Welk soort trommelmaaier

Dag Allen,

Voor de hobby hebben er een Kuhn schijvenmaaier, maar die willen we graag verruilen voor een trommelmaaier.
We willen naar een trommelmaaier zonder kneuzer omdat dat het beste werkt in het natuurland. En ik vind trommelmaaiers gewoon mooi.
Nu heeft Vicon best wat trommelmaaier gebouwd maar met verschillende diameters trommels. OA 2 grote en 2 kleine maar ook 4 kleinere..
Iemand enig idee wat de voor en nadelen zijn?
Het moet een maaier zijn van 2.40 of breder. Tis hobby maar je moet wel wat kunnen doen in een uur.

Deel dit topic

Reacties

casejxu
Wij hebben onze cm269 ingeruild. Staat nog in de schuur bij ons😅 2 grote 2 kleine trommels. Maaide eigenlijk alles wel vlak. Zeer tevreden over geweest
KlaasM
@casejxu ook wel in lang spul gebruikt?
Deze hangen op transport recht achteruit toch?
Staat ie al te koop?
casejxu
@KlaasM ja ook. Ook in heeeeeeeel dik vet zwaar nat gras... dat ging moeizaam maar dat zou elke maaier hebben gehad.

Staat nog niet op zijn site maar kan wel even vragen voor je?
+1
KlaasM
@casejxu wat bedoel je met moeizaam maaien? Een kneuzer wil nog wel is vol lopen en gaan wikkelen n natuurgras. Dan moet je echt achteruit en uitheffen. Het zal natuurlijk met een trommelmaaier niet vanzelf gaan maar ik dacht dat die minder snel verstopt raakte.
We zoeken een niet te dure maaier, maar je mag altijd vragen! Als jij bij de nieuwe het onderste niet uit de kan hebt gehaald zit er misschien nog wat voor ons in 😁
casejxu
@KlaasM was heel dik taai gras. Dan heeft ie moeite het netjes af te maaien. Maar dat heeft elk wel. Stropen bijna nooit last van gehad.
kearl
@KlaasM Ik heb met de schijven maaierseigenlijk weinig problemen met ons hooi/natuurland. Ook twee jaar geleden toen we er was eind jullie de eerste snede er af konden halen.
Kneuzer is idd af te raden, die raakt vol. En als je dr hooi van wil maken werkt het ook nog eens averechts.
newholland6640
@KlaasM

Heb jij een kuhn schijven met kneuzer? Loopt de kneuzer vol?
steven-akker
@KlaasMwil.je echt een vicon of zijn er meerdere merken die in aanmerking komen
KlaasM
@steven-akker nee hoeft helemaal niet perse Vicon te zijn. Een Deutz maaier heeft lichte voorkeur omdat die mooi bij de trekker past.
steven-akker
@KlaasM oke persoonlijk ben ik nogal claas gek,wij hebben een International 744 en die hebben we met bijv schoonmaaien ook weleens voor de corto 270 en die kan hem ook goed de baas zelfs met uitheffen op de kopeinden,ik moet wel eerlijk zeggen dat dit wel behoorlijk op de heflatten aankomt,maar hij tilt hem wel
Fast Eddy
@KlaasM

Hou er wel rekening mee dat een trommelmaaier zwaarder is. Dus bij grote werkbreedte krijgt de hef en het rechterachterwiel met behoorlijke krachten te maken.
+1
casejxu
@Fast Eddy moet wel gaan met de dx... hef is niet lichter als de jxu en dat is 14 jaar goed gegaan
+1
Fast Eddy
@casejxu

2,40 geeft ook geen probleem. Klaas M geeft aan dat breeder ook mag. Vandaar mijn opmerking.
+1
casejxu
@Fast Eddy die bij ons in de schuur ligt maait ong 265
+1
KlaasM
@Fast Eddy klopt, maar de 4.30 heeft in verhouding naar z’n pk’s een vrij forse hef. En de hefklauwen zijn net nieuw. Maar het is inderdaad niet onverstandig om een ketting aan de hef te maken. Al is het alleen maar voor transport. Niet elke maaier heeft een kopakkerstand. Dan moet je alsnog de het gebruiken. Al kan je een trommelmaaier ook gewoon niet uitheffen op de kopakker
spotmelker
Je zou het uit kunnen proberen door een maaier met 4 gelijke trommels te vergelijken met een die 2 grote en 2 kleine trommels heeft. De laatste heeft een grotere doorvoerruimte, dat kan een voordeel zijn in (lang gewas) natuurland. Zelf maai ik alweer 19 jaar naar volle tevredenheid met een Claas corto 290. Lekker stil en plastic vertanding binnenin trommel als beveiliging. E'en keer vervangen toen de maaier van de accord bok afschoot en voorover de grond in dook.
KlaasM
@spotmelker inderdaad, met 2 grote en 2 kleine is de ruimte tussen de trommels groter dan 4 kleine. Die had ik nog niet bedacht. Dat zou wel is een voordeel kunnen zijn
Kosk123
@spotmelker idd, een Corto 270 S met de buitenste trommels iets groter dan de binnenste lijkt mij mooi te passen bij @KlaasM. Een Corto 300/3100 zou ook kunnen, maar 3 m is wat te zwaar denk ik
steven-akker
@Kosk123 ik.maai al.jaren met een corto 270s naar volle tevredenheid ,lang,kort,droog of nat hij blijft het als een scheermes afmaaien ,mits de messen natuurlijk goed zijn.

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Loeideutz
Jij hebt een 4.30 zonder vierwielaandrijving, als ik goed heb gekeken tussen je foto’s. Een trommelmaaier van 2.40 plus is dan een fors gewicht. Je linker wiel gaat los van de grond komen bij opheffen en draaien op de kopakker. Zeker als je eens een metertje wil terug rijden. Denk daar aan.
Rij zelf met een 4.57. Altijd de voorwielaandrijving aan staan met maaien. Enkel om fatsoenlijk te kunnen sturen en terug zetten met geheven maaier.

Aanvulling heb lang geleden met een Niemeijer ro230 gemaaid, zonder kneuzer. 2 grote trommels. Dat ging geloof ik net zonder voorwielaandrijving.
KlaasM
@Loeideutz we maaien nu. 2.40 met kneuzer. Zal een trommelmaaier veel zwaarder zijn?
2wd is inderdaad iets opletten in de bocht
@Loeideutz trommelmaaier kan toch gewoon omlaag blijven op de kopakker?
@Fendt303LS_Vincent ja en opzij trekken tijdens maaien hebben wij wel wat last van soms.
Loeideutz
@Fendt303LS_Vincent Onder droge omstandigheden zal het niet erg zijn wanneer de maaier op de grond blijft op de kopakker. Als het ook maar een beetje vochtig is krijg je al versmering en lijdt je graszode er van. Bovendien ben je dan het gemaaide nogmaals door de maaier aan het duwen. Dat geeft versnippering en dus verlies, ik weet het, niet veel maar toch.
Ik ben voor tillen. Mijns inziens uiteindelijk beter voor de zode.
@Loeideutz oke, ja kan ik wel enigszins begrijpen. Ik vind het niet zo fijn rijden met zo'n gewicht van de maaier op de kopakker naast de trekker hangen. Komen aardige krachten op bij wat schommelingen denk ik.
+2
frank_mf
Ik heb nog een Fella KM290 te koop. Is geen zware maaier. Uit 2012. Mooi maaiertje

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
casejxu
@frank_mf hoho ik eerst😜😜 kan de schuurruimte wel gebruiken 🤣
+1
frank_mf
@casejxu Koopt hij die van mij en ik die van jou weer 😂
casejxu
@frank_mf haha prima. Is wel scherp geprijsd vind ik. Factuur Gaat wel via de dealer. Is niet meer van mij namelijk😜
frank_mf
@casejxu Staat hij op internet?
casejxu
+1
2850Johndeere6R
@frank_mf Dan lijken jullie wel ambtenaren zeg😜
+1
frank_mf
Quote Reactie van @2850Johndeere6R:
ambtenaren

Handelaar. Dat scheelt een paar letters met ambtenaar.

@CaseCS130 aha okee. Ja is een leuk maaiertje. Draait mooi rustig
2850Johndeere6R
@frank_mf Ik wist dat je 9n de handel zit😉
2850Johndeere6R
@frank_mf Deze maaier had mijn buurman ook. Die zijn niet heel zwaar nee
CaseCS130
@frank_mf Dat zijn wel goeie maaiers, kameraad heeft er jaren mee gemaaid.
NH-Ford
Ik weet nog wel een Corto 270, heeft een beetje aandacht nodig 🙈
+1
DualPower
Ons criterium is simpel: Geldrop. De achtermaaier is van 2005 dus Vicon, de frontmaaier is van 2013 dus Kuhn, die daarvoor was van 1990 dus nog PZ. Allemaal met 2 kleine en 2 grote trommels. Met onze Ford 7610 2wd ging dat perfect (zie foto's). Wij willen onze achtermaaier nog een keer inwisselen voor schijven (omdat breder), je zou onze achtermaaier over kunnen nemen, kun je hem zo met de trekker ophalen 😉 Omdat alles duur is geworden hebben we het even geparkeerd maar de melk was ook duur, dus wie weet

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden kuhn , hobby , kneuzer , Vicon , schijvenmaaier , trommelmaaier , maaier en groot geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
38
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
1.161