Startrelais tractor: componenten, foto's, elektrisch schema

Hallo allemaal.
Ik zou graag wat meer te weten komen over het startrelais van een tractor.
Ik heb hierbij enkele vragen.
Is er toevallig iemand die de belangrijkste componenten van een startrelais kent en eventueel ook een korte uitleg hiervan, een foto van de onderdelen of een elektrisch schema mag er ook altijd bij.
Alvast bedankt.

Deel dit topic

Reacties

caseboy
Als je met het startrelais het relais op de startmotor zelf bedoeld heb je hier twee links waarin de startmotor en het relais goed worden uitgelegd.
mvwautotechniek.nl/startmotor/
+1
Senne.D
@caseboy Inderdaad, dit bedoel ik met het startrelais. Heel erg bedankt voor de links, ik ben hier heel veel mee en heb hierbij alle antwoorden op mijn vragen.
basia
Word altijd gezegd ; startrelais , maar het is eigenlijk een solenoide ( weten we het nog , verschil tussen relais en solenoide ? )
+1
caseboy
@basia volgens mij is het verschil de constructie. bij een relais is er een plaatje of pal die naar een elektrische spoel wordt getrokken en dan de contacten maakt. bij een solenoïde zit er een asje in een spoel die beweegt wanneer de spoel wordt bekrachtigt en dan contact maakt.
+1
basia
@caseboy
Goed geformuleerd vind ik ; het verschil is , een solenoide heeft een bewegende kern ; en bij een relais staat de kern stil , en beweegt een contact
Senne.D
@caseboy Bij het plaatje of pal dat naar een dat naar de spoel wordt getrokken en dan contacten maakt, is er volgens mij sprake van een elektromagneet.
Er komt stroom doordat je aan de sleutel draait, daardoor ontstaat er een spanning en een magnetisch veld in de elektromagneet en wordt het anker aan de kern getrokken waardoor deze uiteraard een contact maakt.
deze elektromagneet zit volgens mij in het (gehele) relais en is hiervan een onderdeel.
Als ik het goed begrijp is de solenoïde een andere vorm?
caseboy
@Senne.D we hebben het nu over een relais en solenoide in het algemeen dus niet specifiek op een startmotor. Bij een relais heb je een spoel waar geen bewegende kern in zit zoals een solenoide. Bij een relais heb je een pal of plaatje die op een scharnierend punt is bevestigt. Op het moment dat de spoel in het relais bekrachtigt wordt, oftwel er komt stroom op, wordt deze spoel magnetisch en trekt de pal naar hem toe, als de pal naar de spoel toe beweegt raakt deze een contactpunt en zo wordt een circuit gesloten waar dan stroom over gaat lopen. Bij een solenoide zit er een asje of bewegende kern in de spoel. Op het moment dat je de spoel bekrachtigt zachte asje een bepaalde kant op bewegen, deze zal dan tegen een contactpunt aankomen en zo het circuit sluiten waardoor er stroom gaat lopen. Een solenoide is ook niet persee iets wat je alleen iets wat je ziet om stroom door te laten. Solenoide is een algemene benaming voor een asje die door een elektriache spoel word bewogen. Andere bekende toepassingen van solenoide's zijn elektrisch bediende hydrauliekventielen, solenoide's worden bij elektrische deurvergrendeling ook gebruikt om het slot dicht en open te trekken.
Senne.D
@caseboy oké, ik dacht dat jullie het hadden over het relais op de startmotor.
Mijn excuses.
Wat je zegt over werking van het het relais en de solenoïde klopt inderdaad.
Bedankt voor alle uitleg en de moeite.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractor , elektrisch schema , onderdelen , schema , foto en elektrisch geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!