dus als je hem tilt stopt de verdeelmolen
+1
johndeere6230
Hier qua injecteur met een duport en veenhuis ecoject gewerkt.

Duport volgt prachtig en altijd net werk. Veenhuis werkt ook zeker zo netjes, alleen qua volgen doet die niks, flauwe bochten gaat prima, maar wil je met de 7.6m bemester aansluiten op de vorige werkgang halverwege, dat gaat net gek zat. Lift hem zelf vaak heel lichtjes op, dat de druk van de elementen is en maak dan de bocht, dat gaat zeker zo mooi. Op het kopeind is het ook voor je stuurt bemester al omhoog, anders heeft die gelijk een schijveneg effect, kan ook door de stuuras komen.

Vind persoonlijk de (nieuwere) optiject van kaweco wel mooie bemester, niks te zwaar, vanaf de verdeler geen vernauwingen meer en degelijk meesturend.
mrpieter
Volgens mij hebben alle bemesters waar een element niet mee kan sturen het probleem dat ze makkelijk krom gaan.
Bij de meeste tanken zit het element toch best een stukje achter de as van de tank, dus iedere stuurbeweging komt best aan op je element.
Wat betreft slootsmid, heb enkele seizoenen kruiwagens vol lagers en dichtringen vervangen, elementen blijven verstellen, veren blijven opspannen. Simpelweg nooit meer zo'n ding.
Na 12 seizoenen wordt er nu nagedacht om afscheid te nemen van de schuitemaker exacta. Wat mij betreft een ideale bemester kwa volgen van bodem en stuurbewegingen. Mag hopen dat als deze weg gaat er toch weer een exacta voor terug komt.
GerbertXL
@mrpieter precies die problemen heb ik ook met de slootsmid. Vooral het goed afstellen van de afsluiters is amper te doen, dat gekut met de kettingspanner, vooral bij de middelste elementen met alle slangen in de weg. Breekt er weer een spanner doormidden omdat ie vast zit, wat een drama.
NH-Ford
@GerbertXL Hier hen ik mede daarom een aantal jaren terug alle elementen van de SK vervangen voor nieuwe SK elementen met doorlopende slang, wat een verbetering! De verstoppingen die we nog hadden nu verleden tijd, nu na 5 jaar een enkele lager pas gehad van schijf (daarvoor 20 per jaar), en sluit fatsoenlijk af.
Toen kosten technisch bekeken.. verdeelmolen altijd al in goede staat gehouden mbt slijtdelen en motor, dit was stuk voordeliger dan nieuw. Zelfs de oude elementen nog kunnen verkopen.
CaseCS130
@mrpieter Dat wordt lastig want die worden niet meer gemaakt volgens mij. Door het samengaan met Veenhuis gaan ze alleen met Veenhuis verder. Zonde.
+1
mrpieter
@CaseCS130 ja klopt. Maar een jong gebruikte exacta met de gegalvaniseerde elementen is nog wel te vinden
RaHeados
@mrpieter wij hebben nou 2 seizoen een tjalma, maar dat probleem van krom gaan nog niet ervaren. Wel dat het een goede schijven eg is als je hem vergeet op te tillen 😅🙈. Kan er wel flauwe bochten mee maken, maar even haaks om of draaien baan er naast terug te gaan is niet echt een succes voor de grasmat.
+2
GerbertXL
Ik keam er toevallig achter dat een boer in de buurt een roelama had. Eens wezen kletsen en de beste man was vol lof. Bochten was volgens hem geen probleem als je 'm maar een stuk opbeurd.
Dus ik heb maar een roelama flex gekocht, een 8 meter. Moeten wel nieuwe lagers in en een zooi schijven zijn wel heul klein.

(klik om te vergroten)

GerbertXL
@GerbertXL ik heb een slootsmid szb 7.02 profi 7 meter in de aanbieding trouwens.
+1
casejxu
@GerbertXL en wat zou de Black friday deal inhouden kwa aanbieding??
+3
GerbertXL
@casejxu er zitten wel zwarte slangen aan he
+1
newholland6640
@GerbertXL

Haha jij koopt ook niet vaak een machine die kant klaar is he, vind dat wel mooi.
+1
casejxu
@newholland6640 mooi toch👌 bij bepaalde machines zou ik dat zelf niet doen maar een opknappertje op knappen geeft naast iets minder kosten ook heel veel werkplezier als het goed gelukt is😃
RaHeados
@casejxu je zegt er wel wat bij 🤪. Als het niet goed geluk is een hoop elende zeker 😁.
+6
GerbertXL
@RaHeados ik ben weleens op m'n bek gegaan hoor.
Daarom koop ik bij voorkeur óf echt goed spul, óf ouwe meuk. Als ik iets redelijk gebruikt koop en er komen kosten aan zit je zo op de prijs van fatsoenlijk spul. Als je met ouwe meuk vol op je bek gaat dan flikker je de zooi naar de oudijzerboer, telt je verliezen en je gaat door.
Het heeft wel wat ervaring gekost voor ik daar achter kwam...
spotmelker
@GerbertXL Succes met je 'nieuwe' en mooie lichte (althans zo oogt hij) machine maar haaks om op kopakker met 8 meter brede machine zal hem wel niet worden. Mocht het wel lukken dan graag een filmpje/foto 😃
+1
GerbertXL
@spotmelker haha komt goed
newholland6640
@GerbertXL

Das precies een beetje mn angst indd dat je er twee keer geld tegenaan moet gooien. Maar als je iets ouds koopt moet je dan wel enig idee hebben van prijzen van onderdeen.
+1
hoest
@GerbertXL lol die bij martien visser 😂 heb ik laatst ook nog bij gekeken maar mijn voorkeur gaat toch naar een ketsplaat 😄
NH-Ford
@GerbertXL Bij Martien Visser?
GerbertXL
NH-Ford
@GerbertXL leek me al ja.
Met zulke dingen kuj nog wel beetje handelen denk of niet? Tenminste, als ze door hebben dat ze niets aan hoeven doen en geen garantie etc willen ze vaak nogal wat doen.
+1
GerbertXL
@NH-Ford ja dat ging prima. Net wat je zegt, dat ding stond in een hoek en moest eigenlijk nagekeken worden. Als je dan ook zegt dat je een eind weg woont is het helemaal ideaal, dan kom je ook niet snel terug om te klagen 😁
NH-Ford
@GerbertXL ghehe ja precies, altijd wel leuk om zulke handel te doen, beginnen ze even te vissen en eerste euro's vallen al🙈
hoest
@GerbertXL hij stond er vanmiddag nog, valt me van je tegen hoor. Ik dacht die heeft hem gelijk in de kofferbak gegooid

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden schijveneg , vredo , duport , slootsmid , grond , ervaringen , Bomech en roelama geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
90
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
3.942