Ervaring met grondboor achter tractor

Heeft er iemand ervaring met een grondboor achter de trekker,blijft deze waterpas als je de hef laat zakken en de trekker niet verplaatst?gaat om 2000 gaten in (hoop ik) stevig zand van ongeveer 75 cm diep met een diameter van 15 cm ,kraan is geen optie, trekker is 26 pk

Deel dit topic

Reacties

blauwe tractor
Werken met een hydroaangedreven boor in een hefmast.
goeiedag eem
In de hefgaat wel goed alleen moet je wat vooruit of achteruit om hem recht te houden, vergt wat oefening en je moet met zijn 2en zijn,(heb er wel een 1000 mee geboord, mijn zwager heeft er een) Heb er zelf een op hydrauliek gemaakt voor op de shovel gaat ook super maar je moet ook vooruit of achteruit met het zakken, of wat wij deden begin midden op de lepels en zodat degene die de boor rechtop houd de boor verschuiven kan op de lepels dat hij recht naar beneden gaat. Dus de boor niet vast op de lepels maken. Wil je echt goed haaks naar beneden dan moet je een hydroboor op een hefmast plaatsen dan kun je met de hefmast hem recht laten zakken. Met de shovel heb ik zeker zo 2000 gaten geboord
jjthefrenchman
Heb eentje op de aftakas met slip en omkeerinrichting van 30cm diameter.
Die van mij hangt los/bungelt, en trekt zichzelf recht de grond in.
Je moet eigelijk wel met zn tweeen zijn.
walker1
75 cm stelt niks voor met een goede handboor, gaat net zo snel als met trekker. royaleijkelkamp.com/nl/producten/…
goeiedag eem
@walker1 dan weet ik niet hoesnel jij met de hand boren kan, maar met de shovel gaat het binnen 1 minuut ongeveer en dan boren we 20 cm rond
walker1
@goeiedag eem Dat boor ik in normale grond ook wel in een minuut. Wel met goede kwaliteitsboor zoals die van Eijkelkamp, niet met goedkoop prul van de Gamma of zo, die verslijt ik in een dag.
goeiedag eem
@walker1 doe je best, in een losse zandbak gaat je dat lukken maar in de gewone grond, veel succes ik weet wel beter,
walker1
@goeiedag eem Ik heb ruim 20 jaar als veldwerker/boormeester gewerkt in milieu en geotechnisch bodemonderzoek. Met een goede boor stelt het echt geen reet voor om 75 cm diep te boren in normale bodem van bv een weiland. Om het met boor aan trekker echt veel sneller te doen, moet daar ook iemand met ervaring opzitten.
goeiedag eem
@walker1 juist, 75 cm diep,15 cm doorsnede binnen een minuut, op diepte dan wil ik dat graag eens zien hoe je dat doet, met de shovel red ik dat net. Zoveel ervaring heb ik wel dat je dat niet lukt, in de gewone normale grond, maar zelfs met een van 5 cm lukt het ons niet om er zo snel in te boren maar jij zult vast andere grond hebben dan wij
walker1
@goeiedag eem Zo taai is die grond in Ane toch niet? Zandgrond of zit je op het veen?
goeiedag eem
@walker1 dacht het wel, waar wij zitten kom je zo de zandgrond niet makkelijk in, dikke harde lagen en al, heb heel wat geboord voor een menwedstrijd bij ons huis in de 26 jaar x250 palen weet ik aardig goed wat ik boor, heb regelmatig de boor terug moeten laten draaien omdat hij vast greep, de 1e 50 cm gaat wel redelijk maar dan, hebben boren stomp afgedraaid op de harde lagen
walker1
@goeiedag eem In jullie streek kan ook keileem voorkomen. het is ook maar net waar je precies zit en de diepte en dikte van die keileemlagen kunnen ook wisselend zijn.
Met mijn 1 minuut heb ik wel wat overdreven, maar in normale zandgrond, onder normale omstandigheden zit een boring tot 75 cm er zo in met de hand. Lopend met een grondboor sta je sneller precies op de goede plek, terwijl je met een trekker wat aan het manoeuvreren bent. Maar de trekker wordt natuurlijk niet moe en ik wel.

Nou ben ik sinds kort planner, maar heb de afgelopen 22 jaar heel wat boringen gezet met hand, ook veel dieper als 75 cm. Er komt ook stukje techniek, handigheid, ervaring bij kijken om het goed en snel te doen en in de meeste gevallen was ik meer tijd kwijt met andere zaken dan het boren zelf. Werk begint meestal met een terrein inspectie, boorpunten uitzetten, als een boring klaar is deze beschrijven, bemonsteren. In sommige boringen een peilbuis zetten, aan einde van dag spul schoonmaken, administratie. Maar op een goeie dag boorde ik zo 30 tot 40 meter, alle boringen opgeteld.
Als ik echt alleen maar zou boren, dan haal ik de 100 meter wel op een dag.
goeiedag eem
@walker1 voor de menwedstrijd boorden we de hindernissen allemaal precies op de piketjes, en dan allemaal op de rij weg of allerlei figuren waar de hindernissen naar getekend was, en om dat precies te doen stelde weinig voor met de shovel, met een motorboor ging het iets sneller maar hingen we er met 2 man aan om hem te kunnen houden zulke zware grond. Rare grond slagen hebben we zeker ene kant van ons huis fundering op 80 cm, andere kant 1.50 op 10 meter breedte, en ook nog een harde oerlaag op zo'n 70 cm diep. Met de bron boren bij ons op 10 meter 0.5 meter klei, bij de buren 150 meter verder vanaf 10 meter 4 meter kleilaag, en altijd bruin grondwater ook al zit je op 50 meter.
+1
Kurv
@walker1
Succes met 2000 gaten, mij niet gezien 😮 ! Bij ons op zandgrond loop je met een handboor bij iedere grindbiggel die je tegenkomt weer te klooien en heb je vaak 5 gaten gemaakt voordat er eentje op diepte zit en die zit dan nooit precies waar je hem wou hebben (en dan heb ik een fatsoenlijke handboor)
Benzine grondboor gaat ook goed, zelf veel ervaring mee. Alleen na een paar honderd gaten is dat ook wel mooi geweest, laat staan 2000 (tenzij je het uitsmeert over een langere periode).
Wat men zegt idd met tractor gaat goed alleen voor/achteruit om het recht te houden. Hefmast nooit geprobeerd maar lijkt me ook wel een mooie optie! Bij tractor zou hydraulisch wel het makkelijkst werken qua bediening denk ik.
+1
walker1
@Kurv De plek waar je boort maakt veel uit natuurlijk. Ik zie dat je onder de rook van Nijmegen woont. Dan kan er zeker rondom Nijmegen zelf, Berg en Dal zeker grind in de bodem zitten, maar vaak gaat een mechanische boor dan ook scheef weglopen. Zit je meer westelijk van Nijmegen dan kan je prima gaten boren zonder grind tegen te komen.
+1
roscho
"Gewoon" in de hef gaat je dat niet lukken. Als je de afstand tussen heflatten en topstang op de boor en de trekker precies gelijk hebt, zal waterpas vertikaal boren wel gaan, maar als de hefarmen vanaf hoog naar laag zwaaien, wordt de afstand tot de boor langer/korter en zal de trekker zich dus iets verplaatsen. De enige manier om dat goed te krijgen is door het met een hefmast te doen, daarbij kan je trekker op dezelfde plek blijven.
Afgezien van de reacties van anderen hierboven, verwacht ik wel dat het nog een heel gepiel is om de juiste plek op de cm nauwkeurig te benaderen (heen en weer, links, rechts). Ook als je trekker niet meer helemaal waterpas staat, boor je niet precies vertikaal.
Maar: tot zover mijn theorie, ik heb er geen enkele ervaring mee.
Farmtractor2.0
Het zal hetzij met trekker/kraan niet vanzelf gaan maar je houdt het langer vol ,ooit is met iemand een klus gedaan met motorboor, in 1× naar 70 cm en dan trekken,ik zei nog doe het in een paar keer maar dat hoefde niet ,resultaat: 4 maanden uit de roulatie met spit/hernia dus ik bedoel maar,hoge oliedruk hou je langer vol als hoge bloeddruk,ook maar een mooie kruiwagen aangeschaft

(klik om te vergroten)

Ook geen gezeul meer met aggregaat, boren enz.

(klik om te vergroten)

Farmtractor2.0
De grondboor heb ik nodig om palen te zetten in een strook tussen asfalt weg en voetpad, dus zal wel wat rommel tegenkomen, en als de motorboor beveiliging 25 keer tegen je poot geslagen heeft ben je het ook zat
Farmtractor2.0
Is wel in de duinen, dus zand maar toch

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden trekker , tractor , zand , hef , ervaring en grondboor geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0