Hofstede mestmixer
Deel dit topic
TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij
Hebben de trefwoorden tractor , aftakas , put , mestmixer en Frame geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!
Laatste
Reacties
Of er in zetten en er in laten.
dit lijkt me zelf een goeie
zit een hele goeie schroef op
Schrok ook behoorlijk van de prijzen van een nieuwe a merk mixer.
Daarom maar 2 oudjes zo uit het werk gekocht voor een beetje waarvan 1 met omkeerkast.
Kan hier nie zien of ge voor ook een stumke (front aftakas) hebt maar die draaid ook anders om (wel 1000 toeren) anders een omkeerkast (hofstede-machinery.com/nieuwe-producten/nl/…) €875 staat in de prijslijst.
Hebben we hier al 25 jaar een omkeerkast en hebben geen driepuntsbok en verleggen de mixer altijd met het shoveltje.
Opzich prima mixers maar ook 1 x een schoep in de put gehad. 4 meterse was eigenlijk net lang genoeg maar we zijn daarna overgegaan op een 5 metrse vd Meer met hydrotopstang en omkeerkast.
Mixte beter en sneller dan de Hofstede alleen vond ik de steun voor de buis wel kort genoeg. Na het frame zegmaar zit nog een heel stuk buis met vierkant wat behoorlijk kwetsbaar is en wat wel krom kan gaan bij het eruit halen.
(klik om te vergroten)
Hofstede werkt met hardhouten lagerblokken en Veenhuis met een stalen lager. Veenhuis was maar een paar honderd duurder en hadden we meer vertrouwen in. Hebben de mixer nu een jaar of vijf en nog niets aan kapot gehad.
Perongeluk met 2 jaar krom gereden en ook niet laten maken.
Nu een bussmann of zo.
Nog nooit van gehoord toen, maar daar liggen de trekkers krom voor en heb ik al een jaar of 5 probleemloos.
Nu hebben we vorig jaar een van der Meer mixer aangeschaft, neemt wel het dubbele vermogen op de aftakas, maar verzet ook veel meer.
Die van der Meer mestmixers zijn goede mixers, maar daar moet/kan wel aardig vermogen voor.
Die Hofstede is 70x70, maar voor die mixer is 70 pk op de aftakas al voldoende.
Die van der Meer mixer was ongeveer 2,5 keer zo duur als een Hofstede, maar is het geld naar mijn mening zeker waard.
De lagering is bij een van der Meer mixer veel beter.
Ook is er veel meer ruimte voor de aftakas, dan bij een Hofstede en zitten er steunen aan de onderkant van de mixer, die bij Hofstede ontbreken.
Hier onder een filmpje van de van der Meer mestmixer in werking:
Maar met een goede setup kan het absoluut probleemloos met een aftakas.
Een groothoek met schijf is niet de oplossing; die zijn voor kortstondige hoeken, zoals een bocht tijdens het keren op de kopakker. Bij continu onder een hoek staan beweegt die schijf de hele tijd als een malle in het huis, wordt heet, en gaat stuk.
Er zijn twee manieren die wel werken.
De aftakas aan de mixerkant recht houden, en bij de trekker een 50 graden groothoek toepassen. Dat is een koppeling met dubbel kruis, en lost daardoor zelf de oneenparigheid op. Die wordt echter weinig toegepast, dus niet zo snel te vinden aan een ander werktuig, en kosten ook wel aardig geld.
Andere oplossing is een normale aftakas, en zorgen dat de mixer vrij hoog staat, en de trekker met de achterwielen in een gat, of de voorwielen omhoog, zodat beide hoeken van de aftakas gelijk zijn. De oneenparigheid die in de eerste bocht ontstaat, word in de tweede bocht opgeheven, en draait het schoepenrad een constant toerental. Als de aftakas past bij het vermogen (dus niet die van de kunstmeststrooier) dan kun je zo absoluut probleemloos draaien.
Heel helder verhaal hierover op youtube. In dit verhaal lopen de in en uitgaande as tenslotte parallel, maar hoek verdelen over beide kanten is ook goed.
Om deze reden moet bij een machine met groothoek de groothoek precies boven het draaipunt van de trekhaak zitten, en zonder groothoek moet het draaipunt halverwege de aftakas zitten, wat bijvoorbeeld gedaan wordt door een hooibouwmachine in de hefbalk te doen, zodat draaipunt min of meer halverwege de aftakas zit, en oneenparigheid vermeden wordt.