Illustratie van:
37

Welger AP730 - Lichtere balen maken welger AP 73

Hallo,
Ik zou graag willen weten als iemand ervaring/tips heeft om met een welger AP 73 lichtere balen te maken met strakker touw omheen.

Balen nu: 15-20 kg 70 cm
Gewenste balen: 13-15 kg 70 cm

Probleem is dat nu de koorden nog net iets te los zijn soms en ze vooral te zwaar zijn voor op de kar te steken.. we steken er meer dan 1000 met gaffels op.

Stro wiggen / persslagen / snelheid / dichtheid windels / snelheid,...

Kan de zij en bovenste windels vh perskanaal harder aandraaien maar dan word de dichtheid groter dus ook het gewicht, als ik ze open draai komen de touwen losser te zitten.

Sneller rijden zorgt voor geen strakke balen, (3/4 slagen) trager zorgt voor zwaardere balen.

Het zijn opzich nog redelijke botjes als ik ze pers maar als ik ze op de kar stapel en terug aflaad krijgen de touwen een 30 cm speling tussen baal en touw, koorden moeten strakker dus maar balen worden dan nog zwaarder en dat is wat ik niet wil.

Heb een nh 376 pers gehad, hiermee kon ik het wel, een vriend van mij had een nh 570 pers, die kon persen dat je je vinger nog niet onder het touw kreeg maar de baal 5M verder kon gooien met één hand, zo licht.

Wie heeft er ervaring mee? Of zou het gewoonweg niet lukken met deze welgers? Heb ookal eens gehoord dat lichte pakken maken niet gaat met zo'n welger maar wil eerst van ervaren mensen horen.

Dank!!

Deel dit topic

Reacties

Hoe lichter de pakjes hoe losser de touwen worden, of je moet de lengte korter zetten, dan kan je ze weer strakker krijgen, normaal in hooi is 2x perskanaal breedte en 20a22kg gewicht. Tenminste dat houden we hier aan
@goeiedag eemin Nederland zie je veel baaltjes van 20-25 kg, hier in België zie he dat niet. Is niet te tillen op de wagen
@Hannes. Zijn makkelijk te tillen, 22 kg stuk, en die kun je ook fatsoenlijk laden en stapelen
@goeiedag eem om er 1000 met de hand op de wagen te steken, neen dat is niet gemakkelijk. Maar heb je ervaring met een welger? Ik weet gewoon dat het wel degelijk mogelijk is met andere persen want iedereen pers ze zo hier, behalve die van mij met de welger zijn te zwaar.
@Hannes. Geen ervaring met welger masr het is gewoon afstellen van perskanaal, touw spanning kan je iets vergroten om touw iets strakker te trekken maar kijk uit dat je de naalden niet te veel belast. Ik heb ze ook ooit bij een oud boertje op 15 kg moeten persen en was een uitdaging om dat te redden, balen worden slordiger en losser en moeilijk te stapelen. En het perst niet mooi,
+4
Pakken 1m lang maken en dan 25kg. Dan hoef je er maar 500 op te steken... 😬
+2
Touwrem iets strakker draaien. En ff kijken in het lege perskanaal of de vast gemonteerde stroplaten er in zitten. Die zien er uit als een grove kaas raspe. En zitten voor je verstelbare stroplaten in de zijkant van het perskanaal. Als je deze er uit haalt dat scheelt ook veel. Vooral als je wat vroeg op de dag gaat persen. Dan stel je dus je gewicht met alleen de eindspindels. Maar ik vind de gewenste verhouding : baallengte / gewicht wel wat vreemd.
@langeslagdiesel touwrem kan ik inderdaad wel eens proberen strakker te zetten. Stroplaten heb ik nieuw erin gemonteerd, oude waren volledig weg gesleten. Deze kan ik er wel eens uithalen ja, had ik ook al eens over zitten denken maar weet niet als ze dan vast genoeg gaan blijven. Wel het proberen waard👍🏼 dank! En ik weet voor nederlanders is deze verhouding raar, maar voor ons als Belgen, zijn de lange en zware pakken ook raar, die kan je enkel met een verzamelwagen en klem of bundelaar of slede aan de pers rechtstreeks op de wagen doen. Hier word nog veel geladen met de hand en hooivorken.
@Hannes. touwrem werkt twee kanten op. Bij het inslaan van de naalden spant hij ook het touw om de baal. De veren waar het touw door loopt als het de touwrem heeft verlaten mogen gerust goed op spanning staan tijdens het persen. Maar als jij al aangeeft dat de stroplaten in het perskanaal weggesleten waren heeft de pers al een grote klus gedaan. Best kans dat de touwrem ook hol is gesleten en de veren wat lam beginnen te worden. Kan net het verschil maken, als je dat ff naloopt en of vervangt.
+1
Verschil tussen een New Holland en Welger is dat bij Welger de touwtjes op de baal liggen en New Holland in een sleufje in de baal. Dat pakt en voelt ook anders.
@langeslagdiesel niet bij de oudere New holland persen onze 377 en daar voor heeft het niet, de deutzfahr pers heeft ze wel in een gleufje liggen
@goeiedag eem ik perste ruim 20 jaar terug met een 276, die had het wel. Dus ik ga / ging daar standaard vanuit. De 286 van de buren had het ook. Die had ook een lang perskanaal. Net als de eerste serie Ap 71. Weet niet waarom dat was. Misschien wel voor een draad knoper. Geen idee.
@langeslagdiesel zou het ook niet weten, maar komt me bij de 376, 377 en zo ben ik het nog niet tegen gekomen
@goeiedag eem ok. Ben verder niet zo bekend met New Holland persen. Zeker de nieuwere ( 35 jaar en jonger ) niet. Laatste jaren altijd met Welger gewerkt.
+3
Als het product niet droog genoeg is kun je geen strakke balen van 15 kg maken en als het fijn gras is wordt het ook heel moeilijk
Welger pakken zijn te hoog
@mdoornekamp volgen mij zit daar niet veel verschil in. behalve als je een pers hebt met strobalen formaat een new holland 376 is dat niet en een welger ap 730 ook niet.
@mdoornekamp de eerste Ap 71 persen hadden inderdaad een groter en langer perskanaal. De latere niet meer.
@mdoornekamp dat is bijvoorbeeld bij een gallignani, ook wel stropersen genoemd. maar mijn welger heeft geen afwijkende maat.
verwijderd
+1
@Welgerap52 onze Ap 71 had hogere pakken dan de john deere 459
Welger pakken zijn te hoog
+3
Dan moet je het hooi droger en groffer hebben
+1
@dx11 laatste hooi wat ik gemaakt heb had 8 dagen gelegen in volle zon en was kurkdroog. Kan wel geloven dat de grofheid van het hooi en hoe lang de stengels er ook mee te maken hebben..
+1
Hooi droger maken
+2
Ik maak ze zo groot dat ik ze zelf niet beuren kan beetje folie eromheen, pak ze dan met de kraan en sorteergrijper op de wagen
+2
Het is volgens mij onmogelijk om lichtere balen te maken met strak touw?! Hoe vaster je de spindels op het perskanaal draait, hoe meer weerstand het hooi krijgt en hoe strakker het touw komt te zitten naarmate de baal uit het perskanaal komt. Daar heeft de touwspanning of touwrem helemaal niets mee te maken. De stro-platen eruit halen gaat hier ook niets aan veranderen, die dienen trouwens om te voorkomen dat het hooi of stro achteruit veert terwijl de zuiger terug naar voor beweegt, ik zou deze dus absoluut niet verwijderen. Als je lichtere pakken wil met strak touw, (en het hooi is dus droog),zal je de baaltjes korter moeten maken. Dat is bij Welger zo, maar ook bij NH, Gallignani, John Deere... Als je er toch in slaagt, hoor ik graag hoe je dat doet. Gallignani is ook niet altijd een stro pers, enkel de 8000 serie als ik mij niet vergis.
@kerstrunner touwspanning kan wel invloed hebben op de strakheid van de baaltjes maar niet om ze lichter te krijgen, als hij 13 kg wil persen heeft hij in het perskanaal helemaal geen weerstand en dan als je ook je touwspanning nog eens te slok hebt dan wordt het helemaal niets, maar jouw verhaal klopt wel,
+1
@goeiedag eem Ik dacht dat de touwspanning zo moet afgesteld worden dat het touw netjes op het knoperbekje komt. Als deze te los is, kan het bekje het touw missen, bij teveel spanning kan het touw zelfs breken, en heeft het geen invloed op de strakheid van de baaltjes. Maar je kan gelijk hebben, ik ben ook geen specialist
+2
@kerstrunner
Volgens mij maakt het ook niet uit ; dat je de touwspanning verhoogt ; de weerstand van het perskanaal ( de 2 spanspindls ) moeten de persdichtheid bepalen volgens mij
@basia Zo is't, en het soort en droogte van het hooi bepaalt de vastheid van het pak.
@kerstrunner heb vorig jaar een new holland 1 seizoen gehad type 367 om mij uit de nood te helpen vermits mijn welger het had begeven en we hem een complete revisie hebben gegeven van onder tot boven alles uit elkaar gehaald. Vraag me niet hoe het kan maar met de new holland kon het alsof het niks was, lichte pakken maken met mooie lengte.. iedereen in de buurt hier kan het met een nh pers en ik met mijn welger (en nog andere) lukt het niet om lichtere balen te maken zoals de NH persen kunnen.. waar het aan licht probeer ik nu dus te achterhalen 😀 aan het hooi al zowizo niet. Heb 10 verscheidene percelen geperst van andere mensen ook, allen 6-7 of meer dagen gelegen en vocht percentage was prima dus hooi was droog.
@Hannes. Ok, hou ons zeker op de hoogte van wat je allemaal probeert, ik kan altijd bij leren
@kerstrunner stroplaten hebben weinig tot niets met het terugveren na de persslag te maken. Dat verzorgen de ( ik weet de naam niet) scharnierenden blokken die de perswagen aan de kant duwt met de persslag. Als de perswagen naar achter gaat zijn deze pallen al terug, en houden het geperste materiaal op zijn plaats.
+2
Ik heb een AP 71 waar ook vaak van gezegd wordt dat het eigenlijk een stro pers is door het grotere perskanaal. Van die handtasjes die je zo opsteekt kan ik er niet fatsoenlijk mee maken.
@kerstrunner @basia @Piet1960 , tuurlijk regel je de druk en het gewicht van de baal tjes met het perskanaal. dat staat als een paal boven water, maar als je te weinig weerstand hebt op de touwspanning gaat het touw makkelijker om de baal mee en gaat er dus minder strak om en hou je met zulke lichte pakjes als hij maken wil van die losse flodders. heb zelf dat probleem gehad met dat er rommel tussen de klem plaatjes zat en dus het touw niet strak was en had ik ook slappere pakken en knoopte niet ook niet goed, prut er tussen weg en daar perste hij weer goed, dus het zegt wel degelijk iets maar je stelt er de pakken niet mee af, maar zoals hij persen wil moet je alles bijstellen
Zelf pers ik met een welger ap 52, ik herken jouw verhaal wel. Ik heb ook vaak dat ze in de wei of op de wagen mooi strak lijken, maar later tijdens het afladen valt het toch soms tegen. Perskanaal van mij is 36x48, een ap 730 heeft 36×49, dit is een veel voorkomende maat. Ben er zelf ook vaak mee aan het experimenteren, maar kan het ook nog niet achterhalen. Wat ik wel weet is hoe grover het hooi hoe beter het gaat, je baal word pas strak als hij uit het kanaal komt, doordat hij als een harmonica uit elkaar wil, het hooi moet voldoende veerkracht hebben. Dit was de laatste zomers soms drama hier met de droogte, het hooi was zo droog dat het te glad werd en veerloos. Wat ik ook altijd bijzonder vind is dat het touw heel slok ligt wanneer de baal nog in het kanaal ligt, heb al wel eens gezien bij een andere pers dat het touw hier al strakker ligt.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Heb jij ervaring met de Welger AP730 en hebben de trefwoorden persen , balen , welger , gewicht , ervaring , speling , snelheid , touw en pers geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
37
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0