Illustratie van:
95

Onbekend meerdere (diverse merken) - Wat voor motor voor een beregeningshaspel

Goedendag.

We hebben thuis een faber beregeninghaspel, 90 mm slang en 300 meter lang. En hij word aangedreven door de trekker. Maar nu zit ik wat te kijken naar een losse motor om ervoor te zetten zodat we niet altijd een trekker kwijt zijn aan de haspel.

En m'n vraag was: wat zijn de voordelen van een 4 cilinder motor tegenover een 6 cilinder moter? Een 6 cilinder loopt sowieso wel wat rustiger. Ook zijn we niet zoveel pk nodig voor deze haspel, ik investeer liever nu in een wat meer pk's, voor als we in de toekomst misschien wel een grotere aanschaffen.

En wat voor merk motor word er veel voor gebruikt? Het hoeft zeker niet de nieuwste te zijn, maar onderdelen moet natuurlijk geen probleem worden.

Met vriendelijke groet, karlo

Deel dit topic

Reacties

+1
Wij hebben 5 pompsets met fpt motors. Het zijn allemaal 4 cilinders geluidsarme pompsets.
3x80pk met rovatti 3 waaierpomp.
1x100pk rovatti 4 waaierpomp.
1x100pk diepte bronpomp.
De 100pk motoren maken minder toeren om het zelfde te doen als de 80pk motoren.
@angelo-nabben die met diepte bronpomp is dat een gewoon aggregaat en een pomp op stroom of hoe moet ik dat zien, hier zit het water te diep om met een gewone pomp te werken
@claasfendt ja ga je met de pomp de put in met stijgbuizen omhoog. De put moet wel min. diameter hebben van 160.
@angelo-nabben ik zoek nog een bronpomp die in een 160 bron past welk merk past daar nog in ?
@claasfendt alles wat hier bij ons in limburg verkocht wordt bij de dealers zou moeten passen.
@angelo-nabben heb je namen / adressen die ik zou kunnen bellen
+1
@claasfendt Coenders lottum, abemec, rovadi, van de berg keijsers rips.
+1
@claasfendt prijzen liggen wel van het dubbele als een normale pompset.
@claasfendt is een fpt motor van 100pk die het agregaat aan drijft.
@angelo-nabben mijn opa had altijd daf, die had nooit problemen.
+1
Ik heb ook een 4cyl 100pk rovatti 4 waaierpomp, kan hele grote haspel aan.
Motoren zijn tegenwoordig allemaal FPT industrie versie.
+3
Je kunt ook gewoon een gebruikte oude trekker kopen die ook zuinig is in verbruik en kun je de haspel ook mee verplaatsen.
+1
Op oudere haspels zie je vaak luchtgekoelde Deutz motors. Zuinig in gebruik en onderdelen zijn goed te krijgen
@KlaasM En veel klachten i.v.m. geluidsoverlast 's nachts...
@Hurli356 haha is dat zo? Maken ze meer lawaai dan een watergekoelde?
@KlaasM mijn ervaring met zo'n oude motor is inderdaad veel herrie. Luchtgekoelde is ook niet goed geluidsdicht te isoleren ivm koeling
@Hurli356 nee dat is geen optie, ding moet veel lucht aanzuigen en weg blazen
@Hurli356 raar dat de 6 cil luchtgekoeld motoren overal in de aggregaten liggen in geluid gedempte kasten
@goeiedag eem dat laatste was mijn aanname inderdaad. Heb wel ervaring met motorpompen zonder omkleding en dat gaat toch wel vervelen de hele nacht 😉
@Hurli356 wat ik dus bedoel geluid dempingkast kan er altijd omheen, en nagenoeg onderhoud vrije motoren die continu draaien kunnen
@KlaasM Dat is toch algemeen bekend?
@KlaasM
Ja die kon je hier soms op een paar kilometer wel horen. Zit dan ook vrijwel niks om heen.
Zou er wel een beveiliging op maken voor als de v-snaar knapt, maar dat zal standaard zijn neem ik aan.
+1
@Husqvarna dat zit al standaard op zo'n luchtgekoeld deutz blok. Wij hebben nog nooit klachten gehad over ons 6 cilinder 912je die staat te pompen. En wij staan regelmatig tegen huizen enzo aan. Alleen je moet een goede uitlaatdemper hebben en niet teveel toeren willen maken.
+1
Wij hebben een perkins 6 cilinder met een 3 waaier landini pomp en met 5 dubbele v snaren iets versneld zodat het mooi rustig toerental draait op 7 bar
+1
6 cilinder zit je vaak tegen de 10 liter diesel per uur die 4 cilinder fpt motoren 6a 7 liter
@deerejohn dat is wel heel positief gerekend.
@arjanvw klopt wel hoor, hier verbruikte de 6 cyl het dubbele van de 4cyl
+1
Denk dat bovenstaande reageerdeers de vraag van topic starter niet goed hebben begrepen.
Topicstater bedoelt een motor die zorgt voor het oprollen van de haspel, in plaats van te laten oprollen door de turbine, wat ten koste gaat van de capaciteit.

Afgelopen week zag ik een haspel die door een Hatz dieselmotor opgerold werdt.
Haspel werkt met een 30 pk pomp electrisch aangedreven.
@Ford revisiemotor wordt beberegeningshaspel niet aan gedreven door de turbine? Ik zou zeggen van wel. Bij de hele grote zou die appart aangedreven kunnen worden.
@Ford revisiemotor het is inderdaad wel een haspel die hydraulisch word opgerold, maar ik zoek wel een motor die de pomp aandrijft. Bij zo'n motor zou dat wel een hydropomp bijop moeten die de haspel oprolt.
+2
@fordt5110 ik heb ook regelmatig met die gedachte rond gelopen en er uiteindelijk een oudere trekker bij gekocht. Het zelf opbouwen van een motor op een haspel is een hele klus als je het goed wil doen. Een los "aggregaat " voor de haspel is m.i. armoe, en lastig met verzetten. Ik had ook een 90/300 haspel en met een Renault 651 die me 3K€ kostte kwam ik op een verbruik van 6 liter/uur bij 1700 tpm. Daarbij had ik er buiten de beregeningstijden een handig trekkertje bij.
+1
@spotmelker een losse trekker hebt ik ook wel aangedacht, maar dan zit je weer met vanalles wat er bijop zit wat je niet nodig bent voor een haspel. En het verzetten is bij ons niet aan de orde, omdat we uit een bron beregenen. De bron ligt in het midden van het land, en we de haspel alle kanten volledig kunnen uittrekken. Het is niet helemaal ideaal omdat je de hoeken niet helemaal beregent, maar dat is niet anders. Ik ben zelf monteur dus met opbouwen scheelt dat zeker geld, en het lijkt me mooi om zo'n ding naar eigen wensen op te bouwen.
+2
@fordt5110 als je een flinke aansluiting hebt is het misschien verstandig om te kijken naar elektrisch als je 'm toch niet verzet.
@GerbertXL

Inderdaad. Dat scheelt behoorlijk. Bronpomp en gaan
@GerbertXL dat is lang geen gek idee, dat met zonnepanelen scheelt zeker veel dieselkosten
@fordt5110

Met wat voor nozzle en haspel beregen je?
@newholland6640 faber die hydraulisch oprolt. Met een nozzle van 20mm. 12 bar op de haspel en 9 bij het kanon

(klik om te vergroten)

@fordt5110

10 000 euro heb je leuke bron pomp.
Maar als ik jou was zou ik er grotere nozzle in doen. Of beregen je akkerbouw gewassen?
@newholland6640 hoe grote nozzle is aan te raden? 25mm? Hrt is voor grasland
+1
@fordt5110 Minstens beetje afhankelijk van je haspel 30 zou ook nog kunnen. 12 bar voor grasland is zonde van de energie kosten. Bar of 9 aan de haspel meer dan genoeg. Hoe groter de sproeier hoe meer water er uitkomt hoe goedkoper het is.
@fordt5110

Durf ik niet zo te zeggen. Maar 8 bar aan de pomp is genoeg. Even kijken wat je aan het kanon overhoudt. Maar bar of 5 is zat met grasland en beetje wind
@newholland6640 Waarom niet meer als 8 bar? Kost die laatste druk te veel diesel? Beregenen hier 10bar aan de pomp houden 5,5over op het kanon. Met een nozzle van 30.
+1
@Ares550rz moet je gewoon zelf uitproberen. Met volle tank een run draaien op 8 bar en dan 1 op 10 bar en dan uitmeten hoeveel brandstof verbruikt is. Zit wel veel verschil in optimum door de overbrengingsverhouding en/of (over)capaciteit van de pomp en optimale toerental wat je trekker/motor moet maken.
+1
Hier van een 6cyl naar 4cyl gegaan, de 4cyl is geluidarm en loop veel rustiger. 6 cyl ronkt veel meer en verbruikt meer diesel, 4cyl heeft 5,2 liter per uut nodig @1500 tpm met ongeveer 6,5 bar
@Jelle Boerkamp6110 dat is erg weinig verbruik. Wat voor haspel heb je?
+1
@spotmelker @angelo-nabben @newholland6640 haspel is een nettuno 100 - 350, 6,5 bar aan de pomp met een nozzle van 25 mm. Kanon spuit in volledige breedte 80 m (2x 40)
@Jelle Boerkamp6110 waar heb je die 6,5bar? Op de pomp zou erg laag zijn.
@angelo-nabben

Ligt eraan welke nozzle en hoeveel wind er staat.
@angelo-nabben wij hebben een haspel zonder turbine. Zit een yanmar diesel motor voor op die alle hydraulische functies uit voert. En ook het oprollen gaat hydraulisch. Dit hebben we omdat op deze lengte op gras je 9 tot 10 bar in je slang moet hebben zodat die niet plat geknepen word en we hebben maar een kleine electro pomp 18,5kw. En je dus gewoon met de dop grote kan spelen om de juiste druk te krijgen. Zeer fijne machine zo de eerste paar trekken die ik er mee gedaan heb. Ook makkelijk dat er geen Hydro slangen naar de trekker hoeven. Je ziet trouwens de motor op de dissel zitten achter de leegblaas compressor.

(klik om te vergroten)

+1
@THOMMY-TURBO Kan je ook een foto maken van de hydraulische opwindmechaniek? Ik ben wel benieuwd hoe dat er uit ziet/werkt.
+1
@spotmelker heb de beschrijving onder de foto staan.

(klik om te vergroten)

Motor van een casella hydrojet

(klik om te vergroten)

De trommelaandrijving. Een hydromotor met denk een planetair tandwielstelsel. Er onder zit een hendel als je hem uit trekt laat je heel de aandrijving van de tandwielkrans af. Boven op het ventielen blok zit een regelaar die de bypass van de hydrauliek regelt.
+1
@THOMMY-TURBO dit is wel een mooi solide systeem. Hier beregenen we uit oppervlaktewater waardoor de motor/trekker die de waterpomp aandrijft de olie kan geven voor het opwinden.
Even een beetje off topic maar toch weer niet, wat kost elektrisch beregenen in aanschaf. Puur de pomp zelf?
@Swolboer

Bron pomp 10 000
Weet iemand waar je een slag grotere nozzle's kunt kopen? Het kanon is een big gun, en op de nozzle staat nelson en 8440

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

@fordt5110 heeft u al wat gevonden hier hebben we ze zat
@Johndeere5020v8 ik heb deze uitgedraaid tot 25 mm, en dat bevalt tot nu toe goed, maar als ik een andere nodig heb, hou ik dit in mn achterhoofd
@Johndeere5020v8

Rainbird?
Google al eens geraadpleegd??
Hier misschien; nelsonirrigation.com/products/big-gun/…
@Ford revisiemotor wel op Google gekeken, maar nog weinig gevonden wat er op lijkt, tis natuurlijk ook niet de nieuwste meer. En die website is niet bepaald in de buurt🙈
Als het moeilijk, of onmogelijk is om aan een geschikte nozzle te komen, laat je er een draaien door een handige kerel met een draaibank.
@Ford revisiemotor als de bestaande te klein zijn kun je die zo uit laten draaien. Dat is de goedkoopste oplossing.
+1
@spotmelker op het werk hebben we een draaibank staan, en vanmiddag even aan de knutsel geweest. Het gat van 20 mm naar 25 gemaakt en nu eerst testen
@fordt5110

Houdt ons op de hoogte!
@newholland6640 de druk van de haspel is van 12 bar naar 8 bar, en van het kanon van 9 naar 4 bar. Maar morgen komt er nog een nieuwe zuigslang aan, omdat die wat scheurtjes vertoont, en meteen de pomp even loshalen, kijken of er rommel in zit.

Maar je kunt nu al zien dat er zeker meer water op komt
+2
@fordt5110 Dan zit je nu op ca 48 m3/uur
@fordt5110 20 of 25 scheelt leuk water inderdaad. Ik zoi niet verder terug gaan in druk
@newholland6640 nee verder terug wou ik ook niet gaan, kwa meter hebben we nu wel wat ingeleverd
@fordt5110

Met winderig weer niet denk ik?
@newholland6640 met windstil kwamen we eerst 50 meter elke kan op, dus 100 meter. En nu ongeveer 40 meter elke kant
+1
@fordt5110 met een kleinere dop komt er op die buitenste 10 meter niet veel water. Met een grotere dop blijft de straal langer in tact en is de begrenzing scherper van wat wel/niet nat wordt. Maar Dop 25mm is wel de max voor een 90mm slang-machine. Bij groter kwakt het water er op. Ik had er bij de vorige haspel, ook een 90 een 0,9" in, ca 22.5mm. Dat ging bij 5 bar mooi.
@fordt5110

Met winderig weer niet denk ik?
@newholland6640 even totaal iets anders, hebben jullie een motorpomp gekocht? Zag jullie pomp op fb langskomen? 😅
@Jelle Boerkamp6110

Optie op eentje. Als iemand het geld er voor over heeft gaat ie weg.
@newholland6640 ah zo, trekker ervoor kapot gelopen?
@Jelle Boerkamp6110

Beetje gedoe met de aftakas en zaten van t winter al te twijfelen tussen aftakaspomp of motorpomp
@newholland6640 ah zo, wij hebben vorig jaar onze oude motorpomp ingeruild voor een iets zuinigere en stillere. Geen spijt van! Verbruik bij 7 bar 4 liter per uur 👌
@Jelle Boerkamp6110

Zo das wel strak. Met welke nozzle sproei je dan?
@newholland6640 Sproeien hier met een haspel van 400m 110 dik met nozzle 30. 10 bar aan de pomp in het voorjaar 6,5 ltr per uur in de zomer gaat het al snel naar 8. 80m3 pomp met 85pk FPT motor
@newholland6640 nozzle van 24 mm, spuit 80 meter totaal. Met meer druk redden we 100 meter ook wel
+1
@Jelle Boerkamp6110

Oke klinkt allebei goed. Ik heb de onze nog niet afgetankt. Maar klinkt goed. Wij hebben ooj fpt erin staan
@newholland6640 Heb je een vrij nieuwe? Heb van horen zeggen dat bij de nieuwere waar een hoop zooi opgebouwd is om aan de emissie eisen te voldoen de motor als het ware dicht gaat zitten. Olie wordt dan net siroop. komt waarschijnlijk omdat die motoren een constante lagere toeren draaien dan waar ze eigenlijk voor gebouwd zijn. motor word nooit eens lekker door gestookt. zijn er bij die vastgelopen zijn.
+1
@T60401

Ja een nieuwe maar nog zonder emissie rommel
@T60401 hebben die euromachines ook emissie eisen? Buurman hier starte m weer op na de winter. Kwam gewoon een zwarte pluim uit
@newholland6640 welk merk heb je? Onze gaat iets van 250 liter in, kan er 4 trekken van 200 meter mee doen. Ook met aanvoerslang eraan
+1
@Jelle Boerkamp6110

Ook euromachine met 600 liter tank.
@newholland6640 kosten die richting de 20k zon beetje als ik vragen mag?
+4
Een Faber met 90 mm slang , wil je de oude pomp laten zitten ?
Ik denk het wel anders word het erg duur.
Denk dan om het goede toeren , een motor die 500 toeren draait zijn er niet dus moet er een versnelling bak tussen.
Kosten lopen dan erg op voor een oude haspel met zo’n dunne slang.
Denk goed na wat je doet.
Motor kopen , frame maken , beveiliging er op, versnelling bak er op
@Ferdinanddijkstra zat er ook wel over te denken, maar idd dan moet er een versnellingsbak tussen, wordt het wel prijzig, maarja een trekker erbij heb je er ook weer 1 op het erf staan. omkoppelen met de spuit ben ik van het jaar ook al zat, en de 556 draait zo wel veel meer uren in droge jaren..
Wij hebben thuis een 110 slang. Hebben de trekker op de eco aftakas staan en dan 440 toeren per minuut. 10 bar aan de pomp en 7 aan het kanon. En met windstil weer gaat hij meer als 100 meter breed.. 1.0 nozzel erin
Heb je wat gevonden ik heb ze staan

(klik om te vergroten)

@Johndeere5020v8 welk merk is dat
@newholland6640 Nelson SR100

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Onbekend meerdere (diverse merken) en hebben de trefwoorden trekker , motor , onderdelen , 6 cilinder , toekomst , cilinder , merk , beregening en haspel geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
95
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
2.765