Keuring tractor met witte nr plaat in Belgie

Beste Tf ers,

Ik zou mijn Deutz 10006 alrad willen laten keuren (in Belgie) om de weg op te mogen met een witte nr plaat (geen O plaat).

Tractor heeft een eigen gewicht van ongeveer 4.2 ton word gebruikt als tractor voor hobby landbouw, word ik dan onderworpen aan een jaarlijkse keuring of is het een eenmalige keuring ?

Omdat de tractor zijn eigen gewicht meer is dan 3.5 ton zou ik onderworpen zijn aan jaarlijkse keuring heb ik mij laten vertellen.

Bedankt Tfers

Deel dit topic

Reacties

MatthiasT
Beste
Voor zo ver ik weet is "eigen gebruik" 1 maal keuren. Vanaf Transport of ander commercieel gebruik is het jaarlijks.
+1
erik9831
faane
@erik9831 die van mij weegt meer dan 3.5 ton dan heb ik een 2 jaarlijkse keuring toch?
Voor zover ik alles begrijp.
+1
jd3140jb
@faane Je hebt 3 soorten nummerplaat in België. De O-plaat is voor oldtimers, daar mag je eigenlijk alleen mee rijden van en naar evenementen en toertochten. Geen werken uitvoeren en geen transport. Oldtimer-aanhanger mag, maar moet leeg zijn en blijven. De rode nr-plaat is voor professioneel landbouwgebruik. Hiermee mag je ook met rode diesel rijden, maar geen transport voor derden in grondverzet, wel landbouwprodukten. De gewone witte nr-plaat is voor hobbygebruik en eigen vervoer (bv eigen hooibalen van het land halen), maar ook voor transport voor derden (bv. grondverzet). In dit geval moet je met witte diesel rijden.
Als je met een witte nummerplaat en hobbymatig gebruik zit, is een éénmalige keuring voldoende (per nieuwe eigenaar), ook al weegt de trekker meer dan 3500 kg. Hij mag wel niet meer dan 40 km/h kunnen rijden. Althans, zo heeft mijn verzekeringsagent me dit uitgelegd. Dat is voor een deutz 10006 dus geen probleem, denk ik.
Deutz-oldie
Neem dit zeker eens door: otmv.nl/wp-content/uploads/…
De BEHVA raadt aan om onder O-plaat te keuren. Het toegestane gebruik is zeer ruim, praktisch gezien is het enige wat je niet mag doen, bezoldigd vervoer. Met O-plaat mag je rode diesel gebruiken en ben je vrijgesteld van periodieke keuring, anders is het tussen MTM 3500 en 7500 kg 2 jaarlijks.
MatthiasT
@Deutz-oldie oldtimer plaat is toch alleen vooral voor toertochten ?
faane
@MatthiasT dacht ik ook dat je met een O plaat enkel met de tractor de weg op mag en niks mag dragen in de hefarmen of een kar en ... mag trekken
Deutz-oldie
@faane Dat was zo tot een paar jaar terug maar de wetgeving is gewijzigd. Het is helaas een hardnekkig gerucht dat nog steeds de ronde doet. Als je twijfelt, vraag het eens na bij BEHVA. Ik was bij de laatste interclubvergadering, daar benadrukte de CEO dat hobbygebruik geen probleem is. Als je een landbouwnummer hebt is het natuurlijk onderdeel van je kostwinning en kun je beter op rode nrplaat keuren, maar anders -tenzij bezoldigd- valt het onder hobby.
erik9831
@Deutz-oldie toch zegt men hier nog altijd dat het niet mag. km.be/autokeuring/keuringen/…
Deutz-oldie
@erik9831 Je doelt op de 'gebruik als werktuig of werkmiddel'? Volgens BEHVA gaat dat vooral over interventievoertuigen. Het is inderdaad wel 1 grote grijze zone, dat een gewone nr plaat ook vrijgesteld kan worden van periodieke keuring en witte diesel wist ik ook niet. Dan lijkt het mij dat je net zo goed op een gewone nr plaat kan keuren.
+1
erik9831
@Deutz-oldie inderdaad... Maar zoals je zelf ook al zegt, een grijze zone een beetje. Het is hoe men het wil interpreteren soms.

Dat van de rode diesel wist ik, ook van de km heffing. Al die papieren steken in de tractor. Ook van het rijbewijs, dat ik geen nodig heb. Want de goede vrienden van de politie kunnen ook al eens moeilijk doen.
+1
Saeghershof
Ik heb ook een witte nummerplaat en mijn trekker niet periodiek naar de keuring. Gewoon gemeld dat hij voor de hobby is.
faane
@Saeghershof mijn deutz dx3.60 ook maar die weegt minder dan 3.5 ton.
Dan is het inderdaad een eenmalige keuring.
Saeghershof
@faane mijne stier weegt 5,5 t
+1
Niels Costers
Mijn drago weegt 4,3T en heeft en is ook maar een maal gekeurd.
Ze hebben mij ooit wel gezegd dat je een vrijstelling moet aanvragen voor de kilometerheffing???? Iemand hier ervaring mee?
Deutz-oldie
@Niels Costers en @seaghershof Ik leer bij!
Vrijstelling kilometerheffing moet je inderdaad aanvragen en bijhebben als je onderweg bent, dit kost niks: vlaanderen.be/aanvraag-van-de-vrijstelling-van-de-….
Super50
@Niels Costers moet inderdaad aangevraagd worden als hij niet met een O plaat is ingeschreven. Bij een O plaat is een melding niet verplicht, bij gewone nummerplaat wel. Zie hier: vlaanderen.be/aanvraag-van-de-vrijstelling-van-de-…

En voor eigen gebruik (al is het maar hobby) mag hij nog steeds ingeschreven worden met witte nummerplaat en is die ook vrijgesteld van witte diesel. Je moet dat wel zeggen als je naar de keuring gaat dat het voor eigen gebruik is, dan is het eenmalige keuring. Let wel op, eigen gebruik is bedoeld op landbouwgebruik. Voor alle andere activiteiten zou je tweejaarlijks naar de keuring moeten en op witte diesel rijden...
erik9831
@Niels Costers heb ik aangevraagd gehad toen dat werd ingevoerd. Is inderdaad geen enkel probleem
jd3140jb
@Niels Costers Vrijstelling voor km-heffing aanvragen is éénmalig. Foto's nemen van 2 zijden van de trekker (voor- en zijaanzicht) en bijvoegen bij aanvraag. Dit formulier vind je op de website van de Vlaamse Belastingsdienst. Als je traktor MTM kleiner is dan 3500kg moet je niets aanvragen, maar dit geldt dus niet voor jou.
faane
Bedankt allemaal voor jullie deskundige uitleg.
Ik zal dan maar gaan voor een gewone witte nummerplaat en een vrijstelling voor kilometerheffing aanvragen, hopelijk kom ik uit op een eenmalige keuring.
+3
faane
Beste, Tf ers vandaag duidelijk antwoord gekregen van de keuring (zie foto)

Voor mij dus eenmalige keuring als ik mijn traktor gebruik voor landbouw doeleinden wat ook de bedoeling is.

(klik om te vergroten)

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden hobby , landbouw , tractor , deutz , gewicht , keuring en deutz 10006 geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
21
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
1.104