Eerste Noord-Nederlandse bietenmuis van start

Loonbedrijf Ellen in het Drentse Klazienaveen is vorige week begonnen met zijn gloednieuwe Ropa Maus 6. Het is de eerste reinigingslader in Noord-Nederland, waarmee Cosun Beet Company hoopt meer tarra op het veld te laten. Het laden vond plaats onder toeziend oog van zo’n 150 bietentelers, verdeeld over twee bijeenkomsten nabij het Overijsselse Ommen en het Drentse Emmen.

Deel dit topic

Reacties

peter-witvliet
Dan moet je er genoeg aan verdienen, die zijn niet gratis. en genoeg werk voor hebben.
peter-witvliet
@peter-witvliet 600.000 voor zo'n apperaat. dat is ongeveer je hele ribbenkast 🤣 maar die 4 miljoen voor een mobile kraan, maar die kun je het hele jaar door gebruiken en die bieten lader niet. of zou je die ook voor andere dingen gebruiken.
+1
walker1
Quote Reactie van @peter-witvliet:
4 miljoen voor een mobile kraan,

Dure kraan...

Maar wat jij over die bietenmaus zegt, dat geldt eigenlijk voor elke oogstmachine, kosten allemaal meerdere tonnen en zijn maar paar maanden of zelfs maar paar weken per jaar inzetbaar. Kan een zelfrijdende aardappelrooier wel uit? Of een combine?
Schoon en veilig laden met zo'n bietenmaus is ook zeker wat waard. Reken maar dat het heel wat tonnen tarra scheelt per jaar en dat scheelt in de transport kosten. Gaat dubbel op, want tarra die niet bij de fabriek komt, hoeft daar ook niet afgevoerd te worden.
peter-witvliet
@walker1 dat staat innhet artikel.
Ford revisiemotor
@peter-witvliet
In limburg heeft een loonwerker er een, die laad alle bieten in de regio, met de bietenmuis.
Met een kraan laden heb ik al in geen jaren meer gezien.
930triplemaaier
@Ford revisiemotor Bedoel jij loonbedrijf Van Lin?
In Limburg gingen er in het verleden ook heel wat bieten naar Duitsland en die fabrieken eisten dat de bieten opgeladen werden met een muis.
Dat ze in Drenthe nu ook met een muis gaan laden snap ik wel. Daar werd en wordt ook nog steeds veel bieten gewoon aan de hoop op het land gestort. In Flevoland worden de bieten eigenlijk allemaal op het erf/verharding gestort en dan is het laden met een muis niet mogelijk omdat de voorste rol van de bek half door de grond gaat om de bieten een soort van te kunnen scheppen. Op de beton zou deze rol in no time kapot zijn. Ook zijn de boeren in Flevoland veel zuiniger op hun land (de nieuwste bietenmuizen wegen rond de 35ton) en willen de meeste hun land op tijd (op de zwaardere klei begin december)wel geploegd hebben. Dus in Flevoland zie ik een bietenmuis nog niet zo snel ten tonele
Ford revisiemotor
@930triplemaaier
Loonbedrijf van Lin ken ik niet.
Fast Eddy
@930triplemaaier

In Drenthe en Groningen heb je ook nog rayons die geladen wordt met de shovel vanuit het land. Als je soms ziet hoe zo`n chaos dat na afloop is. Dat zou ik als boer niet willen hebben. Daar zou best een muis kunnen laden.
newholland6640
Beetje tarra uitsparen en je bent wl n heel eind
peter-witvliet
@newholland6640 dat kun je ook met zo'n transportband. en zeef.
newholland6640
@peter-witvliet

Klopt, maar ik vermoed dat het laden met zn muis nog wel een stukje sneller gaat
marco955
@newholland6640 ongeveer een 15 minuten dan heb je een 35 ton in de trailer
930triplemaaier
@marco955 als ze flink door drukken elke 7 minuten. En tijdens het laden wordt de administratie gedaan dus dat scheelt ook weer tijd. Bij de shovel of kraan is dat pas na het laden omdat de machinist constant bijde handen nodig is met laden. Een bietenmuis kan tot 8 autos per uur laden. Dat redt je bij een kraan en shovel nooit. Als de bieten vetter/smeriger zijn doen ze er meestal wel wat langer over
930triplemaaier
@peter-witvliet dan ben je veel meer ruimte nodig en die is er niet altijd. Ook is het veel omslachtiger
rubencasecs
Loonwerker hier heeft er 2 om mais vanaf het land in vrachtwagens te laden, die zullen misschien wel wat aangepast zijn.
SJB533
@rubencasecs
ROPA levert ook een EuroMaus NaWaRo (Nachwachsende Rohstoffe, gewassen voor bijvoorbeeld de vergister), speciaal voor gewassen als maïs.
930triplemaaier
@SJB533 vaak zijn dat ingeruilde bietenmuizen die ze dan aanpassen
SJB533
+1
Rene schut
Super machine enorme capaciteit van laden en reinigen in de bieten, wil er geen kraan meer voor hebben.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden loonbedrijf , ropa , cosun , tarra , laden en ropa maus geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
19
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0