Baeke grondbreker trekt naar 1 kant

Ik heb een baeke grondbreker aangepast van 4m ( 19tands) naar 3m (15tands) nu trekt deze bij gebruik naar links als hij in de grond is ... van hoogte blijft hij mooi vlak hangen. Ik weet niet of hij het ook deed toen hij 4m was . Heb hem tweedehands gekocht en gelijk aangepast ..de rol heb ik eveneens aangepast.
Ik heb wel ondekt dat het punt waar je topstang aankoppelt ,1a 2cm iit de haak staat ( is ook zichtbaar op het oog )
Zou dit de oorzaak kunnen zijn ..
Is nu geen groot probleem , maar heb het graag mooi recht achter de tractor...
In had oon even geprobeerd mijn liftarmen wat te fixeren (aan 1 kant) maar heb de indruk dat hij dan rechter komt , maar dan gaat hij aan 1 kant dieper de grond in weer...

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Reacties

Theuny
Wij hadden hetzelfde met onze vorige cultivator. Dat was wel geen Baeke, maar eentje wat de vroegere smid zelf gemaakt had. Altijd 1 kant wat dieper de grond in ging. Als het nat was merkte ik er minder van dan wanneer het droog was. Maar 3 jaar geleden hebben we een andere cultivator gekocht gehad dus wij zelf hebben het probleem nooit opgelost...
Agrotron2007
@Theuny de mijne gaat niet aan 1 kant dieper , enkel als ik de liftarmen fixeer aan 1 kant.. dan wel .
Hij trekt naar de linkerkant van de tractor als ik de liftarmen niet fixeer maar trekt niet aan 1 kant dieper de grond in...
+1
Theuny
@Agrotron2007 Ahh sorry, verkeerd begrepen😅 Ja dat probleem hebben wij soms ook wel...
+4
GerbertXL
Hij is niet symmetrisch, dan trekt ie naar de kant die zwaarste trekt.
Agrotron2007
@GerbertXL hoe bedoel je ? Zie je dit aan de foto's ? En hoe dit verhelpen
+2
donkey63
@Agrotron2007 Denk dat jouw probleem zit in, zoals gerbert verteld, in de a-symetrische opbouw van jouw tanden. De voorste rij, achter de heflatten, trekt al scheef omdat ze uit de midden staan. Weerstand links-rechts is niet gelijk achter jouw tractor. Ik denk als je elke rij symetrisch op bouwt, jouw probleem weg is.
Agrotron2007
@donkey63 hey , bedankt voor je raad ..
Maar de achterste rij is toch symetrisch opgebouwd ( 1 midden en 2 links en rechts) .
Zo is het bij de steeno ook die we hebben.. achterste rij ( tegen de rol) symetrisch en zo naar voor ..
Op de offerte die ik gekregen had van een nieuwe stonden ook enkel de achterste gelijk verdeeld..
Maar ik begrijp u gedacht wel..
Het rare is dat ( linker kant als je naar foto 1 kijkt) trok ik 3 veiligheidd bouten over omdat ik in een zeer hard spoor kwam .. en toen ging hij rechter hangen achter de tractor ..
Voor de duidelijkheid.. hij trok scheef naar de andere kant dan de kant waar de bouten braken..
Nadat de bouten waren gebroken trok hij recht en meer naar de kant waar de bouten gebroken waren.. dus de kant waar hij het minste moest trekkenn
+1
Renze
@Agrotron2007 de voorste tanden ondervinden de meeste weerstand: De rijen tanden daarachter kunnen de grond opzij wegdrukken omdat de voorste rij al lossigheid gemaakt heeft in de grond. Ik denk ook dat als je de voorste rij tanden gelijkmatig weet te verdelen, de achterste rij het minst uit maakt.
Agrotron2007

(klik om te vergroten)

Hierbij een foto van de nieuwe die ik bedoelde.. die beginnen ook achteraan...
+1
maikwolsink
@Agrotron2007 in mijn ogen kan je hier weinig aan doen 1e rij staat naar rechts, 2e naar links en laatste klopt wel
Agrotron2007
@maikwolsink dat was mijn gedacht ook ..
Maar kan zijn dat ik het mis heb..
Ik kan ook eens proberen om hem wat fixer te hangen.. want nu hangt hij redelijk los in de armen en kan hij redelijk bewegen van links naar rechts...
+3
Fast Eddy
@Agrotron2007

Als je voor de cultivator staat is de linkerkant trapsgewijs opgebouwd. De rechterkant is is wisselend/ A symetrisch opgebouwd. De linkerkant gaat makkelijker door de grond dan rechts. Dat verklaard het scheef trekken.
ten bosse
@Agrotron2007 op de bovenste foto heb je links van de topstang 3 poten en rechts maar 2. Normaal gezien beginnen ze onder de aansluiting met 1 en dan links en rechts 2, om aan 5 uit te komen.
+1
donkey63
@Agrotron2007 Een tand in de eerste rij, net achter de tractor, er bij zetten en de andere symetrisch verdelen. Dus op jouw eerste foto rechts, een tand ekstra monteren.
+2
GerbertXL
@donkey63 heeft geen zin, deze cultivator is net zo ingedeeld als een lichte triltandciltivator, in rijen van links naar rechts. Als je die symmetrisch wilt maken moet alles eraf en opnieuw beginnen.
Kooirollen die gedraaid naar 1 kant zitten kunnen er zelfs voor zorgen dat een machine schuin trekt, daarom zijn ze tegenwoordig vaker in v vorm.
Agrotron2007
@GerbertXL hij trekt naar de kant rechts op de foto...( de kant waar vooraan 2 tanden staan naast topstang)
peter-witvliet
Ik zou een evers of rumptstad kopen, gewoon een 2e handse, likje verf erover alles slijt onderdelen even nalopen en gaan met die banaan. ik heb geen ervaring met dit merk, maar daar ligt het ook niet aan. of heb je echt een gemodificeerde nodig?
BEboer
Wij hebben ook een cultivator van baeke is nog niet de beste aankoop geweest, was ook niet de duurste gelukkig 😅
+2
spotmelker
De voorste rij moet symmetrisch zijn, deze breekt de vaste grond. De 2e en 3e rij werken in lossere grond. Dus het frame als het ware omkeren
Agrotron2007
@spotmelker hij trekt naar de kant rechts op 1ste foto , waar de 2 poten staan...thans
+1
bartjuh
@Agrotron2007 omdat de kant met 3 poten zwaarder trekt en dus midden achter de trekker wil lopen. Dit gaat zo nooit recht lopen
Agrotron2007
@bartjuh daar zit idd wel iets in , ik zeg het maar even omdat iemand hier ook zei dat hij trekt naar de kant waar hij het zwaarste trekt.. 🤔 dat is het tegenovergestelde dan 🤔 als ik bij het spoor laatste 3 of 4 veiligheidsboute overtrok (aan de kant met 3 poten)dan kwam hij rechter te hangen en trok hij danook lichter aan die kant...🤷‍♂️
Als de regen hier wat voorbij is eens wat experimenteren😎
spotmelker
@Agrotron2007 gebruik je de trekkracht regeling om de werkdiepte te regelen? Wanneer je dan één kant fixeert krijgt die kant minder/ geen signaal dat het te diep/zwaar gaat. Is tevens één van de redenen dat bij ploegen de stabilisatie los moet.
Agrotron2007
@spotmelker ik rij meestal altijd met stabelisatie los .. ik had de trekkrachtregeling ongeveer half staan .. dacht dat ik geprobeerd had zonder ook ..
Bij de steeno hier hangt hij wel fixer daar zijn aanhangpunten van de lift korter bij elkaar liggen..
+3
Pauls
Ik zou de voorste rij tanden beginnen met 5 op een rij symmetrisch opgebouwd, dan 4 erachter, en dan laatste rij nog 4, zo werkend dat het patroon dat je hebt met 3 tanden achter elkaar licht schuin naar het binnenste van het veld trekt, dus als je een hoopje onkruid hebt dat ie telkens lichtjes naar het binnenveld wordt geduwd, dus als je vaak langs de grachten, de gracht rechts houdt, de tanden zo zetten dat ze het onkruid naar links beroeren. Wij hebben vele jaren terug ook een grote triltand gemaakt, het was ook altijd schuin achter de trekker dat ie kwam hangen omdat de eerste rij niet symmetrisch was opgebouwd, we hadden toen 75pk 2wd ervoor staan, en dan merk je al snel dat ie scheef wil trekken. De voorste rij komt vaak de meeste kracht op, dus die kan je best zo symmetrisch mogelijk opbouwen. toevoeging : mijn cultivator is ook 3m breed en heeft maar 13 tanden, dan stroopt het allemaal minder.
radium45
Deze poten kun je verzetten toch? Belangrijkste is de voorste rij links en rechts vanuit midden tractor op de goede afstand zetten zodat je links en rechts evenveel poten en op de zelfde afstand krijgt.
+1
roscho
Quote Reactie van @radium45:
voorste rij links en rechts vanuit midden tractor op de goede afstand zetten

Dat idee heb ik ook. Nu gaat de voorste rij door de harde grond en heeft de meeste weerstand. Dan zal de tand die nu aan de buitenkant zit ervoor zorgen dat de boel scheef trekt.
Dus: voorste rij vanaf uiterste buitenkanten beginnen en dan de tussenruimtes symmetrisch verdelen. Vervolgens de 2e en 3e rij in de ruimtes daartussen, daarbij in 2e rij de tanden vanaf de buitenzijde steeds op 1/3 van de tussenafstand en de 3e rij op 2/3 van de tussenafstand. Zo krijg je een symmetrische krabber die volgens mij dan niet meer scheef gaat lopen.
Agrotron2007
@roscho klopt en begrijp ook wat jullie bedoelen..
Maar bij Devos Agri maken ze nieuwe grondbrekers ( had daar offerte gevraagd) en daar werken ze ook van achter naar voor zoals ik .
Ik was al aan het denken dat de buitenste poten( L +R) op dezelfde balk moesten staan.. maar onze steeno heeft dit ook niet..
( zie bijgevoegde foto's)
Toch bedankt voor jullie reactie..

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+1
worteljcb
@Agrotron2007 Maar trekken die wel recht dan?
Agrotron2007
@worteljcb tja , dat is nat de vraag . Maar zou je toch verwachten van ne nieuwe .
Die foto van die steeno is van de site van steeno zelf .
Moesten ze scheef trekken zouden ze toch niet verkopen verwacht ik ..
Maar een foto zegt natuurlijk niks over de werking...
worteljcb
@Agrotron2007 Na ja, het kan natuurlijk zijn dat hun er een bepaalde gedachtengang bij hebben en dat wat scheef trekken een bijkomend verschijnsel is en als het niet te erg is, dan is er ook niks aan de hand natuurlijk. Kan me zo voorstellen dat de rol beter werk levert zo en het vlakker achterlaat.
Agrotron2007
@worteljcb this niet dat het rampzalig is ofzo .. maar omdat het bij de steeno die we hebben ( is maar 2,75m , waarvan 2,5m werbreedte ) wel mee gaat.. op de foto zie je dat hij wat scheef hangt...

(klik om te vergroten)

Agrotron2007
@worteljcb idd , maar bij deze cultivator is het vooral de bedoeling om zonder of met de rol omhoog te rijden...
bluepower12
@Agrotron2007 ik zou eens bij een dealer informeren. Misschien komt het vaker voor. Als je zeker weet dat de machine recht is en je hefinrichting goed dan zal je de poten aan moeten passen.
Agrotron2007
@bluepower12 de kop waar je de topstang aan hangt staat 2cm meer naar 1 kant dus 1cm uit de haak....
Nu heb ik wel gemeten dat de schuine lat van kop naar kader aan 1 kant 3cm meer naar buiten is bevestigd dan de andere kant...
fendt2
@Agrotron2007 Als je nu rond gaat rijden. De kant die het zwaarst trekt tegen de open getrokken kant zou het beter moeten gaan. Hoef je niks te verbouwen.
Agrotron2007
@fendt2 maakt niet uit .. ik rij spoor tegen spoor en trekt altijd naar zelfde kant.. ligt het opengetrokken nu links of rechts maakt niet uit ..trekt ook naar de nog niet opengetrokken kant..
bluepower12
@Agrotron2007 denk niet ie scheef gaaf doordat de topstang niet helemaal symmetrisch zit. Gewoon even iemand met verstand naar laten kijken
Agrotron2007
@bluepower12 daarom vraag ik hier jullie raad .. 😉en ga het proberen zelf uit te zoeken..
+1
peter-witvliet
@Agrotron2007 ik den dat het aan de herinrichting ligt, ga daar eens mee knoeien, mischien werkt het.
Agrotron2007
@peter-witvliet hoe bedoel je ?
Ik heb idd mijn liftarmen meet gefixeerd (waren ervoor heel los ) en is nu stukken beter .. bijna weg , dus opgelost eigenlijk ...
+1
peter-witvliet
@Agrotron2007 als je die niet goed afsteld trekt hij hem naar de kant met de minste weerstand, dat is bij een ploeg ook zo. je moet hem zo afstellen, dat alle armen ongeveer op het midden van de trekker uitkomen. ( als je de armen figuurlijk door zou trekken) dan moet hij op het evenwicht komen, als het goed is doe je het dan top.
Agrotron2007
@bartjuh daar zit idd wel iets in , ik zeg het maar even omdat iemand hier ook zei dat hij trekt naar de kant waar hij het zwaarste trekt.. 🤔 dat is het tegenovergestelde dan 🤔 als ik bij het spoor laatste 3 of 4 veiligheidsboute overtrok (aan de kant met 3 poten)dan kwam hij rechter te hangen en trok hij danook lichter aan die kant...🤷‍♂️
Als de regen hier wat voorbij is eens wat experimenteren😎
+1
GerbertXL
@Agrotron2007 Dat was ik maar ik legde het niet helemaal goed uit, waar hij naartoe trekt ligt aan de geometrie van de hele aankoppeling en machine. Hoe dan ook komt het erop neer dat je een machine nooit onder alle omstandigheden netjes recht gaat houden als ie niet symmetrisch is.
+1
Agrotron2007
@GerbertXL dus kan het kloppen wat bartjuh bedoelt en bedoel je wss hetzelfde. Ik ga eens proberen met de veiligheidsbouten links voor en rechts midden even weg te halen zodat deze vrij lopen.. de tanden hebben altijd zo gestaan.. ik heb bij het smaller maken enkel L+R op de achterste rij 1 weg gehaald ( dat waren de buitenste) en L op de middelste balk en R op de voorste.. ( op foto gezien L+R)
Volgens mij moeten de buitenste tanden altijd op 1 en dezelfde balk zitten ..
Bedankt voor jullie reacties ..
Als ik het gevonden heb laat ik het jullie weten..😎😜

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractor , grond en topstang geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
45
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
4.115
TREFWOORDEN